wytrąciła się skrobia. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąki i skrobię która się wytrąciła. Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Gdyby była bardzo klejąca należy dosypać mąki pszennej. Z ciasta formujemy na posypanym mąką ręku, owalne plaski, na środku kładziemy łyżeczkę farszu zlepiamy brzegi i układamy na desce posypaną mąką. Gotujemy kartacze w osolonym
Kulinarne Fantazje Mariolipostawiłam na obiad w stylu wege. Naleśniki zrobione z czerwonej soczewicy, bez jajek i mleka. Nie do końca byłam pewna czy ten eksperyment się uda, jednak rezultat jest lepszy niż bym się spodziewała. Naleśniki wyszły puszyste, miękkie i elastyczne, bez problemu można więc zawinąć je z ulubionym farszem. W smaku soczewica jest prawie niewyczuwalna, odpowiednim doborem przypraw można je dostosować
HealthyCreationsłososia wędzonego -kilka gałązek szczypioru -1 czubata łyżka majonezu -sól, pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na połówki. Delikatnie wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Łososia i szczypior drobno pokroić i wymieszać z żółtkami. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farszem wypełnić połówki jaj. Podawać na zimno. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia
Zielona Kuchniapory idealnie komponują się z boczkiem i długo dojrzewającą szynką. Naleśniki: 2 jajka 3 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 3 i 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki oleju sól szczypta brązowego cukru (naleśniki są na wytrawnie, więc cukier można całkiem pominąć lub dodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach
Smaki Na Talerzupory idealnie komponują się z boczkiem i długo dojrzewającą szynką. Naleśniki: 2 jajka 3 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 3 i 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki oleju sól szczypta brązowego cukru (naleśniki są na wytrawnie, więc cukier można całkiem pominąć lub dodać tylko symboliczną ilość) Farsz: 6-7 porów 1 mała cebula 150 g boczku w plastrach
Smaki Na TalerzuWymieszać z kaszą. Doprawić do smaku przyprawami i przeciśniętym czosnkiem.Wbić jajko. W dużym garnku zagotować wodę, kapustę dokładnie umyć, wsadzić do wody głąbem do góry.Po kilku minutach odrywać kolejne liście. Powtarzać proces aż do zblanszowania wszystkich liści.Następnie na każdy liść nałożyć 2 łyżki farszu, zawinąć.Gotowe gołąbki przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody, gotować
pieprzny smaczekPłyn powinien odparować.) Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczypiorek, natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Bułkę tartą można wymieszać z sezamem a do farszu dodać starty
Di gotujełyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki cukru 2 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mleka Płatki orkiszowe miksujemy blenderem, aby były jak najdrobniejsze. Do płatków dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki przekładamy dowolnym farszem i ozdabiamy według upodobań. Smacznego
Salonik smakówpieczarki ostygną to łączymy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Teraz robimy sos – w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego pora. Jak por troszkę zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone na grubsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz mamy gotowy to zabieramy się za sklejanie ravioli. Ciasto wyciągamy z lodówki
Kuchenne Wariacjedorzucić pokrojone pieczarki, smażyć, aż woda odparuje.. Następnie do gorącego farszu dodać śmietanę i żółty ser i mieszać, aż ser się rozpuści. Przyprawić do smaku i wymieszać. Nakładać na neleśniki i zawijać w ruloniki lub składać w kopertę. Podgrzać na patelni lub obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej i usmażyć Krokiety - autorka zdjęci a Magdalena Witek
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażółtego, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mleko dokładnie mieszam trzepaczką razem jajkiem, solą i mąką. Na rozgrzanym oleju smażę cienkie naleśniki. Pieczarki oraz cebulę obieram i drobno kroję. Przekładam na patelnię i smażę na maśle. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Na środek naleśników nakładam porcję farszu pieczarkowego. Zwijam w rulony. Naleśniki układam ciasno w naczyniu żaroodpornym. Posypuję startym
Tradycyjna kuchnia Kasiwlewamy mleko, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dolewamy mleko oraz rozbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki smażymy z odrobiną oleju. Na patelnię po smażeniu naleśników wsypujemy brązowy cukier. Czekamy aż zacznie zmieniać się w płyn. Dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce oraz miód. Wszystko dusimy do miękkości. Farszem napełniamy naleśniki, zwijamy w rulon. Smacznego
VioletoweKucharzenietych na diecie jest to idealny, bardzo sycący posiłek. Składniki: Tortilla: - jajko; - czubata łyżka jogurtu naturalnego; - 3 czubate łyżki otrębów owsianych; - sól, pieprz, ewentualnie dodatkowe zioła Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać. Patelnie rozgrzać. Wylać masę na patelnię i smażyć bez tłuszczu z obu stron na średnim ogniu. Farsz: - liść sałaty; - kawałek papryki czerwonej, zielonej, żółtej; - 2 rzodkiewki; - plasterek chudej wędliny
dom-agi.pldusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodać posiekane drobno jajko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (nie powinno być zbyt cienkie). Wycinać koła o średnicy ok. 10 cm. Napełniać kopiastą łyżeczką farszu i zlepiać jak pierogi. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć empanadillas
KUCHARNIApojedyncze filety z kurczaka Farsz : 1 marchewka 1 cebula 1/2 cukinii sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 2 łyżki masła 1 łyżeczka bułki tartej Dodatki : bułka tarta do panierowania ( 1 część ) płatki kukurydziane do panierowania ( 3 części ) 3 jajka olej rzepakowy do smażenia mąka do obtaczania Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzekąskę. Tak było i tym razem. Zrobiłam rewelacyjne odrywane bułeczki z włoskim farszem – czyli z pesto , suszonymi pomidorami ciągnącą się mozzarellą. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w kierunku pięknej Toskani. SKŁADNIKI : ** ciasto francuskie – 1 arkusz ** suszone pomidory – 100 g ** mozzarella – 150 g ** pesto Rosso – 4 łyżki ** jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : PESTO ROSSO : * Suszone pomidory w oliwie
Ostra na Słodkomałych oczkach - boczek i ser przełożyć do plastikowej miseczki. Następnie dodać jajka, posiekana pietruszkę, przyprawy oraz śmietanę. Delikatnie połączyć wszystkie składniki. Nastawić piekarnika na 200 stopni. Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować, następnie przełożyć na formę (średnica 24 cm) wyciągając boki ciasta do równa brzegów. Przełożyć farsz na ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościokoło 3 mm. Łyżkę wystudzonego farszu kłaść na środku placka, nieco rozsmarować farsz na placku. Brzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując pierożka. Dokładnie dociskać brzegi, można uformować koroneczkę. Gotowe pierogi ułożyć na blasze, naciąć wierzch pierożków ostrym nożem. Można posmarować rozmąconym jajkiem, wówczas pierożki zyskują ładniejszy kolor. Piec w 200 stopniach z termoobiegiem
kolorowotorcikowoczasie można zająć się farszem: 2 pęczki botwiny 1 młoda cebula ze szczypiorem 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz sproszkowana ostra papryczka Botwinę i szczypior dokładnie umyć i drobno pokroić. Poddusić do miękkości na maśle. Doprawić. Sos: 1 kostka twarogu półtłustego 1 mała śmietana 18% 1 jajko 2 białka ( pozostałe po cieście) 1/2 pęczka natki
Jemy Pijemykarnawału przed nami, dlatego dzisiaj polecam ekspresową przekąskę. Pyszne gniazdka z ciasta francuskiego napełnione ciekawym farszem. Kurczak smażony na boczku z pieczarkami z dodatkiem śmietany, która scala farsz. Taką przekąskę przygotujecie bardzo szybko, najlepsze będzie oczywiście domowe ciasto francuskie, które znacznie lepiej rozwarstwia się niż to ze sklepu. Przepis znalazłam na opakowaniu przecieru pomidorowego. Polecam! Gniazdka(...)ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 10 pieczarek 50g boczku wędzonego 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko do posmarowania gniazdek Wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy okrągłą foremką koła o średnicy około 8-9cm. W połowie wyciętych kółek mniejszą foremką wycinamy pośrodku otwory. Pełne koła
Smak mojej kuchniPierogi ruskie kojarzą się nam z pierogami z ciasta z mąki, wody i soli (czasem jeszcze jajka, masła) z nadzieniem ziemniaczano-serowym . Podobno nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Jednak w Polsce przed 1939 roku takie pierogi nie były znane – nie udało mi się znaleźć przepisu na takie pierogi w żadnej ze znanych mi książek kulinarnych(...)piekła, najczęściej z farszem z kapusty z grzybami. Nadzienie mięsne może być różne, jest to świetny pomysł na zużycie resztek – mięso gotowane, pieczone.... Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb... Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu 😉). ciasto : 640 g mąki tortowej, 4 jajka
królestwo garówbardzo mi smakowały. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek pokrojony w małą kostkę. Smażyć do momentu aż tłuszcz się wysmaży i powstaną skwarki. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć razem tak długo aż cebulka nabierze złotego koloru. Zdjąć z ognia i ostudzić. Twaróg wrzucić do miski, dodać sól, biały pieprz, jajko i żółtko. Za pomocą widelca(...)dodajcie najpierw 1,5 szklanki mąki. Formowanie – porcjami formować ciasto w wałek o grubości 3 cm. Następnie pociąć na 3 cm wałeczki. Spłaszczyć każdy wałeczek i nałożyć łyżeczkę farszu. Dokładnie zalepić farsz ciastem i formować okrągłe pyzy. Gotowanie – w dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Do gotującej się wody wrzucać pyzy i gotować od wypłynięcia na powierzchnię
