jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:84/455)

Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami 199

stwierdziłam, że to właśnie lepiej - dzięki małej porcji możemy spróbować większej liczby potraw z wielkanocnego stołu. Jajeczka nie są też takie tuczące - do przygotowania farszu dla 24 połówek wystarczyła mi zaledwie 1 łyżka majonezu. Jajka przepiórcze są według mnie bardzo wytworne i eleganckie, stąd dzisiejsza stylizacja zdjęć. Polecam je na Wielkanoc albo jako przystawka na przyjęcie czy Sylwestra. Zamiast tuńczyka(...)szczypiorku 1-1,5 łyżki majonezu sól, pieprz rzeżucha do dekoracji * Zamiast jaj przepiórczych możesz użyć kurzych. Na 6 jaj kurzych podwoiłabym ilość składników farszu. Przygotowanie: Zagotuj wodę w rondelku i dobrze ją posól. Włóż jajka przepiórcze i gotuj przez 5 minut. Następnie przełóż je do zimnej wody na 3-4 minuty.  Ostrożnie obierz jajka ze skorupek, następnie przekrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Krokiety z kapustą kiszoną i grzybkami podsmażanymi na oleju rzepakowym 164

też podsmażonymi na oleju rzepakowym. Naleśniki 2 jajka 2 szkl mąki 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz garść suszonych grzybów 30 dkg kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo jajka  bułka tarta olej rzepakowy do smażenia  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać(...)lekko zeszklić  na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku. Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano

Moje domowe kucharzenie
Paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami 220

masła 2 łyżeczki cukru - pudru 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) Farsz: około 50 dag niekwaśnej kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku(...)części.Układać paszteciki na blaszce wyłożonej papierem, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośniecia na około 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 -185 stopni około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.Podawać ciepłe lub zimne do czystego barszczu..... ps.zostało mi ciasto ,a farsz sie skonczył,więc wyciągnęłam twaróg ,dolałąm śmietany ,dosypałam ,suszonej papryki w płatkach

w mojej kuchni
Ziemniaki faszerowane 169

resztę pieczarek pozostałych z nadzienia polałam sosem i podałam razem z łódeczkami ziemniaczanymi i pulpetami. Rewelacja. Gorąco polecam. Składniki: 4-6 dużych ziemniaków Farsz: 10 dag białego sera 1/2 szklanki  mleka 2  jajka łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz  15 dag żółtego sera Sos: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mleka(...)Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Twaróg, wydrążony miąższ z ziemniaków i mleko miksuję  i dodaję do masy  posiekane jajka oraz natkę pietruszki. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniam połówki ziemniaków, wierzch posypuję tartym żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 20 min. W tym czasie mleko

Bea(u)ty kitchen
Krokiety z farszem cebulowo-pieczarkowym 163

Święta Bożego Narodzenia to już w ogóle obowiązkowe. Co nam trzeba? na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 200 ml) 2 jajka 1 szklanka mleka -200 ml 1 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli farsz: 2 cebule 500g pieczarek sól i pieprz czarny do smaku łyżeczka bułki tartej 2 łyżki gęstej śmietany Olej rzepakowy Do smażenia: olej rzepakowy/ masło(...)podlewamy wodą – około 100ml i dodajemy pieczarki. Przykrywamy i podduszamy razem, aż zmięknie wszystko. Przyprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą i śmietaną Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. O tak: W miseczce roztrzepujemy jajka z szczyptą soli , w drugiej wysypujemy sporo bułki tartej. Każdego krokieta obtaczamy w jajku, w bułce i obsmażamy na złoto na oleju rzepakowym. Wyjmujemy

Latosiowydom
Krokiety z mięsem 281

Zapraszam :)  Składniki na ciasto naleśnikowe : 200 g mąki  1/4 l mleka 1/4 l wody 2 jajka 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżka oliwy Farsz : około 0,5 kg mięsa mielonego z indyka około 0,5 mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu Pieprz zielony Skworcu Bazylia Skworcu 1 łyżeczka czosnku granulowanego Skworcu Panierka : Bułka(...)jeśli będzie za gęste dodać odrobinę oliw, jeśli za rzadkie odrobinę tartej bułki. Na każdy naleśnik nakładać po 1lub 2 łyżek farszu.  Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy jak roladę. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Podawać z barszczem.   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ravioli 178

będziecie robić z żółtkiem czy nie. Ilość podana poniżej to ilość jaka mi wyszła z podanych proporcji. Na 13 pierożków: 300 g mąki 3 jajka 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka kurkumy sól Farsz: 250-300 g szpinaku świeżego 1 ząbek czosnku 100 g wędzonego łososia (u mnie dziki) 130 g ricotty 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz Dodatkowo: żółtka(...)deskę i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Wędzonego łososia siekamy bardzo drobno. Dodajemy do szpinaku. Do farszu dodajemy też ser ricotta oraz parmezan. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiewamy do miski. W małej miseczce mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną jajka. Dodajemy do nich odrobinę wody, kurkumę oraz szczyptę soli, ponownie mieszamy. Mieszankę jajeczną dodajemy do mąki i wyrabiamy

