jagnięcina - 748 przepisów (strona:11/50)

Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 109

niewielka część tego z czego słynie Chile. W południowej części kraju w sprzyjającym wilgotnym klimacie na ogromnych zielonych terenach doskonale rozwinięta jest produkcja zwierzęca. Chile eksportuje ponad 130 gatunków jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Nie sposób nie wspomnieć o tym, że Chile zajmuje 8 miejsce na świecie w produkcji wina. Doskonały zróżnicowany klimat i 450 letnia tradycja powoduje że wina(...)Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów i Brzoskwiń. Z przyjemnych i długim finiszu. W końcu przyszedł czas na dania mięsne: Żeberka wołowe / polędwica wołowa / quinotto z warzywami / orzechy włoskie Jagnięcina / liście botwiny / pszenica mote / suszone grzyby Do nich zaproponowano nam wino Marques De Casa Cabernet Sauvignon. Typowy, bardzo przyjemny przykład chilijskiego Cabernet Sauvignon z Maipo Valley. O pięknym głębokim czerwonym

królestwo garów
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 184

stronie. Baeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami . W Alzacji, to proste danie z trzech rodzajów mięs ( jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny), ziemniaków i wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach. Pierwotnie było to jedzenie szykowane na dzień przeznaczony na pranie.Kobiety szykowały je wieczorem  i odbierały od piekarza następnego dnia(...)świeżo zmielony czarny pieprz1 łyżka  oliwa z oliwek2 kg  ziemniaków, obranychprzygotowanieW dużej misce, wymieszać cebulę, pory, marchew, czosnek, liście laurowe, jagody jałowca, tymianek, pietruszkę , wino , wołowinę, wieprzowinę , jagnięcinę , 1 1/2 łyżeczki soli , i 1 łyżeczka pieprzu. Dobrze wymieszać, przykryć lub przełożyć do foliowej torby i zamknąć. Przechowywać w lodówce przez od 12 do 24 godzin. Kilka razy przemieszać

Stare Gary
Faszerowany bakłażan 181

nasiona usunięte, posiekana1 ½ łyżeczki świeżo zmielony kminek1 łyżeczka mielonego cynamonu½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej1 łyżeczka Pimentón dulce (wędzona papryka słodka hiszpańska)duża szczypta pokruszonych suszonych chilli500 g  jagnięciny mielonej6 łyżek sosu pomidorowego (użyłam pomidorów z puszki)100g sera np chedara, grubo startegosól i świeżo zmielony czarny pieprzprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 st.C.Przeciąć każdy  bakłażan wzdłuż(...)podgrzać pozostałe dwie łyżki oleju w dużej  patelni. Dodać cebulę, czosnek , paprykę i przyprawy i smażyć na małym ogniu przez 10 minut . Dodać mielone mięso i smażyć z jagnięciną ok 3-4 minut, aż  mięso lekko się zrumieni. Wymieszać z sosem pomidorowym i gotować przez jeszcze pięć minut .Usunąć bakłażany z pieca i zwiększyć temperaturę

Stare Gary
Gołąbki 165

Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;)Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek nazywa(...)długo jeszcze wymieniać, gdyż jest to tak wdzięczna potrawa, że chyba każdy kraj i niemal każda gospodyni mają swoje ulubione przepisy. Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kuchnia gruzińska 319

zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko.Szaszłyki robione są z każdego mięsa

Poezja smaku
Kartacze 339

bardziej tradycyjnego? U mnie w domu chyba nie. Wiem, że moja babcia byłaby ze mnie dumna. Składniki na ok 12 szt:  4 kg surowych ziemniaków ok 1 kg jagnięciny (Jagnięcina podhalańska ChOG) 2 cebule kilka łyżek mąki ziemniaczanej majeranek Kamis, rozmaryn. sól, pieprz 300 g kiełbasy myśliwskiej (Kiełbasa myśliwska GTS) pół kostki smalcu 1 cebula    Mięso mielimy

Malinowe Pocałunki
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 143

mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh  z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też falafel Kuchnia południowoeuropejska: obejmuje: południowo-zachodnią Hiszpanię(...)suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele, charakterystycznym produktem są kiszone cytryny ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane w towarzystwie gulaszy (tagine) i mięsnych dań opartych na jagnięcinie i baraninie Nadmorskie tereny krajów bałkańskich takich jak Słowenia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra i Albania również charakteryzują się tradycjami śródziemnomorskimi, stąd uważam, że błędne jest zupełne nie wymienianie

