jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez
Bulliołyżka masła Bułkę namoczyć w letniej wodzie, odcisnąć. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko, posolić i popieprzyć. Podzielić na 5 porcji. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju, zestawić z ognia, dodać po łyżce stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym
Apetyczna babeczkamąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką przewagą mąki ziemniaczanej). Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto. Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą Wymieszać , doprawić do smaku. Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane zeszkloną
Moje domowe kucharzeniewykladamy ciastem francuskim, ktore nakluwamy widelcem i posypujemy 1 lyzka bulki tartej. Twarozek wymieszac z jajkami, dodac smietane i make ziemniaczana. Na koncu dodac posiekany czosnek i ziola. Ja dodalam suszone, poza pietruszka. Jesli beda to ziola swieze to uprzednio nalezy je posiekac. Farsz doprawic sola, pieprzem i galka. Dokladnie wymieszac i przelac na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pozostala bulka
Przysmaki Karolkisamo jak klopsiki Marzeny łączą dwa nasze ostatnie zadania :) Składniki: Farsz: 100 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku oliwa sól i pieprz Ciasto: 250 g mąki 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru spora szczypta soli 1 łyżka wody Wykonanie(...)Posiekane zimne masło, sól i mąkę połączyć w misce i szybko wyrobić, aż zacznie przypominać kruszonkę. Dodać zimne jajko i takąż wodę i również szybko zagnieść. Uformować w kulę i schować do lodówki. Na dużej patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę (3 - 5 minut). Dodać roztarty z solą czosnek. Po kolejnej minucie dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki
zadanie-gotowanieSkładniki na ok 12 sztuk: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 2 szklanki mąki jaglanej lub pół na pół z pszenną ok 125 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (ok 80 g po rozmrożeniu i odciśnięciu na sitku) 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego (opcjonalnie) Farsz: 200 g twarogu półtłustego 3-4 łyżki śmietany kwaśnej(...)zrobić na dwa sposoby: zmiksować mikserem lub blenderem. W pierwszej opcji konieczne jest zmiksowanie szpinaku blenderem, aby był jak najbardziej gładki. W misie miksera zaś wsyp suche składniki, dodaj jajka i mleko. Zmiksuj. Dodaj szpinak i ponownie zmiksuj. Wlej wodę gazowaną i jeszcze raz zmiksuj, do połączenia. Przy drugiej opcji wrzuć rozmrożony szpinak i wlej mleko. Zmiksuj do rozdrobnienia szpinaku
Anioszek w kuchnizasadzie fajnie jest, kiedy wydrążony, upieczony środek wymiesza się z farszem, ale to nie jest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest moje zdanie. To co włożymy do środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy bataty były już upieczone za pomocą łyżki wydrążyłam środek. Pozostawiłam ścianki o grubości ok. 5 mm. Zabrałam się za przygotowanie farszu. Mięso mielone usmażyłam na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli. kolejno dodawałam przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i na koniec przyprawiłam do smaku solą, papryką, pieprzem i ziołami. Wydrążony miąższ
Pieprzyć z Fantazjąkruszonka. Wtedy robimy zagłębienie, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie możemy przygotować farsz, który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie i brokuły myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż a następnie w półplasterki, Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy, duże przekrawamy na mniejsze. Szalotki(...)częściowego ostygnięcia, ściągając obciążenie i papier. Do miski przekładamy serki wiejskie, jajka, śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa. Na warzywa wylewamy równomiernie serowe nadzienie. Ruszamy delikatnie warzywami, aby farsz się rozlał po formie i wpłynął pod warzywa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Smaczna Stronasoli, 1 żółtko Farsz: - jabłka - 2 łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich(...)ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec
w mojej kuchniOmlet z szynką, serem i pomidorami to nasza propozycja na szybkie i co ważniejsze bardzo pożywne śniadanie. Wbrew pozorom nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!osób: Farsz: ok. 1,5 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 6 plasterków wędzonego boczku 2 małe cebule 1 mała czerwona papryka sól, pieprz ostra papryka - 1/3 łyżeczki czosnek niedźwiedzi - 1 płaska łyżeczka bazylia - 1 łyżeczka 2 liście laurowe "Rama smaż jak szef kuchni" - do smażenia Kotleciki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe) 2 jajka sól, pieprz przyprawa(...)cebulę, boczek i paprykę, dopraw czosnkiem i bazylią - całość smaż ok. 5 minut. Warzywa dodajemy do grzybów i całość mieszamy - odstawiamy. Mięso mielone wrzuć do dużej miski, dodaj 2 jajka, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, zioła i 1/2 szklanki bułki tartej - całość wymieszaj (rękoma) i formuj małe kotleciki. Bułkę tartą wysyp na talerz i obtocz w niej każdego uformowanego kotlecika
Alutka-Gotujewarzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą i koncentratem pomidorowym. Do tego kilka przypraw, ziele, liście laurowe. Na talerzu / głębokiej misce układa się rybę, farsz, rybę, farsz, i tak dalej. Składniki: filety rybne 1 kg 5 marchewek cały seler 4 pietruszki 2 duże cebule słoik 360 g koncentratu pomidorowego szklanka passaty szklanka wody szczypta mielonego ziela angielskiego(...)kroję na nieduże kawałki. Obtaczam w jajku i bułce tartej (lub mące), smażę na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Warzywa przesmażam na oleju, lekko duszę, dodaję liście laurowe, doprawiam i dodaję koncentrat, passatę i wodę. Mieszam, duszę, próbuję, w razie potrzeby doprawiam do smaku. W głębokim naczyniu układam rybę, warzywny farsz, rybę, warzywny farsz i tak do końca
Zasmakuj KuchniZazwyczaj smażę placki ziemniaczane bez jakichkolwiek dodatków. Dzieciakom najbardziej smakują obsypane cukrem. Tym razem przygotowałam wersję z nadzieniem pieczarkowo-serowym. Zakładałam, że za farsz będą robić wyłącznie pieczarki, ale już w trakcie smażenia pomyślałam, że pasowałby tu także starty ser. Pomysł był trafiony :) Miałam też wątpliwości co do przekładania placuszków na drugą stronę. Bałam się, że się rozpadną. Nic takiego(...)odsączonej masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę, sól i pieprz, a następnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ziemniaczanej masy i delikatnie ją rozprowadzić, aby powstał w miarę płaski placek. Na placek nałożyć łyżeczkę pieczarek i "szczyptę" mozzarelli. Następnie nałożyć ok. 1/2 łyżki masy ziemniaczanej, którą należy delikatnie rozprowadzić, aby przykryła farsz. Kiedy placek się zrumieni od spodu, przełożyć
zadanie-gotowaniekażdy) 20 dag sera żółtego 25 dag pieczarek 20 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka śmietany 18% jajko sól, pieprz 4 słone naleśniki majonez Marynata do mięsa: olej sos sojowy sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany Roladki drobiowe z naleśnikiem, to od dziś bezdyskusyjnie mój numer jeden! Najlepsze danie(...)małe słone naleśniki wg własnego ulubionego przepisu. Teraz czas na farsz do naleśników. 10 dag pieczarek i jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Przygotować miskę. Do miski przełożyć mięso mielone, usmażone pieczarki, jajko, bułkę tartą, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku
Świat Domowej KuchniDrożdżowy warkocz z bakaliami. Thermomix przepisy. Składniki: 300 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 100 g mleka 1 jajko 10 g masła 30 g cukru ziarenka z pół laski wanilii składniki na nadzienie: 100 g suszonych moreli 100 g suszonych fig 80 g orzechów włoskich 20 g miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu ziarenka z pół laski wanilii(...)Miksujemy czas 20s/obr.4 . Dodajemy orzechy, miód i przyprawy mieszamy czas 10s/obr.4. Farsz wykładamy na środek ciasta i zwijamy pojedyńcze paski ciasta tak jak na zdjęciu powyżej. Warkocz pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przed wsadzeniem do pieca warkoch smarujemy jajkiem. Warkocz pieczemy ok 30 minut do zezłocenia się skórki. Posypujemy cukrem pudrem
Themo przepisy