jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:85/455)

Krokiety z kurczakiem i szpinakiem 191

tradycyjnej wersji. Te przygotowałam z kurczakiem i szpinakiem oraz dużą ilością sera feta.  W smaku obłędne! Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody Sól Farsz: 600 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 200 g sera feta 2 jajka Bułka tarta(...)mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy do miękkości mięsa. Jeszcze ciepły farsz mieszamy z pokrojonym w kosteczkę serem feta. Farsz nakładamy na każdy placek, po dwie łyżki na jeden. Zwijamy w kopertę. Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem oraz obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rumiano

VioletoweKucharzenie
"Francuska" zapiekanka z mielonym i grzybami 177

zapiekania wysmaruj Ramą (za pomocą pędzelka) i wyłóż spód ciastem francuskim (1 z 4 prostokątów). Teraz połóż farsz a wierzch zapiekanki przykryj paskami z ciasta (wytnij je z 2 prostokąta). Tak samo postępuj z kolejną porcją zapiekanki. Paski z ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika(...)minut. PS. Jeżeli chcesz przygotować zapiekanki w formie przekąsek to ciasto możesz rozwałkować, a następnie podzielić na 8 kwadratów. Następnie  na środku każdego połóż farsz (zawiń w formie sakiewki), posmaruj jajkiem i zapiecz w piekarniku na papierze do pieczenia - ten sam czas pieczenia

Alutka-Gotuje
Francuskie poduszeczki ze sprytnym farszem 153

curry papryka słodka wędzona sól pieprz olej do smażenia jajko sezam lub czarnuszka - opcjonalnie Mięso, cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry i wędzoną paprykę. Smażymy chwilę i dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chilli.  Pieczarki ścieramy na tarce, dodajemy do farszu, doprawiamy solą i pieprzem i i smażymy, aż grzyby puszczą(...)wystudzonym farszem. Ma się roztopić dopiero w piekarniku. Ciasto francuskie rozwijamy, lekko wałkujemy, dzielimy poziomo na pół, pionowo na 4. Dzięki temu otrzymamy 8 prostokątów. Wypełniamy farszem, sklejamy. Wierch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie) i pieczemy w 180 stopniach na środkowej półce (funkcja góra-dół) na papierze do pieczenia. Poduszeczki są gotowe, kiedy się zarumienią

Kuchnia od dwojga
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 215

bawić się. I cieszyć tym, co robię. KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI /autorski;/ na 18 sztuk ciasto: 3 szklanki mąki 250g masła 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule 3-4 łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników(...)obciążam np. fasolą. Wstawiam do piekarnika i podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie usuwam obciążenie, a babeczki napełniam farszem. Z pozostałego ciasta wycinam gwiazdeczki za pomocą foremki do ciastek. Układam na wierzchu, smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na około17-20 minut, aż gwiazdki się zezłocą. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Domowe sajgonki 153

Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól i pieprz 2 łyżki oleju sezamowego lub oleju z orzeszków ziemnych Ja nie miałam akurat kapusty i makaronu, trochę(...)Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia. Do dużej miski wrzucamy pokrojony makaron oraz pokrojoną na drobne paski kapustę pekińską, następnie dosypujemy ostudzony farsz. Dodajmy sos sojowy oraz  jajko i mieszamy.  Papier ryżowy wkładamy do głębszego talerza z ciepłą wodą dosłownie na 2-3 sekundy. Układamy go na desce i nakładamy na niego

Cooking Monster
Bułeczki z pieczarkami 215

Moje Wypieki. Składniki :  Na bułki: 500g mąki pszennej 125ml mleka 125ml wody 2 łyżki oliwy 1 jajko 1 łyżeczka soli 12g suchych drożdży Dodatkowo : 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek Na farsz : 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz duża szczypta słodkiej i ostrej papryki masło do smażenia Przygotowanie :  Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać do miski(...)suszonymi i solą. Dodać letnią wodę i mleko i jajko - wyrobić aż składniki się skleją. Dodać oliwę i ugniatać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 2 godzin).  Przygotowanie farszu : Masło roztopić na głębokiej patelni, przesmażyć na nim posiekaną

Codzienne Gotowanie
Pachnąca historia w kuchni, czyli opowieść o cebularzu 151

ciepłego mleka 25 g drożdży 25 g masła (ok. 4 łyżeczki) 2 płaskie łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli farsz: 300 g obranej cebuli 2,5-3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: jajko lub białko do smarowania brzegów ciasta Wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki i odstawiamy(...)placki, naciągając ciasto, aż uzyskamy szerokość mniej więcej 10 cm, w środku placka powinno być wgłębienie, a boki ciasta powinny być nieco wyższe). Zagłębienia wypełniamy farszem, boki ciasta smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem lub roztrzepanym białkiem. Piec cebularze ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Upieczone, gorące cebularze studzić na kratce od piekarnika. Artykuł Pachnąca historia w kuchni, czyli

