jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:253/455)

Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan 262

Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz i posypać orzechami pekan. Rogi bardzo mocno ze sobą zlepić (żeby nie otworzyły się w trakcie pieczenia!) tworząc sakiewkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut. Smacznego

Oryginalny smak
ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE 225

Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz kiełki np.pora, rzodkiewki Składniki na ciasto naleśnikowe: 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej(...)smażenia Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka. Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko. Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem. Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz.  Wymieszałam

potrawyregionalne
PIEROŻKI Z GRZYBÓW SUSZONYCH ZE ŚLEDZIEM 151

jedzenie czemu nie ,przecież też muszę przez te dni coś jeść ha ha.Zrobiłam ich więcej i zamroziłam , potem je podam dla znajomych ,którzy ich nie jedli z barszczykiem.Zapraszam.   FARSZ :  ********************** 20 dag.suszonych grzybów 2 - 3 cebule 2 łyżki masła 2 płaty śledzia 2 jaja szczypta soli i pieprzu   CIASTO :  ************************ 2 szkl.mąki 2 jaja ciepła woda(...)maśle z drobno pokrojoną i sparzoną wrzątkiem cebulą.Studzimy.Łączymy z  wymoczonym i usiekanym śledziem , dwoma jajkami , szczyptą soli i pieprzu .Zagniatamy ciasto na stolnicy z podanych produktów czyli mąki , wody ciepłej i jaj.Wałkujemy na cienki placek .Wyciskamy kółka . Nakładamy farsz i zlepiamy.Gotujemy we wrzątku osolonym do czasu  aż wypłyną , odcedzić ,polać roztopionym masłem z bułką tartą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pie z kurczaka 216

dodatkami, tworząc własną, ulubioną wersję. Oczywiście mówię tu o daniach wytrawnych, choć pie można przygotować także na słodko np. z owocami.  Najbardziej szkocki jest tzw. scotch pie z farszem z jagnięciny, ale można spotkać się także na pie z haggisem, czyli tradycyjne danie haggis, neeps & tatties zamknięte w cieście czyli paju ;) Można także spotkać pie nadziewanego macaroni cheese(...)warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego (do zapiekania), przykryć rozwałkowanym ciastem francuskim. Cisto lekko docisnąć do farszu, ciasto obkroić na brzegu naczynia, odkleić od brzegów i delikatnie uformować brzeg. Wierzch pie można przyozdobić elementami wyciętymi z ciasta francuskiego.  Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i naczynia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, lub do czasu aż ciasto

Codzienne Gotowanie
Ciasto francuskie ze szpinakiem i ricottą 148

smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciasto przekroić na dwie części. Na środek ciasta nałożyć farsz, brzegi posmarować wodą. Następnie zlepić przeciwne boki kwadratu tworząc trójkąt. Brzegi docisnąć by się skleiły. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej nasze trójkąty i posmarować roztrzepanym jajkiem.  Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 20-25 minut

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe 163

różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy.  Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka,  duża szypta soli.   Przygotowanie Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto(...)cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 257

ptaka całe nie wchodzi, ale podsmażam je w garneczku a później dodaję do niego farsz wyjęty z indyczki. Składniki nadzienia: - 1 duży lub 2 mniejsze selery - 1 duża pietruszka - por- biała część - 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie) - 3-4 wątróbki drobiowe - 2 jajka - sól , pieprz, + cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsi Dodatkowo:  -ok 1,5 szklanki czerwonego(...)warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze całość doprawiać). Całość dokładnie wyrobić rękoma. Nasoloną tuszkę ( w moim przypadku indyczki) dokładnie napełnić przygotowanym nadzieniem, dociskając by weszło go jak najwięcej . Napełniany otwór zakryć folią aluminiową, by nic nam podczas pieczenia nie wyleciało. Resztę farszu podsmażamy w rondelku na małej ilości oleju

Smaczne Zdrowe
Schabowe roladki ze szpinakiem 150

schabu  1 czerwona cebula  3 ząbek czosnku  sól  pieprz  2 garście szpinaku  5 łyżek sosu teriyaki  bułka tarta  ( do panierowania ) 2 jajka  5 łyżek mleka  Wykonanie  Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , każdy kotlet  smaruje sosem teriyaki , przyprawiam solą , pieprzem , oraz rozgniecionym czosnkiem , jak mamy wszystkie nasze kotlety przyprawione(...)doprawiam do smaku solą , po 5 minutach nasz szpinak jest gotowy,  na nasze plastry mięsa wykładamy łyżeczkę farszu i zwijamy nasze roladki , kiedy mamy już wszystkie roladki wykonane , zaczynamy panierować , na talerz wysypujemy bułkę tartą , a w drugim talerzu rozbijam jajka oraz dodaje mleko i doprawiam troszkę solą oraz pieprzem i wszystko razem mieszam . Jak już mamy przygotowane składniki

Mój Smak
Przepis # 18 Pierogi z jabłkiem 129

mógł wystygnąć. Farsz - około 0,5 kg jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - garść rodzynek Wykonanie Jabłka pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnuszka. Dolałam odrobinę wody. Całość prużyłam do momentu aż jabłka stały się bardzo miękkie. Do tak powstałej masy wsypałam cynamon oraz rodzynki - całość dokładnie wymieszałam.   Ciasto ( około 35 pierogów) - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki(...)ciepłej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam jajko i powoli dolewałam   wodę.                           Z tak powstałej masy zagniotłam ciasto .                                  Podzieliłam na mniejsze części

Health-Fit-Life
pierogi z marchewką 131

składniki na farsz z marchewki: 300 – 400 g marchewki 2 cebule sól masło do smażenia wykonanie: Marchewki obieramy, wkładamy o garnka z wodą i wstawiamy na ogień, gdy woda zawrze gotujemy ok. 4 min. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (najlepiej klarowanym). Gdy marchewka się podgotuje, odcedzamy ją, odstawimy do przestudzenia a następnie ścieramy na tarku(...)utartą marchewką, doprawiamy solą. składniki na ciasto pierogowe: ok. 500 g mąki ok. 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 106

pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić dobre uszka Jeszcze tylko słowo

Niedzielny kucharz
Paszteciki z kaszanką 145

jajko olej 1. Kaszankę wyciągamy z osłonki. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszankę, na sam koniec wbijamy jajko, podsmażamy aż się zetnie. Studzimy.  2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy farsz, boki zwijamy i sklejamy ze sobą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by klejenie było pod spodem

Szefowa kuchni
KALAFIOR FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM I BOCZKIEM (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 361

obcieknięcia i wystudzenia. W tym czasie przygotować mięso. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać jajko, paprykę, sól i pieprz i dobrze wyrobić ręką. W wystudzonego kalafiora usunąć głąba a następnie wypełnić miejsce farszem. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć 3 plasterki boczku a na nich położyć kalafiora. Pozostałą częścią farszu oblepić całego kalafiora dociskając, aby dobrze

Ola la LCHF
NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI I TWAROŻKIEM 188

Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2szkl.mąki 1 szkl.mleka 1szkl.wody przegotowanej 2 jajka sól olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka roztrzepać z mlekiem i wodą.Dodać powoli  trzepiąc ciasto- mąkę,sól i z 1 łyżkę oleju.Upiec naleśniki.     Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~ 250g.serka homogenizowanego 1 cukier waniliowy 3 łyżki (można mniej)cukru 1 żółtko truskawki zmiksowane ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Serek zmiksować z żółtkiem ,cukrem i cukrem waniliowym.Dodać zmiksowane truskawki.Wszystko utrzeć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania