jagnięcina - 748 przepisów (strona:2/50)

Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 165

Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny pomysł na obiad jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera z jego książki “Simple honest food”. Rozpływająca się w ustach marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana i pomidorów na pewno zachwyci każdego! Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, najpierw marynujemy karkówkę jagnięcą, a później obsmażamy tak by była rumiana(...)książki inny rewelacyjny i bardzo wiosenny przepis na lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową – niebo w gębie. Gorąco polecam! Scroll down for recipe in English Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana (4 porcje) Składniki na marynatę: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oliwy z oliwek

karmelowy
Soczyste szaszłyki z jagnięciny 104

soczyste szaszłyki z jagnięciny są rewelacyjne w smaku dzięki marynacie z sokiem z granatów. Smakują również dobrze podawane z sosem sojowo-octowym. Składniki: ½ kg jagnięciny do marynaty: 1 średnia cebula pokrojona w duże kawałki 2 łyżki oleju roślinnego ¼ szklanki soku z granatów 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 2 drobno posiekane ząbki czosnku ¾ łyżeczki pieprzu cayenne Przygotowanie(...)Przy użyciu blendera zrobić pastę z cebuli. W osobnym naczyniu połączyć pastę z cebuli z pozostałymi składnikami marynaty. Jagnięcinę pociąć na kawałki do szaszłyków około 2 cm, dodać do marynaty i dokładnie nią natrzeć kawałki mięsa. Odstawić do marynowania na około 2 godziny. Grilla rozgrzewać w dużej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do średniej. Kawałki jagnięciny grillować

naRuszcie
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka 179

Przez wieki jagnięcina była kojarzona głównie jako mięso sezonowe. Panował pogląd, że dobra jagnięcina jest dostępna tylko na wiosnę. Obecnie dobrą jagnięcinę możemy nabyć przez cały rok. Udziec jagnięcy jest bardzo wszechstronnym kawałkiem mięsa ale według nas wychodzi najlepszy jeśli jest przygotowywany tylko w jeden sposób – na rożnie. Powolne grillowanie, pieczenie jagnięciny na rożnie pozwala zachować jej odpowiednią wilgotność oraz(...)dodać wyjątkowy smak. Aby grillować wielki udziec jagnięcy powinniśmy rozpocząć od marynaty. Jagnięcina sama w sobie ma już mocny smak dlatego do niej powinniśmy dobierać marynaty, które będą miały wiele smaków. Cytryna, czosnek, rozmaryn i kolendra będą doskonale pasowały do takich marynat. Marynata powinna również zawierać składnik kwasowy np. wino lub ocet aby pomóc wprowadzić smaki w głąb mięsa. Jeśli

naRuszcie
Steki z jagnięciny 152

Jagnięcina jest jednym z najbardziej popularnych gatunków mięs w Irlandii. To mięso wyjątkowo delikatne i soczyste. O ile baranina wymaga bejcowania i długiego “dojrzewania”, o tyle jagnięcinę wystarczy zamarynować na kilka godzin. Najlepiej komponuje się z aromatami śródziemnomorskimi – świeżym rozmarynem, tymiankiem, cytryną i czosnkiem. Zalana serwatką, kefirem czy jogurtem doskonale kruszeje. Na pieczeń najlepiej nadaje się udziec(...)karkówka i comber. Na smażone lub grillowane kotleciki z kostką najlepszy jest antrykot. Steki z jagnięciny. Składniki (ilość według potrzeb): - steki jagnięce (u mnie z udźca ) - różowa sól himalajska - pieprz czarny w ziarnach - nasiona kolendry - rozmaryn Umyte mięso osuszamy. W moździerzu tłuczemy pieprz z kolendrą. Siekamy igiełki rozmarynu. Mięso oprószamy solą, pieprzem z kolendrą, posypujemy rozmarynem. Całość skrapiamy oliwą

mojewypiekiinietylko
Jagnięcina szarpana 62

Przepis na szarpaną jagnięcinę stworzyłam inspirując się „ konfiturą jagnięcą ” serwowaną przez Piotra Lenarta koordynatora szlaku „ Niech Cie Zakole ” i promotora rodzimej jagnięcinyJagnięcina, trufla wśród mięs, nie stanowi żadnej tajemnicy dla Piotra Lenarta, potrafi z niej wyczarować pyszne gulasze, pieczenie, kiełbasy i inne pyszności, a nie tylko kotleciki z kostką. Podczas wizyty na Szlaku miałam przyjemność spróbować wiele dań(...)przygotowanych przez Piotra Lenarta, między innymi konfiturę z jagnięciny podaną na pierniku. Konfitura z jagnięciny bardzo mi zasmakowała i postanowiłam stworzyć coś smakowo podobnego. Owoce suszone opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda ma przykryć owoce ale nie wlewajmy jej zbyt dużo, lepiej później dolać przegotowanej wody niż mieć „cienki” kompocik). Zagotować, gotować  minut, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę

królestwo garów
Gulasz z jagnięciny 70

Gulasz z jagnięciny i ziemniaków, czyli jak zrobić Bonava Gulasz z jagnięciny, ziemniaków, cebuli z dodatkiem octu, czyli Bonava. „Kobieta zajmuje w sercu swojego mężczyzny przestrzeń, którą zajmuje w jego łóżku” do wyjaśnień przysłowia wrócimy później.  Mauretania jest bogatym kulturowo krajem, czego odzwierciedlenie możemy znaleźć w jej tradycyjnej kuchni. Różne regiony Mauretanii podobnie jak u nas słyną(...)kuchni mauretańskiej odnajdziemy kulinarne ślady sąsiadów między innymi Senegalu, Maroka oraz Afryki Subsaharyjskiej. Mauretańczycy hodują kozy, wielbłądy oraz owce. Właśnie dlatego jedną z ich tradycyjnych potraw jest gulasz z jagnięciny i ziemniaków, czyli Bonava. W Mauretanii panują całkiem odmienne kanony piękna niż w Europie. Ogromnym powodzeniem cieszą się panie o dosyć sporych kształtach, o których urodzie rozpisują się poeci. Otyła

RafalCook
Marchewka faszerowana jagnięciną 134

Akcja kulinarna Kuchnia Bliskiego Wschodu zbliża się do końca, w związku z tym postanowiłam przygotować danie z którego przygotowaniem nosiłam się już od dłuższego czasu - jest to marchewka faszerowana jagnięciną . Ta pyszna przekąska pochodzi z kuchni libańskiej. Faszerowana marchewka jest niezwykle aromatyczna za sprawą intensywnych przypraw takich jak kmin rzymski i cynamon. Słodka marchewka i lekko pikantne, wyraziste mięso(...)wspaniałe połączenie. Gorąco polecam!  Marchewka faszerowana jagnięciną Składniki:  5-6 większych (grubszych) marchewek 250g mielonej jagnięciny 0,5 średniej cebuli 1 łyżeczka przyprawy siedem smaków 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 40g orzeszków piniowych 2 garście natki pietruszki Jak zrobić marchewki faszerowane jagnięciną?  Marchewki obrać, przekroić

Codzienne Gotowanie
Jajka sadzone na jagnięcinie 188

Witajcie! Nieustannie jestem pod wrażeniem książki "Jerusalem" i dziś przedstawiam Wam kolejny fantastyczny przepis zaczerpnięty z jej stron -  jajka sadzone na jagnięcinie z dodatkiem grillowanych pomidorków i sosu jogurtowego z tahiną. Tak przygotowane jajka smakują fantastycznie, jagnięcina jest wspaniale i intensywnie przyprawiona, a sos na bazie tahiny idealnie dopełnia całości.  Danie może wydawać się skomplikowane, ponieważ składa się(...)kilku elementów, jednak jego niewątpliwą zaletą jest to, że mogą one być przygotowane z wyprzedzeniem i podgrzane tuż przed podaniem, w momencie wbijania jajek. Zapiekance z jagnięciny z jajkiem sadzonym warto jednak poświęcić nieco czasu, ponieważ  jej smak jest fantastyczny i jak najbardziej wart czasu spędzonego w kuchni. Gorąco polecam!  Jajka sadzone na jagnięcinie podobają mi się jeszcze

Codzienne Gotowanie
Stek z jagnięciny wielkanocny 136

Propozycja na wielkanocny obiad, stek z jagnięciny. Mięciutki i różowy, nie jakaś szara podeszwa! Nie powiem zdarzyło mi się i taki stek upiec. Człowiek uczy się na błędach…Najpierw trzeba mięso zrumień na patelni, później piec przez około półtorej godziny, a na koniec zawinąć w folię i odstawić na 15 minut. Stek będzie wtedy soczysty. Stek z jagnięciny(...)tradycyjne danie na szwedzkim wielkanocnym stole. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki i sałatkę z buraczków . Stek z jagnięciny Składniki: około 1,5 kg steka z jagnięciny 4 ząbki czosnku killa gałązek świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju Mięso oczyść z błon i usuń kości. Natrzyj utartym czosnkiem, solą i pieprzem. Oprósz pokrojonym rozmarynem. Włóż do siatki