Kuchnia Pokoleńłyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli na nadzienie: 6-7 kwaśnych jabłek łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: jajko + łyżka mleka lub wody 2 łyżki cukru - ewentualnie Mąkę przesiać, dodać cukier i sól, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść całość, ale niedokładnie aby nadal widać było kawałeczki masła(...)formy. Do środka wyłożyć farsz z jabłek, który przykryć drugim ciastem. Połączyć oba płaty ciasta - górne zawinąć pod spód dolnego, z brzegu zrobić ozdobną falbankę. Tak przygotowane ciasto wstawić na około 20 minut do lodówki. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Na środku schłodzonego ciasta zrobić kilka nacięć, aby para miała ujście, wierzch posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem
wyzwania kuchenneŚniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śniadanie to nie zawsze kanapka z masłem, wędliną i plaster pomidora. Jeśli znajdziemy odrobinę więcej czasu możemy pokusić się o przygotowanie smacznego, zdrowego omletu z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżka majonezu odrobina koperku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo (około 6 minut), brać, opłukać i przeciąć na pół. Żółtka oddzielić od białek. Do miseczki dodać żółtka, odsączonego tuńczyka, majonez, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Białka nadziewamy farszem i gotowe. Bardzo szybkie i pyszne danie na kolację:) Smacznego
Żarłoczekwody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut
Dziś Ja gotujewody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut. FARSZ
Dziś Ja gotujewody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut. FARSZ
Dziś Ja gotujePamiętajcie o tym, aby nie dodać zbyt dużej ilości soli do farszu jak i mięsa, ponieważ ciasto serowe będzie już lekko słone w smaku. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Składniki na 1 dużą roladę: ciasto serowe 250 g startego, żółtego sera (np. goudy) 2-3 łyżki majonezu 3 jajka (rozmiar L) nadzienie szpinakowe 150 g świeżego szpinaku odrobina soli nadzienie
Ugotowaćprzykryciem na małym ogniu 45 - 60 minut. Po przestudzeniu wymieszać z jajkami, ricottą i żółtym serem. Pieczarki podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tary. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wypełnić ciasto farszem i ułożyć w nim pieczarki. Piec około 40 minut w temperaturze
zadanie-gotowaniewody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut. FARSZ
Dziś Ja gotujewody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek partiami, po wypłynięciu gotujemy około 8 minut
Dziś Ja gotujełyżka papryki czerwonej Farsz do udek 200 dag mięsa mielonego wieprzowego 10 sztuk pieczarek 1 mała szalotka 1 cebula 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka pierzu ziołowego szczypta chilli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry sól do smaku 2 jajka Wykonanie Na wstępie trybujemy nasze udka
Mój Smakrobię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki, wbijam jajko, dodaję trochę mleka, szczyptę soli i cukru, pół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa naleśnikowa. Smażę naleśniki bez żadnego tłuszczu na naleśnikowej patelni. Farsz: świeży szpinak (1 opakowanie) ser feta (2/3 kostki) pół dużej kulki mozarella
MojaQchnia.pldietetycznych. Dlatego wpadłam na pomysł by quiche upiec bez spodu – sam farsz. Jest to wyjątkowo korzystne dla osób, które dbają o linię lub chcą zwiększyć masę mięśniową i szukają potraw wysokobiałkowych. Składniki: pierś z kurczaka (200g) cebula 3 ząbki czosnku 3 papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 jajka 100ml śmietany 12% 100ml mleka łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka ostra
wysmienitymajonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, chilli w płatkach 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, oddzielamy białka od żółtek. 2. W misce mieszamy ze sobą: posiekaną drobno wędlinę, majonez, żółtka, sól, pieprz i chilli. 3. Białka układamy na półmisku, na każde nakładamy farsz. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniprzekąskę lub kolację. Wystarczy lekko zmodyfikować przepis na szybkie oponki bez jajek aby kolejny raz zaskoczyć domowników lub gości. Pączki najlepiej smakują z dipem czosnkowym. Składniki 1 kg mąki 30 g drożdży 1 łyżka cukru ok. 1 szkl ciepłej wody 125 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli farsz ok. 1 puszka kukurydzy z groszkiem firmy Bonduelle 1/2 szkl startego parmezanu
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatytwarogu 2 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko Wykonanie: Twatóg rozdrabniamy widelcem, dodajemy serek homogenizowany (można zastąpić i dodać jogurt), cukier oraz żółtko, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na stolnicę, przekroić w zdłuż i powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy farsz twarogowy i zwijamy od szerszej części tworząc rogalik. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
magiczna kuchnia Kasistartych ziemniaków dodać połowę przygotowanej papryki i rzodkiewki, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Wykonanie nadzienia: Rybę z puszki rozgnieść dokładnie widelcem, dodać resztę papryki i rzodkiewki, paprykę mieloną i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz ułożyć na upieczonych i lekko przestudzonych placuszkach, posypując z góry posiekaną rzodkiewką
Tradycyjna Kuchniałyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko Składniki farszu : 30 dkg brokułów - same koronki , bez ogonków posiekany por bez liści lub 1 cebula pokrojona w piórka 2 świeże pomidory świeża natka pietruszki 200 ml śmietany 18% ( jeśli ktoś woli może też być 30% ) 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka
Aromatyczne Podróżerolada ... francuska. Możecie swoje rolady urozmaicać różnym farszem z różnymi dodatkami. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 g podwójnego fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia cebula po pół czerwonej i żółtej papryki 1 jajko 1 ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii
Kuchnia u KrysiBörek z ziemniakami w cienkim cieście. Ziemniaki przyprawione chili zapewniają oryginalny smak. Porcja dla 6 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżeczka koncentratu
Tureckie Przepisystudzimy , dodajemy do mielonego . Dodajemy kaszę ( kaszę dodajemy surową , nie ugotowaną ) , jajko ,sól , pieprz , warzywko . Wyrabiamy ręka na gładka masę i zostawiamy . Kapustę parzymy w gorącej wodzie i zdejmujemy z niej pojedyncze, całe liście – tyle ile się uda , porwane i malutkie także . Całe liście studzimy , następnie napełniamy farszem i zwijamy w gołąbki jak na zdjęciu . Podsmażamy na patelni
Ogrodnik w podróżyjakie robi moja mama i ja robię teraz. Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego mąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki) Farsz: 1 kostka twarogu (u mnie 280 g) 4-5 łyżeczek cukru
Kuchnia domowa Aniszklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 4 jajka szklanka mleka szklanka wody przegotowanej 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 3 duże młode
Krakowskie smaki AniChrupiące ciasto, słodkawy farsz cebulowy z orzechami włoskimi i soczyste mięso. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: polędwica wieprzowa 450g sól, czarny pieprz masło klarowane do smażenia 3 ząbki czosnku 2 średnie cebule 50g orzechów włoskich płat ciasta francuskiego jajko czarnuszka Sposób przygotowania: Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Czosnek obieramy
Pyry na Gazwymieszanej z solą. W środku tworzymy zagłębienie do którego wlewamy roztrzepane jajko, masło oraz porcjami gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło. W tym czasie możemy przygotować farsz. Na oliwie krótko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy wszystko
Kulinarne Inspiracjekurki to i muszą być pierogi z kurkami. Farsz : 1 l blanszowanych kurek 1 duża cebula 3 łyżki masła sól morska z magnezem do smaku pieprz czarny do smaku Ciasto : 3 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania ok. 1 szk gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczka soli Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipodsmażamy na patelni i łączymy z kaszą. Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc pieprz i sól. Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały. Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami. Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem delikatu do mięs... ...i do piekarnika
Maminek kulinarnystolnicę Wybijamy jajko i powoli lejemy wodę Łączymy wszystko, potem dodajemy sól i oliwę Ugniatamy ciasto Pierogi: Masa serowa Ciasto na pierogi Ciasto dzielimy na dwie części Rozwałkowujemy cienki placek Wycinamy w nim kółka Na każde kółko nakładamy farszu ( ok jednej łyżki
Klaudynkowa kuchniamieliśmy ochotę na smaczne i ciepłe śniadanie, a w lodówce nie było jajek (to nasz kluczowy weekendowy składnik śniadań). Mój Mąż wypowiedział hasło-klucz " zjadłbym coś pysznego ", a ja zaczęłam kombinować. Pomyślałam o grzankach z serem, ale znowu ketchup? I wtedy wpadłam na pomysł, aby przygotować prosty farsz z kilku składników, które mam zawsze pod ręką- cebuli, chilli, czosnku
Chilli Czosnek i Oliwamąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody FARSZ: kozi ser 1 opakowanie (może być twarożkowy, może być a'la camembert) mi w udziale przypadł twarożkowy :) szynka dojrzewająca (może być prosciutto, ja jednak najbardziej lubię hiszpańską) 3-4 figi 2-3 łyżki śmietany 18% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą
Brzuszki Łakomczuszki