jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - 500 g białej kapusty - pieprz, sól Dodatkowo bułka tarta i olej do smażenia. Wychodzi
Kuchenne Wariacjeobrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić. Gdy pieczarki już delikatnie przestygną dodać pokruszone sery, posiekaną natkę pietruszki i jajko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Następnie ułożyć farsz i piec 20-30 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni. Tarta najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego
MarciochaKucharzytakże podam przepis na uszka do barszczyku, ale mi najlepiej smakuje z krokietami :D Ciasto na uszka: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli woda-tyle ile wchłonie mąka Farsz: 30 dag suszonych grzybów 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Składniki na ciasto łączę ze sobą, zagniatam ciasto, rozwałkowuję cienko
Bea(u)ty kitchensposób, czyli w panierce. I wyszedł mi taki szybszy sposób na krokieta, bo nie trzeba się bawić w pieczenie naleśników, a smakuje pysznie :) Farsz: 30-40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy
Smakowy Rajdanie, a dodatek, jakże niezbędny np, do ruskich pierogów . Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, oraz podana cieniutko pokrojona z plasterkiem cebuli, pokropiona ocetem jako szybka zagrycha do "kielicha". Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do Wilna mój Wójek, kiedy ucztowali sobie z moim Ojczulkiem :) Składniki
Gosia gotujeMmmmm wanilia, pomarańcze, cynamon, czereśnie, melisa.... Szkoda, że nie widzieliście miny mojej córki :) Takie obiadki to ona lubi. SKŁADNIKI: na ciasto 1 jajko szczypta soli mąka mleko woda gazowana cukier trzcinowy 1 łyżeczka kakao na farsz 1 kostka twarogu 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej 1 łyżka jogurtu dodatkowo
Kuchnia w opałachwigilijne pierogi z makiem . Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek) 1 jajko szczypta soli ok. 200 ml wody Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne
Salonik smakówwitaminy i pięknie się prezentują :) Składniki na ciasto: 200 g masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Farsz: 6-8 kwiatów cukinii 6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano 1 jajko pół młodej cukinii 250 ml śmietanki 200 g serka koziego pieprz, sól do smaku świeży albo suszony tymianek Kruche ciasto: Z podanych
Bon Appetit Małgorzatycebulą, dodać rozdrobnione wnętrza bułek (powstałe z ich wydrążenia) i ser i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Każdą połówkę bułki nadziewać powstałym farszem. Nadziane połówki bułek lekko spłaszczyć dłonią, zanurzyć w mleku, następnie w roztrzepanych jajka i na końcu obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym
Gospodyni Miejskapodsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności
pieprzny smaczekSkładniki na ciasto: 1/2 l mleka Mąka krupczatka i pszenna ok. 40 dag z przewagą pszennej Sól 3 łyżki oliwy 1-2 jajka Miksujemy, mąkę sypiemy tyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejąca Farsz ; 20-30 dag białego sera 1-2 żółtka Cukier kryształ do smaku Cukier z prawdziwą wanilią z www.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany
Apetyczna babeczkamałej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy farsz. CIASTO 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko
W kuchennym oknie EwyKrokiety z gyrosem to pyszne naleśniki z farszem z kurczaka, pieczarek i sera żółtego z przyprawą kebab gyros. Danie jest bardzo smaczne, idealne na imprezę. Składniki (na około 16 krokietów): Naleśniki: 3 szklanki mąki (szklanka - 220 ml) 4,5 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli łyżeczka oleju Nadzienie: 400 g mięsa z udek kurczaka (lub filetów z piersi(...)pieczarki oraz ser żółty mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Zawijamy dolny brzeg naleśnika do środka. Następnie zawijamy boki naleśnika. Zwijamy naleśnika w ciasny rulon, zaczynając od zawiniętego dolnego brzegu. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. [caption id="attachment_7100" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarnesolą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu nakładam wzdłuż porcję farszu. Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon z farszem kroję na 3cm kawałki. 3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarnami słonecznika. Kapuśniaczki piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasichowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3-4 dni) 1 jajko kl L około 3/4 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy prawie 1 szkl) troszkę mąki do obtoczenia farszynek sól, pieprz do smaku olej do smażenia Farsz: 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 1/2 korzenia małej marchwi szczypta kurkumy szczypta(...)Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę. 3. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto. 4. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;) 5. Smażymy
Gotowanie...to proste !