jagnięcina - 748 przepisów (strona:6/50)

Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane na "Małą Wielkanoc" 191

Może to być Torta Pasqualina, czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką, albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco-ziemniaczane kiełbaski.Dziś mam dla Was takie właśnie kiełbaski, na podstawie przepisu królowej włoskiej kuchni - Marleny(...)Blasi, który dostosowałam do polskich realiów zamieniając jagnięcinę na wieprzową szynkę i smażąc je na patelni (choć jeśli planujecie rozpalić ognisko lub grilla możecie przygotować to danie w tradycyjny sposób). Kiełbaski smażone na patelni mają ekstra chrupiącą skórkę - myślę, że to dzięki wytapiającemu się tłuszczowi ze słoniny. Mój Mąż stwierdził, że przypominają mu kotlety mielone jego Babci, których skórka była

Chilli Czosnek i Oliwa
Łopatka jagnięca z piekarnika - uczta smaków 110

Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy raz skosztować, by przyłączyć się do ich grona. To nie tylko smak ale i wartości odżywcze i zdrowotne powinny skłonić do rozejrzeniem się za tym rarytasem. Dietetyczne, lekkostrawne, z wysoką zawartością białka i kompletem(...)aminokwasów, a to nie wszystko. Jagnięcina zawiera kwas linolowy i orotowy o silnym działaniu antynowotworowym. Czy wiesz, że owce są jedynymi z nielicznych ssaków, które nie zapadają na choroby nowotworowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mięso. Kluski. Klopsiki z jagnięciny zapiekane ze szpeclami, serem i pomidorami. 204

obiad były klopsiki ze zmielonej jagnięciny, zapieczone z kluskami i sosem serowo-pomidorowym. Dość szybkie a na pewno mało pracochłonne danie z piekarnika dla kilku osób. Ja nie miałam dużo pracy a Żarłoczki zadowolone bo kluchy z mięsem to ich ulubiony zestaw. Do klopsików można wykorzystać jakieś inne mięso jeśli nie macie jagnięciny a szpecle zastąpić makaronem więc nie wymigujcie(...)się pisząc, że nie macie składników. Ja wykorzystałam gotowe, kupne kluski - można też zrobić i zapiec domowe Galuszki Zobacz przepis za pyszną Zapiekankę pasterską czyli jagnięcinę z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zapiekanka pasterska – po mojemu 107

dawna miałam ochotę na tę zapiekankę. Zrobiłam ją z mięsa wieprzowo-wołowego, a nie jak w oryginale z jagnięciny, dlatego przy nazwie jest dopisek „po mojemu”. Ta zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaczanego puree, znana pod nazwą Shepherd’s pie, wyszła po prostu przepyszna. Mojemu mężowi tak bardzo zasmakowała, że koniecznie chciał bym jak najszybciej przygotowała(...)samo zapiekanie całości sporo zajmują, ale warto ją przygotować, bo smakuje i syci. Polecam! To będzie wyśmienity obiad. 700-800 g ziemniaków 700-800 g mięsa mielonego (w oryginale jagnięcina, u mnie wieprzowo-wołowe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 i 1/2 szkl. mrożonego groszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego niespełna 250 ml bulionu 1 łyżka sosu Worcestershire szczypta

Smaki Na Talerzu
Gołąbki z bulgur i wołowiny 98

Młoda kapusta kiszona to jest zawsze hit. Gołąbki z młodej kapusty też są pyszne, polecam Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Najczęściej robię gołąbki z mięsem wieprzowym i ryżem, ale ostatnio to jagnięcina, cielęcina i wołowina królują w naszej kuchni. Młodą kapustę parzyłam wrzątkiem, ale można też obróbkę przeprowadzić w mikrofalówce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gdzie i co zjeść na Krecie? Kuchnia kreteńska - 20 tradycyjnych dań prosto z Krety 87

oliwek 18.  Boureki - warzywna zapiekanka z ziemniaków i cukinii  19. Graviera - tradycyjny kreteński długodojrzewający ser żółty wytwarzany z mleka owczego lub owczo-koziego.  20. Tsigariasto - jagnięcina w sosie z wina Inne greckie, tradycyjne dania, które warto zjeść na Krecie oraz ogólnie w Grecji znajdziesz  -> TUTAJ <-  To spis 50 dań, które warto zjeść(...)tosty i wszystko było bardzo smaczne. Violakis 1967 - miejsce co do którego mam mieszane uczucia. Bardzo dobre dolmades i faszerowane kwiaty cukinii, bardzo dobra ośmiornica w occie i obrzydliwa jagnięcina, która albo nie była naszymi smakami albo po prostu była okropna. Nie wiem, to była nasza pierwsza styczność z tym mięsem stąd takie mieszane odczucia.  (Po lewej Platanos

Czarnawisienka
Ziemniaczane Curry Aloo Gosht Shorba 66

Bangladeszu i północnych Indiach.  Aloo, czyli ziemniaki, Gosht, czyli mięso i właściwie sprawa jest jasna 😊Ponieważ nie ma jednego przepisu na to ziemniaczane Curry, można je zrobić z jagnięciny z kością lub bez ale także z wołowiny. Można również spotkać wersję z kurczakiem.  Jak to często bywa z domowymi przepisami ilu kucharzy tyle przepisów.   Na zakończenie(...)ziemniaki . A ziemniakiem oczywiście jest bardzo dobrze być… Massimo Bottura z Książki: „Nigdy nie ufaj chudemu włoskiemu szefowi kuchni” Przede wszystkim musimy przygotować składniki Jagnięcina – 500 gram Cebula – 1-2 sztuki Pomidory w puszce San Marzano – 1 puszka Imbir – 5 cm Czosnek – 3-5 ząbków Ziemniaki małe – 700 gram Chilli

