jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:109/455)

Kotleciki z soczewicy i słonecznika 164

lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź. Do malaksera wsyp ugotowaną soczewicę, słonecznik, pokrojoną cebulę i czosnek, pietruszkę, siemię lniane, pszenne zarodki i przyprawy. Wlej olej, dodaj jajko i zmiksuj składniki na farsz. Dopraw solą i zrób 22 kotleciki wielkości włoskiego orzecha. Rozgrzej olej w małym garnku. Wlej tyle aby kotleciki pływały. Jeśli będą dotykać dna to za mocno się

codojedzenia
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 391

wigilijkę" albo sylwestrową domówkę;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, 20 g drożdży, łyżeczka soli,  4 łyżki oleju, 2/3 szklanki wody, 2 łyżki mleka.  lub jajko do posmarowania pasztecików sezam Farsz pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula sól pieprz kilka łyżek oleju do smażenia Przygotowanie: Farsz: Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na złoto. Zdejmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z ziemniakami 109

XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z truskawkami 115

Ciasto: Mąka 1 Jajko Szczypta soli Ciepła woda Farsz: truskawki zasypać cukrem Ciasto zagniatamy. Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy truskawki i lepimy - jak komu wyjdzie ;) Gotujemy w garnku z wodą. Odcedzamy. Można podać z posłodzoną śmietaną

Olga Piecze i Gotuje
Rolada szpinakowa 181

Dzisiaj polecam przepyszną roladę szpinakową, nie dość, że zdrowa to na prawdę bardzo smaczna ! Składniki na ciasto: - opakowanie szpinaku mrożonego, - 2 ząbki czosnku, -1 łyżka masła, - 4 jajka, - łyżka mąki, Składniki na farsz: -2 serki typu almette śmietankowe, - ząbek czosnku, lub czosnek w proszku, - 2 łyżeczki chrzanu ( opcjonalnie) - łosoś w plastrach ok. 350-400 g Szpinak podsmażyć na patelni

Pudełko rozmaitości
Tarta z bobem i fetą 160

wyłożyć nim dno formy, zawijając lekko brzegi ku górze. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto przez około 10 minut. farsz: 500 g bobu 4 jajka 100 ml kwaśnej dobrej śmietany 200 ml greckiego jogurtu 150 g sera typu feta 1 mała ostra papryczka 3 większe ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem. 167

Wycinamy kółka i układamy je na blachę do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20-30 min. Odciskamy wgłębienia na każdej bułce na miejsce dla farszu z cebuli. Smarujemy rozbitym jajkiem i nakładamy cebulę, posypujemy czarnuszką i szczypiorkiem. Pieczemy w 200 st. C / 20-25 min. Po wyjęciu studzimy i po 15 min. gotowe do zjedzenia. Smacznego

chleba naszego
Pieczone faszerowane papryki 114

łyżka bułki tartej 1 łyżeczka oliwy z oliwek WYKONANIE: szalotkę i por kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, szalotkę i por , jeśli farsz będzie zbyt luźny dodajemy bułkę tartą, faszerujemy wydrążone papryki, pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min. mięso się zrumieni, a papryka będzie miękka

Kuchnia Beaty
Tarta z cukinią i serem fetą 160

piekarnika i nakładamy na podpieczone ciasto podsmażoną cukinię w plastrach, na nią układamy małe kawałki sera feta. Dodałam także pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory w zalewie. Farsz zalewamy śmietaną z roztrzepanymi jajkami. Ja używam około 100 ml kwaśnej śmietany 12% (można użyć jogurtu naturalnego bądź greckiego) i 2 jajka...do smaku sól i pieprz. Tartę należy jeszcze piec około

upichcic
Pierogi z jagodami 107

bardziej że starsze dziecko ostatnimi czasy odmawia jedzenia mięsa. Z zamrażarki wyjęłam pomrożone latem pierogi i do dzieła :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: na 20 pierogów poszło mi około 300 gram jagód, cukier Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto

Państwo Wojtczuk gotują
Pierogi z ziemniakami 178

XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano oliwa Przygotowanie ciasta

