drożdży łyżka cukru 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka łyżeczka soli 3-5 łyżek oleju 1 jajko ( ja nie dodałam) 1 jajko ( lub samo żółtko do posmarowania cebularzy) Składniki na farsz: 2-3 duże cebule ( można więcej jak lubicie gdy jest jej dużo) 50 g masła 2-3 łyżki oleju 3 łyżki maku gruboziarnista sól świeży(...)podzieliłam na równe części. Każdą z nich rozwałkowałam na około 15-20 cm placki o grubości około 1,5 cm. Następnie posmarowałam ciasto roztrzepanym jajkiem. Wystarczy, że posmarowane zostaną same brzegi. Nałożyłam farsz na placki. Palcami nagniotłam w paru miejscach ciasto, aby za bardzo nie wyrosło podczas pieczenia. Wstawiłam cebularze do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około
potrawyregionalnejaglana świetnie się komponuje z daniami zarówno słonymi, jak i słodkimi. Jest wspaniałym dodatkiem do mięs, zup, czy też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem. Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża(...)pieprzem czarnym oraz ziołowym – mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zawartość przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w małą kostkę papryki, posiekany szczypior oraz kolendrę. Wbijamy całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy
mojewypiekiinietylkopiknikach, na które najpiękniejszy teraz sezon :) Pysznie i prosto! Tarta ze szparagami, kurczakiem i porem Potrzebujesz: Spód: 100g zimnego masła 220g mąki pszennej 1 jajko 2 szczypty soli 1/2 łyżeczki suszonego oregano Farsz: 1 mały por 1 pierś z kurczaka pół pęczka zielonych szparagów 4 jajka 3 czubate łyżki śmietany 18% 100ml mleka 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki(...)wyłóż nim formę do tarty. 4. Ponakłówaj obficie ciasto widelcem i piecz 10min. w 180*C. Farsz: 1. Pora umyj i pokrój w talarki. 2. Pierś kurczaka pokrój w niewielką kostkę. 3. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. 4. Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, mleko i wymieszaj na jasną, jednolitą masę. 5. Do masy jajecznej dodaj posiekane zioła, przeciśnięty
Kuchnia w Słońcu Skąpanaświetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko 5 łyżek śmietany sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne(...)jeszcze przez chwilę. Następnie dodać mielone mięso i smażyć, aż całe mięso zmieni kolor. Do mięsa dodać pomidory i przyprawy, smażyć aż nadmiar płynu odparuje. Farsz lekko ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajko i śmietanę, całość wymieszać. Można jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem. - Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę. Do ciasta włożyć farsz, posypać
Mama Gotujenarzeczony;) Bardzo fajny sposób na zagospodarowanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego obiadu. Serdecznie polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków po ugotowaniu 1 jajko 200 g mąki pszennej pieprz do smaku 2 łyżeczki majeranku bułka tarta olej do smażenia Farsz: 1 kg pieczarek 3 cebule 200 g sera żółtego typu gouda masło Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić(...)wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej i smażyć do zrumienienia. Smacznego
Krakowskie smaki Aniniej wiele fajnych pomysłów. Postaramy się pokazać Wam więcej naszych pomysłów na przystosowanie jej na warunki wegetariańskie. Oryginalny, starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego, nadziewany farszem z kapusty i jajek na twardo. Dużą zaletą tego dania jest to, że można faszerować go wszystkim, co w danym momencie mamy w lodówce, a i tak wyjdzie pyszny. Nasza propozycja jest(...)szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania na krucho w lekko osolonej wodzie brokuła razem z zielonym groszkiem. W tym czasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki
vegetaniestole. Serdecznie polecam podać go z pysznym barszczem czerwonym- najlepiej domowej roboty. KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z BARSZCZEM CZERWONYM Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka sól do smaku 1/2 szklanki wody Farsz: sól i pieprz do smaku 1 cebula 30 dag kapusty kiszonej 6 g podsmażonych podgrzybków lub prawdziwków Ciasto: do miski przesiać przez sito(...)Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Tak przygotowany farsz wykładać równomiernie na przygotowane naleśniki. Składać w "kopertę", a boki w rulon, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Tak przygotowane krokiety maczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor ze wszystkich stron. Podawać z przygotowanym, ciepłym barszczem. Krokiety przygotowałam na patelni od firmy
Gotuję Testujępyszny obiad, ale i świetną przekąskę na gorąco na wszelkie imprezy :) SKŁADNIKI: (ok 40 szt) Ciasto: 320 - 350 g mąki 200 g masła/margaryny 1 jajko 100 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu marchewka z rosołu (można pominąć) 2 cebule 1 czerwona papryka kilka łyżek kukurydzy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 4-5 łyżek(...)smaku Dodatkowo 1 jajko do posmarowania wierzchu czarnuszka do posypania *można zastąpić pikantnym keczupem 1. Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać jajko, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Farsz: cebule i paprykę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, przykryć i poddusić do miękkości (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Mięso zmielić razem