RafalCook
Współpraca z "Lipowe Wzgórza" 95

pierwszy nawiązał współpracę! Osobiście bardzo się cieszę, gdyż urzekła mnie historia, asortyment i warunki hodowli zwierząt! Bardzo zachęcam do zakupów! W paczce znajdowało się:  kabanosy z  jagnięciną parówki wiedeńskie kiełbasa z jagnięciną kiełbasa myśliwska kaszanka lipowska kiełbasa z jałowcem szyneczka z fileta kurczaka kiełbasa krakowska filet wędzony z kaczki pasztet pieczony drobiowy schab tradycyjny wędzony filet z piersi

Truskawkowa Fiesta
Cudownie przyprawiony świąteczny bigos od podstaw. 93

mięsach i włoszczyźnie. Na końcu mięso powinno być miękkie, delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Przepis na ten bigos podaje użycie wieprzowiny oraz wołowiny, ale można dodać także kurczaka, jagnięcinę, cielęcinę, królika itd. Aby stworzyć bazę smakową potrzebne są warzywa: kapusta kiszona oraz słodka, cebula, marchew, korzeń pietruszki, seler, czosnek, por. Najważniejszym składnikiem świątecznego bigosu są przyprawy np.: kminek, ziarna(...)kapusty porcja włoszczyzny do rosołu 2 cebule 2 kwaśne jabłka po około 100g suszonych grzybów leśnych i śliwek 2 kg różnych mięs: wołowiny, wieprzowiny (może być także drób, cielęcina, jagnięcina) 500g różnych gatunków wędzonych kiełbas 300g wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina kilka ziaren jałowca, ziela i pieprzu czarnego po 1/2 łyżeczki tymianku i kminku  3 liście laurowe

Moja Książka Kucharska
Czebureki z mięsem - przepis 103

pierogi z mięsem. Przepis jest podobny do naszych pierogów z mięsem, wykonanie trochę inne. Kuchnia krymsko - tatarska jest kolebką tej potrawy. Jak się robi czebureki? Dawne czebureki to siekana jagnięcina ( baranina), cebula, przyprawy i przaśne ciasto. Tak przygotowane czebureki z mięsem smażono na głębokim tłuszczu. Jak jeść czebureki? Z czym podawać czebureki z mięsem?  Jak się robi czebureki(...)gorące.  Czebureki można także smażyć na patelni na mniejszej ilości tłuszczu. Wtedy jednak nie będą miały tej swojej charakterystycznej powierzchni. Czebureki przepis Kiedyś czebureki to była tylko; konina, jagnięcina, wołowina. Mięso wieprzowe było i jest dla muzułmanów zakazane. Dziś gdy czebureki rozeszło się w świat jest także serwowane z innymi mięsami, a najczęściej jest to mięso wieprzowe. Można także

Dieta moja pasja
Chinkali gruzińskie z mięsem. 99

takiego? Chinkali to gruzińskie "pierogi" w formie sakiewki, wypełnionej mięsem i bulionem. Sakiewki są dość duże, wypełnione po brzegi przepysznym mięsnym farszem np. z wołowiny, wieprzowiny czy jagnięciny. Mięso może być w różnych konfiguracjach. Będąc w Gruzji jadłam wielokrotnie chinkali, każde smakowało troszkę inaczej, ale były to bardzo znikome różnice i wynikały z rodzaju użytego mięsa, czy np. pół(...)pół wieprzowo- wołowe czy samo wołowe, czy też z dodatkiem jagnięciny.  Cechą charakterystyczną dla chinkali jest fakt, że są one wypełnione nie tylko farszem mięsnym ale również bulionem. Jedliśmy też raz chinkali z nadzieniem z baraniny ale to raczej nie mój smak, krótko pisząc ;-).  Jak przygotować chinkali aby miało bulion w środku? To dużo prostsze niż myślisz! Cechą

SMYKWKUCHNI
Kuchnia indyjska to nie tylko jedzenie – to tradycja! 73

się m.in. z kurkumą, świeżym imbirem, czy plastrami cytryny. Na uwagę zasługują również przeróżne sosy, które podkreślają smak i idealnie łączą się z daniami mięsnymi z kurczaka, czy z jagnięciny (można je podejrzeć tutaj: https://www.hotwokpot.pl/gallery ). Kuchnia indyjska bywa bardzo słodka Nie tylko smaki ostre i słone oferuje restauracja z Łodzi . Potrafi być ona bardzo słodka i zaskoczyć wyrafinowanym(...)gości, a nie klientów. To takie ofiarowanie posiłku z życzliwością i ogromnym szacunkiem do drugiego człowieka.     Indyjski styl gotowania To nie tylko kurczak z curry, czy jagnięcina w przepysznych sosach słodko- ostrych z nutą kminu rzymskiego i pieczywo specjalnie wypiekane na blasze z masłem. Kuchnia indyjska ma podwójne znaczenie. Z jednej strony ofiaruje nam świat pełen orientalnych

Słodkie okruszki