Zasmakuj Kuchni
JAJKA FASZEROWANE PASZTETOWĄ I PIECZARKAMI 130

Pomysłów na jajka faszerowane jest wiele. Zwykłe jaja ugotowane na twardo i wysmarowane majonezem także smakują bardzo dobrze. Mi pomysł na taki farsz podsunęła babcia. Z racji tego, że bardzo lubimy i jajka i pasztetową połączyłam to w jedno. Jest idealna propozycja na wielkanocny stół, ale także na różne imprezy jako przystawka. Farsz jest tak delikatny, że aż niemal

Kuchnia Paulettes
SMAŻONE KRĄŻKI Z NADZIENIEM RUSKIM 165

czosnkowym. Polecam i Zapraszam do współnego gotowania:) SKŁADNIKI NA OK 10 sztuk CIASTO: 250 g Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 50 g Masła 250 ml Gorącej Wody 2 Jajka najlepiej L Szczypta Soli FARSZ: 3 Łyżki Polskiego Oleju Rzepakowego 250 g Białego Chudego Sera 5 plastrów boczku wędzonego 1 Biała Cebula 4 Ziemniaki sól i pieprz do smaku SOS: 5 Łyżek

Gotowanie Patki
FASZEROWANA CUKINIA 131

oczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni

Kuchnia MagdaLeny
FASZEROWANA CUKINIA 139

oczkach. Ugotowany ryż odsączamy i przerzucamy do miski. Dodajemy zawartość patelni i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gdy potrzeba doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Następnie wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy wydrążone cukinie. Wierzch posypujemy startym serem. Posypujemy ziołami. Cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Ravioli z ricotta i szpinakiem 115

przykrywamy ściereczką, odstawiamy  na godzinę. Następnie ciasto musimy  podzielić na 4 części, każdą cienko musimy  rozwałkować.  2 części posmarować trzeba białkiem z jajka  ,i łyżeczką wykładamy odrobinę farszu w równych odstępach.  Przykrywamy drugą połową ciasta, docisnąć ciasto,delikatnie i musimy  pokroić na kwadraciki. Boki pierożków zacisnąć razem.  Gotujemy  w osolonym wrzątku

Viola cooks with passion
Makaronowe gniazdka z kurczakiem i cukinią 160

łupiny kroimy w kosteczkę. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości. Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do gniazdek. Na wierzchu każdego gniazdka wciskamy połówkę brokułu. Gniazdka pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut

VioletoweKucharzenie
Sałatka ze szpinaku, jajek i parówek w sosie miodowo-musztardowym 182

mieszając około 10 minut. Zrób sos: w miseczce połącz wszystkie składniki, dokładnie wymieszaj. W misce ułóż umyty i osuszony szpinak, połącz z sosem, przypraw do smaku, wrzuć jajka pokrojone w plasterki oraz farsz z patelni. Wymieszaj dokładnie, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki z serkiem, miodem i jeżynami 123

więc tej słodyczy wystarczy. Owoce wiadomo mogą być inne :)) Miłego dnia :) Składniki: 2 szklanki mąki około 1,5 szklanki mleka  woda (daje na oko) 1 jajko ok. 30 g roztopionego masła Farsz: serek naturalny 2-3 łyżki miodu jeżyny Składniki na naleśniki daje do miski i miksuję. Smażę naleśniki. Serek przekładam do miseczki, w drugiej rozgniatam trochę jeżyny, dodaję

kruche babeczki
Pierogi z brokułem i serem 117

Pierogi z nadzieniem z brokuła, serka topionego i papryki. Składniki:  Ciasto: ok. 500 g mąki pszennej 1 jajko ok. 3/4 szklanki wody Farsz: 1 brokuł 1 serek topiony ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej 2 plastry sera żółtego 2 łyżki mleka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dobrze wyrabiamy. Wody dodajemy tyle, żeby składniki się połączyły

