opakowanie ciasta francuskiego 30 dkg kiszonej kapusty 30 dkg mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz, sól 2 łyżki oleju ew. pasta paprykowa ( można zastąpić chili ) 1 jajko + 1 łyżeczka mleka czarnuszka Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, czosnek również obrałam i pokroiłam w plasterki. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę i czosnek. Kapustę(...)żeby dodać odrobinę ostrości całemu daniu. Zamiast zawinąć całość w rulon, z każdej strony kapusty z ciasta zrobiłam paski i nimi na przemiana zakryłam farsz. Ciasto tak przygotowane posmarowałam jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypałam czarnuszką. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 20 minut, do zazłocenia się ciasta. Ciasto francuskie zawijane z kiszoną kapustą na obiad
Kuchnia na wzgórzuboczku wędzonego 20 dag szynki konserwowej 25-30 dag pieczarek 1 por(biała część) ok 3-4 łyżek oleju 200g śmietany 30 % Przygotowanie: z mąki ,masła,2 jajek,sporej szczypty soli,i 3 łyżek wody zagniatamy elastyczne ciasto,zawijamy w folię spożywczą i do lodówki na min 30 min. pieczarki kroimy i podsmażamy na oleju,pod koniec dodajemy pokrojoną(...)kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek i boczku,ser tarkujemy na tarce,ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty,nakłuwamy widelcem,na to dajemy nasz farsz,zalewamy zmiksowanymi 3-rzema jajkami ze śmietaną i solą i pieprzem,posypujemy starkowanym serem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 min gotowe
Swojskie jedzonkofotografie. A same cebularze? Bomba! Pulchniutkie, mięciutkie ciasto, i ten smak lekko słonawej cebuli z makiem... Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo . Farsz: 3 duże cebule 3 łyżki maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Cebulę do cebularzy przygotuj na dzień, dwa przed ich pieczeniem. Pokrojoną w kostkę cebulę zalej wrzątkiem i odcedź(...)części, rozwałkuj na cienkie placki o średnicy 15 - 20 cm. Placki ułóż na wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze do pieczenia. Brzegi placków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdym placku rozłóż farsz z cebuli i maku. Daj cebularzom jeszcze niecałą godzinę na podrośnięcie, tak aby ciasto miało 1 - 1,5 cm grubości. Nagrzej piekarnik do do temperatury
Grahamka, weka i kajzerkasytuacji. Tak zwany klasyk. Tak samo jak tarta na kruchym spodzie. Połączmy to w całość i jedzmy :) Składniki: ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli farsz: - 100 g łososia wędzonego dobrej jakości - bardzo duży por (biała + jasnozielona część) - koperek (ja użyłam suszonego) - 200 ml śmietanki 30% - 4 jajka - sól, pieprz czarny grubo mielony
Cook&Lovepoparzyć rąk. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut żeby ciasto odpoczęło. Składniki na farsz: 200g zielonej soczewicy 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki oleju majeranek sól pieprz Soczewicę przepłukać na sitku zimną wodą. Następnie zalać 1,5 szklanki wrzątku i odstawić żeby soczewica napęczniała. Dodać(...)Ugotowaną soczewicę zmiksować i połączyć z drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i jajkiem. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kólka np. szklanką. Na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i dokładnie sklejać brzegi pierogów. Pierogi z soczewicą bardzo dobrze smakują posypane posiekanym szczypiorkiem
kuchnia doskiogóle. Udanego dzionka Wam życzę :-))) Składniki na około 9-10 naleśników: 2 budynie waniliowe (2x40g) 400 ml mleka ok. 130 g mąki pszennej 3 jajka 1,5 łyżki cukru trzcinowego olej do smażenia Farsz: 8 jabłek cynamon miód (jakieś 3 łyżki) orzechy włoskie (2 garście) Jajka miksuję za pomocą miksera z cukrem, następnie dodaję mleko, zmniejszam obroty, dodaję budynie
kruche babeczkikapustą i pieczarkami, pyszne i proste w wykonaniu. Z dodatkiem barszczu smakują wyśmienicie :) SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju SKŁADNIKI NA FARSZ : 1słoik litrowy kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki masła olej do smażenia(...)dodać do pieczarek, przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty
Sama słodycz i szczypta chiliposypane natką. Uwielbiam wszelkie kluchy i mogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu. kluski: 1 kg ziemniaków 2 jajka 8 łyżek maki ziemniaczanej /około/ sól farsz 60 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów 1 liść laurowy ziele angielskie 2 ziarna sól, pieprz 20 dkg boczku wędzonego olej rzepakowy Grzyby namaczam(...)przez praskę. Jak przestygną dzielę je na cztery części, jedną cześć odkładam i w jej miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną, ilość odłożonych ziemniaków. Dodaję jajka, odłożone ziemniaki, sól i wyrabiam. Odrywam niewielką ilość ciasta, spłaszczam ją, układam farsz i sklejam w kule. W garnku zagotowuję wodę i do wrzącej wkładam po kilka klusek. Gotuje na wolnym ogniu od zagotowania żeby się
wesoła kuchniajagodzianek na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 60 g cukru kryształ 60 g roztopionego masła lub margaryny 30 g drożdży świeżych 1 całe jajko + 1 żółtko szczypta soli farsz: około 400 g jagód 4 łyżki cukru kryształu na kruszonkę : 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształu 1 łyżka masła lub margaryny Link do filmu(...)miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko , jajka , cukier i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto
Uwaga Babcia Piecze Chlebzachwyca! Przysmażone na smalczyku Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. SKŁADNIKI: CIASTO : ** mąka pszenna – 2 szkl ** jajko L – 1 szt ** ciepła woda – 125 ml ** sól – 1 szczypta FARSZ: ** łosoś ( ze skórą ) – 300 g ** gorgonzola – 80 g ** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka ** natka pietruszki – 1 pęczek ** oliwa – 4 łyżki ** sól ** pieprz ** gałka muszkatołowa(...)gęsta – 50 ml ** cukier – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Robimy wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko. Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. FARSZ: Łososia gotujemy na parze przez 10 minut. Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę. Doprawiamy
Ostra na SłodkoSkładniki na ciasto mąka, 200g masło, 100g żółtko jajka, 1 szt śmietana 18%, 2 łyżki Składniki na farsz por, 1 duża szt boczek, 200g śmietana 18%, 250g jajko, 1 szt ser żółty, 200g olej, 2 łyżki gałka muszkatołowa starta, 1/3 łyżeczki pieprz, 1/4 łyżeczki Przygotowanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki
Gotowanie moimi oczamikolekcji Jesień . Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka 4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego 250 ml śmietanki 1 pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz, szczypta chilli
Sama słodycz i szczypta chilinarzekam, bo farsz, którym kaczka jest nadziana jest po prostu bajeczny. Ta została przygotowana na tegoroczną Wielkanoc. Składniki: 1 kaczka barbarie waga 1,9 kg Farsz: 350 g wątróbki drobiowej 1 bułka pszenna 2 jajka 1 pęczek pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą(...)majerankiem.Wątróbkę i namoczoną bułkę przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę.Zszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie kaczkę lekko posmarować oliwą i piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 2 godziny. Podawać gorącą
Gosia gotujepolecam również dla Wegetarian Tartę z cukinią i pomidorami i Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g wędzonego łososia 250 g mozzarelli 2 jajka 100 ml śmietany 18% 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 cebula czerwona
Gosia gotujekilka razy w roku jak tylko najdzie nas ochota na nie. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, żółty ser, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami często kojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest(...)gorącym oleju z obu stron. Studzimy. Na każdym przestudzonym naleśniku układamy duży plaster żółtego sera, rozsmarowujemy czubatą łyżkę farszu z pieczarek, zostawiamy wolne boki, zawijamy naleśniki z obu stron na zakładkę i zwijamy w rulon. Gotowe krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako samodzielne danie np. czerwonego barszczu. Możemy je przekroić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię