zmiany stylizacji i dobierania propsów. Bo czekają, gorące przecież jeszcze, soczyste czebureki. Składniki (na 10 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 150ml wody 1 małe jajko 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli farsz: 300g mięsa mielonego z łopatki lub karczku 1 cebula 3 łyżki jogurtu naturalnego (można też dodać kefir albo wodę) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku(...)smażenia Ciasto: wodę posolić, zagotować z masłem, wsypać pół szklanki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Lekko ostudzić. Dodać jajko i dosypując pozostałą mąkę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do lodówki na minimum godzinę. Farsz: cebulę bardzo drobno pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Do mięsa dodać jogurt, cebulę, czosnek, zioła, wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku
Obiad gotowyminut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka oleju sól pieprz papryka ostra papryka słodka Panierka 2 jajka sól bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane zmielić przez maszynkę wraz z serem lub przecisnąć(...)zrumienić boczek po czym dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę smażyć i dodać do ziemniaków z serem. Doprawić solą, pieprzem , paprykami i wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać . Każdy krokiet obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż będą rumiane. Sos 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka masła
O kuchni z uczuciemprzekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: • 1 płat ciasta francuskiego • 6 dużych pieczarek • 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych • 1 jajko ugotowane na twardo • 1 jajko surowe • 1/2 małej cebuli • 2 łyżki masła • sól(...)zrumienić razem z pokrojonymi trzonkami pieczarek na maśle. • Do lekko przestudzonej masy dodać posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. • Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. • Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić
To co kochamsoli 1 płaska łyżeczka pieprzu 0,5 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego białko z 2 jaj 3 łyżki oleju 3 łyżki masła extra bułka tarta (opcjonalnie jeżeli farsz wyjdzie półpłynny) Sos 2 żółtka 1 jajko 0,5 szkl kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżka stołowa mąki pszennej ponadto ser pleśniowy 1 opakowanie ciasta francuskiego Mięso ryby wraz z jedną cebulą zmielić(...)farsz. Jeżeli farsz jest lejący dodać nieco bułki tartej. Gotową masę wyłożyć do formy do tarty, wylepionej ciastem francuskim. Farsz powinien sięgać do połowy wysokości foremki. Na wierzchu ułożyć pokrojony na plastry ser pleśniowy. Przygotować sos: żółtka i wybite całe jajko wymieszać widelcem ze śmietaną i mąką. Polać po wierzchu tarty i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 160 stopni
Pieguskowa Kuchniafarszu czosnek wpłynie korzystnie na moje bolące gardło. Z dedykacją dla wszystkich "zasmarkanych" :) SKŁADNIKI: na ciasto 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli na farsz 500 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 1 kostka sera feta 4 duże ząbki czosnku sól pieprz 1 jajko olej pieprz kolorowy
Kuchnia w opałachnaleśników? ;) * SKŁADNIKI na 6 naleśnikików o średnicy 20 cm (2 porcje) Ciasto naleśnikowe: 100 g mąki ryżowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżka masła Farsz: 250 g tłustego twarogu 4 łyżki powideł śliwkowych Dodatkowo: bita śmietana cukier puder owoce: np. kiwi, kaki, granat * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe Mąkę ryżową, kakao, przyprawę(...)piernika, jajka, mleko oraz rozpuszczone masło wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aż składnik się połączą. Patelnię do naleśników mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki. *W wersji tradycyjnej mąkę ryżową możesz zastąpić po prostu pszenną. Farsz i podanie Twaróg ugnieć za pomocą widelca i wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Naleśniki
Food Squarezimno. Przepis pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie”. Pierogi ze słodkim serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 niepełna szklanka letniej wody Farsz: 500 g białego sera (twarogu) 2 żółtka szczypta soli 1 cukier waniliowy cukier do smaku Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy jajko, sól, wodę i wyrabiamy
Trzeci talerzszczypiorem i dużą ilością pieprzu, - na słodko: z cukrem trzcinowym i szczyptą cynamonu, - z cebulką i boczkiem. Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 1 jajko 125 ml wody mineralnej sól Składniki na farsz: ok. 1 kg białego sera (półtłustego lub tłustego) 4 łyżki śmietany szczypta soli 4 łyżeczki cukru lub opcjonalnie więcej/mniej wg uznania garść świeżej mięty Przygotowanie(...)mąki wbijamy jajko, wlewamy wodę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Okrawamy po kawałku, rozwałkujemy na niezbyt gruby placek i wycinamy krążki. Biały ser łączymy z niewielką ilością soli, dodajemy cukier, śmietanę i posiekaną miętę. Wszystko dobrze ugniatamy widelcem, ucieramy łyżką. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Farsz nakładamy po kolei na każdy
Zasmakuj KuchniSkładniki na ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki - 1 szklanka ciepłej wody - tymianek - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek - 10g suszonych drożdży Składniki na farsz: - 2 nogi indycze - 2 marchewki - cebula - 100 g sera żółtego - przecier pomidorowy ,lub świeże pomidory zmiksowane - olej - sól, pieprz, tymianek -łyżka masla(...)podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w 200 st. C około 20 minut. Smacznego. Dla tych co mają SPEEDCOOK
w mojej kuchniSkładniki na ciasto naleśnikowe: 0,5l gazowanej wody 0,5l mleka 3,2% 1 jajko 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju Szczypta soli Składniki na farsz: 700g kapusty kiszonej 300g pieczarek 2 cebule 3 łyżki oleju do smażenia Sól, pieprz Składniki na panierkę: 3 jajka 250g bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia Przepis na ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki(...)wszystko razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku. Po ostygnięciu naleśników nakładamy średnio po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik i zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry). Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z każdej strony (najpierw łączeniem do dołu
Emcia Pichciprzygotować danie z jego pomysłu. Przepis na najlepsze Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką: 6 ćwiartek z kurczaka kolorowe mini papryki natka pietruszki ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant łągodna papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka(...)przeszło smakiem. Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Łączymy surowe mięso z drobno pokrojonymi papryczkami, posiekaną natką pietruszki i podsmażoną cebulę. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, podwijamy fałdy skóry dokładnie pod spód i ukłądamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 niepełna łyżeczka soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka(...)maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem suszonym czosnkiem i odrobiną maggi. Gdyby farsz był za suchy dodać nieco rosołu lub wody. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkowywać
Czerwień i błękitSkładniki: Ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody gazowanej 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju sól Farsz: 1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg) 700 g kurek 1 cebula 4 ząbki czosnku 200 g śmietany 18% 6 łyżek tartego parmezanu 2 łyżki tymianku sól, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju 2 łyżki masła
Qchnia po prostudlatego nie potrzeba odciskać cukinii z nadmiaru wody. Rozdrobnij ciecierzycę również w malakserze. Dodaj do cukinii wraz z konopią, obiema „mąkami”, przyprawami, posiekaną kolendrą i jajkiem. Wymieszaj wszystko na jednolity farsz i uformuj 8 kotletów. Rozgrzej olej i smaż kotlety po obu stronach. W międzyczasie potnij drobno kapustę, marchewkę i wymieszaj z łyżką oliwy i jabłkowego octu. Dopraw
codojedzenialekko osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź. Do malaksera wsyp ugotowaną soczewicę, słonecznik, pokrojoną cebulę i czosnek, pietruszkę, siemię lniane, pszenne zarodki i przyprawy. Wlej olej, dodaj jajko i zmiksuj składniki na farsz. Dopraw solą i zrób 22 kotleciki wielkości włoskiego orzecha. Rozgrzej olej w małym garnku. Wlej tyle aby kotleciki pływały. Jeśli będą dotykać dna to za mocno się
codojedzeniawigilijkę" albo sylwestrową domówkę;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki wody, 2 łyżki mleka. lub jajko do posmarowania pasztecików sezam Farsz pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula sól pieprz kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie: Farsz: Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na złoto. Zdejmujemy
Smakowity Blog KulinarnyXIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta
Zasmakuj KuchniCiasto: Mąka 1 Jajko Szczypta soli Ciepła woda Farsz: truskawki zasypać cukrem Ciasto zagniatamy. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy truskawki i lepimy - jak komu wyjdzie ;) Gotujemy w garnku z wodą. Odcedzamy. Można podać z posłodzoną śmietaną
Olga Piecze i GotujeDzisiaj polecam przepyszną roladę szpinakową, nie dość, że zdrowa to na prawdę bardzo smaczna ! Składniki na ciasto: - opakowanie szpinaku mrożonego, - 2 ząbki czosnku, -1 łyżka masła, - 4 jajka, - łyżka mąki, Składniki na farsz: -2 serki typu almette śmietankowe, - ząbek czosnku, lub czosnek w proszku, - 2 łyżeczki chrzanu ( opcjonalnie) - łosoś w plastrach ok. 350-400 g Szpinak podsmażyć na patelni
Pudełko rozmaitościwyłożyć nim dno formy, zawijając lekko brzegi ku górze. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto przez około 10 minut. farsz: 500 g bobu 4 jajka 100 ml kwaśnej dobrej śmietany 200 ml greckiego jogurtu 150 g sera typu feta 1 mała ostra papryczka 3 większe ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Codzienna kuchnia niecodziennaWycinamy kółka i układamy je na blachę do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20-30 min. Odciskamy wgłębienia na każdej bułce na miejsce dla farszu z cebuli. Smarujemy rozbitym jajkiem i nakładamy cebulę, posypujemy czarnuszką i szczypiorkiem. Pieczemy w 200 st. C / 20-25 min. Po wyjęciu studzimy i po 15 min. gotowe do zjedzenia. Smacznego
chleba naszegołyżka bułki tartej 1 łyżeczka oliwy z oliwek WYKONANIE: szalotkę i por kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, szalotkę i por , jeśli farsz będzie zbyt luźny dodajemy bułkę tartą, faszerujemy wydrążone papryki, pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min. mięso się zrumieni, a papryka będzie miękka
Kuchnia Beatypiekarnika i nakładamy na podpieczone ciasto podsmażoną cukinię w plastrach, na nią układamy małe kawałki sera feta. Dodałam także pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory w zalewie. Farsz zalewamy śmietaną z roztrzepanymi jajkami. Ja używam około 100 ml kwaśnej śmietany 12% (można użyć jogurtu naturalnego bądź greckiego) i 2 jajka...do smaku sól i pieprz. Tartę należy jeszcze piec około
upichcicbardziej że starsze dziecko ostatnimi czasy odmawia jedzenia mięsa. Z zamrażarki wyjęłam pomrożone latem pierogi i do dzieła :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: na 20 pierogów poszło mi około 300 gram jagód, cukier Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto
Państwo Wojtczuk gotująXIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta
Zasmakuj KuchniPomysłów na jajka faszerowane jest wiele. Zwykłe jaja ugotowane na twardo i wysmarowane majonezem także smakują bardzo dobrze. Mi pomysł na taki farsz podsunęła babcia. Z racji tego, że bardzo lubimy i jajka i pasztetową połączyłam to w jedno. Jest idealna propozycja na wielkanocny stół, ale także na różne imprezy jako przystawka. Farsz jest tak delikatny, że aż niemal
Kuchnia Paulettesczosnkowym. Polecam i Zapraszam do współnego gotowania:) SKŁADNIKI NA OK 10 sztuk CIASTO: 250 g Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 50 g Masła 250 ml Gorącej Wody 2 Jajka najlepiej L Szczypta Soli FARSZ: 3 Łyżki Polskiego Oleju Rzepakowego 250 g Białego Chudego Sera 5 plastrów boczku wędzonego 1 Biała Cebula 4 Ziemniaki sól i pieprz do smaku SOS: 5 Łyżek
Gotowanie Patkioczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni
Kuchnia MagdaLenyoczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni
Kuchnia MagdaLenyprzykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto musimy podzielić na 4 części, każdą cienko musimy rozwałkować. 2 części posmarować trzeba białkiem z jajka ,i łyżeczką wykładamy odrobinę farszu w równych odstępach. Przykrywamy drugą połową ciasta, docisnąć ciasto,delikatnie i musimy pokroić na kwadraciki. Boki pierożków zacisnąć razem. Gotujemy w osolonym wrzątku
Viola cooks with passionłupiny kroimy w kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości. Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do gniazdek. Na wierzchu każdego gniazdka wciskamy połówkę brokułu. Gniazdka pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut
VioletoweKucharzeniemieszając około 10 minut. Zrób sos: w miseczce połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj. W misce ułóż umyty i osuszony szpinak, połącz z sosem, przypraw do smaku, wrzuć jajka pokrojone w plasterki oraz farsz z patelni. Wymieszaj dokładnie, smacznego
Zasmakuj Kuchniwięc tej słodyczy wystarczy. Owoce wiadomo mogą być inne :)) Miłego dnia :) Składniki: 2 szklanki mąki około 1,5 szklanki mleka woda (daje na oko) 1 jajko ok. 30 g roztopionego masła Farsz: serek naturalny 2-3 łyżki miodu jeżyny Składniki na naleśniki daje do miski i miksuję. Smażę naleśniki. Serek przekładam do miseczki, w drugiej rozgniatam trochę jeżyny, dodaję
kruche babeczkiPierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki. Składniki: Ciasto: ok. 500 g mąki pszennej 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody Farsz: 1 brokuł 1 serek topiony ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej 2 plastry sera żółtego 2 łyżki mleka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły
Na Ciasteczkowych Papierachmąki pszennej typ 550 - 65 g cukru - 18 g świeżych drożdży - 80 g roztopionego masła - 100 ml letniego mleka - 150 ml maślanki o temperaturze pokojowej - 3 jajka - kilka kropel olejku waniliowego farsz - 250 g serka białego w temperaturze pokojowej - cukier do smaku - 2 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki ciemnego cukru - 80 g miękkiego masła dodatkowo roztopione maslo i ciemny cukier