Kto ugości moich gości?schłodzonej Coca-Coli. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 800 g kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów podgrzybków 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Sposób przygotowania: Grzyby namocz w ciepłej(...)kostkę i zeszklij na pozostałym maśle. Teraz dodaj posiekane grzyby i odciśnięto, drobno pokrojoną kapustę. Farsz wymieszaj dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć składniki do połączenia. Wbij jajka i żółtko, wyrób. Powoli wlej gorącą wodę, całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie zawiń
kuron.com.plschłodzonej Coca-Coli. Pierogi z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 żółtko 2 jajka 100-150 ml gorącej wody Farsz: 800 g kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów podgrzybków 2 cebule 2 łyżki masła 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Sposób przygotowania: Grzyby namocz w ciepłej(...)kostkę i zeszklij na pozostałym maśle. Teraz dodaj posiekane grzyby i odciśnięto, drobno pokrojoną kapustę. Farsz wymieszaj dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć składniki do połączenia. Wbij jajka i żółtko, wyrób. Powoli wlej gorącą wodę, całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto. Następnie zawiń
kuron.com.plciasto 170 g mąki krupczatki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody mineralnej gazowanej 1 łyżka oleju + do smażenia (opcjonalnie skórka ze słoninki ) Farsz: 1 szklanka soczewicy zielonej 1 cebula jajko sól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżka sosu sojowego 3 ząbki czosnku 30 dag mięsa mielonego z indyka sos: 150 g jogurtu(...)wodę, dodaję czosnek i blenderem miksuję na jednolitą masę. Następnie dokładam do niej podsmażoną cebule z mięsem, jajko oraz wszystkie przyprawy wyżej wymienione. Duszę przez kilka minut aż masa osiągnie odpowiednią gęstość. Jak jest tępa, dolewam trochę wody . Takim oto farszem nadziewam naleśniki . Składam w rożek, odcinam końce aby nabrały kształtu tortilki. Soczewica jest dosyć sucha, także gotowe danie
pieprzny smaczekkilka oliwek zielonych bazylia, mozarella 250g pieczarek 1 duża cebula 10 plastrów salami ser (u mnie emmentaler) sól, pieprz 1 łyżka masła rozbełtane 1 jajko (żółtko+białko) Przygotowanie: Nagrzewamy piekarnik do ok. 190'C. 1. farsz: Pomidory i oliwki płuczemy pod zimną wodą i odcedzamy, aby nie były mokre. Oliwki nie będą takie słone, a pomidory tłuste. Oliwki kroimy(...)kroimy w kostkę. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy, kroimy w równe kwadraty. Układamy kolejno: mozarella, pomidor, oliwka. Wszystko posypujemy delikatnie bazylią i oregano. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. 2. farsz: Pieczarki myjemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę oraz pokrojone pieczarki. Po kilku minutach solimy i pieprzymy. Czekamy, aż woda odparuje. Ściągamy
Kitchens Alphabetdawna chodziły po głowie ravioli. Nie bardzo wiedziała z czym by chciała, ale wiedziała, że muszą być oblane czymś z dodatkiem szałwii. Ja z kolei uwielbiam jajka w każdej postaci. Postanowiliśmy zatem jako farsz użyć ricotty i żółtka (które zresztą genialnie się rozpływa po przekrojeniu), a jako polewy roztopionego masła z szałwią. Potrzebujemy: na ciasto: 50 g mąki semoliny(...)mąki tortowej (typ 450) 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki oliwy ok. 5 łyżek zimnej wody łyżeczka soli na farsz: 250 g ricotty garść liści świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu do smaku sok z 1 limonki dodatkowo: po 1 żółtku na każde ravioli 60 g masła garść świeżej posiekanej szałwii parmezan gałka muszkatołowa Wszystkie składniki potrzebne na ciastko
Marder&Marder Manufactureciasto, a łosoś wspaniale się komponuje z zielonymi szparagami...Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ciasto: 180 g mieszanki chlebowej Nutri Free (klik) 125 g masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczonego łososia (lub wędzonego na gorąco) 1 pęczek cienkich, zielonych szparagów 250 g serka mascarpone 2 jajka 1 żółtko sól, pieprz Ciasto: Z podanych
Kuchnia bezglutenowawarzywach a’la ryba po grecku – Składniki: ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka mąka do panierowania filetów + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec bułka tarta do panierowania ok. 6 jajek do panierki olej do smażenia i 2 łyżki do farszu 7 dużych marchewek (ok. 1kg) 2 duże cebule (400g) 3 korzenie pietruszki (ok. 250g) mały(...)stron słodką papryką, pieprzem i solą do smaku. Kolejno każdy kawałek kurczaka otoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączyć usmażone kotleciki z nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Schować drobiowe kotlety i farsz (osobno) do lodówki. Na drugi dzień podgrzewam lekko farsz i smakuję – ewentualnie doprawiam wtedy
Kulinarne Przeboje