jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:94/455)

Rolada z taleggio i szpinakiem 213

sałatą. Polecam! składniki ciasto 160 ml mleka, pełnotłustego 2 łyżeczki suszonych drożdży 350 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka drobnego cukru 50 ml oleju słonecznikowego 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli farsz 80 g gęstego jogurtu 100 g szpinaku baby 20 g liści bazylii 100 g grubo startego twardego sera np pecorino 250 g sera taleggio 150 g suszonych(...)pomidory. Rozkładając składniki farszu pamiętać należy aby zostawić na brzegach ciasta ok 2 cm margines. Ciasto zawinąć ostrożnie w roladę (wzdłuż dłuższego brzegu), ułożyć tak aby połączenie znalazło się na spodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.  Piekarnik nagrzać do 220 st. C.  Przed włożeniem do pieca, roladę posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać makiem

Stare Gary
"RÓŻANY OGRÓD" - PEŁNOZIARNISTA TARTA INSPIROWANA NATURĄ (Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I PIECZARKAMI ORAZ WARZYWNYMI RÓŻAMI) 151

oleju 2 małe filety z piersi kurczaka 3 łyżeczki przyprawy "Vegeta Natur - O smaku kurczaka" 1 średnia cebula 200 g pieczarek 100 g gorgonzoli 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu DODATKOWO: 2 cukinie ok. 6 marchewek kolorowych (pomarańczowa, żółta i fioletowa) 1 łyżeczka oleju do posmarowania warzyw WYKONANIE: KRUCHY(...)posiekaną w kostkę cebulę, następnie dodaj pieczarki pokrojone w kawałki, zrumień całość lekko. Teraz dorzuć ponownie kurczaka, zamieszaj i przesmaż całość około 2 minuty . Przełóż farsz na podpieczony spód. W miseczce roztrzep jajka wraz ze śmietanką, natką pietruszki i pieprzem. Dodaj pokruszoną gorgonzolę, wymieszaj. Zalej masą farsz.  DEKORACJA: Marchewki obierz ze skórki. Za pomocą obieraczki do warzyw zetrzyj marchewki

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki z malinami 165

malinami mrożonymi. Naleśniki są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki . Składniki: Ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Szczypta soli Malinowy farsz: 2 szklanki malin 500 g twarogu Cukier puder 1/4 szklanki śmietany 18% Sposób przygotowania: Do dużej miski dodajemy mleko, mąkę, jajka oraz szczyptę soli. Składniki mieszamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
EMPANADAS CZYLI PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM Z KURCZAKA 225

ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po wyjęciu rozwałkować. Wykrawać szklanką (kubkiem, literatką) koła, na które nakładać przyrządzony farsz. Każdego pierożka dobrze skleić. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem czy czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 20 minut. Składniki na farsz: 1 pojedyńcza pierś z kurczaka

Walijskie Pichcenie
Ślimak z serem cynamonem 193

swoich pociech i nie tylko . Składniki na ciasto   2 szklanki mąki  1 szklanka mleka  20 g drożdży  1 jajko  2 łyżeczki skórki z pomarańczy  3 łyżki cukru Składniki na farsz  2 pudełeczka serka   Almette śmietankowego(...)łyżek cukru  4 łyżeczki cynamonu  Wykonanie farszu  Do miski przekładam serki śmietankowe , dodaję cukier , cynamon i wszystko mieszam i farsz gotowy . Wykonanie ciasta  Do miski wsypuję mąkę , dodaje jajka , skórka z pomarańczy  , rozpuszczone drożdże w cukrze , oraz podgrzane mleko , następnie zagniatamy ciasto aż dobrze będzie wyrobione , i odstawiamy na 50 minut pod przykryciem w ciepłe

Mój Smak
Krokiety z kaszą gryczaną i grzybkami mun 163

Składniki na naleśniki : 13-15 łyżek mąki pszennej 350 ml mleka 150 ml wody gazowanej 1-2 jajka sól olej do smażenia Składniki na farsz: szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 25 g grzybków mun 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cząber olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby mun namoczyć na 15-20 min. w wodzie, oczyścić z twardych części(...)ok.20 min Pokrojoną cebulę przesmażyć razem z osuszonymi, ugotowanymi grzybami Kaszę, grzyby z cebulą zmiksować, doprawić solą, pieprzem, cząbrem Wcześniej usmażyć naleśniki, rozsmarować farsz na każdy naleśnik, składać wg uznania składając np. na pół Obsmażyć w jajku i bułce Można podawać do czerwonego barszczu. Jeśli ktoś nie toleruje mleka, niech spróbuje usmażyć naleśniki na innym mleku niż krowie

Proste Potrawy
KROKIETY Z BOROWIKAMI 169

Świetnie nadają się na szybki obiad.  Wszyscy je uwielbiamy! Do wspólnego gotowania zaprasza #myAmbition ! Składniki na naleśniki:  1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki mleka 3 jajka szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz: 50 dag dowolnych grzybów 2 cebule Sól, pieprz Ponadto: Bułka tarta 2 jaja Naleśniki : Jaja wbijamy do miski, wlewamy olej i mleko, solimy. Cały czas mieszając(...)użyłam grzybów mrożonych. Przed zamrożeniem gotowałam je ok 30 minut). Przyprawiamy do smaku i sparzymy ok 25 minut. Na każdy naleśnik nakładam trochę farszu. Zakładam boki i zwijam w kostkę. Tak złożone naleśniki obtaczam w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.   Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę

Słodki Zakątek
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 212

temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki soczewicy zielonej 1 kostka białego sera 2 łyżki serka kremowego  sól, pieprz, posiekany pęczek mięty ciasto: z podanych składników zagniatam dość elastyczne ciasto. Jeśli

W kuchni Karmel-itki
Krokiety 176

zamrozić, wtedy następny obiad mamy z głowy. Składniki na ciasto: 2 szklanki wody 1 jajko szczypta soli mąka (tyle, by ciasto było jak na naleśniki) Co jest ważne podczas smażenia?! Smażymy cieniutkie placki na, jak największej, suchej patelni.  A'la naleśniki wypełniamy dowolnymi farszami. Oto kilka przykładów: pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju roślinnym z cebulą(...)Gotowy farsz umieszczamy na środek naleśnika, dodajemy starty ser. ( jak zwijamy : "dół" naleśnika nakładamy na nałożony farsz, potem "górę" czyli to, co nad farszem, a na końcu zwijamy do środka boki krokieta). Krokieta obtaczamy w jajku potem w bułce tartej i smażymy na oleju na rumiany kolor. inny farsz to rozdrobniony szpinak podsmażony z cebulą i czosnkiem, doprawiony solą, pieprzem

upichcic
Pierogi z rybą 146

farsz : 500 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 jajko, imbir mielony, sól, pieprz drobno mielony, 1 – 2 łyżki bułki tartej, tłuszcz do smażenia cebuli (u mnie oliwa), ciasto : ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, Farsz : Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu. Cebulę i rybę zemleć w maszynce do mielenia. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem(...)imbirem. Dodać rozbełtane jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi

królestwo garów
ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU 143

jeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza manna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * jajko – 2 szt * sól – do smaku FARSZ: * tuńczyk w oleju Princes – 2 puszki * świeży szpinak baby – 3 garści * kapary – 1 garść * ser żółty cheddar – ok. 150 g + do posypania * biała cebula(...)manną, proszek do pieczenia i ok. łyżeczkę soli. Wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo mąkę – jej ilość zależy od rodzaju ziemniaków – ciasto ma być gęste i plastyczne. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm, kroimy na prostokąty ok. 20 cm długości. FARSZ: Olej z tuńczyka przelewamy na patelnię, podsmażamy drobno posiekaną cebulkę

Ostra na Słodko
Maślane bułeczki z serem i powidłami :) 110

wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, dodajemy aromat, zaczyn z drożdży i ostudzone masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Składniki na farsz: - 200 g twarogu - 1 żółtko jajka - 2 łyżki cukru - 3 czubate łyżki rodzynek - aromat - powidła (u mnie dżem aroniowo-jagodowy) Rodzynki namaczamy w gorącym mleku/wodzie aby zmiękły. Żółtko ucieramy z cukrem, dodajemy

Zdrowie na języku :P
Puszyste Drożdżówki z Jagodami 151

sklepu internetowego https://www.greenpack.pl/ SKŁADNIKI NA CIASTO: 25g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 250g mąki pszennej 50g cukru 50g masła szczypta soli 1 całe jajko 2 żółtka SKŁADNIKI NA FARSZ: 140g jagód DO POSMAROWANIA BUŁEK: 1 żółtko 1 łyżka mleka SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko 3/4 szkl cukru pudru WYKONANIE: 1. Mleko delikatnie rozgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać

Dziś Ja gotuje
Pasztet rybny 153

Pasztet rybny SKŁADNIKI: CIASTO 350 g mąki jajko -1 szt margaryna -200 g sól FARSZ filety z łososia -0,5 kg słodka śmietanka -400 g białko jaj -1 szt sok z 1 cytryny pieprz kajeński świeżo zmielony pieprz sos worcester sól PONADTO żółtko -1 szt marchewki -2 szt seler -1 szt por -1 szt bulion warzywny filety rybne o białym(...)zwartym mięsie -250 g przyprawa do ryb-1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Ciasto  Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz.  FARSZ  Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować

Kuchnia Danusi
PYZY ZIMNIACZANE Z MIĘSEM 131

wytapianym smalcem Rolnik . Smalec swój smak zawdzięcza dzięki odpowiedniej kompozycji składników takich jak cebulka, jabłka i przyprawy.  Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki smalcu Rolnik 1 cebula sól pieprz FARSZ: 250 g mięsa mielonego sól pieprz majeranek 1 cebula Przygotowujemy ciasto na pyzy: Ziemniaki obrać. Połowę ziemniaków ugotować. Surowe(...)ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć nadmiar wody. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Połączyć ze sobą ziemniaki ugotowane i surowe. Dodać jajko i mąkę. Wyrobić ciasto i podzielić na 16 części. Przygotowujemy farsz: Cebule obrać i pokroić w kostkę. Połączyć z mięsem. Przyprawić z solą i pieprzem oraz majerankiem. Każdą porcję ciasta ziemniaczanego spłaszczyć w dłoniach, nałożyć

Kuchnia w oparach