Wypieki Renetego obowiązkowo czerwony barszczyk i danie jak ta lala :) Składniki: na ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g śmietany 18 % 1 jajko pół łyżeczki soli 1 jajko 180 g margaryny na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli mamy
na moim stole...wraz z pokrojonym drobno korzonkami pieczarek, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką. Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej. Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemsolimy i wsypujemy szklankę pęczaku . (lub gotujemy wg instrukcji na opakowaniu) Gdy kasza jest gotowa dodajemy cebule , odstawiamy do przestudzenia Do kaszy dodajemy jajka i mięso mielone - doprawiamy Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą Zamykamy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęhodują w Tyrolu. Czerwonony Kogucik zapewne zna odpowiedź. Zatem sięgnijmy po pomarańczowe, okrągłe lub te całkiem niekształtne dynie. Składniki na ciasto: 1/2kg mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda. Składniki na farsz: 400g dyni, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 125g serka ricotta, 2 papryczki chili, gałka muszkatołowa, czosnek, curry, tymianek, natka pietruszki, sól. Okrasa: 1 papryczka chili, pół słodkiej papryki
Karczma Honoriettymąki dodać zmielony ser, żółtko, śmietanę i zimne masło. Doprawić odrobiną soli i zagnieść. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Ciasto rozwałkować, wykroić prostokąty i nakładać farsz. Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać szczyptą chilli. Piec w 250 st C do uzyskania ładnego brązowego koloru ok 20 min..... Smacznego
Gaździnka warzypatelni do zeszklenia - dodajemy do szpinaku. Schab rozcinamy odpowiednio ( jakbyśmy rozkładali książkę ), przygotowując go na roladę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodajemy dwa jajka i starą fetę - mieszamy. Farsz wykładamy na schab. Zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkami. Pieczemy przez około 1 ½ godziny w temperaturze 190 stopni. Początkowo podpiekamy z jednej strony ( zarumieniamy ) później z drugiej
Smaki Ewyoliwie zeszkliłem posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyłem do rondla, dusiłem godzinę, co jakiś czas podlewałem bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię , przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle, wlałem
R'n'G Kitchenjeszcze jedną propozycję na święta – pierogi z kapustą i pieczarkami Składniki na ciasto: - 1 kg mąki - 500 ml ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 1,5 kg białej kapusty - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji zielona pietruszka, oraz masło
Kuchenne Wariacjenieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Cebulę
Kuchenna Kontrrewolucyaobiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) 500 g ziemniaków 350-450 g mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Farsz: około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: 100-150 ml śmietany 18% 100-150 ml jogurtu gęstego 6-10 łyżek cukru pudru do smaku Dekoracja
KreatywnePinyodstresować po dzisiejszym seminarium, bo normalnie totalne załamanie;| Składniki: naleśniki (około 4 bardzo cienkich): 0,5 szklanki mleka 0,5% 1 (bardzo) czubata łyżka budyniu waniliowego 2 jajka 5 (rozkruszonych) tabletek stewii farsz serowy: 400-500g sera białego chudego (Emilka) 1 żółtko 7 (rozkruszonych) tabletek stewii na wierzch: 1 białko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 (rozkruszone) tabletki stewii
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Mięso wyrób z przyprawami, cebulką, jajkiem, kaszą, fetą i Maggi. Farsz nakładaj na koniec liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem zwinięcia do dołu. Zalej je gorącą wodą
Wielki apetyttakiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku - ser ricotta - 5 suszonych pomidorów - 2-3 małe ząbki czosnku Przygotowanie: Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno czosnek dodajemy szpinak, odrobinę wody i dusimy, aż szpinak
zdrowa vege kuchniamoim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Z drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 40 ml ciepłego mleka
e-PrzepisyKulinarnemoim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Z drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 40 ml ciepłego mleka
e-PrzepisyKulinarneuznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne liście. Osusz. Zewnętrzne liście układaj
prawdziwe jedzenieCzas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy cukier waniliowy Kruszonka: 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 40 g roztopionego masła Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, dodajemy cukier, mieszamy
Kulinarne przygody Gatity