codojedzenia
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 176

przygotować udziec jagnięcy do grillowaniaJedną z tych rzeczy, które gwarantują nam doskonałe grillowanie jest wybór odpowiedniego mięsa. Jest to szczególnie ważne jeśli chodzi o jagnięcinę. Jagnięcina odnosi się do owiec które są poddawane ubojowi w wieku od 1-12 miesięcy. Starsze już będziemy mogli zakwalifikować jako baraninę. Mięso to będzie również twardsze i bardziej intensywne w smaku. Ale jak rozpoznać(...)kupujemy? Mięso owiec z wiekiem staje się ciemniejsze. Jagnięcina będzie miała ładny różowy kolor, natomiast baranina będzie miała ciemną niemal purpurową barwę z wyraźnie wyróżniającą się białą kością i białym tłuszczem.Pamiętajmy, że jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie

naRuszcie
Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli 158

marokańskie burgery! Dzisiaj na obiad przyrządziłam marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli. Przepyszne i jakie aromatyczne! Oczywiście jak burgery to zaraz upiekłam hamburgerowe brioszki , zrobiłam sos z sriracha, frytki z batatów …Po prostu obiad wypas! Moje dzieci były niesamowicie zadowolone. Fast food w domowym wydaniu bardzo im odpowiada. Marokańskie burgery z jagnięciny są puszyste i bardzo aromatyczne. Nic dziwnego(...)sądzicie? Dlatego spodobał mi się oryginalny przepis, bo nigdy jeszcze przedtem nie robiłam burgerów mieszanych, z mięsa i fasoli. Marokańskie burgery Składniki: na 9 burgerów 1 kg mielonej jagnięciny 400 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka, białej fasoli, czerwonej i ciecierzycy 4 ząbki czosnku 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki 200 ml greckiego jogurtu, 10% tłuszczu 1 łyżka soli 1 łyżeczka

codojedzenia
GULASZ JAGNIĘCY Z ROZMARYNEM 128

przepysznych grillowanych kotlecikach jagnięcych, przyszła kolej na kolejne pyszności z jagnięciny. Już od jakiegoś czasu miałam na oku mięso gulaszowe z jagnięciny. Aż nadarzyła się ku temu odpowiednia okazja i zrealizowałam swój plan. Jak dla mnie jagnięcina uwielbia towarzystwo czosnku i rozmarynu. Tak zajadamy zawsze latem kotleciki z grilla, tak postąpiłam też z gulaszem. Nasza wersja jest więc bardzo czosnkowa(...)podsmażane z cebulką . W wersji bezglutenowej był ryż. Duża porcja, u nas na dwa dni, ale warto tak właśnie przygotować, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: - 1200g gulaszu z jagnięciny - 1 główka czosnku - 1 większa cebula - 2 gałązki świeżego rozmarynu - sól i świeżo mielony pieprz - 2-3 łyżki oleju kokosowego (bezzapachowego) lub np. masła klarowanego - 5-6 łyżek kwaśnej śmietany

Smaczne Zdrowe
Spaghetti z jagnięciną 132

Spaghetti z mięsem mielonym jast znany każdemu z nas, lecz ilu z nas jadło spaghetti z mięsem z jagnięciny? Gdy kupowałam to mięso to miałam pomysł na eksperyment – lecz choroba jednego z moich mężczyzn zmusił mnie do szybkiego odbiadu. Do wyboru były kotleciki mielone z mięsem z jagnięciny lub spaghetti. Wybór był prosty – nie […] The post Spaghetti(...)jagnięciną appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Łopatka jagnięca z piekarnika - uczta smaków 135

Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy raz skosztować, by przyłączyć się do ich grona. To nie tylko smak ale i wartości odżywcze i zdrowotne powinny skłonić do rozejrzeniem się za tym rarytasem. Dietetyczne, lekkostrawne, z wysoką zawartością białka i kompletem(...)aminokwasów, a to nie wszystko. Jagnięcina zawiera kwas linolowy i orotowy o silnym działaniu antynowotworowym. Czy wiesz, że owce są jedynymi z nielicznych ssaków, które nie zapadają na choroby nowotworowe? To właśnie zasługa magicznego kwasu orotowego. Ponadto mięso jagnięce jest wyjątkowo bogate w żelazo i cynk. Przepis na szybkie kotleciki znajdziesz  na blogu - tutaj . Dziś proponuję przygotownie łopatki cielęcej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona jagnięcina z bakłażanem 206

PIECZONA JAGNIĘCINA Z BAKŁAŻANEM to pyszny pomysł na mięsny obiad. Koniecznie... Artykuł Pieczona jagnięcina z bakłażanem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE