już na różne możliwe sposoby, na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy dobierać wg swoich upodobań, choć są czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się na talerzu. Ciasto drożdżowe rozwałkowałam wałkiem(...)drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko, wyrobić gładkie ciasto, w razie konieczności dolać wody lub dosypać troszkę mąki, wyrobione oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość cia sta się podwoi. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz: Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, na małym
Wanilia i Kardamonskładniki na farsz: ok. 400 g kapusty białej 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy, roimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, doprawiamy solą i pieprze. Następnie dodajemy ugotowaną i odciśnięta kapustę, mieszamy i doprawiamy(...)jajka (żółtka oddzielone od białek) 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z żółtkami i mąką. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem kładziemy cienką warstwę masy ziemniaczanej, na niej farsz
Domowy Smak Jedzeniamięsa mielonego - 500 g pieczarek - 2 duże (lub 4 małe) cebule - 3 pomidory - kilka plasterków żółtego sera - ok. 2 łyżek oleju roślinnego (u mnie kokosowy) - łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 jajko - słodka i ostra papryka - czosnek granulowany - bazylia, oregano - sól, pieprz Opcjonalnie: - chilli - przyprawa z suszonych pomidorów Pieczarki i cebulę obieramy, po czym kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej(...)posypujemy go serem tartym, na to nakładamy dość dużą porcję farszu. Teraz wystarczy już tylko dwa rogi, te znajdujące się po bokach naszego farszowego prostokąta zawinąć do środka, a dwa pozostałe połączyć i zlepić ze sobą. Łączenie można dodatkowo potraktować widelcem, tak jak widzicie poniżej. Gotowe pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wrzucamy do piekarnika rozgrzanego
Kulinarne zapędy Kokosagorąca dodałem do niej 1 jajko i dokładnie wymieszałem. Po wyrośnięciu ciasta podzieliłem je na 2 w miarę równe części. Z każdej części oddzieliłem mniej więcej 1/10 jej objętości (na dekoracje) i odłożyłem. Obie części ciasta rozwałkowałem na dość cienkie płaty, starając się, aby były zbliżone do prostokąta. na rozwałkowanym cieście ułożyłem równomiernie farsz z kapusty i grzybów, pozostawiając(...)każdej strony około 2 cm cista niepokrytego farszem. Krótsze boki prostokątów zawinąłem do wewnątrz, a następnie od dłuższego boku delikatnie zwinąłem ciasto z farszem w walec, który lekko spłaszczyłem. Tak przygotowane kulebiaki delikatnie przełożyłem na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Pozostawione kawałki ciasta również rozwałkowałem, a następnie wykroiłem z nic dekoracje. Tu mogę przydać się zdolności plastyczne, których niestety
Wyprawy kulinarnemożna zastąpić bułgarskie sirene , ale także szpinakiem (to jest dość popularny dodatek), oliwkami, świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem. Wyszło znakomicie! Chrupiące blaty listkującego się ciasta filo przekładanego pysznym serowym farszem są czymś, co łakomczuchy lubią najbardziej. Dodatkowo ten czaderski kształt banicy sprawia, że można zabłysnąć takim daniem wśród znajomych, czy rodziny. Wygląda i smakuje świetnie, a jej przygotowanie to naprawdę(...)sera śródziemnomorskiego Apetina classic. Dodaj jogurt oraz jajka i dokładnie wymieszaj całość, aż składniki się połączą. Wrzuć usmażony szpinak, posiekane świeże zioła oraz połowę oliwek. Całość przypraw pieprzem do smaku. Pierwszy arkusz ciasta filo rozłóż i posmaruj roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Przykryj kolejnym arkuszem i posmaruj do 2/3 wysokości cienką warstwą farszu. Pozostałą część natłuść masłem i całość zwiń
Food SquareNastępnie przyszła pora na ciepłe przystawki: bao-ban z szarpaną wołowiną, cebulą i jajkiem pierogi z dziczyzną, żółtym burakiem i czarnuszką domowe kopytka z wędzonym twarogiem i roszponką sałatka z zapiekanym kozim serem i pestkami słonecznika Moim numerem jeden były zdecydowanie pierogi z dziczyzną, farszu było sporo, był idealnie przyprawiony, a ciasto było miękkie. Do pierogów dorzuciłabym jeszcze domowe
Kulinarne przygody Gatitywsypujemy mąkę kukurydzianą, sól i jajko. Wlewamy mleko, olej rzepakowy i wbijamy 2 jajka. Całość mieszamy trzepaczką lub miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy na kwadrans. Smażymy na patelni z każdej strony. Najlepsze są na ciepło. Można wykorzystać tak usmażone naleśniki do dań / farszów na słodko i na słono
Moja smaczna kuchniakonkretnie z karczku, ale Wy możecie użyć dowolnego mięsa. Tak samo możecie kombinować z farszem dodając warzywa, zioła, czy inne sery. Ogranicza Was tylko wyobraźnia Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina) 3 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele
PatiGotujedrobną kosteczkę i usmażyć na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć żółtka. Żółtka i majonez utrzeć na gładką masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dodać połowę bekonu, wymieszać. Farszem napełniać łódeczki z białek, układać na talerzu a następnie posypać pozostałym bekonem i świeżo
Smakołyki Asikawałki. Można również zmielić mięso z wywaru, podsmażyć białą część dymki i zrobić farsz mięsny. W mojej okolicy nie mogłam namierzyć papieru do pierożków won ton więc zrobiłam zwykłe ciasto na pierogi i zwinęłam w sakiewki. Gdy zabrakło pierożków podałam wywar w towarzystwie gotowanych jajek ale to już powoli zmierzamy w kierunku zupy ramen więc nie będę się zapędzać
Apetyczna babeczkababć. Tradycyjne smaki świąt wielkanocnych to nie tylko żur, barszcz biały z jajkiem czy kiełbasą , biała smażona kiełbasa czy jaja faszerowane,ale też różne wędliny. I właśnie z wędlinami związany jest pomysł na dzisiejszy przepis. Proponuję roladki z szynki w galarecie z ostrym farszem chrzanowym z rukwią wodną i rzodkiewką. A dla wszystkich, którzy zapomną się i przejedzą świątecznymi daniami
Bon appetit mon amietartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże jajko -2 łyżki mleka nadzienie -500 g obranej dyni (ja użyłam hokkaido) -500 ml tłustego mleka
Zielona Kuchniakalafiora zimnego i miksuję blenderem. Dodaję marchewkę startą na tarce drobne oczka, dodaję cukinię, jajko. Bułkę namaczam w mleku, odciskam z jego nadmiaru i dodaję do ryby. Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryb, dodaję koper pokrojony. Foremkę aluminiową smaruję masłem, posypuję bułka tartą. Wykładam 1/3 farszu, układam różyczki kalafiora, i resztę farszu rybnego. Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp
wesoła kuchniarozgrzanym oleju na rumiany kolor. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, mąkę oraz podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jelita nakładamy na lejek, związujemy koniec sznurkiem i napełniamy dość luźno przygotowanym farszem, koniec również zawiązujemy. Przygotowane kiszkę smarujemy olejem zwijamy w kształcie ślimaka, układamy na blasze
Bajeczna Kuchniastolnicę wysypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wbijamy jajko, mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi, wkładając do środka jagodowy farsz i układamy je na desce podsypanej mąką. gotujemy wodę z dodatkiem soli, na gotującą się
Gocha gotuje!