Na Ciasteczkowych Papierach
ślimaczki z serem i cynamonem 169

mąki pszennej typ 550 - 65 g cukru - 18 g świeżych drożdży - 80 g roztopionego masła - 100 ml letniego mleka - 150 ml maślanki o temperaturze pokojowej - 3 jajka - kilka kropel olejku waniliowego farsz - 250 g serka białego w temperaturze pokojowej - cukier do smaku - 2 łyżeczki cynamonu - 4 łyżki ciemnego cukru - 80 g miękkiego masła dodatkowo roztopione maslo i ciemny cukier

Wypieki Rene
Kruche paszteciki z mięsem na szybko 205

tego obowiązkowo czerwony barszczyk i danie jak ta lala :) Składniki: na ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g śmietany 18 % 1 jajko pół łyżeczki soli 1 jajko 180 g margaryny na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na jednolite ciasto. Jeśli mamy

na moim stole...
Pieczarki zapiekane z mięsem 130

wraz z pokrojonym drobno korzonkami pieczarek, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką. Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem  i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej. Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pęczakiem z szybkowaru lub pieczona 148

solimy i wsypujemy szklankę pęczaku . (lub gotujemy wg instrukcji na opakowaniu) Gdy kasza jest gotowa dodajemy cebule ,  odstawiamy do przestudzenia  Do kaszy dodajemy jajka i mięso mielone - doprawiamy  Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem   (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą  Zamykamy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Pikantne dyniuszki 181

hodują w Tyrolu.  Czerwonony Kogucik  zapewne zna odpowiedź. Zatem sięgnijmy po pomarańczowe, okrągłe lub te całkiem niekształtne dynie. Składniki na ciasto: 1/2kg mąki pszennej, 1 jajko, ciepła woda. Składniki na farsz: 400g dyni, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy, 125g serka ricotta, 2 papryczki chili, gałka muszkatołowa, czosnek, curry, tymianek, natka pietruszki, sól. Okrasa: 1 papryczka chili, pół słodkiej papryki

Karczma Honorietty
Ciasto na paszteciki z białym serem 127

mąki dodać zmielony ser, żółtko, śmietanę i zimne masło. Doprawić odrobiną soli i zagnieść. Włożyć do lodówki na ok 30 min. Ciasto rozwałkować, wykroić prostokąty i nakładać farsz. Każdy pasztecik posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać szczyptą chilli. Piec w 250 st C do uzyskania ładnego brązowego koloru ok 20 min..... Smacznego

Gaździnka warzy
Rolada schabowa ze szpinakiem 125

patelni do zeszklenia - dodajemy do szpinaku. Schab rozcinamy odpowiednio ( jakbyśmy rozkładali książkę ), przygotowując go na roladę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodajemy dwa jajka i starą fetę - mieszamy. Farsz wykładamy na schab. Zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkami. Pieczemy przez około 1 ½  godziny w temperaturze 190 stopni. Początkowo podpiekamy z jednej strony ( zarumieniamy ) później z drugiej

Smaki Ewy
Lasagne di carne 192

oliwie zeszkliłem posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyłem do rondla, dusiłem godzinę, co jakiś czas podlewałem bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię , przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle, wlałem

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą i pieczarkami 118

jeszcze jedną propozycję na święta – pierogi z kapustą i pieczarkami Składniki na ciasto: - 1 kg mąki - 500 ml ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 1,5 kg białej kapusty - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji zielona pietruszka, oraz masło

Kuchenne Wariacje
Smażone zielone pomidory 159

nieduże, grubsze placki: 200ml mleka 60g mąki kukurydzianej 2 jajka 2 szczypty soli warzywny farsz: 1 spora czerwona papryka 100g cebuli czosnkowej 2 spore zielone pomidory świeża bazylia i oregano/ zioła prowansalskie przyprawa warzywna w proszku, pieprz czarny masło klarowane do smażenia szczypiorek Składniki na placek dobrze roztrzepujemy w misce. Smażymy je grubsze, na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką. Cebulę

Kuchenna Kontrrewolucya
Knedle z truskawkami 135

obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) 500 g ziemniaków 350-450 g mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Farsz: około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: 100-150 ml śmietany 18% 100-150 ml jogurtu gęstego  6-10 łyżek cukru pudru do smaku Dekoracja

KreatywnePiny
Zapiekane naleśniki z serem 152

odstresować po dzisiejszym seminarium, bo normalnie totalne załamanie;| Składniki: naleśniki (około 4 bardzo cienkich): 0,5 szklanki mleka 0,5% 1 (bardzo) czubata łyżka budyniu waniliowego 2 jajka 5 (rozkruszonych) tabletek stewii farsz serowy: 400-500g sera białego chudego (Emilka) 1 żółtko 7 (rozkruszonych) tabletek stewii na wierzch: 1 białko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 (rozkruszone) tabletki stewii

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gołąbki z kaszą gryczaną i kozim serem 87

zabiegowi bez problemu zdejmiesz pojedyncze liście (uważaj, żeby ich nie porwać). Wybierz te najładniejsze i delikatnie zetnij z nich zgrubienie głównego nerwu. Mięso wyrób z przyprawami, cebulką, jajkiem, kaszą, fetą i Maggi. Farsz nakładaj na koniec liści złóż boki do środka i dokładnie zwiń. Gołąbki układaj na liściu w garnku bardzo ciasno, miejscem zwinięcia do dołu. Zalej je gorącą wodą

Wielki apetyt
Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą 202

takiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku - ser ricotta - 5 suszonych pomidorów - 2-3 małe ząbki czosnku Przygotowanie: Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno czosnek dodajemy szpinak, odrobinę wody i dusimy, aż szpinak

zdrowa vege kuchnia
Ciasto cebulowe 244

moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Z drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 40 ml ciepłego mleka

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto cebulowe 249

moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem. Składniki: Ciasto: 270 g mąki 115 g mleka żółtko łyżeczka soli 50 g masła 50 g drożdży łyżka cukru Farsz: 0,5 kg cebuli jajko +1 białko pozostałe z ciasta 100 ml śmietany 18% sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Z drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 40 ml ciepłego mleka

e-PrzepisyKulinarne
Gołąbki 247

uznania (prowansalskie, majeranek) Ryż ugotuj w osolonej wodzie.  Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne liście. Osusz. Zewnętrzne liście układaj

prawdziwe jedzenie
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 187

Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy cukier waniliowy Kruszonka: 3 łyżki cukru 4 łyżki mąki 40  g roztopionego masła Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w letnim mleku, dodajemy cukier, mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Makaronowe gniazdka, czyli wysoki współczynnik, trochę Włoch i szybki obiad. 164

gniazdka z wgłębieniem w środku. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry. Jednego kroimy w grube plastry (4). Pozostałe wraz z szynką, mozzarellą kroimy w kostkę. Mieszamy z rozbełtanym jajkiem i śmietaną. Gniazdka napełniamy farszem, a masą jajeczną polewamy makaron. Na każdym gniazdku kładziemy plaster pomidora i posypujemy rozdrobnionymi ziołami. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200st i 20 min. Po upieczeniu posypujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Brak tytułu 2760

szynki 0,5 kg ryżu - ugotować 2 cebule - pokroić i zrumienić na maśle łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych składników wyrobić farsz. Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niego kapustę - gotować i odrywać pojdeńyczo liście. Sos pomidorowy: Dla leniwych - z torebki. Dla pozostałych

kolorowotorcikowo
Tarta z porem i kozim serem. 135

uzasadniony. Po więcej mądrych słów, popartych gruntowną analizą tematu, zapraszam do postów Maćka :):) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) sól pieprz masło klarowane Masa jajeczna: 3 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 200 g sera koziego w talarkach(...)piec jeszcze 10 minut. Por oczyścić, przeciąć wzdłuż i pokroić w piórka. Podsmażyć na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Składniki na masę jajeczną dobrze połączyć ze sobą. Gotowy farsz przełożyć na podpieczony spód, wlać masę jajeczną. Rozłożyć talarki koziego sera. Piec jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym

zadanie-gotowanie
Gołąbki bez zawijania 392

jakie, u mnie akurat wołowe) pół główki kapusty 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 woreczki (200 g) ugotowanego ryżu 1 jajko ok. 3 łyżki otrębów żytnich w zależności od konsystencji farszu (może być też bułka tarta lub kasza manna) pieprz, sól Kapustę zetrzeć na tarce lub bardzo drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem(...)drobno pokroić i zeszklić na oleju. W misce wymieszać ze sobą mięso, ryż, kapustę, marchew i cebulę. Wbić jajko i dodać otręby i przyprawy. Dobrze wymieszać, im dłużej tym lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem

Dobra karma
Jajka z awokado i papryką 1219

Takie jajka mogą zagościć nie tylko na Wielkanocnym stole ale możemy je serwować przez cały rok. My jajka lubimy pod każdą postacią i z różnymi farszami. Od jakiegoś czasu ten przypadł nam do gustu i dosyć często je robię. Przy okazji mogę "przemycić" awokado. Talerz na jajka Porcelana Bogucice z kolekcji  Jesień. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo(...)łyżki majonezy sól pieprz kilka kropel soku z cytryny Przygotowanie: Jajka przekroić na połówki, wyciągnąć żółtka do miseczki i rozgnieść widelcem. Awokado i paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę. Wymieszać z żółtkami dodać szczypiorek, majonez, sok z cytryny ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić połówki białka

Ala piecze i gotuje
Pieczone pierogi 133

farsz, bo ciasto w znacznym stopniu łagodzi jego smak. Pierogi po wystygnięciu można zjeść również w ramach kanapki, a nawet wziąć do pracy, czy szkoły. Zapraszam do wypróbowania:)   Składniki: - 30 dag mąki; - 20 g świeżych drożdży; - olej; - 200 ml letniej wody; - 20 dag pieczarek; - 20 dag twarogu; - cebula; - natka pietruszki; - sól, czarny pieprz, mielona ostra papryka; – 2 jajka(...)pieczarki w kawałki, podsmażyć na oleju, przyprawić mocno solą, pieprzem i papryką mieloną. Gdy wystygnie dodać rozgnieciony twaróg, posiekaną natkę pietruszki i jedno jajko. Wszystko wymieszać. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać farsz dokładnie zlepiając. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką wody. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Smacznego

dom-agi.pl
Tarta pomidorowo łososiowa 147

mąki pszennej typ 500 125 g masła zimnego 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżki zimnej wody farsz: 200 g śmietany gęstej 18 % 160 ml pomidorowa koncentrat z przyprawami  Winiary 1 jajko 2 białka sól, pieprz 100 g sera feta natka pietruszki 25 dkg łososia filet sól, pieprz przyprawa do ryb 1 por biała część(...)Łososia kroję w kostkę, doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb i wstawiam na godzinę do lodówki. Do miski wlewam śmietanę, dodaję koncentrat pomidorowym jajko, białka, pokrojony ser feta, natkę, pieprz. Na wystudzony spód tarty wylewam połowę farszu, dodaję łososia, wylewam resztę farszu. Por kroję na plastry 1 cm i gotuję w niewielkiej ilości wody około 5 minut. Wystudzony układam

wesoła kuchnia
Pyzy z pieczarkami 155

ziemniaków gotowanych. Danie dobre i bardzo proste do zrobienia :) Składniki na pyzy (wyszło 18 pyz- 3 porcje): 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko kilka łyżek oliwy do polania ugotowanych pyz Składniki na farsz: 40 dag pieczarek 2 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku 4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Aby wygodnie(...)pozostałe części, a powstałą lukę uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Dosypujemy dodatkowo 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i wbijamy jajko. Całość dokładnie wyrabiamy.  Z masy ziemniaczanej formujemy w rękach płaskie krążki, grubości około 4 milimetrów. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczkę farszu, zawijamy brzegi i tworzymy kulkę. Tak przygotowane pyzy wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Po wypłynięciu klusek, zmniejszamy

Smak mojego domu