warzywami – najczęściej szpinakiem. Lubię lepić wszelkie pierogi. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli. Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Ciasto przygotowałam podobnie jak na cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radichio. Farsz do ravioli przygotowałam ze świeżej domowej ricotty (wg tego przepisu(...)Semolinę mieszamy z jajkiem, dodajemy odrobinę soli, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota. Dłońmi formujemy kulę i przykrywamy miską. Odstawiamy na 1/2 godziny. Bardzo ciasto cienko wałkujemy tworząc długi prostokąt, który kroimy radełkiem w paski, które smarujemy wodą. W równych odstępach układamy na jednym z nich kulki sera ricotta wymieszanego z łososiem. Na tak przygotowany pasek z farszem układamy drugi pasek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszą i pieczarkami Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny cebula - 1 szt pieczarki - 7 szt kasza jączmienna - 0,5 woreczka wegeta natka pietruszki sól i pieprz mąka jajko - 1 szt złote siemię lniane do panierowania - KRESTO tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, by nie podziurawić mięsa. Mięso opruszyć solą(...)pieczarkami. Na samym końcu dodać do pieczarek kaszę, doprawić do smaku, przyprawami, chwilę razem podsmażyć, ostudzić. Na każdym filecie, nakładać porcję farszu i natkę pietruszki, zwijać filety w roladki, spiąć wykałaczkami ( ja nie spinałam ). Panierować roladki w mące, jajku i siemieniu lnianym złotym. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. (function
Kuchnia Danusidrożdże 5 dag, cukier 0,5 łyżki, sól 1 łyżka, farsz: kapusta kiszona odciśnięta 1 kg, grzyby suszone 5 dag, cebula duża 1 szt, kminek mielony 1 łyżka, sos sojowy 3 łyżki, pieprz ziołowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko do posmarowania kulebiaków 1 szt, Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości(...)Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości blaszki. Nakładamy połowę farszu i zwijamy jak roladę. Z drugim ciastem postępujemy w ten sam sposób. Z pozostałego ciasta wycinamy ozdoby i układamy je na kulebiakach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe kulebiaki. Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem. Kulebiaki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
kulinarne odsłony patisól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki mąki i dobrze mieszamy. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir. Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy
W kuchennym oknie Ewyziołowy do smaku tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego mleka, cukrem, łyżką mąki- po czym odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać mąkę z rozczynem, mlekiem, jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wykonanie nadzienia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie(...)smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku z cebulką
Tradycyjna Kuchniapyszne pieczone pierożki z mięsnym farszem. Jest to idealna przekąska do piwa, czy na obiad -podawana z barszczem czerwonym. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, mięciutkie i świetnie się z nim pracuje. Całość jest pyszna :-) No to zaczynamy: CIASTO: -250g białego sera chudego -8 łyżek mleka -7 łyżek oleju -1 jajko -1 łyżka cukru -1 łyżeczka(...)pierożki trójkątne, lub na koła, jeśli pół okrągłe. Na środek dajemy trochę farszu i składamy na pół, brzegi sklejamy dokładnie, i mozemy zrobić widelcem wzorek-fajnie wygląda. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i lekko posypujemy bazylią, oczywiście jeśli nie chcecie -nie trzeba tego robić ;-) Pierożki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuodcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre. Do wystudzonego puree dodać jajko, płatki pomidorowe, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Nie powinno być zbyt twarde, ale też nie powinno się zbytnio
Stare Garywszystkim tym, którzy są sympatykami kuchni z różnych stron świata :) Naleśniki : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Farsz meksykański: 2 małe puszki (lub jedna duża) pomidorów włoskich Pelati 1 cebula 1 mała puszka kukurydzy
Chocolate Muffin BlogCzy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie wyjmujemy, wypełniamy nim foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w 180 st. C Farsz: 450 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 cebula olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 jajka 200 ml jogurtu greckiego kilka suszonych pomidorów Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i szklimy razem na oleju. Dodajemy
Cynamonowe szczęściePierogi można przygotować z przeróżnymi farszami ale chyba te najlepsze są z mięsem i cebulką. Dodatkowo podałam je ze świeżym szpinakiem. Pierogi wyszły pyszne, polecam. SKŁADNIKI : mąka pszenna(...)około 400 g 4 łyżki oleju 1 jajko gorąca woda do zagniecenia ciasta Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło
Kulinarne Fantazje Mariolimąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli farsz: ok. 250 g pieczarek duża cebula pieprz, sól, oregano, bazylia, czosnek w proszku ok. 100 g żółtego sera (np. gouda, edamski) lub mozzarelli ulubione dodatki: np. szynka, salami, oliwki itp. jajko + odrobina mleka do posmarowania tymianek, czarnuszka do posypania (opcjonalnie) Mini Calzone - Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże(...)rozwa łkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu, inne pokrojone dodatki oraz ok. pół łyżeczki startego sera. Krążki składamy i zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem lub czarnuszką (opcjonalnie
Słodka StronaSkładniki na ciasto (na 45 szt.): 600 g mąki pszennej 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 łyżka soli do gotowania pierogów Składniki na farsz: średnia papryka czerwona i żółta 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 100 g żółtego sera 250 g białego sera (półtłusty
Kuchnia u Krysibitą śmietaną - taki deser zajadałam w każdej z Bieszczadzkich restauracji. Bieszczadzkie naleśniki po brzegi wypełnione są farszem, więc przygotowane od serca :) Ja pokochałam ten deserek i dlatego dzisiaj wprowadzam tą pozycję na moim blogu. Składniki na ciasto (7 naleśników): 1 jajko 250 g mąki tortowej 250 ml mleka 3,2% 100 ml wody 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka
Alutka-GotujeSmaczne, szybkie, tanie i łatwe w przygotowaniu. Takie są właśnie moje pakieciki z ciasta francuskiego. Farsz jest niezwykle prosty, składa się zaledwie z trzech składników. Pakieciki świetnie sprawdzą się jako śniadanie lub przystawka. Inspiracja Składniki: 250g ciasta francuskiego, 4 jajka, 4 plastry szynki, 3 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo
Z miłości do słodkości