jajko Dodatkowo: 3 jabłka 1 czubata łyżka bułki tartej Składniki na sos: 70 ml kremówki 30% 2 żółtka 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 60 g cukru 15 ml mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotowanie ciasta: Cytrynę myjemy, sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Do miski wkładamy mąkę, skórkę otartą z jednej cytryny, cukier waniliowy, cukier, masło. Masło siekamy nożem. Dodajemy jajko(...)wylepiamy również boki. Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach. Po 10 minutach zapiekania sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło
Smak mojego domuKotlety schabowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć je solą i pieprzem czarnym. Na patelni rozgrzać olej. Przygotowane kotlety schabowe panierować w jajku, a potem w mące. Lekko obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na tym samym tłuszczu, na którym obsmażały się kotlety. Przyprawić(...)niewielkie paski. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w grubszą kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem, układać w nim upieczone kotlety, obłożyć pieczarkami, papryką i cebulą. Całość posypać tartą mozzarellą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut. Danie podawać z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychcukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 cytryna 250 ml mleka 40 g masła tłuszcz do formy 4 bułki (kajzerki) Przygotowanie Twaróg utarłem na gładką masę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Cytrynę krótko sparzyłem, starłem skórkę i wycisnąłem sok. Sok i skórkę wymieszałem z twarogową masą. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki i zalałem podgrzanym mlekiem. Odstawiłem na chwilę(...)niej połowę masy. Rozłożyłem na wierzchu ok. ¾ czereśni, nakryłem pozostałą masą i udekorowałem pozostałymi czereśniami. Resztę masła podzieliłem na płatki i ułożyłem na zapiekance. Wstawiłem do gorącego piekarnika. Zapiekałem w termoobiegu ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni
R'n'G Kitchenkukurydzy 5 pomidorków śliwkowych 1 kulka mozzarelli 2 łyżki przecieru pomidorowego Po ½ łyżeczki oregano, ziół prowansalskich i bazylii 1 ząbek czosnku Szczypta soli i pieprzu Rukola Sposób przygotowania: Jajka mieszamy z cukrem i drożdżami, do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta, prócz jogurtu. Przykrywamy folią spożywczą (ale nie szczelnie) i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem ciasto mieszamy(...)podpieczonym spodzie rozsmarowujemy przecier pomidorowy wymieszany z ziołami (również z solą i pieprzem) i posiekanym ząbkiem czosnku. Układamy pokrojoną szynkę, połówki pomidora i kukurydzę. Przykrywamy plastrami mozzarelli. Całość zapiekamy ponownie przez ok 12 minut
Kuchnia w czekoladziegotujemy z łyżeczką soli. Od momentu zagotowania około 20 minut w osobnym garnku gotujemy kalafiora. 3. Filety z kurczaka smażymy na patelni grillowej. 4. W miseczce mieszamy jogurt naturalny, jajko z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kilkoma posiekanymi liśćmi bazylii. 5. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w plasterki, marchew w słupki, suszone pomidory w paski, a mozzarellę trzemy(...)zapiekankę na dnie naczynia i jego ścianki smarujemy masą jogurtowo-jajeczną. Układamy plasterki ziemniaków, część marchewki, suszone pomidory, kurczaka, marchew, kalafiora, ser. Na całość wylewamy masę jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut
Perfect home lifeSałatkę z kalafiora jadłam ostatnio u teściowej. Powiem szczerze, że sceptycznie do niej podeszłam, bo kalafior przyrządzałam zazwyczaj na ciepło: w bułeczce tartej, smażony w panierce lub zapiekany z żółtym serem, a tu taki "wynalazek". Ku mojemu zaskoczeniu sałatka okazała się hitem!!! Kalafior, jajeczko, sos i to wszystko połączone z pysznym, soczystym pomidorkiem. Sałatka zniknęła w oka mgnieniu(...)dziesiątkę!!! Naprawdę polecam, bo warto. Idealnie sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i jako pomysł na kolację :-). Składniki na sałatkę z kalafiora. 1 kalafior 4 pomidory 6-8 jajek 1 mała cebula 0,5 litra jogurtu naturalnego (gęstego) 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i kroimy wzdłuż
Rozpustne gotowaniemasła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte cykorie (mogą być też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 22% 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Składniki na ciasto zagniatamy dodając tyle zimnej wody(...)czasie wylepiamy ciastem formę do tarty (dokładnie miejsce przy miejscu natartą masłem). Dobrze jest ciasto nieco wywinąć poza brzegi formy. Miejsce przy miejscu nakłuwamy spód widelcem i zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach. Z cykorii usuwamy głąby. Następnie kroimy ją wzdłuż, a potem w poprzek w półcentymetrowe paski. Cebulę siekamy. Na maśle wysmażamy boczek (lub jeśli jest tłusty
Marder&Marder Manufacturepieczarek1 cebula 1 papryka3 - 4 pomidoryopakowanie oliwek1 papryczka chiliżółty serser pleśniowy z niebieską pleśnią suszone oreganosól, pieprzSurowe ziemniaki trzemy na tarce koniecznie o grubych oczkach, mieszamy je z jajkiem i odrobiną mąki, solimy, doprawiamy pieprzem i ulubionymi ziołami. Ziemniaki wylewamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczeniami, wyrównujemy masę i skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku około 20 minut(...)pieprzem. Na ziemniaczany placek wykładamy pieczarki, żółty ser, plastry pomidorów, paprykę i papryczkę chili oraz oliwki. Na wierzch układamy ponownie żółty ser i ser pleśniowy, posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy całość w 220 stopniach C około 20 minut.upieczony ziemniaczany spódpizza na ziemniaczanym spodzie
Bon Appetit Małgorzatypapierem do pieczenia i pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut- po tym czasie chlebki smaruję żółtkiem połączonym z mlekiem można ozdobić np. płatami owsianymi przyklejając je do posmarowanego jajkiem ciasta- możemy równie dobrze obsypać makiem, ziołami ulubionymi, sezamem albo po prostu pozostawić je czyste- pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (trzeba obserwować bo każdy(...)przerosła albo pękła w jednym miejscu nie przejmujmy się tym. W tym miejscu wyciągniemy mniej chlebka ze środka- tak przygotowane chlebki przed podaniem smaruję w środku samym białkiem i zapiekam w 160 stopniach przez 12-15 minut to dodatkowo ochroni przed wyciekaniem nam zupySmacznego zajadania naczynia
Basia w kuchniMięso mielone kończy u mnie zazwyczaj jako kotlet albo spaghetti. Rzadko kiedy robię z nim coś więcej. Jednak, aby nie wiało nudą na blogu i na
bastalenadziś będzie o miłości francuskiej, a dokładniej, o miłości do ciasta francuskiego. Ileż dobroci można z niego wyczarować! Do tego zapieka się na fenomenalny złoty kolor! Używam go niezbyt często z uwagi na jego kaloryczność – w zasadzie tylko w przekąskach dla gości. W imię zasady: im bardziej oni przytyją, tym ja wyglądam przy nich szczuplej :). Ok, żarty(...)bardzo dobra przekąska warta wypróbowania. Składniki na 12 rożków 1 opakowanie ciasta francuskiego 200-250 g mrożonego szpinaku 150 g piersi kurczaka 2 ząbki czosnku pół cebuli 1 jajko (białko) 1 łyżka mąki łyżka oleju do smażenia przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Rozwiń gotowe ciasto francuskie. Podziel je na 12 równych kwadratów (boki każdego kwadratu to ok. 10cm
Mojewlasne.plpomocą tłuczka do mięsa. Doprawić do smaku z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą oraz czosnkiem. Następnie każdy plaster schabu otoczyć w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę) i podsmażyć kotlety schabowe z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć kotlety schabowe z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na nim kotlety schabowe, a następnie za pomocą łyżki nałożyć farsz z boczku, cebuli i pieczarek. Na koniec wierzch posypać startym serem mozzarella. Zapiekać kotlety po zbójnicku przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerze i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Kotlety po zbójnicku sprawdzają się świetnie jako danie obiadowe, ale także
Kulinarne PrzebojeFajny, szybki i prosty pomysł na słodki podwieczorek. 2 op. ciasta francuskiego (np to z Lidla) 300-350 g twarogu mielonego minimum dwukrotnie 3 jajka 1 op. cukru wanilinowego 3-4 łyżki cukru szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek. Zmielony twaróg miksujemy chwilę razem z żółtkami oraz cukrami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z twarogiem(...)łyżeczki nadzienia serowego. Składamy na pół, by uzyskać trójkąt. Dociskamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i zapiekamy około 20-25 minut. Po przestudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem
Smaki Na Talerzukisiel i zagęszczamy nim sos. Po minucie odstawiamy na bok. Dopiero gdy lekko ostygnie dodajemy miód, chodzi o to aby temperatura nie zabiła całego dobra jakie w nim jest. Jajko, mleko, wodę i cukier z solą mieszamy za pomocą miotełki. Dodajemy partiami przesianą mąkę. Jeżeli wsypiemy za jednym podejściem, zrobią nam się niefajne grudki. Odstawiamy na 15 minut aby sobie(...)lekkim ostygnięciu smarujemy masą twarogową, zostawiając wolny brzeg, aby nam nic nie wypływało. Składamy na cztery w tzw kopertę. Takie placki układamy na suchej patelni, przykrywamy pokrywką i zapiekamy wolno. Chodzi aby masa się ścięła i całość była gorąca. Podajemy wprost z patelni z ciepłym sosem. I to jest dobre, ale....pyszne są zatopione w sosie i tak mocno
Dieta moja pasja