KulinarneImpresje.pl
Pierogi z kapustą i grzybami 145

kapusty kiszonej 1 00 g grzybów suszonych 2 cebule sól, pieprz wegeta olej c iasto na pierogi: 60 dag mąki do 1 kg 1 jajko ciepła woda olej Sposób wykonania: Farsz : Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę kiszoną wypłukać, ugotować z dodatkiem soli, odcedzić, wycisnąć i pokroić na drobno. Cebulę(...)Ciasto: Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne należy przykryć je ściereczką żeby się nie zeschło.  Wykonanie pierogów:  Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wyciąć z ciasta krążki, układać na nich farsz a następnie skleić. Do gotującej osolonej wody

Darcia w kuchni
Podróże kulinarne - Tunezja 198

czarnuszką. Dodatkiem do większości potraw jest harissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno na słodko z dodatkiem rodzynek i orzechów jak i na ostro. Kuskus w Tunezji podaje(...)ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować  tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie

Zawsze głodna!
Zapiekane naleśniki z mięsem i mozzarellą 318

przypadku mozzarelli i goudy. Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) NALEŚNIKI : ** mąka – 1 szkl ** mleko – 2 szkl ** jajko – 2 szt ** sól – 1 łyżeczka ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** olej – ¼ szkl FARSZ: ** mięso mielone – 400 g ** cebula – 1 szt ** mozzarella – 1 szt ** ser żółty – 150 g ** sól , pieprz , papryka DODATKOWO : ** bułka tarta do panierowania ** jajko do panierowania(...)ilości oleju. Dodajemy mielone mięso , doprawiamy do smaku i mieszając smażymy do momentu , aż mięso nie będzie surowe. CAŁOŚĆ : Naleśniki smarujemy mięsnym farszem. Posypujemy startym serem żółtym i przykrywamy plasterkami mozzarelli. Składamy w koperty , panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 251

danie , któremu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI: * mąka – 1 szklanka * mleko – 200 ml * woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczypta FARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminek DODATKOWO : * jajko(...)następnie odsączoną z wody białą kapustę oraz przesmażone mięso. Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki. Zamykamy boki i zwijamy w krokiety / roladki. Panierujemy z roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Pierogi z piernikami 163

obiadu na słodko. Pierogi nadziane są masą piernikową. Jeśli jesteście ciekawi tego połączenia smakowego, to zapraszam Was do próbowania :) Składniki: ciasto - 325 g mąki pszennej - 1 jajko - 100 ml ciepłej wody - szczypta soli farsz - 100 g pierników katarzynek - 250 g mascarpone - 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól oraz wodę. Wszystkie składniki zagniatamy, następnie wałkujemy i wycinamy

Zainspirowana w kuchni
Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym 292

Zawsze trafiają na stół, bo są łatwe i nieskomplikowane a ich przygotowanie ułatwia fakt, że w zamrażalniku zawsze staram się mieć gotowy farsz. :-) Tym razem proponuję je w mięsno-szpinakowej odsłonie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki cukru pudru 50g drożdży Farsz: 500g mięsa mielonego 500g mrożonego szpinaku 300g(...)mieszamy. Doprawiamy do smaku, pozostawiamy do wystudzenia.  3. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy farsz i sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.  4. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut

Szefowa kuchni
Wytrawna tarta z czosnkiem niedźwiedzim - przekąska 178

minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. Wyjąć z piekarnika i nałożyć farsz. Farsz: 1/2 łyżki masła 1-1,5 kg świeżego czosnku niedźwiedziego 6-8 suszonych pomidorów w oleju lub pomidorki koktajlowe  4-5 plastrów szynki parmeńskiej lub innej ulubionej 1 jajko 1 łyżka śmietany lub jogurtu sól  pieprz  Czosnek umyć i pokroić na około(...)Dodać pokrojone pomidory i szynkę. Odparować nadmiar wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec, po zdjęciu z ognia dodać łyżkę śmietany. Przełożyć na ciasto. Roztrzepać jajko z sola i pieprzem i zalać nim farsz. Włożyć ponownie do piekarnika na około 7 min lub do momentu aż jajka się zetną. Przepis bierze udział w akcji https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

Jemy Pijemy
Soczysta roladka z kurczaka w cieście naleśnikowym 275

Składniki (na 4 porcje): 2 podwójne filety z kurczaka sól, pieprz, curry (ewentulanie inne, ulubione przyprawy) olej do smażenia ciasto naleśnikowe: 2 jajka 4 czubate  łyżki mąki pszennej lub razowej 4 łyżki mleka szczypta soli farsz: mogą być plastry mozzarelli i suszony pomidor (najlepiej ze swojej(...)domowej spiżarni:) lub duszona marchewka z cukinią - szczegóły TUTAJ   Filety przekroić na połowy, rozbić, doprawić ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, curry). Wyłożyć przygotowany farsz i zwinąć w roladkę.   Przygotować ciasto: jajka rozbić, dodać mąkę, mleko i szczyptę soli, wszystko dokładnie wymieszać (powstanie gęste ciasto). Przygotowane roladki zanurzać w cieście i wykładać na patelnię, na mocno rozgrzany

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała