jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:239/455)

Naleśniki z białym serem i łososiem 192

ciepło.  W każdej postaci, uwielbiam .  Składniki  ciasto: 170 g mąki  250 ml mleka  2 jajka  100 ml wody gazowanej  1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny)  szczypta soli  farsz : 1 kostka białego sera  1/2 cytryny  1 zielony ogórek  200 g łososia wędzonego  2 łyżki jogurtu

pieprzny smaczek
Proste ciasteczka z ciasta francuskiego 329

żółtego sera 100 g szynki pęczek pietruszki sól pieprz Ser i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek

Ciastkozercy
Drożdżowe paszteciki z mięsem 259

włożyć mięso, marchew, cebulę z czosnkiem, kilka łyżek bulionu. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zblendować. Ciasto rozwałkować. Ułożyć na nim trochę farszu (poziomy pasek). Przykryć kolejną częścią ciasta (zwinąć). Odciąć. Pokroić w grubsze paski. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. sezamem. Mi wyszły 2 blaszki 22 x 40 cm. Niestety nie policzyłam sztuk. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 218

Jako zwieńczenie Trylogii pierogowej wrzucam wam dzisiaj przepis na moje ukochane pierogi z dzieciństwa, z farszem serowym na słodko, podawane polane suto śmietaną z cukrem (tak wiem wiem, że to niezdrowe, piszę tylko jak podawała mi je mama w dzieciństwie ;) ). Ja swojej córze zaserwowałam je z odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając(...)Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wytrawne bułeczki drożdżowe 244

drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru sól 1 cebula 50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek) 100 g kiszonej kapusty 1 jajko siemię lniane lub sezam Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól i mąkę, zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia(...)rządku co kilka centymetrów nakładamy po łyżeczce farszu. Drugą połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub ziarenkami lnu. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut. Wytrawne bułeczki drożdżowe Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Francuski warkocz na słono 196

Dziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)cała lub prawie cała woda odparuje, zdjąć z gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie jodełki, (czyli naciąć ciasto po kątem

moj przepis na
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 203

mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają. Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których(...)dwie części aby uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi, a następnie toczymy tworząc roladkę. Układamy na papierze do pieczenia. Powstanie tak 14 pałeczek. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200°C (lub do czasu aż będą ciemno złote). Odsączamy na papierowym ręczniku

Poezja smaku
Mini Calzone ze Szpinakiem 216

szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli farsz: duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) 3 ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 150 g mozzarelli (lub żółtego sera np. gouda, edamski ok. 100 g serka brie (opcjonalnie) jajko + odrobina mleka do posmarowania tymianek do posypania (opcjonalnie) Mini Calzone ze Szpinakiem- Sposób(...)środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie). Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem (opcjonalnie). Mini Calzone

Słodka Strona
Zielone naleśniki z jarmużem, makrelą i gorgonzolą 173

Ostatni pojemnik rozdrobnionego szpinaku z własnej uprawy postanowiłam wykorzystać jako farsz do naleśników. A gdy przyszło do smażenia, wrzuciłam trochę szpinaku do ciasta i wyszły zielone naleśniki :) Składniki (na 16 placków smażonych na patelni o średnicy ok. 23 cm): 10 czubatych łyżek mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 2 łyżki rozdrobnionego i rozmrożonego szpinaku woda i mleko (w proporcji(...)sumie ok. 3 szklanek ok. 2 łyżek oleju Mąkę wymieszać z solą i jajkami. Wlać mleko (ok. szklanki). Powoli dolewać wodę i wyrabiać ciasto sztywną trzepaczką do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać olej i wymieszać. Smażyć naleśniki z obu stron. Propozycja farszu : zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu wędzona makrela bez ości środkowe liście selera naciowego pół cebuli

Weekendy w domu i ogrodzie
PĄCZKI NA OSTRO ( Z KASZĄ GRYCZANĄ, WĄTRÓBKĄ I PARMEZANEM ) 193

oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej. Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej , cebulki i wątróbki. A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią będą zachwycać, a nawet z przyjemnością(...)cukier – 1 łyżka * mąka – 1 czubata łyżka CIASTO: * mąka – 500 g * jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka

Ostra na Słodko
PĄCZKI Z WĄTRÓBKĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I PARMEZANEM 282

oczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej. Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej , cebulki i wątróbki. A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią będą zachwycać, a nawet z przyjemnością(...)cukier – 1 łyżka * mąka – 1 czubata łyżka CIASTO: * mąka – 500 g * jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka

Ostra na Słodko
Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) 194

Drożdżówki w wersji wytrawnej z niebanalnym nadzieniem, ponieważ do przygotowania farszu wykorzystałam zimowy superfood - jarmuż. Bułeczki dodatkowo obsypałam orzechami włoskimi. Są mięciutkie, puszyste, zakręcone inaczej niż zwykle i bardzo smaczne. Tradycyjne mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety! Idealne na śniadanie lub do zabrania(...)warto je upiec - bardzo polecam! Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej (300+100) 170 ml mleka kokosowego 30 g drożdży 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko+1żółtko Składniki na nadzienie: 200-250 g jarmużu 1 marchew 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła ghee sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej Dodatkowo: 1 białko+1 łyżka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 139

Składniki: Farsz: 200 g kaszy gryczanej 500 g sera białego półtłustego cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy) 1 jajko 2 łyżki masła około 1,5 szklanki gorącej wody sól 2 łyżki oleju (do gotowania pierogów) Do podania: pęczek dymki 400 g śmietany 18% sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko(...)które wlewamy rozpuszczone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę (około 10 minut). Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.  W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, a następnie wykrawamy np. dużym kubkiem koła.  Na każdy kawałek nakładamy łyżką farsz i poprzez sklejenie ze sobą brzegów formujemy pierogi

Qchnia po prostu
Tarta z cukinią i łososiem 178

lodówki na około 30 minut. Przygotujmy farsz. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, siekamy cebulkę i czosnek i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy minutę i dodajemy startą cukinię oraz płatki chilli i odrobinę soli. Całość dusimy około 5 minut. Łososia kroimy na małe kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą dwa jajka z kremówką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym

Mango Papaja
Pierogi z jagodami + przepis na ciasto pierogowe bez jajek 193

dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi moja mama, czyli bez jajek. Najprostsze ciasto pierogowe z dodatkiem letniej, przegotowanej wody. Jak byłam mała i nie umiałam lepić pierogów, to dostawałam widelec i zgniatałam brzegi pierogów widelcem. Jakoś się trzymało:) Zawsze jednak do mnie należało nakładanie farszu ( po dziś dzień zresztą tak dzielimy się pracą z mamą;). Miało to swoje dobre(...)Łączymy z cukrem i mąką Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego krążki i napełniamy jagodowym farszem. Zlepiamy brzegi. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy ok 2-3 min. Podajemy polane śmietaną z cukrem 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/pierogi-z-jagodami/ BosowKuchni Artykuł Pierogi z jagodami + przepis na ciasto pierogowe bez jajek pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku