SKŁADNIKI na 4 porcje: 5 dużych surowych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże jajko lub 2 małe 1 czubata łyżka maki 1/2 łyżeczki tymianku mielonego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/3 łyżeczki soli do smaku olej do smażenia 4 łyżki ziaren słonecznika na farsz: ok.400-500 g kurek (oczyszczonych) 1 średnia cebula 1 łyżka masła creme fraiche lub gęstej(...)kwaśniej smietany 1 łyżeczka mąki sól i pieprz do smaku kilka listków świeżej szałwii Wykonanie: Na początek zróbmy farsz: posiekać więc cebulę w drobną kostkę. Na szeroką patelnię wrzucić masło i nie czekając aż się rozpuści wrzucić też od razu poszatkowaną drobno cebulę. To po to aby masło nie ściemniało a cebula nie zdążyła zbrązowieć na zbyt gorącym maśle. Cebulę
Sztuka gotowania w/g Samirytortu (można dodać trochę majonezu) , a wierzch pokrywamy resztą farszu z tuńczyka. Boki owijamy cieniutkimi plasterkami sera, wierzch posypujemy szczypiorkiem. Tak przygotowane torciki zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu, przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego
Stare Garyjedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego szpinaku, czosnku i fety. Moim zdaniem to połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze je zna i tym przepisem Ameryki nie odkryłam, :)... ale mimo to chciałam podzielić się moim(...)sól. Na koniec wbić jajka i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste - mleka/wody. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Składniki na farsz szpinakowy: (mnie wystarczył jedynie
Kuchnia Elliepieprz - papryka słodka oraz ostra - natka pietruszki - ser żółty - masło Do opanierowania oczywiscie potrzebujemy mąke ,jajko , oraz bułkę tartą. * Gratin - ziemniaki (2 na porcje) - jajko - smietane - zioła prowansalskie - ser pleśniowy ( może być żółty ) - sól pieprz - gałka muszkatałowa Na samym początku zabieramy się za obranie ziemniaków (2 na osobe) oraz ugotowanie ich na pół twardo(...)boki na masło oraz inne dodatki a następnie zwijamy kotleta od strony farszu . Namaczamy sobie w wodzie dłonie i łapiemy kotleta w dlonie złożone jak do.pacieża i wychylamy kostki do zewnątrz . Teraz czas na ugniatanie w ten sposób kotletów. Zrobione kotlety trzeba opanierować w mące jajku i bułce tartej trzeba mocno formowac w ten sam sposób a następnie powtórzyć
Wspólne smakistrucli Przygotowanie; Mleko lekko podgrzać, następnie dodac do niego pokruszone drożdze, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić az drożdze podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodac jajko, roztopione masło i wyrośnięte drożdze. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ser mieszamy(...)całości a na niego wykładamy połowę farszu. Następnie wałeczki zaplatamy na przemian. Tworząc warkocz. (najlepiej robić to na papierze do pieczenia bo później źle jest strucle przenieść na brytfannę.) To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta. Strucle odstawiamy jeszcze na około pół godziny, a przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180C około 30 min. Jednak należy kontrolować
Radość kipiąca uśmiechem.wymiarach 24cm /24 cm : FARSZ: 🍰 1 Kg jabłek 🍰 2 łyżki cukru z wanilią 🍰 2 łyżki cynamonu 🍰 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub grzańca 🍰 2 łyżki soku z cytryny CIASTO : 🍰2 szklanki mąki pszennej 🍰kostka zimnego masła 🍰6 łyżek cukru np. trzcinowego 🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia 🍰jajko DODATKOWO: 🍵 Filiżanka świeżo parzonej Herbaty Czerwony(...)Jabłka obieram, myję a następnie kroję w drobną kostkę. 4. Do garnka o grunym dnie wlewam 3 łyżki wody a następnie dodaję jabłka i pozostałe składniki farszu. Smażę tak by sok z jabłek jaknajbardziej wyparował , ok 20 min. 5. Pozostawiamy do ostygnięcia. 6. Blachę lub formę wykładam papierem do pieczenia. 7. Ciasto wyjmuję z lodówki
Gotowanie Patkisosu w różnych miejscach jajka) rozsyp szczyptę pokrojonej szynki dodaj zioła oraz ćwiartkę szalotki całość delikatnie dopraw solą i pieprzem ziemniak przykryj ściętym kapeluszem ziemniaki luźno obwiąż bawełnianym sznurkiem spożywczym. Nie ściskaj mocno - s znurek ma jedynie przytrzymać delikatnie kapelusz, aby nie odpadał od reszty ziemniaka (p odczas gotowania ziemniak oraz farsz lekko spęcznieją - za bardzo(...)spód jednego ziemniaka. Jeśli wykałaczka nie napotka oporu podczas wbijania w głąb ziemniaka - ugotował się, jeśli jednak poczujesz najmniejszy opór, należy go dogotować Ziemniak wypełniony jajkiem i dodatkami. Ziemniaki przygotowane do gotowania. Ziemniak po ugotowaniu
Szybko Szybkowarwidelcem, dodajemy łyżkę mleka i mieszamy. Bierzemy pędzelek i każdy z pierogów smarujemy jajkiem. Posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy 20 minut w piekarniku. Tak to wygląda na żywo : ) Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy Smacznego ! ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą
Kuchnia na wzgórzumałym ogniu przez 12 minut. Pokroić kurczaka w mniejsze kawałki i wymieszać z jajkiem, mąką,solą pieprzem i porto. Odcedzić mleko od reszty składników ,bo tylko płyn nam potrzebny. Wszystko zmiksować ,dodając przecedzone mleko z patelni. Rozwinąć folię spożywczą układać łyżką farsz ,zawinąć kilka razy na wielkość i grubość jaką chcemy. Z jednej i z drugiej strony związać końce
mojej kuchnimałym ogniu przez 12 minut. Pokroić kurczaka w mniejsze kawałki i wymieszać z jajkiem, mąką,solą pieprzem i porto. Odcedzić mleko od reszty składników ,bo tylko płyn nam potrzebny. Wszystko zmiksować ,dodając przecedzone mleko z patelni. Rozwinąć folię spożywczą układać łyżką farsz ,zawinąć kilka razy na wielkość i grubość jaką chcemy. Z jednej i z drugiej strony związać końce
w mojej kuchniostygnięcia. Przygotowujemy ciasto francuskie – kładziemy je na blasze, a na środku umieszczamy ostudzony, szpinakowy farsz. Na wierzchu układamy łososia i przykrywamy drugim kawałkiem ciesta francuskiego. Dociskamy oba blaty ciasta francuskiego po bokach np widelcem czy zlepiamy nadając fantazyjne wykończenie. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i lekko nacinamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok 20-30 minut. Smacznego
Szybko Tanio Smacznieuformowałam bez problemu. Pociąć ciasto na trzy równej szerokości kawałki. Na środku każdego kawałka położyć farsz orzechowy. Wszystkie trzy kawałki zawinąć formując ruloniki. Delikatnie podsypywać mąką. Zapleść ruloniki ciasta jak warkocz. Zawinąć warkocz tworząc koło, zlepić końcówki ze sobą. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30 minut. Ciasto lekko
Kuchnia PokoleńRolada? Ok!! Co potrzeba?? 1 kg mięsa mielonego 2 jajka bułka tarta pietruszka sól, pieprz czosnek cebulka Z tych składników przygotowujemy masę jak na kotlety mielone. Łączymy składniki, doprawiamy do smaku i gotowe :) Następnie zabieramy się za farsz. 0,5 kg pieczarek cebula ser żółty sól, pieprz, oregano, słodka papryka + plastry boczku Tu sprawa
BezglutenowaIzabelawydobyć jego smak i a romat. Do dużej miski wrzucamy mięso mielone, ryż oraz jajko, cebulkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Bierzemy dość duży garnek i dno wykładamy najmniejszymi liśćmi kapusty (tak, aby żaden gołąbek nam się nie przypalił). Największe liście nadziewamy farszem i dokładnie zawijamy, tak aby mięso nie wypadało. Zawinięte gołąbki układamy w garnku (od największych na dnie
Gar Zdrowia