Przygotowanie: Ugotować ryż, ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor, ostudzić. Do surowego mięsa mielonego dodać ryż, cebulę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Papryki umyć, odciąć górę, oczyścić z nasion oraz ponownie umyć. Papryki napełnić farszem. Przygotować bulion. Połowę wlać do naczynia żaroodpornego. Do naczynia włożyć papryki, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50min
W kuchni u Monikiorzechy. Całość przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem ( trudno określić dokładnie ilość, gdyż mięso mielone może być już solone ). Na koniec dodajemy jajko. Całość mieszamy. Kurczaka zszywamy w taki sposób aby powstała duża kieszeń, pozostawiamy kawałek do nakładania farszu. Po włożeniu farszu, zszywały do końca. Kurczaka przyprawiamy z wierzchu solą i papryką. Pieczemy w temp. 190 o C w zależności
Smaki EwyNaleśniki z twarogiem i czereśniami Składniki Danie dla czterech osób Ciasto 1,5 szklanki mleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru Szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz 200 gr twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego Konfitura z czereśni, przepis dostępny w tym miejscu . Sposób przygotowania Gotowe naleśniki Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem
Miód i pieprzalbo piec albo podawać bez smażenia i pieczenia z warzywnym farszem. SKŁADNIKI: * papier ryżowy – 6-8 szt * makaron ryżowy – 100 g * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – 200 g * duża marchew – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * cebula – 1 szt * grzyby mung – 4 szt * jajko – 1 szt * sos sojowy – 2 łyżki * chili , sól(...)Mięso mielone mieszamy z ugotowanym i posiekanym makaronem, grzybami, marchewką, posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Doprawiamy do smaku sosem sojowym , odrobiną soli, pieprzu, chili i cukrem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Papier ryżowy moczymy po ok. 6 sekund w ciepłej wodzie, układamy na wilgotnej ściereczce, dodajemy porcję farszu i zwijamy jak krokiety. Tak do wykończenia składników. W woku rozgrzewamy olej na bardzo
Ostra na Słodkonaleśniki z jabłkami To opcja dla tych większych i mniejszych domowników Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka cynamonu Składniki na farsz: - 1 kg jabłek - 2 łyżki cukru (opcjonalnie) Dodatkowo do posypania łyżeczka cukru pudru. Z tej ilości ciasta wychodzi 8-10 naleśników. Najpierw
Kuchenne Wariacjegoszczą u mnie na blogu. A przecież tak niewiele trzeba, by przygotować smaczne, pożywne i przede wszystkim zdrowe danie. Wystarczy do jajek dodać trochę otrąb i mamy wspaniały pełen błonnika omlet. Jeśli jeszcze do niego przygotujemy warzywny farsz na bazie fasolki szparagowej to będzie z tego całkiem sycący posiłek.” Czytaj więcej
Wiem co jemblogu Belgia od kuchni . Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli 60 g wody Składniki na farsz: 300 g obranej skorzonery 150 g boczku 150 g słodkiej śmietany 150 g mleka 3 jajka kilka łyżek oliwy kilka gałązek tymianku gałka muszkatołowa sól, pieprz Robimy ciasto: wysypujemy mąkę na blat, robimy górkę, a na środku górki
Marder&Marder Manufactureprzepis często nazywany jest u mnie w domu: schabem po góralsku :) ze względu na pyszny farsz serowy (z oscypka) Składniki: schab bez kości 1/2 kg masło 1/2 kostki oscypek 25 dag jajka 1 szt. mąka 2 łyżki bułka tarta 2 łyżki sól olej do smażenia Wykonanie: Schab opłukać, obsuszyć i rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć solą z obu stron
Tradycyjna Kuchniaprzynajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania sera feta , 1 jajko , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 łyżka płynnego miodu , 2 łyżki oliwy z oliwek , sól , pieprz . Botwinkę dokładnie
Codzienna kuchnia niecodziennanastępnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni. Zjadać delikatnie ostygniętą. Smacznego
MarciochaKucharzytwarogu półtłustego 2 jajka Szpinak podsmażyć na maśle, odcisnąć nadmiar płynu. Do wystudzonego szpinaku dodać pokrojoną fetę, twaróg, dwa całe jajka. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę włożyć ciasto francuskie, nałożyć farsz i przykryć kolejnym płatem ciasta. Docinać na brzegach. Piec 30 -40 minut w temperaturze
Humanistka w kuchnimożna dać ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Odstawiamy na bok. Krok 3 Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, jajka, bułkę tartą i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą. Krok 4 Farsz nakładamy na liście i zawijamy w paczuszki. Układamy w dużym naczynku żaroodpornym z pokrywką. Jeśli mamy już pozawijane gołąbki, układamy na nich kiszoną
CoolinarniePLdodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia, przygotowuję ciasto: mąkę, jajko, wodę zagniatam na gładkie ciasto (wodę dolewam stopniowo), ciasto musi być elastyczne, ciasto rozwałkowuję, nakładam farsz, wykrawam księżyce(lub kwadraty), łączę rogi, wywijam brzeg- uszka gotowe Wykrawanie uszek na zdjęciach: ciasto rozwałkować, nałożyć farsz zawijamy ciasto i kieliszkiem
Kuchnia Beatyposypania 350 g pieczarek 1 łyżka masła natka pietruszki musztarda rosyjska przyprawa do wieprzowiny PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolity mięsny farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i podduszamy na masełku z odrobiną soli, na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiklopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 cebula drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 sosy pieczeniowe jasne 2 łyżki śmietany na farsz 300 g pieczarek 1 szalotka sos sojowy A jak to zrobić: Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem
Kuchnia w opałachciepło. W każdej postaci, uwielbiam . Składniki ciasto: 170 g mąki 250 ml mleka 2 jajka 100 ml wody gazowanej 1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie skórka z cytryny) szczypta soli farsz : 1 kostka białego sera 1/2 cytryny 1 zielony ogórek 200 g łososia wędzonego 2 łyżki jogurtu
pieprzny smaczekżółtego sera 100 g szynki pęczek pietruszki sól pieprz Ser i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek
Ciastkozercywłożyć mięso, marchew, cebulę z czosnkiem, kilka łyżek bulionu. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zblendować. Ciasto rozwałkować. Ułożyć na nim trochę farszu (poziomy pasek). Przykryć kolejną częścią ciasta (zwinąć). Odciąć. Pokroić w grubsze paski. Można posmarować rozmąconym jajkiem i posypać np. sezamem. Mi wyszły 2 blaszki 22 x 40 cm. Niestety nie policzyłam sztuk. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówJako zwieńczenie Trylogii pierogowej wrzucam wam dzisiaj przepis na moje ukochane pierogi z dzieciństwa, z farszem serowym na słodko, podawane polane suto śmietaną z cukrem (tak wiem wiem, że to niezdrowe, piszę tylko jak podawała mi je mama w dzieciństwie ;) ). Ja swojej córze zaserwowałam je z odrobiną śmietany i domowym dżemem truskawkowym. Oczywiście zjadła tylko dżem i zlizała śmietanę, zostawiając(...)Cynamon był w siódmym niebie... Pierogi z serem na słodko 1kg białego twarogu 2 żółtka miód/cukier/ syrop klonowy do smaku cynamon 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną
Przepysznik - BLW i nie tylkodrożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru sól 1 cebula 50 g suszonych grzybów (jeśli wigilijne uszka wyczerpały domowe zapasy możecie użyć pieczarek) 100 g kiszonej kapusty 1 jajko siemię lniane lub sezam Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól i mąkę, zarabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia(...)rządku co kilka centymetrów nakładamy po łyżeczce farszu. Drugą połową ciasta zakrywamy farsz i odciskamy kółka szklanką, tak, żeby farsz zawsze był w samym środku. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Bułeczki przekładamy na blaszkę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy sezamem lub ziarenkami lnu. Wkładamy do piekarnika, pieczemy około 15 minut. Wytrawne bułeczki drożdżowe Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia, ponieważ(...)cała lub prawie cała woda odparuje, zdjąć z gazu, dodać ser ricotta, przeciśnięty przez praskę czosnek. Jajko roztrzepać w miseczce. Dodać do szpinaku. Przyprawić. Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wzdłuż, wyłożyć plasterki szynki, na to wyłożyć farsz, wyłożyć plasterki sera. Zrobić nacięcia na cieście, w kształcie jodełki, (czyli naciąć ciasto po kątem
moj przepis namieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają. Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których(...)dwie części aby uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi, a następnie toczymy tworząc roladkę. Układamy na papierze do pieczenia. Powstanie tak 14 pałeczek. Gotowe smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200°C (lub do czasu aż będą ciemno złote). Odsączamy na papierowym ręczniku
Poezja smakuszklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli farsz: duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) 3 ząbki czosnku ok. 40 g masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 150 g mozzarelli (lub żółtego sera np. gouda, edamski ok. 100 g serka brie (opcjonalnie) jajko + odrobina mleka do posmarowania tymianek do posypania (opcjonalnie) Mini Calzone ze Szpinakiem- Sposób(...)środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie). Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym jajkiem z ok. 2 łyżkami mleka. Calzone możemy posypać tymiankiem (opcjonalnie). Mini Calzone
Słodka StronaOstatni pojemnik rozdrobnionego szpinaku z własnej uprawy postanowiłam wykorzystać jako farsz do naleśników. A gdy przyszło do smażenia, wrzuciłam trochę szpinaku do ciasta i wyszły zielone naleśniki :) Składniki (na 16 placków smażonych na patelni o średnicy ok. 23 cm): 10 czubatych łyżek mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 2 łyżki rozdrobnionego i rozmrożonego szpinaku woda i mleko (w proporcji(...)sumie ok. 3 szklanek ok. 2 łyżek oleju Mąkę wymieszać z solą i jajkami. Wlać mleko (ok. szklanki). Powoli dolewać wodę i wyrabiać ciasto sztywną trzepaczką do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać olej i wymieszać. Smażyć naleśniki z obu stron. Propozycja farszu : zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu wędzona makrela bez ości środkowe liście selera naciowego pół cebuli
Weekendy w domu i ogrodzieoczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej. Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej , cebulki i wątróbki. A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią będą zachwycać, a nawet z przyjemnością(...)cukier – 1 łyżka * mąka – 1 czubata łyżka CIASTO: * mąka – 500 g * jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka
Ostra na Słodkooczywiście przed oczami mamy tłuściutkie pączki wypiekane na Tłusty Czwartek. A ja dziś mam dla Was inne pączki – w wersji wytrawnej. Wypełnione dość kontrowersyjnym , ale też niesamowicie smacznym farszem – z kaszy gryczanej , cebulki i wątróbki. A jak wiemy wątróbkę jedni kochają , a inni nienawidzą. Gwarantuję , że w tym połączeniu wszyscy się nią będą zachwycać, a nawet z przyjemnością(...)cukier – 1 łyżka * mąka – 1 czubata łyżka CIASTO: * mąka – 500 g * jajko – 1 szt * ciepłe mleko – 125 ml * sól – 1 szczypta * spirytus – 1 łyżka * masł0 – 35 g * olej – 1 łyżka FARSZ: * wątróbka drobiowa – 200 g * duża cebula – 1 szt * kasza gryczana – 50 g * sól, pieprz , majeranek, papryka
Ostra na Słodko