jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:98/455)

Krokiety z kapustą i pieczarkami. 166

kapustą i pieczarkami, pyszne i proste w wykonaniu. Z dodatkiem barszczu smakują wyśmienicie :)     SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  SKŁADNIKI NA FARSZ :  1słoik litrowy kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku  2 łyżki masła olej do smażenia(...)dodać do pieczarek, przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Na każdym naleśniku wzdłuż przez środek ułożyć po dwie łyżki farszu, boki naleśnika złożyć lekko do środka a następnie zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, maczać ruloniki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć naleśniki z obydwu stron na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
Kluski z kapustą i suszonymi grzybami 199

posypane natką.  Uwielbiam wszelkie kluchy i mogłabym jeść je co drugi dzień. Grzyby suszone nadają im fajnego aromatu. kluski: 1 kg ziemniaków 2 jajka 8 łyżek maki ziemniaczanej /około/ sól farsz 60 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów 1 liść laurowy ziele angielskie 2 ziarna sól, pieprz 20 dkg boczku wędzonego olej rzepakowy Grzyby namaczam(...)przez praskę. Jak przestygną dzielę je na cztery części, jedną cześć odkładam i w jej miejsce wsypuje mąkę ziemniaczaną, ilość odłożonych ziemniaków. Dodaję jajka, odłożone ziemniaki, sól i wyrabiam. Odrywam niewielką ilość ciasta, spłaszczam ją, układam farsz i sklejam w kule. W garnku zagotowuję wodę i do wrzącej wkładam po kilka klusek. Gotuje na wolnym ogniu od zagotowania żeby się

wesoła kuchnia
Jagodzianki drożdżowe 234

jagodzianek na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 60 g cukru kryształ 60 g roztopionego masła lub margaryny 30 g drożdży świeżych 1 całe jajko + 1 żółtko szczypta soli farsz: około 400 g jagód 4 łyżki cukru kryształu na kruszonkę : 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształu 1 łyżka masła lub margaryny Link do filmu(...)miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę , sól , mleko , jajka , cukier i wszystko razem mieszam w misce łyżką aż składniki się połączą następnie dodaję rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką aż się tłuszcz wchłonie w ciasto

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 150

zachwyca! Przysmażone na smalczyku Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja. SKŁADNIKI: CIASTO : ** mąka pszenna – 2 szkl ** jajko L – 1 szt ** ciepła woda – 125 ml ** sól – 1 szczypta FARSZ: ** łosoś ( ze skórą ) – 300 g ** gorgonzola – 80 g ** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka ** natka pietruszki – 1 pęczek ** oliwa – 4 łyżki ** sól ** pieprz ** gałka muszkatołowa(...)gęsta – 50 ml ** cukier – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Robimy wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko. Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. FARSZ: Łososia gotujemy na parze przez 10 minut. Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę. Doprawiamy

Ostra na Słodko
Tarta z porem i boczkiem 175

Składniki na ciasto mąka, 200g masło, 100g żółtko jajka, 1 szt śmietana 18%, 2 łyżki Składniki na farsz por, 1 duża szt boczek, 200g śmietana 18%, 250g jajko, 1 szt ser żółty, 200g olej, 2 łyżki gałka muszkatołowa starta, 1/3 łyżeczki pieprz, 1/4 łyżeczki Przygotowanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki

Gotowanie moimi oczami
Tarta z kurczakiem , pieczarkami i jajkami . 161

kolekcji Jesień .  Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki  1 jajko 1/2 łyżeczki soli  1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka  4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego  250 ml śmietanki  1 pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz, szczypta chilli

Sama słodycz i szczypta chili
Faszerowana kaczka barbarie 176

narzekam, bo farsz, którym kaczka jest nadziana jest po prostu bajeczny. Ta została przygotowana na tegoroczną Wielkanoc. Składniki: 1 kaczka barbarie waga 1,9 kg Farsz: 350 g wątróbki drobiowej 1 bułka pszenna 2 jajka 1 pęczek  pietruszki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą(...)majerankiem.Wątróbkę i namoczoną bułkę przekręcić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawy i pokrojoną drobno pietruszkę. Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać kaczkę.Zszyć grubą nicią, przełożyć do zakrywanego naczynia żaroodpornego i pozostawić w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie kaczkę lekko posmarować oliwą i piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez  około 2 godziny. Podawać gorącą

Gosia gotuje
Tarta z serem, łososiem i warzywami 149

polecam również dla Wegetarian  Tartę z cukinią i pomidorami   i  Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g  wędzonego łososia  250 g mozzarelli 2 jajka 100 ml śmietany 18% 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 cebula czerwona

Gosia gotuje
Krokiety z pieczarkami i serem 411

kilka razy w roku jak tylko najdzie nas ochota na nie. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty, do ich przygotowania wystarczą usmażone naleśniki, farsz z pieczarek i cebuli, żółty ser, tarta bułka i jajka, no i zostaje jeszcze smażenie. Dla większości jednak krokiety z grzybami często kojarzą się z Wigilią. Przepis na wigilijne krokiety z kapustą i grzybami jest(...)gorącym oleju z obu stron. Studzimy. Na każdym przestudzonym naleśniku układamy duży plaster żółtego sera, rozsmarowujemy czubatą łyżkę farszu z pieczarek, zostawiamy wolne boki, zawijamy naleśniki z obu stron na zakładkę i zwijamy w rulon. Gotowe krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako samodzielne danie np. czerwonego barszczu. Możemy je przekroić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z serem 227

babcią co sobotę i muszę przyznać, że chyba coś się nauczyłam albo rękę po babci odziedziczyłam bo ciasto wyszło idealne.  Składniki: 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 350 g mąki 2 łyżki cukru 170 ml letniego mleka 50 g roztopionego masła Nadzienie serowe: 250 g twarogu 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)czasie zrobić farsz. Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać twaróg i utrzeć razem. Drożdżówki w środku rozpłaszczyć palcami i uformować boki naokoło drożdżówki, na środek nałożyć farsz. Boki ciasta wysmarować rozbitym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 180 stopniach przez 15 - 20  minut

Delusional Trine
krokiety z kaszą i kapustą z pieczarkami... 215

Składniki: KROKIETY: jajka 1 szuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 2 szklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk(...)odstawić na 30 minut patelnię naleśnikarkę 24cm przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać, smażyć cienkie, złociste naleśniki na każdy naleśnik nałożyć dużą łyżkę farszu i zawijać krokiety naleśniki maczać w roztrzepanych jajkach, tartej bułce i na gorącym oleju smażyc rumiane krokiety - odkładać na ręcznik papierowy my takie krokiety najlepiej lubimy z barszczykiem do picia................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szczodraki z grzybami 120

ciasto: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 50 g masła, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 7 g suchych drożdży (jedno opakowanie) farsz: 100 g suszonych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, 100 g orzechów laskowych, sól, pieprz, tymianek,   1 jajko Mąkę, jajka, cukier, sól, mleko, drożdże wsypać do miski, porządnie wyrobić ciasto aż pojawią się(...)grzyby, przesmażyć, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości. Dodać posiekane orzechy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać z surowym jajkiem. Odstawić do ostygnięcia. Następnie lepić bułeczki: Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć trochę farszu a następnie ciasto dokładnie zlepić formując kulę. Przygotowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę aby troszkę urosły

królestwo garów
Naleśniki/krokiety z parówką i warzywami 127

Lubella - Wrocławska do naleśników   Składniki mieszany do uzyskania jednolitej masy. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Farsz: ogórek kukurydza papryka mozzarella parówka Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zwijamy jak krokiety. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, następnie smażymy tak długo, aż się zarumienią. Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą

My World by Dagmara Rek
Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 262

czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną potrawą podczas święta Sukkot, przypadającym między wrześniem a październikiem. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 0,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Składanki na farsz: 50 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Przepis: Grzyby opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody. W zależności(...)osolonego wrzątku, gotować 2 minuty po wypłynięciu, delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Uszka z grzybami podajemy z barszczem lub grzybową :). Ps. Do farszu, jeśli jest rzadki,można dodać łyżkę bułki tartej. Zwiąże go też jedno surowe jajko:) Smacznego Artykuł Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Jajka w skorupce ( po szkocku ) 189

Jajka to nierozłączny element podczas Świąt Wielkanocnych. Pojawiają się w różnej postaci, od tych faszerowanych po pieczenie. Jajka po szkocku to jajka ugotowane na twardo owinięte farszem z mięsa mielonego. Są w musztardowej, złocistej i aromatycznej skorupce. Idealne na ciepło jak i na zimno. Najlepiej smakują z ulubionym sosem.  PRZEPIS 🌿 jaja ugotowane na twardo 6 szt. ( rozm. S ) 🌿 mięso(...)żółtkiem z mlekiem, musztardą, solą i pieprzem. Mozzarellę odsączyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać dobrze z bułką tartą. Na zwilżone dłonie nabrać mięso, owinąć w nim jajko. Następnie obtoczyć je w bułce tartej z serem. Zanurzyć w głębokim, rozgrzanym oleju. Smażyć do złocistego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym. Tak samo postępować ze wszystkimi jajami

Kuchnia Paulettes