jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:221/455)

Krokiety z pieczarkami i serem 115

robię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki, wbijam jajko, dodaję trochę mleka, szczyptę soli i cukru, pół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko tak by powstała lejąca ale ciut gęsta masa naleśnikowa. Smażę naleśniki bez żadnego tłuszczu na naleśnikowej patelni.   Składniki na farsz do naleśników: 500 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki sera(...)czasu aż się zeszkli. Dodaję pokrojone drobno pieczarki. Duszę, dodaję trochę soli i pieprzu.   Na usmażony naleśnik nakładam farsz – na środek naleśnika. Posypuję serem żółtym. Zawijam boki naleśnika a później zwijam naleśnik w rulon.   Panieruję naleśniki w jajku i bułce tartej. Smażę na złoty kolor. Podaję z barszczem czerwonym. Artykuł Krokiety z pieczarkami i serem pochodzi

MojaQchnia.pl
Indyk po francusku - rolada 157

kostkę by się dała.   Pomóżmy wszystkim składnikom spełnić ich życzenia i zróbmy z nich coś dobrego do zjedzenia. Farsz mięsny  na ciasto poukładajmy, sera camembert w plasterkach dodajmy. Jak już ciasto na roladę zwiniemy, na blachę przeniesiemy, jajkiem posmarujemy, pieprzem posypiemy to w piekarniku wypiekajmy, a potem przyjemności smakowej się oddajmy. Składniki: 300 g ciasta francuskiego (gotowe ciasto

Moniki Smakołyki
Imprezowe jajka  166

jeden serek  topiony śmietankowy -łyżka majonezu -jogurt naturalny  ok 2-3 łyżki -żółtka z ugotowanych jajek -pieprz -bez soli Jajka kroimy na pół wyciągamy żółtka. Szynkę i żółtka bardzo drobno kroimy. Mieszamy z resztą składników. Przygotowanym farszem nadziewamy łódeczki z białek. robimy sos: - pól małego jogurtu naturalnego, - 1 łyżka śmietany, - 2 łyżki majonezu, -świeży imbir starty na tarce

Kulinarne przemyslenia
Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 175

łyżeczki, czyli troszkę mniej niż wg. Roux) 100 g cukru pudru 550 g dobrego masła (chłodnego) Składniki na farsz: 500 g białego maku 120 g biszkoptów 100 g orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych  2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta sok z połówki(...)wypiekania. Wyjmujemy je, wałkujemy by się połączyły warstwy i kroimy wzdłuż na 3 części. W przekroju muszą być widoczne warstwy ciasta. W międzyczasie kiedy będziemy przygotowywać ciasto, przygotujmy farsz do rogalików: Mak wypłukać, zalać go wrzątkiem, wstawić na gaz i gotować co jakiś czas mieszając przez 10 minut. Wyłączyć. Zostawić na 15 minut w garnku. Następnie odcedzić na ściereczce

Poezja Smaków - blog kulinarny
Paszteciki w makaronie cannelloni 488

pomysłów, jedna Lubella!” 10 rurek makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53) 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną wodą (na sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać(...)pieprz i kminek i smażyć na patelni przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić do przestudzenia. Makaron nadziać gotowym farszem (najłatwiej ustawić makaron pionowo i nadziewać przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron należy okręcać, tak aby usmażył się ze wszystkich stron. Paszteciki najlepiej smakują

Bullio
Paszteciki w makaronie cannelloni 164

pomysłów, jedna Lubella!” 10 rurek makaronu cannelloni (użyłam Lubella nr 53) 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kiszonej kapusty sól i pieprz do smaku szczypta kminku 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Makaron ugotować al dente, odlać, opłukać zimną wodą i zostawić do przestudzenia. Kapustę przelać kilka razy zimną wodą (na sitku). Cebulę i pieczarki drobno posiekać(...)pieprz i kminek i smażyć na patelni przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić do przestudzenia. Makaron nadziać gotowym farszem (najłatwiej ustawić makaron pionowo i nadziewać przy pomocy małej łyżeczki), a następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Makaron należy okręcać, tak aby usmażył się ze wszystkich stron. Paszteciki najlepiej smakują

Bullio
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 179

ciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały, chrupiące ciasto miały, a farsz był delikatnie serowy, mięsny i z jarmużem co jest bardzo zdrowy. Na ciepło najlepiej smakowały i w mgnieniu oka poznikały.     Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki(...)serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę  z szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane z kości i skóry

Moniki Smakołyki
Nadziewane kotlety schabowe (nadziane schaby). 193

prażonej cebulki, pieczarek; roztopiony ser wypływa ze szczelnej sakiewki mieszając się z resztą farszu, jeszcze tylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy      Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając(...)cztery równe porcje. Na desce układamy kotleta, na nim porcję farszu (zostawiamy około centymetrowy rant bez farszu), na nim plaster sera, składamy na pół (ma wyglądać jak pieróg) i dociskamy brzegi, by się skleiły. Tak postępujemy z każdym kotletem. Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy ok 1/3 łyżeczki pieprzu czosnkowego i mieszamy. Każdego kotleta delikatnie panierujemy najpierw w jajku

Rozpustne gotowanie
Sajgonko – krokieciki 136

które w najbliższej przyszłości dodam przepis. A tymczasem krokieciki sajgonkowe :) Farsz: 1 puszka białej fasolki 1 duża cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 3 kawałki kiełbasy śląskiej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz czarny 30g margaryny Dodatkowo: Ok.15 listków papieru ryżowego (w zależności od wielkości) 1 jajko Bułka tarta Olej lub tłuszcz do smażenia Kiełbasę i cebulę obieramy, kroimy(...)listek jest miękki od razu kładziemy go na oddzielnym talerzu lub desce, dodajemy farsz i składamy jak kopertę, czy krokieta tzn. lewy bok, prawy bok, tył i na koniec przód. Po złożeniu wszystkich krokiecików możemy przystąpić do panierowania. W jednym głębokim talerzu ubijamy jajko trzepaczką, a do drugiego wsypujemy bułkę tartą i panierujemy pierw w jajku, następnie w bułce

Smakowy Raj
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 167

dyni z szałwią oraz z mięsem mielonym w pomidorach. Składniki na kopytka: - 150 g mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - szczypta soli - kilka gałązek świeżej szałwii - 200 g puree z dyni Składniki na farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól, pieprz, chili Składniki(...)się usmaży to dodajemy sos pomidorowy, przyprawy i dusimy kilka minut do połączenia mięsa z sosem. Teraz czas na kopytka. Do miski wrzucamy puree z dyni. Dodajemy przesiane mąki, jajko, sól i posiekane listki szałwii. Wszystkie składniki razem wyrabiamy ale tylko do połączenia składników. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk to trzeba dosypać troszkę mąki. Ciasto dzielimy

Kuchenne Wariacje
Paszteciki drobiowe na andrucie 106

Pierogi miały być, wyszły paszteciki ;) Składniki 500 g żołądków drobiowych 500 g batatów 1 duża marchew 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego andruty estragon sól, pieprz 2 jajka bułka tarta olej do smażenia  Przygotowanie Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy w kostkę i gotujemy z osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Tak gotujemy przez 30 min, następnie(...)redukujemy. Całość przepuszczamy przez maszynkę o najmniejszych oczkach. Do smaku doprawiamy estragonem, solą oraz pieprzem. Andruty lekko zwilżamy zimną wodą, nakładamy farsz pozostawiając 2 cm bez od jednego boku (dłuższego). Następnie zwijamy w roladki, obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Makowiec w cieście półfrancuskim 154

ćwierć przygotowanego ciasta a pozostałym ciastem półfrancuskim wylepiam dno i boki formy. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wlewam farsz. Pozostałe ciasto wałkuje i kroję w paski. Z pasków tworzę kratkę na wierzchu masy makowej. Całość smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję płatkami migdałów. Odstawiam ciasto na kolejne 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Dewolay z brokułami w sezamie z ryżowymi kulkami 239

każdej strony solimy i doprawiamy pieprzem. Gdy brokuły ugotują się rozgniatamy je widelcem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz z brokułów rozsmarowujemy na rozbitych piersiach. Filet z kurczaka zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Następnie moczymy w jajku a potem obtaczamy w sezamie. Smażymy na rozgrzanej oliwie na małym ogniu. I gotowe :)  dewolaj z brokułami w sezamie kulki

Bon Appetit Małgorzaty
KROKIETY PIECZARKOWE Z WAFLI 112

mnie prosty i szybki do wykonania farsz... z pieczarek i cebuli oraz dodatkiem sosu sojowego. W 30 minut obiad był gotowy! W sam raz do czerwonego barszczu... Składniki: 1 kg pieczarek 2-3 cebule 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonanie(...)ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Gotowy farsz rozsmarowujemy na waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY PIECZARKOWE Z WAFLI 127

mnie prosty i szybki do wykonania farsz... z pieczarek i cebuli oraz dodatkiem sosu sojowego. W 30 minut obiad był gotowy! W sam raz do czerwonego barszczu... Składniki: 1 kg pieczarek 2-3 cebule 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 3-4 wafle kwadratowe (tortowe) 2 jajka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonanie(...)ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Gotowy farsz rozsmarowujemy na waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej

Kuchnia MagdaLeny
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 202

czerwona papryka - 2 ząbki czosnku - 600 gram mielonej wołowiny - 400 gram pomidorów - 125 mililitrów białego wytrawnego wina - 2 łyżki natki pietruszki  - 60 gram anchois - sól - pieprz Przygotowanie farszu: Cebulę kroimy w plasterki, a paprykę siekamy w kosteczkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą. Po chwili dodajemy wołowinę - smażymy aż zrobi się brązowa (jeżeli wrzuciliśmy wołowinę zaraz po wyjęciu(...)pokrojone) oraz przyprawy.  Składniki na sos: - 300 mililitrów jogurtu - 3 jajka - gałka muszkatołowa - 40 gram tartego parmezanu Przygotowanie sosu: Miksujemy jogurt, jajka i gałkę. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą. Umieszczamy w nim połowę makaronu, następnie połowę farszu, ponownie makaron, ponownie farsz. Zalewamy całość przygotowanym sosem i posypujemy parmezanem.  Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego! ;) Zainspirowane: "Potrawy

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania