jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:296/455)

Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 181

siebie jest słony. W misce wymieszać mleko,oliwę lub olej i roztrzepane jajka. Wyjmować z opakowania po jednym arkuszu ciasta (są tak cienkie,że szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić cienko farsz. Pozostawić nieco mieszanki mleka do posmarowania surowego placka przed pieczeniem. Arkusz z nadzieńiem zwinąć a zwinięty delikatni

Sztuka gotowania w/g Samiry
Devolay z mięsa mielonego z mozzarellą i bazylią 192

obiedzie zostaną puste. Przynajmniej u mnie zawsze tak jest gdy robię te kotleciki. Oprócz farszu, który proponuję w przepisie można użyć innego sera czy plasterka szynki z kawałkiem czerwonej papryki. Co kto lubi.   Składniki na 5 kotlecików: 40 dkg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko łyżka kopiata bułki tartej sól i pieprz do smaku łyżka posiekanej natki pietruszki

Maślane ciasteczko
Chaczapuri 14234

odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Ser feta przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego jajko, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich zagniatamy kulę, którą rozwałkowujemy na placek o średnicy około 20 cm. Na każdy placek nakładamy farsz i zawijamy chaczapuri w następujący sposób: Zawinięte chaczapuri nakładamy na rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy

paapilotkaa
Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczanym ze szczypiorkiem, porem i kolendrą + masterchef 197

masę. Ziemniaki przestygną dodajemy do nich drobno poszatkowane: szczypiorek, cebulę oraz pora, a także jajko. Teraz nadzienie doprawiamy do smaku obiema formami kolendry (ziarnistej jedynie odrobinę, żeby z rzadka trafiać na niespodziankę w formie orzeźwiającego, ale intensywnego smaku nasion), białym pieprzem i solą. Takim farszem nadziewamy kurczaka, a następnie go zaszywamy. Układamy mięso w brytfance. Jeżeli zostało nam jakieś nadzienie

Życie zamknięte w smaku
Pierogi z botwinka i białym serem 216

podgotować w osolonej wodzie. Posiekać koperek i dokładnie rozgnieść ser biały. Dodać botwinkę, jajko i dobrze wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe, jak zawsze robię według sprawdzonego przepisu: NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI Rozwałkować ciasto do grubości ok 5mm, wykroić w kółka za pomocą szklanki. Nałożyć farsz i posklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić i kosteczkę

MarciochaKucharzy
Zapiekane naleśniki z indykiem po meksykańsku 277

Składniki na naleśniki:  200 g mąki pszennej  3 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli  1 łyżka oleju + do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni.  Porcja na 13-15 Naleśników Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka masła klarowanego

Niezły Młynek
Pierogi, pierożki...... 169

tradycyjne. Zapraszam. SKŁADNIKI: Ciasto:  1 kg. maki  2 łyżki oleju,  3 jajka ( jedno całe 2 żółtka),  1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą woda Wszystkie składniki łączmy , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. Na farsz   1/2 kg sera,  2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia

W kuchennym oknie Ewy
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 168

cebule zeszklić, dodać posiekane ugotowane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajko, wymieszać,doprawić pieprzem i solą.Mąkę i szczyptę soli wymieszac widelcem, z kilkoma lyzkami gorącej wody iolejem. Zagniesc ciasto. Cienko rozwałkować, kroić na nieduże kwadraty, na każdym ułozyć porcję farszu,zlepić brzegi nadając formę uszek. Wrzucić uszka do lekko posolonej wody, gotować az wypłyną. Odcedzić

Z Majeczką w kuchni
Paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek 256

dłuższym brzegu ułożyć farsz, w odległości ok 5 cm od brzegu. Zawinąć ciasto wokół farszy, odciąć resztę ciasta i pociąć pod skosem na 6 - 7 cm fragmenty. Czynność powtórzyć na pozostałej części ciasta. Pokrojone paszteciki przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i  pieczemy

Anioły w kuchni
Szpinakowe naleśniki z serem i łososiem 356

kolacji zaserwowałyśmy rozmaite rodzaje przystawek. Największą popularnością cieszyły się plastry ze szpinkowanych naleśników z farszem z łososia. Danie niezwykle proste w przygotowaniu, jednakże ciekawe połączenie składników daje nieporównywalne walory smakowe! Ilość porcji: 2 naleśniki Czas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia Składniki: szklanka mleka 2 jajka 150 g mąki 3 kulki mrożonego szpinaku 200g wędzonego łososia śmietankowy serek kanapkowy cytryna

Kolizje Smaków
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem 665

Naleśniki Składniki:  300 g mąki pszennej  2,5 szklanki mleka 3 jajka szczypta soli  1 łyżka oleju + do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i smaż na patelni z obu stron, aż się zarumieni.  Porcja na 8-10 Naleśników Farsz składniki: 1 pierś kurczaka 400 g szpinaku ja użyłam mrożonego 200 g pieczarek

Niezły Młynek
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 243

dodajemy do niej cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, dwa żółtka i jedno całe jajko. Wlewamy rozczyn, a na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Odstawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na środku układamy farsz: jeżyny posypałam odrobiną brązowego cukru, natomiast serek wymieszałam z wiórkami i cukrem i wyszło bosko

Miksturownik
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 357

chrupiącej panierce.    Składniki na farsz: -1/2 kg mielonego mięsa -6 pieczarek lub 15 dkg pieczarek mrożonych -cebula -5-7 dkg żółtego sera -sól, pieprz, przyprawa do mięs -olej lub masło klarowane do smażenia    Składniki na ciasto naleśnikowe: -2 szklanki mleka -1,5 szklanki mąki -2 jajka -2 łyż ki oleju -szczypta soli i cukru -dodatkowo(...)naleśniki.     Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe.     Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe.    Placki przekładamy na talerz i na każdy placek nakładamy farsz.    Zwijamy w rulony.    Do pozostałego ciasta naleśnikowego dodajemy trochę mleka. Przygotowujemy tłuszcz i bułkę tartą.    Na patelni tłuszcz rozgrzewamy a nasze naleśniki moczymy w cieście

Maminek kulinarny
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 170

przepisu :) SKŁADNIKI: na pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie(...)śmietana (świeża) - około 8 łyżek ( może być również kefir ) kawałek wędzonego boczku na skwarki posiekany szczypiorek lub natka pietruszki świeżo zmielony czarny pieprz (grubo-mielony) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy farsz do pierogów z mięsem :  Oczyszczone mięso obsmażam ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła i przekładam do naczynia żaroodpornego. Wrzucam pokrojone na kawałki warzywa, lekko obsmażam, dodaję do mięsa

Moja Książka Kucharska
Muffinki a'la pizza 279

już na różne możliwe sposoby,  na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy dobierać  wg swoich upodobań, choć są czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się na talerzu. Ciasto drożdżowe rozwałkowałam   wałkiem(...)drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko, wyrobić gładkie ciasto, w razie konieczności dolać wody lub dosypać troszkę mąki, wyrobione oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość cia sta się podwoi. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz: Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, na małym

Wanilia i Kardamon