Pyszne chrupiące naleśniki według przepisu mojej babci z doskonałym farszem na bazie beszamelu z dodatkiem pieczarek, boczku (lub szynki) i zielonej pietruszki. Więcej chyba pisać nie trzeba. Zapraszam do wypróbowania. ;) Ciasto naleśnikowe*: 4 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju lub klarowanego masła 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy(...)zazwyczaj robię na oko tak, aby uzyskać żądaną konsystencję. Podane ilości są przybliżone. Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, dodajcie mleka lub wody, gdy za rzadkie - mąki. Sami będziecie wiedzieć. Farsz (wystarcza na około 20 dużych naleśników): 500 g pieczarek 300 g dobrej szynki lub boczku pół pęczka zielonej pietruszki 75 g masła 2 czubate łyżki mąki
Food Squarebułeczki do szkoły, do pracy, albo na imprezę karnawałową. Możemy dodać do nich takie składniki w farszu jakie lubimy albo mamy w lodówce. 50 dkg mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1/2 szklanki mleka letniego 1 łyżeczka soli płaska 1 jajko 1/2 szklanki wody letniej 2 łyżki oleju cukier szczypta do posmarowania: 1 łyżka mleka 1 jajko nadzienie(...)łyżek,cukier. Całość mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Zaczyn ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól rozpuszczoną w wodzie, mleko, olej, jajko i całość zarabiam mikserem albo ręką. Ciasto odstawiam przykryte w ciepłe miejsce na około 30 minut aż wyrośnie. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką robię gruby wałek i dzielę
wesoła kuchniaforemce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą. składniki ciasto na tartę ( zużyłam 2/3) na spód: 250 g mąki (pszennej tortowej) 150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny) 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody) nadzienie 150 g szpinaku
Stare Garyminimalistycznego zestawu składników wychodzą smakowite potrawy. Kto chętny? Składniki: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 300g świeżego łososia 1/2 czerwonej papryki 100g serka koziego 1 jajko 150g śmietany 22% 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 100g tartego sera żółtego sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: składniki zagnieść na kruche ciasto, uformować kulę(...)ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, podpiec w 180C przez 8-10minut. Farsz: łososia kroimy w paski, oprószamy solą i przyprawą do ryb. Ser kozi kroimy w kostkę, a paprykę w paseczki. Wszystkie składniki układamy na podpieczonym spodzie tarty. Jajko mieszamy ze śmietaną i startym serem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem.Masą jajeczną zalewamy tartę
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka, 300g pieczarek, cebula, 1 opakowanie ciasta francuskiego, garść startego sera żółtego, olej lub oliwa, sól, pieprz, jajko. Przygotowanie: Pieczarki umyć i pokroić w półksiężyce. Podsmażyć razem z cebulą pokrojoną w kostkę na niedużej ilości oleju lub oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po podsmażeniu pozostawić do ostygnięcia. Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić(...)Położyć na cieście francuskim. Ciasto przeciąć na pół i po bokach ponacinać paski. Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć, Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 30 -40min. ( ja dziś
W kuchni u Monikiserem (z puree ziemniaczane) Skłądniki: (na dwie porcje) Devolay: - 2 duże piersi z kurczaka - 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm) - 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm) - jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane: - 4-5 ziemniaków -1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła Sposób przygotowania: 1. Pierś(...)mięso tak aby masło i ser znajdowały się w środku mięsa , tak aby nie było widać "farszu". Jak się nie uda , nie denerwuj się , rozwiń placek i spróbuj jeszcze raz. Wysypać na talerzyk trochę bułki tartej , a na drugi talerz wbić jajko, roztrzepać je widelcem i odrobinę posolić. Zawinięte mięso obtaczamy najpierw w jajku a następnie w bułce tartej
Gotuj Z MuzykąPierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasu z każdej części robimy okrągły placek, na środek placka nakładamy farsz i zwijamy krokiety. Smażymy krokiety ze wszystkich stron na sporej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy z tłuszczu i odciskamy jego nadmiar na papierowym r ę czniku. Krokiety przed smażeniem możemy obtacza ć w jajku i bułce tartej. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym
Smaczne Potrawywcześniej :) Idealne o każdej porze dnia a nawet na przekąskę! Składniki na 4 naleśniki (dla 2 osób): farsz: 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów parmezan przyprawa do kurczaka olej do smażenia ciasto: 1 jajko 25 dag mąki 250 ml mleka 100 ml wody zioła prowansalskie Przygotowanie: Filet z kurczaka umyj(...)Składniki na ciasto wymieszaj mikserem dodając płaską łyżeczkę ziół - smaż (na cienkie placki) z obu stron tak, aby się lekko zarumieniły. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Naleśniki napełnij farszem i zwiń w ruloniki - ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym i posyp startym parmezanem. Zapiekaj ok. 20 min. pod przykryciem. Gotowe danie można posypać koperkiem. Z przepisu na ciasto naleśnikowe
Alutka-Gotujepleśniowy również kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy całe jajko, wiórki kokosowe,sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Kuchnia MagdaLenyWyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy spore kółka. Na każdy placek nakładamy po 1 łyżeczce farszu i zamykamy na kształt trójkąta. Łączenia należy dobrze zlepić. Gotowe knysze odstawiamy do lekkiego napuszenia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Podajemy ciepłe. Uwaga
MamaOskarkaprzyprawa do kurczaka wędzona papryka żółty ser na ciasto: 150 gram mąki 100 gram masła 1 łyżka śmietany kwaśnej 1 jajko Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawą do kurczaka i wędzoną papryką, smażymy kilka minut
Życie zaczyna się w kuchniCiasto 20 dag mąki 100 g. masła 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki wody Farsz: 1 brokuł 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1/2 opakowania kwaśniej śmietany 18% 2 jajka 1 żółtko 50 g, sera żółtego np. parmezan 2 łyżki płatków migdałowych WYKONANIE Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy żółtko
W kuchennym oknie EwyKotlety mielone z omletem Przepyszne kotlety mielone przygotowałam dziś na obiad z farszem omlet owym. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki : mięso mielone - 400 g 1 czerstwa bułka sól i pieprz jajko - 1 szt cebula - 1 szt Omlet ; pomidor - 1 szt pietruszka - 1/2 pęczka mleko - 2 łyżki sól i pieprz jajka - 2 szt Dodatkowo; tłuszcz do smażenia bułka
Kuchnia Danusi