serem lub konfiturą owocową. Dziś mam dla Was propozycję wytrawnych naleśników. Jako farsz zaproponowałem świeże liście jarmużu, orzechy pekan i kremowy ser topiony. Czas przygotowania: 25 min. Składniki na 5 szt. Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na ciasto naleśnikowe: 0,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta soli DODATKI: 1 opakowanie
kulinarnyJamleka 1 jajko sól Do miski wsypuję mąkę , mleko , jajka , oraz sól , wszystko ieszam mikserem do połączenia się składników , ciasto ma być lejące , nie za gęste i nie za rzadkie , następnie odstawiam nasze gotowe ciasto na 30 minut , a między czasie zajmiemy się farszem . Jak nasze ciasto naleśnikowe troszkę poleżało smażę nasze naleśniki do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego
Mój Smakszklanki mleka 1/2 szklanki gazowanej wody 2 jajka 1 łyżka oliwy, sól, pieprz 1 szklanka posiekanych liści szpinaku Wszystkie składniki oprócz szpinaku zmiksować. Dodać posiekany szpinak, można całość jeszcze zblendować. Odstawić na około 10 minut. Usmażyć naleśniki, dodając minimalną ilość tłuszczu Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 200 g pieczarek 3 ząbki
Moja Galeria Smakuszynki 2-3 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Oddzielamy żółtka od białek. Rzodkiewkę i szynkę drobniutko siekamy. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy rzodkiewkę, szynkę oraz majonez. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy białka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak Jedzeniamała makrela wędzona 2 łyżki majonezu pierz szczypiorek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Delikatnie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy majonez, makrelę bez ości, posiekany szczypiorek. Przy pomocy widelca dokładnie mieszamy na konsystencję pasty, doprawiamy pieprzem. Gotowym farszem napełniamy białka i posypujemy szczypiorkiem. *proporcje składników możemy dowolne zmieniać wg własnego smaku
Domowy Smak Jedzeniakulę, posmarować olejem, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godzinę. Farsz: \ 200 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 ząbek czosnku 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyzki smietany 12% 200 g marchewki 1 łyżka cukru 40 g masła 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej po 1 łyżce majeranki i tymianku sól, pieprz Wierzch
Kubki smakukroi. Idealny na zimno - jak i na gorąco. Może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. Pasztet najlepiej doprawić według własnego smaku. (2 małe keksówki) 1 kura/kogut 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól Dodatkowo: 2 jajka 2 suche bułki namoczone w mleku 1 ziemniak (ugotowany) 1 łyżka smalcu
Di gotujepomarańczowym posiekać na stolnicy. W dużym garnuszku rozrobić drożdże i śmietanę, dodać jajka oraz żółtka – dokładnie wymieszać. Dodać do mąki i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąty (około 25x40 cm). Na każdy prostokąt wyłożyć po połowie farszu. Ciasto zwinąć w rulon (wzdłuż dłuższego boku), podwinąć pod spód brzegi. Makowce luźno
Nie tylko w kuchnidługo aż masa stanie się gęsta. Zestawić z ognia, lekko przestudzić. Naleśniki: Jajka zmiksować, dodać mleko i mąkę naprzemiennie. Odstawić na ok. 30 minut. Naleśniki są wtedy bardziej puszyste. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Gotowe naleśniki napełnić farszem i zwinąć w rulonik. Posypać cynamonem
Darcia w kuchniziołami i zmiażdżonymi ząbkami czosnku, również odstawić do przesmaczenia. Mleko zmiksować z jajkami, dosypać mąkę i miksować aż się wszystko połączy, pod koniec wąską stróżką wlać rozpuszczony tłuszcz. Smażyć cienkie naleśniki na patelni delikatnie posmarowanej dowolnym tłuszczem, z każdej strony na złoty kolor. Każdego naleśnika wysmarować farszem i zwinąć w rulon, polać sosem i zajadać. Nam najbardziej smakują, jak farsz
Przepysznik - BLW i nie tylkopapryka słodka - 4 łyżki oleju Wymieszać mąkę, suche drożdże, sól, przyprawy. Dodać jajko, wymieszać. Dolać ciepłą wodę/mleko, wymieszać i dodać olej. Wyrabiać ciasto i dodawać mąkę krupczatkę, tak długo, aż nie będzie się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut w misce przykrytej ścierką. Farsz: - 1 mała cukinia - 1 duża, czerwona cebula - 3 pomidory obrane ze skórki
Corner With Recipeswzbogaciłam o mus jabłkowy ale można użyć dowolnego farszu lub po prostu posmarować je ulubionym dżemem :) Naleśniki są bardzo sycące przez co mogą stanowić nie tylko doskonały obiad ale także zdrowe i energetyczne śniadanie. Na 3 naleśniki Ciasto: szklanka mąki owsianej* 1 jajko 3/4 szklanki mleka z wodą w proporcji 1:1 szczypta soli odrobina
My simple kitchensmaku 4 łyżki groszku gotowanego na parze Bonduelle 1/4 awokado 2 jajka odrobina posiekanej świeżej bazylii odrobina oliwy do smażenia Uwaga: Z podanych powyżej proporcji wyszło około 6 naleśników o grubości około 1-2 mm. Jeśli posiadasz większe naczynie, musisz podwoić proporcje podane w przepisie. Farsz: 1/2 średniej wielkości cukinii 5 pomidorków koktajlowych pół czerwonej papryki
KreatywnePinydodatkiem jogurtu naturalnego, żeby troszkę go odchudzić. I oczywiście jajo, żeby farsz ładnie nam się ściął. Po upieczeniu tarty możemy posypać cukrem pudrem. Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą Czas przygotowania: 45 minut Składniki na 6 mini-tart Składniki: 125 g serka mascarpone 1 duże jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka esencji
Kulinarne przygody Gatitytakie uduszone razem z mięsem do maszynki). 3. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą . Doprawić do smaku. 4. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące. Smażyć na niedużym ogniu ok 7 minut z każdej strony. W bardzo podobny sposób robię Muffinki z dwoma farszami - również polecam
Kto ugości moich gości?burakami i chrupiącymi orzechami przykryta kołderką z ciasta francuskiego. Nawet szpinakowy farsz nie odwiódł męża od jej pochłonięcia mimo, że szpinaku nie jada . SKŁADNIKI: dwie duże piersi z kurczaka kilka łyżek ugotowanych liści szpinaku sól, pieprz, majeranek oliwa do smażenia 2 cebule opakowanie cista francuskiego jajko PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i nacinamy w połowie tworząc kieszonkę
Pyry na Gazidealny smak i wspaniały pomysł na smaczne śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek. Jako farsz można użyć praktycznie wszystkiego ;) Moje ulubione to z zwykłym dżemem, miodem, czekoladą lub słodkim twarożkiem , który można bardzo szybko zrobić samemu. Składniki: Ciasto : (na 10-15 sztuk) -1,5 szklanki mąki -2 całe jajka -1,5 szklanki mleka -3 łyżki oleju - 1 szklanka wody mineralnej
Gotuj Z Muzykąmiędzyczasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku. Do poduszonych grzybów dodajemy jajko, ryż, szpinak oraz przyprawy, wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się swobodnie formować nakładamy nasz grzybowo - szpinakowy farsz. Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu
Apetyczna babeczkaciasto na pierogi. Przepis ten nie sprawi nikomu problemów. Ciasto jest elastyczne i bardzo łatwe w zagnieceniu. Jest bardzo uniwersalne, świetnie sprawdzi się zarówno do słodkiego jak i słonego farszu. Pierogi to taka potrawa, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii. Na naszym rodzinnym stole królują przede wszystkim ruskie. Kiedy już razem z mamą zabieramy się za pierogi to robimy(...)się nimi cieszyć przez dłuższy czas, a dodatkowo jeśli nie mamy czasu to jest to ekspresowe rozwiązanie na obiad. Idealne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 2 jajka 125 ml gorącej wody około 20 g masła sól Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy jajka i masło. Powoli dolewamy wodę i mieszamy ciasto. Następnie zaczynamy
PatiGotujeSKŁADNIKI Ciasto na naleśniki 250 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 3 jaja 30 g masła Farsz 2 ogórki 1 czerwona cebula 200 g tuńczyka w sosie własnym 100 g pomidork ó w 200 g czerwonej fasoli 100 g kukurydzy suszone oregano bazylia s ó l, pieprz **** INGREDIENTI Impasto(...)tonno al naturale 100 g di pomodorini 200 g di fagioli rossi 100 g di mais origano secco basilico sale, pepe PRZYGOTOWANIE Naleśniki W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy folią
La grande e la piccola cuocaefekt końcowy jest fenomenalny. Zaskoczycie swoich domowników i gości. Gwarantuje! Składniki: 12 skrzydełek 1 papryka 200 g pieczarek 250 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 jajka około 3 szklanek płatków kukurydzianych mąka do panierowania sól pieprz słodka i ostra papryka olej do smażenia Sposób przygotowania: Jeśli zamierzacie przygotować skrzydełka na obiad, radzę wyciągnąć kości ze skrzydełek(...)Następnego dnia przygotować farsz. Na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pieczarki obrać i drobno pokroić w kosteczkę, paprykę wydrążyć z nasienia i błon i również pokroić w kostkę. Do przesmażonej cebulki dodać pieczarki i paprykę i smażyć około 10 minut. Przestudzić. Wymieszać mięso mielone z usmażonymi warzywami, dodać jajko, sól, pieprz, wymieszać
na moim stole...rozczyn drożdży zwiększy swoją objętość dwu-, trzykrotnie, wlewamy go do wyjętej z piekarnika mąki i dokładnie mieszamy drewnianą albo plastikową łyżką. Dodajemy cukier, szczyptę soli, a potem - pojedynczo - 3 jajka. Kiedy całość dokładnie wymieszamy łyżką, ciasto zagniatamy w misce ręcznie przez ok. 10 minut. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, porcjami dodajemy roztopione masło i zagniatamy dalej. Gdy ciasto będzie(...)marmolady, zamknąć ją jak farsz w pierogu, po czym brzeg zebrać w jednym miejscu. Łączeniem do dołu pączki wykładać na papierze do pieczenia lub wkładać w papierowe foremki. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, uformowane pączki odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by ciasto jeszcze wyrosło. Tuż przed włożeniem do piekarnika, każdy pączek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 13-15 minut
W SMAKPodpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Farsz: 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 3 ząbki czosnku 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 3/4 lub 1 łyżeczka soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta kminku szczypta papryki chili szczypta gałki muszkatołowej pęczek drobno posikanego świeżego koperku 5 jajek rozmiar M 500 ml mleka roślinnego lub zwykłego Botwinkę
moj przepis napierogami ruskimi jest trochę tak, że mimo że przepis na nie jest praktycznie jeden to tak naprawdę u każdego smakują inaczej. Najważniejszą rzeczą jest w nich to, by farsz miał jak to mówię „wyraz” i charakter. A większość które jadłam dotychczas były albo „bezpłciowe” albo zbyt pieprzne. Kolejna rzecz to ciasto. Musi być elastyczne i przede(...)którego środku zrób zagłębienie. Wbij do niego jajka, wsyp sól i powoli zagarniając mąkę do środka wlewaj gorącą wodę z rozpuszczonym w niej masłem. Początkowo możesz pomóc sobie łyżką. Podsyp teraz na stolnicę odrobinę mąki i zagnieć dokładnie ciasto (około kilku minut). Ciasto zawiń w folię i odstaw. W tym czasie zrób farsz do pierogów. Przepis na pierogi ruskie Pierogi
Arbuziakicałego kurczaka. Robiłam to pierwszy raz i strasznie bałam się, że skóra popęka, bo włożę za dużo farszu lub, że kurczak w środku się nie dopiecze, lub, że cały farsz mi wyleci. Na szczęście kurczak wyszedł pyszny i na prawdę soczysty. Już nie będę się bała faszerować, ale przyznam szczerze, że trochę czasu zajmuje przygotowanie takiego dania. Ale jeżeli szukacie(...)polecam. Pomysł zaczerpnięty z kuchni polskiej. Ja muszę popracować nad krojeniem takiego kurczaka Składniki: - kurczak (u mnie około 1,6 kg) - 100 g masła; - pół czerstwej bułki; - 2 jajka; - pół szklanki mleka; - 10 dag wątróbki drobiowej; - 1 łyżka posiekanego koperku; - sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, wyczyścić, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na godzinę. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć
dom-agi.plDomowe paszteciki są o niebo lepsze od tych kupnych. Ciasto to kwestia gustu, mnie bardziej odpowiada drożdżowe niż francuskie. Należy pamiętać, żeby
Wrzosowa Polanapochodzi przepis? Nie wiem. Wiem natomiast, że warto je zrobić, bo są przepyszne. Coxinha de galinha są to pierożki z ciasta na bazie wywaru z kurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe(...)delikatnie pieprzem. Wymieszałam. Wybiłam jajka i oddzieliłam żółtka od białek. Do zimnej masy wbiłam dwa żółtka i wymieszałam tak, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto jest elastyczne i miękkie. Wyłożyłam je na blat, podsypałam mąką, odkroiłam kawałek i rozwałkowałam na grubość ok. ½ cm. Wykrawałam krążki i na każdym układałam trochę serka i farsz mięsny. Brzegi pierożków zlepiłam. W dłoniach
Kuchnia u KrysiSkładniki: FARSZ: kasza jęczmienna średnia 3/4 szklanki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 1 łyżka NALEŚNIKI: mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1,5 szklanki(...)rzepakowy 5 łyżek, cukier 1 łyżeczka, sól morska 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy do przecierania patelni - ile potrzeba na naleśniki do miski wsypać mąkę razową typ 2000, mąkę pszenną 500, jajka, sól, cukier, wlać mleko, wodę, olej mikserem dobrze wymieszać z 3-4 minuty na ciasto nie za gęste i odstawić na minimum 30 minut - po tym czasie jeśli ciasto jest
W Mojej Kuchni Lubię