Smaki Na Talerzu
Paszteciki drożdżowe z królikiem 170

widzicie jest to kolejny przepis z serii jak wykorzystać resztki Paszteciki drożdżowe z królikiem Składniki: Ciasto: 2 szklanki mleka 3 jajka około 5 szklanek mąki 200g masła w temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży łyżka cukru pół łyżki soli Farsz: mięso z tuszy jednego królika (lub około 1 kg innego mięsa) 2 marchewki 1 pietruszka pół średniego selera gałązka selera(...)mnie o średnicy 15 cm), które później dzielimy na osiem równych trójkątów. Na końcu każdego z nich umieszczamy łyżeczkę farszu i zwijamy tworząc rogalik. Układamy je na włożonych papierem do pieczenia blachach i każdy z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180°C do momentu aż rogaliki nabiorą brązowego koloru (zwłaszcza ich spód). Moje były gotowe po 30 minutach

PatiGotuje
Drożdżowe łódeczki z mięsem i pieczarkami 308

wsunie więcej niż 2 sztuki:)) Ciasto: 50 g świeżych drożdży 3/4 szkl. ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 jajka 4-5 łyżek oleju Farsz: ok. 500 g mielonej łopatki 250-300 g pieczarek (u mnie mix białych i brązowych), posiekanych na cząstki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów(...)wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy. Smażymy do momentu aż wszystkie płyny z patelni odparują. Na koniec wrzucamy kukurydzę. Doprawiamy całość solą, pieprzem, słodką papryką oraz ulubionymi przyprawami. Odkładamy farsz do przestudzenia. Mąkę przesiewamy razem z solą do miski. Robimy na środku wgłębienie, tak by dno lekko było przykryte mąką. Do szklanki/kubka z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem dodajemy cukier

Smaki Na Talerzu
Paszteciki z mięsem – do czerwonego barszczu 236

mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików 1 jajko do wysmarowania pasztecików Przygotowanie: Farsz: Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy nasze mięso mielone (w razie potrzeby można dodać więcej oleju(...)rozwałkowujemy i dzielimy nożem na pół (wzdłuż). Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu (jak na zdjęciu poniżej). Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem do dołu) i kroimy ostrym nożem w poprzek co 4-5 cm. Tak przygotowane paszteciki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym

Słodkie okruszki
Obsmażane jajka faszerowane wędzoną rybą 309

połączyć z jajkami. Dodać szczypiorek, musztardę i pieprz. Wymieszać. Skorupki napełniać masą jajeczno-rybną. Oprószać bułką tartą i smażyć na maśle, na średnio rozgrzanej patelni. Takie jajka smaży się tylko od strony farszu, na lekko złoty kolor. Podawać na gorąco lub na zimno. Spróbuj także: Jajek faszerowanych awokado Jajek faszerowanych tuńczykiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Knedle z twarogiem 259

przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag twarogu półtłustego cukier puder do smaku ewentualnie troszkę śmietanki jeśli twaróg jest za suchy 1. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną

Kto ugości moich gości?
Czekoladowe naleśniki z serem i skórką cytrynową 233

Czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową SKŁADNIKI: porcja na 4 sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego cukier puder jogurt naturalny 3-4 łyżki skórka cytrynowa  PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajko i dodajemy kakao

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczone pierogi z plantanami i brokułami 190

Składniki na ciasto : - 6 szklanek mąki zytniej pełnoziarnistej  - 150 ml gorącej wody  - 6 łyżeczek masła  Składniki na farsz : - 1 plantan zielony  - brokuły  - 2 jajka  - 4 ząbki czosnku  - 2 czerwone cebule  - 1/2 szklanki kaszy bulgur drobnoziarnistej  - 1 łyżka masła - 1 łyżka czarnuszki  - 1 łyżka kolendry  (całej ) - 1 szklanka wody(...)połowie dodajemy kolendrę i Czarnuszke a pod sam koniec łyżkę masła. Ugotowane plantany, brokuły,  jajka i kasze blendujemy na gładką masę. Dodajemy cebulę z czosnkiem. Opcjonalnie dosalamy.  Odrywamy po kawałku masy,  wyrabiamy i wałkujemy. Wycinamy szklanka kółeczka, nakładamy farsz, brzegi smarujemy woda i zaklejamy   Wstawiamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni

Szkrab Je Sam
Drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami 162

posmarowania bułeczek 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli            Składniki na farsz: 250 g   serka   śmietankowego (lub „mój ulubiony”) 40 g cukru pudru 2 łyżki masła 1 jajko (brak na zdjęciu) 1 łyżka ekstraktu cytrynowego skórka otarta z połowy cytryny (sparzonej) 100 g rodzynek   Składniki na lukier(...)ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.   Kiedy ciasto wyrastało przygotowałam farsz. Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie, po chwili odsączyłam z wody i odcisnęłam. Z połowy cytryny starłam skórkę. Ser zmiksowałam z cukrem pudrem, masłem i jajkiem na puszystą masę. Dodałam rodzynki i skórkę z cytryny. Wymieszałam.   Wyrośnięte ciasto przełożyłam na deskę, odgazowałam

Kuchnia u Krysi