Chilli Czosnek i Oliwa
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 145

bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa, najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini(...)jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy Włoch. Choć obecnie 90% włoskich dzieci wierzy w Świętego Mikołaja, jest to jedynie tradycja, a raczej moda, przywieziona do Włoch zza oceanu. Święty Mikołaj (Babbo Natale) przynosi jedynie małe podarunki, gdyż główne prezenty dzieci dostają w Święto Trzech Króli. Prezenty przynoszone przez Babbo Natale otwiera się w Boże Narodzenie rano lub po świątecznym obiedzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Jagnięcina duszona w winie z figami 186

wyjazdu zaczęliśmy się zastanawiać, jak wykorzystać w kuchni figi, które rosną pod domem. Oczywiście powstał dżemsfig w dwóch odsłonach ( klik , klik ) ale tego nam było mało. Kolejnym pomysłem była jagnięcina z figami . Wyszła wyśmienita. Zarówno szkodniki jak i mała I były zachwycone. Koperkowy mąż i Misia (czyli żona Misia) także. Zapraszam też na jagnięcinę do Koperkowej Kuchni . Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Kotleciki jagnięce 123

kolejny pyszny przepis, który mam nadzieję zainspiruje Was do eksperymentów kulinarnych. Z dodatkiem pasty madras możecie przygotować cały jagnięcy comber lub podzielić go w niewielkie kotleciki jagnięce z kostką. Jagnięcina bez odpowiedniego doprawienia ma dość wyrazisty, nie każdemu odpowiadający smak. Jeśli do zamarynowania mięsa użyjecie pasty przyprawowej mięso nabierze zupełnie nowego smaku, będzie pyszne, soczyste i delikatne. kotleciki jagnięce PRZYGOTOWANIE

nietylkopasta.pl
Kotleciki jagnięce 150

białko, w witaminy z grupy B, pełne cynku i żelaza. Mięso jagnięce jest wyjątkowo delikatne, soczyste i bardzo smaczne,  niewątpliwie rarytas pośród mięs. To moje pierwsze spotkanie z jagnięciną. Mogę tylko żałować, że tak długo ociągałam się z kupnem tego wyjątkowego mięsa. Od pierwszego kęsa to mój absolutny fawortyt. Odpowiednio długo zamarynowane jest pyszne, a kotleciki przygotujesz migiem. Idealne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulasz z jagnięciny 169

Gulasz ten można zrobić z mięsa wołowego również. Ja lubię jagnięcinę, jak jest dobrze zrobiona to jest bardzo pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Chwilkę smażyć, tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Mięso pokroić na małe kawałki, odciąć wszystkie żyłki i tłuszcz. Wrzucić mięso na patelnię, dodać sól, pieprz, paprykę, chilli. Smażyć mieszając co chwilkę

Kuchnia Pokoleń
Curry z jagnięciną 137

Można zrobić wołowinę w ten sam sposób jeśli nie lubicie jagnięciny. Do woka wlać olej, rozgrzać go. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć tak długo, aż cebula lekko zmięknie. Mięso oczyścić z błonek i tłuszczu, pokroić na cienkie paseczki. Wrzucić do woka i smażyć mięso, aż straci kolor surowizny. Co chwilkę mieszać. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę

Kuchnia Pokoleń
Kociołek z jagnięciną i warzywami 52

pork, czyli szarpana wieprzowina   Chłopskie kaszotto Pilaw prawie uzbecki   pieczony gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Bigos z młodej kapusty z kiełbasą Kociołek z jagnięciną i warzywami Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego z łopatki (można też wieprzowe)  5-6 małych cebul (ok 250g) 2 marchewki (ok 300g) 1 mała pietruszka (ok 100g) ćwierć główki

Obiad gotowy
Cumberland Pie 60

Shepherd’s Pie, ale jest kilka różnic w tych trzech zapiekankach: Cottage Pie , używa mięsa mielonego i purée ziemniaczane. Shepherd’s Pie to jak nazwa wskazuje jagnięciną. Cumberland Pie to kawałki wołowiny – u mnie, karkówka – i plastry ziemniaków, zapieczone pod mieszanką sera i bułki tartej, by fajnie chrupało. Każde z tych – ciast – swoje początki

RafalCook