Danie z serii paprykowe improwizacje ;) Miałam do środka wcisnąć farsz mięsny, a ostatecznie umieściłam tam jajecznicę z fetą i suszonymi pomidorami. Z paprykowego zapasu ostały się jedynie egzemplarze w kolorze żółtym i zielonym, dlatego to one zagrały główną rolę w moim daniu. Spokojnie można użyć wersji czerwonej. Ważne, żeby papryki były w miarę kształtne, nieduże i z dosyć płaskim spodem(...)dobrze jest wymieszać od czasu do czasu jajeczne nadzienie. Dzięki temu zabiegowi unikniemy zbyt spieczonego wierzchu i skróci się czas przygotowania. Składniki: 3 nieduże papryki w dowolnym kolorze 4 jajka 50 g fety 6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy pieprz Wykonanie: Paprykę umyć, ściąć wierzch, wydrążyć gniazda nasienne i zapiekać w temperaturze 190 °C przez 15 minut. Jajka rozbić
zadanie-gotowaniejajka - sól, pieprz Forma na tartę 24 cm . W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie robimy farsz do tarty. Buraczki myjemy, obcinamy końcówki, solimy, pieprzymy, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Kuchenne Wariacjemleka 50 g cukru + łyżka 75 g masła 4 zielone kardamony ok. 450 g mąki + mąka do podsypania szczypta soli ok. 300 g jeżyn 200 g ricotty jajko cukier puder Masło stopić w rondelku. Drożdże wymieszać z mlekiem i 50 g cukru. Odstawić do rozmnożenia. Kardamon rozetrzeć w moździerzu. Pozostawić tylko nasionka, odrzucić suche osłonki. Mąkę wymieszać(...)bokach. Roladę pokroić ostrym nożem na bułeczki grubości ok. 2 cm. Bułeczki odkładać na wcześniej przygotowane blachy. Posypać je odrobiną cukru (farsz nie był wcześniej słodzony) po wierzchu. Odłożyć na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Rozbełtać jajko i posmarować nim bułeczki z wierzchu i po bokach. Piec bułeczki na rumiano w temperaturze 200 stopni C. po ok. 20 minut
Weekendy w domu i ogrodziekwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku Dodatkowo: 200 g sera żółtego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki mleka(...)wiaderko po 1kg sera:)). Każde koło smarujemy na środku odrobiną koncentratu pomidorowego, łyżką nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem, po czym składamy ciasto do środka dokładnie zlepiając końce. Odkładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do spodu. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce
Kolorowy Przepisownikcebuli, kilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, smalec. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 jajko, 1 łyżka oleju, niepełna szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ponadto: 1/2 cebuli, 75g bekonu, smalec, sól i ciut oleju do gotującej się wody. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Szpinak przelać dwa razy wrzącą wodą, odcedzić i posiekać. Pomidory suszone drobno
W kuchni u Monikirozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 części tak aby wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia. Rogaliki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st. C i piec do czasu aż będą
charlotte gotujestaram się przygotowywać obiad bez mięsa :) Składniki na ok. 8 sztuk: (inspiracja: " My simple kitchen ") Naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru 4 łyżki oleju Farsz: 600 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1 duża cebula sól, pieprz Ponadto: 1 duża cebula Ziemniaki obrać
Simply Foodsię przygotować z małego kawałka boczku, gdyż trudno coś takiego małego zwinąć i do tego czymś nadziać, musicie się zaopatrzyć w duży płat boczku ok. 3 kg i na farsz ok. 1 kg wieprzowiny zmielonej. Ale nie martwcie się, że z takim kawałkiem mięsa goście sobie nie poradzą, jak faceci się do niego dosiądą, to na raz połowę boczku zaliczą(...)papryką i majerankiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy cebulkę do mielonego mięsa, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, kaszkę i sporo majeranku (min. 2 łyżki), dokładnie wyrabiamy. Nakładamy farsz na boczek. Zwijamy jak roladę zaczynając od grubszego końca boczku. Dratwą związujemy pieczeń nadając jej formę rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTrochę inne pierogi ,jednak równie smaczne. Świetnie smakują z roztopionym masłem. Składniki Farsz: 100 g kaszy gryczanej 150 g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej sól ,pieprz Ciasto: 400 g mąki 250 ml gorącej wody jajko szczypta soli Przygotowanie Kaszę gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy(...)mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię
R'n'G Kitchenwystygnięcia. Kiedy farsz jest chłodny dodajemy starty na oczkach ser. Ciasto francuskie rozwijamy. Na płat ciasta nakładamy farsz, zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Kroimy na 1-1.5 cm plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką lub sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni do uzyskania złotego koloru (około 15-18 minut
Walijskie Pichcenienależy odmrozić. Następnie obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Paluszki smażymy z jednej i drugiej strony na złoto. Wykładamy na talerz, przecinamy na pół i układamy na paterze. Ślimaczki francuskie - pieczarki szatkujemy, podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju z przyprawami ( sól, pieprz i oregano ), do momentu aż płyny całkowicie odparują. Farsz odkładamy na talerz i studzimy. Ślimaczki(...)kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę, kukurydzę, jajko, przyprawy, majonez, ketchup, ser i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy. Z tortilli wycinamy dużą szklanką kółka. Najlepiej pomóc sobie nożem, w wycinaniu ich. Kółka wciskamy w metalowe foremki do mufinek. Nakładamy do każdej po dużej łyżce farszu i zapiekamy w piekarniku 20 minut, temperatura 180 % C. Po wyjęciu studzimy
Kulinarne Fantazje Mariolipierwszej kolejności robimy ciasto. Możemy zrobić go ręcznie lub w robocie. Do robota wrzucamy przesianą mąkę, sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. Teraz robimy farsz do tarty. Marchewkę odcinamy od natki zostawiając kawałek zielonego i myjemy. W garnku gotujemy wodę i na wrzątek wrzucamy marchewkę oraz groszek
Kuchenne WariacjeBardzo prosty przepis na pyszny farsz do kurczaka. Aż trudno uwierzyć, że czerstwy chleb przesmażony z cebulką, wymieszany z jajkiem i mlekiem może zmienić się w tak smakowity dodatek do pieczystego. Czas: 1,45 godziny do 2 godzin Przygotowanie: 15 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 3-4 Cały przepis na kurczaka faszerownego chlebem znajdziecie tutaj Artykuł Niedzielny obiad: Kurczak
Niedzielny kucharzskładniki i przyprawy na pierogi z kiszoną kapustą: Na ciasto pierogowe: 0,5 kg mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 jajko 1/2 płaskiej łyżeczki soli ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1/4 szklanki ciepłego mleka Farsz na pierogi z kapustą: 1 kg kiszonej kapusty 200g suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki masła sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku
Moja Książka Kucharskajeszcze ser żółty. Tym razem tak właśnie zrobiłam :) Polecam Wam na szybki, ale pyszny obiad, oczywiście jeśli lubicie szpinak :) Składniki: Naleśniki: 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1,5 szklanki maki Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego 150 g. sera typu feta 100 g. żółtego sera 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła Dodatkowo: olej
Agusiowe smakołykiduże i w całości do nadziewania nie pasowały), usunąć pestki, opłukać mielone drobiowe mięso dokładnie wymieszać z ugotowanym, wystudzonym ryżem, koperkiem, jajkiem, kucharkiem, papryką ostrą na kleistą masę na każdą połówkę papryki nałożyć sporą porcję farszu, dobrze przycisnąć farsz i układać w brytfance wysmarowanej olejem rzepakowym lub w innej formie piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec
W Mojej Kuchni LubięChociaż dzisiaj środa, propozycję swoją dodaję do poniedziałkowej akcji "Pomysł na śniadanie" . Składniki na naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 jajka 2 garście szpinaku 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki na serowy farsz: 100 ml jogurty naturalnego 200 gram białego twarogu ulubiony dżem lub owoce w syropie, u mnie były to malino jeżyny w syropie
Życie zaczyna się w kuchniwykałaczkach i usunąć je przed zjedzeniem,a najlepiej zrobić to zaraz po upieczeniu. 30 dkg mąki 1/2 szkl.mleka 1 jajko 50 g masła 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 20 g drożdży farsz pieczarki cebula sól, pieprz Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI NA FARSZ: 350g mięsa mielonego 1 cebula 1 łyżka masła 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek SKŁADNIKI NA CIASTO: 1kg ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki ziemniaczanej WYKONANIE: 1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać mięso przypiec, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać jajko i bułkę
Dziś Ja gotujezimnej wody · płaska łyżeczka soli SKŁADNIKI NA FARSZ: · ok. 400 g szpinaku (ja użyłam mrożonego) · pół opakowania sera feta · 3 duże jajka · 150 ml śmietanki
Calzonella.comgrzybowy, np. z pieczarek Cebulę grubo pokrój i wraz z portobello, czosnkiem i pietruszką zmiksuj w malakserze. Przełóż do miski, dodaj jajko, śmietankę, sól i czarny pieprz do smaku. Dodaj mielone i wymieszaj na jednolity farsz. Zmocz arkusz papieru do pieczenie i rozłóż mięso na kształt prostokąta. Posyp wierzch utartym cheddar i bazylią, następnie zwiń w rulon przy pomocy papieru
codojedzeniawarzywami. Polecam każdemu. SKŁADNIKI: Naleśniki OK 12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1. 5 szklanki wody gazowanej 1.5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki curry Szczypta soli i pieprzu 1 łyżka oleju Olej do smażenia Farsz 1 ser mozzarella 2 filety z kurczaka 4 łyżki przyprawy do kurczaka lub kebab 1 cebula 6 pieczarek 2 marchewki 2 ząbki czosnku
Gotowanie PatkiChrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych Składniki: Ciasto: 300 g mąki 60 g oliwy 160g mleka 1 jajko szczypta soli łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka cynamonu Farsz: 1 opakowanie ricotty 1 garść orzechów laskowych Polewa: Solidna łyżka miodu (użyłam również gryczanego) Garść orzechów włoskich Dodatkowo: masło klarowane Przygotowanie: 1. Składniki
Kate's Kitchenkruche: 170 g mąki pszennej 2 żóltka 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania pasztetu Profi z suszonymi pomidorami 1 jajko 5 dkg sera feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam
wesoła kuchniałyżka drobno krojonej natki piertuszki Ogórka rozciąć wzdłuż, usunąć nasiona. Jajko ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte jajko połączyć z serkiem, pokrojoną natką pietruszki oraz drobno krojonymi pomidorami suszonymi. Wymieszać. Częścią farszu nadziać połówki ogórka, po czym złożyć je w jedną całość. Szynkę wyłożyć na foli aluminiowej, plasterek przy plasterku (mają na siebie lekko zachodzić), posmarować
mecooksząbki czosnku 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżka soli czarny pieprz do smaku Do dużej miski włóż twarożek, śmietankę, wbij jajka. Dodaj parmezan, przyprawy, sól i lekko zmiksuj. Włóż pietruszkę i zmieloną wołowinę. Wymieszaj farsz i uformuj 16 kotletów. Nastaw grill. Grilluj kotlety na złoty kolor około 10 minut. Podaj mięso z koperkowymi ziemniakami, grzybowym sosem i rzodkiewkami
codojedzeniaszklanki) 125 g zimnego masła 1 łyżka zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – farsz: 200-300 g świeżego filetu z łososia 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 2 czubate łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 dymka (z dużą cebulką i szczypiorem) 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej Bonduelle
Poezja smakuPapryka nadaje się do nadziewania różnymi farszami, właśnie dzisiaj polecę przepis na nadzianie ją mięsem i warzywami oraz zapieczenia z jajkiem. Sposób jest bardzo fajny i nie sprawi nikomu problemu z przygotowaniem tak papryki. SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 4 papryki 1/2 cześć małej cukinii 3 pieczarki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku sol, pieprz
Kulinarne Fantazje Mariolifarsz musimy ostudzić :) No i już zabieramy się do naszych bułek. Dzielimy ciasto na kulki, trochę wyrabiamy i wałkujemy Nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie i układamy sklejeniem do dołu, na blaszkę z papierem. Smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie jakimś ziarnem i nacinamy. Tak przygotowane bułki pieczemy 30 min w 200 st. C Po upieczeniu można zjeść bez niczego
chleba naszegoinnymi składnikami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 250 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie teff, ryżowa, owsiana, ziemniaczana i kukurydziana) - 230 ml mleka - 1 jajko - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki cukru - łyżeczka soli - 5 g suchych drożdży Farsz: - 2 duże cebule - 2 łyżki masła - 3 łyżki maku - pół łyżeczki soli WSZYSTKIE SKŁADNIKI na ciasto umieść w misie miksera i dokładnie wymieszaj (powinno
Kuchnia bezglutenowa LoliSkładniki ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg margaryny 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki zimnej wody farsz: 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 25 dkg brukselski 3 jajka … Czytaj dalej Tarta z brukselką
czarrna od kuchniwałkowarkę do ciasta. Teraz pracy przy pierogach będę miała trochę mniej, więc częściej się na nie skuszę ;) ciasto: 350 g mąki pszennej jajko sok wyciśnięty z jednego, średniej wielkości buraka (ok. 1/3 szklanki) 2 łyżki oleju farsz: pęczek botwinki pół małej czerwonej cebuli ząbek czosnku łyżka masła klarowanego 150 g sera feta łyżka soku z cytryny szczypta soli pieprz
Mienta blogbyć lejące). Naleśniki smażymy na jasno na niedużej ilości oleju (najlepiej posmarować olejem patelnię przy pomocy pędzelka). Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według własnych upodobań (u mnie koperty). Każdego zawiniętego naleśnika obtaczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej i delikatnie podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układamy
peggiwkuchniPrzestudzić, kapustę odcedzić z wody i wydusić, zmielić. Cebulką podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa i kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować , wykrawać kółka, napełnić farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 5 - 7 minut od wypłynięcia
Darcia w kuchnigruzińskie chaczapuri imeruli, czyli placuszek zapiekany z mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską pizzą. Farsze można wcisnąć do środka różne, w zależności od tego jaki serek mamy pod ręką, czy też jakie szczególne upodobania kulinarne mamy. Ja zdecydowałam
Przepysznik - BLW i nie tylkomoim domu ). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 100 gram twarogu 100 gram sera typu feta 2 łyżki kwaśnej
Smaki EwySkładniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy w razie potrzeby gorąca woda Farsz: 150 g szpinaku (może być mrożony) 250 g ricotty 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka oliwy Do podania: oliwa, tarty ser żółty, tymianek (opcjonalnie) Ze składników na ciasto wyrobić elastyczne ciasto, w razie
Moja Galeria Smakuliście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż i kaszę ,smażyć kilka minut. Do m ięsa mielonego dodać jajko, cebulkę z ryżem i kaszą , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym .Ustawić wolnowar . Pod koniec
Moje domowe kucharzeniewłączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut
Rozpustne gotowaniewłączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około
Rozpustne gotowaniewytrzeć do sucha. Nadzienie: mięso zemleć, orzechy posiekać, czosnek rozgnieść. Mięso wymieszać z orzechami, czosnkiem, tymiankiem, bułką tartą. Doprawić solą. Dodać rozbełtane jajka, dokładnie wymieszać. Końcówki nóg i skrzydeł schować do środka kaczki, wepchnąć. Nadziać, kaczkę farszem (farszu nie upychamy). Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Całą kaczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować ją tłuszczem
królestwo garówprzyrumienić na maśle dodać pokrojone i podgotowane grzyby. Dusić przez ok 10 minut, doprawić solą pieprzem i paprykami. Następnie dodać pokruszone sery jajko i posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz. Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez
MarciochaKucharzydawna wykorzystywana jest jako grzyb do grillowania. Dzięki swoim rozmiarom doskonale sprawdza się jako samodzielna zakąska nadziewana warzywami, mięsem, kaszą lub farszem migdałowym z dodatkiem zielonego pesto. Równie apetycznie smakuje i prezentuje się smażona w jajku i bułce tartej. Podobnie jak inne pieczarki, tak i portobello cechuje brak zdradliwego cholesterolu i obecność sporych ilości przyswajalnego białka, które śmiało może zastępować
mojewypiekiinietylkopapierem/folią aluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na farsz: 8 pieczarek, 150g startego żółtego sera, 150g szynki gotowanej, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, przyprawy (sól, pieprz, zioła), olej. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w niewielką kostkę i razem z pieczarkami
Pudełko rozmaitościminut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy. Te obtaczamy w mące a następnie smażymy po około 4 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczosnkiem, solą i pieprzem. Na wolnym ogniu nie woda odparuje, dodać śmietankę dobrze wymieszać. Ciasto na naleśniki z wody, mleka i jajka dobrze rozbełtać ( konsystencja śmietany ) dodać pół łyżeczki soli, smażyć na niewielkiej ilości oleju. Farsz przełożyć na naleśniki, zawinąć w dowolny sposób, posypać parmezanem i....... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: Farsz: 1kg ziemniaków 3 cebule 1 kostka twarogu sól, pieprz Ciasto 70dag mąki 2 jajka 800ml ciepłej wody sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować i wystudzić. 2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Usmażyć na złoty kolor. 3. Ziemniaki, cebulę oraz twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić solą i pieprzem. 4. Wyrobić ciasto z podanych składników. Rozwałkować
A Ty Smakuj Mniejajka – oddzielnie żółtka i białka szczypta(...)Farsz łososiowy
w mojej kuchnipatelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka
Pyry na Gazszklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia śmietana 12% Sposób przygotowania: Ziemniaki i gruszki ścieramy w robocie kuchennym albo tarce (małe oczka). Jajka ubijamy z cukrem (ja to robię trzepaczką, ale można też mikserem), dodajemy odsączony farsz i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wersja dla łasuchów - Smażymy na oleju, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Wersja mniej kaloryczna
Słodkie Przyjemnościzjeść coś pysznego :) Składniki na kruche ciasto: 1 kostka masła 2,5 szklanki mąki 1 żółtko pół łyżeczki soli. Składniki na farsz: 30 dag koziego sera 100 ml kwaśnej śmietany (18 %) pół czerwonej papryki 1 jajko sól, pieprz ulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek 2 garści kurek łyżka masła garść rukoli Wszystkie
Bon Appetit Małgorzatyprezentują :-P Składniki na ciasto: 200 g masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Składniki na farsz: 250 śmietanki ( u mnie 18 %) 2 białka (te co zostały z ciasta) + 1 jajko 150 g sera koziego ok. 50 g parmezanu albo mozarelli wiązanka zielonych szparag 1 mała czerwona papryka kilka suszonych pomidorów z zalewy sól
Bon Appetit Małgorzaty