akupione przez nas owoce czy to cytrusy, czy rodzime jabłka lub gruszki, zanim trafią na nasze stoły, są dotykane przez wiele osób, a niekiedy zwłaszcza cytrusy są opryskiwane różnego rodzaju pestycydami, konserwantami. Jest kilka prostych sposobów, aby pozbyć się z nich bakterii i pestycydów
Przepisy i porady kulinarnekońcu dostałam przepis na najlepszą obiadową surówkę od mojej mamy. Jest bardzo prosta a jaka pyszna! SKŁADNIKI: 500g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko łyżeczka cukru sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (lub więcej, jeśli lubisz) WYKONANIE: 1. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć nadmiar soku, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski; 2. Jabłko i marchewkę pokroić
Prosty przepis nasobą składników, które zwykle kładziemy na imprezowym stole w oddzielnych pojemnikach Polecam! Z zimnych przekąsek polecam również efektownie wyglądające kwiatki warzywne albo roladki z tortilli , sówki z wafli ryżowych , jabłka z masłem orzechowym . Składniki: świeży długi ogórek zielony (najlepiej Bio) domowa pasta roślinna np. humus klasyczny lub pasta z buraczków oliwki czarne i zielone (mogą być też winogrona
Lamarida.plefekt – ser, mąka i masło. Ciasto wychodzi jakby francuskie, lekko kruchawe. Ładnie się rozwarstwia. W mojej kuchni debiutowało lata temu w postaci zginanych na pół ciasteczek z kawałkiem jabłka w środku. Ciasto jest bardzo wdzięczne w przygotowaniu. Nie lepi się, łatwo się formuje. Nie ma prawa nie wyjść. Doskonałe z każdym nadzieniem i na słodko i wytrwanie, owocowym
Mieszam w Garnkuczasu przyjazdu piję soki codziennie! Moje ulubione to: KLASYK – ŚWIEŻY SOK POMARAŃCZOWY Skarbnica witaminy C, bogactwo folianów i polifenoli, źródło potasu oraz odrobina błonnika. ZIELONY SOK Z JABŁEK, SZPINAKU I SOKU Z CYTRYNY Zdecydowanie bardziej gęsty, przez co jest świetnym pomysłem na drugie śniadanie albo podwieczorek! Skarbnica żelaza i potasu, źródło flawonoidów i witaminy C. Pozostałe funkcje również
Ostra na SłodkoSkładniki : 4 gotowane jajka puszka sałatki meksykańskiej Dawtona ( 400 g ) 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 jabłko 3 małe gotowane ziemniaki sól, pieprz majonez, ewentualnie musztarda Przygotowanie: Ugotowane jajka i ziemniaki pokroić w kostkę Ogórki i obrane jabłko i cebulę również pokroić w kostkę Gotową sałatkę odcedzić, przelać wodą i odsączyć Składniki zmieszać, doprawić solą, pieprzem i majonezem Jeśli lubimy
Proste Potrawywłaśnie z niego przygotowałam dzisiejszą surówkę. Seler jest warzywem lekko pikantnym i uważam, że słodka żurawina doskonale do niego pasuje. Składniki: 1 średni seler (około 400 g) 1 jabłko kawałek pora (biała część) 3-4 łyżki suszonej żurawiny sok z 1/2 cytryny 3 łyżki gęstej śmietany 18% sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Przełożyć(...)sitko, sparzyć wrzątkiem. 2. Selera obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, przełożyć do selera. Skropić sokiem z cytryny. 3. Do miseczki dodać pora, żurawinę, śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut do lodówki
Danka PichciJesienne wypieki kojarzą mi się tylko zapachem cynamonu, pieczonej dyni, korzenny przyprawy oraz ze smakiem polskich jabłek. Te wszystkie ulubione smaki postanowiłam połączyć piekąc dziś szybkie, aromatyczne babeczki. Słodko pachnące cynamonem, wręcz idealnie komponują się z kubkiem rozgrzewającej herbaty w chłodny, listopadowy wieczór. Są lekko słodkie, z dodatkiem ulubionych owoców. Jak dla mnie
Wymiar Zdrowiaimbiru i kurkumy dla podniesienia naszej odporności. Wtedy jesień nie będzie nam straszna Polecam! Składniki: 2 garście świeżego jarmużu (lub szpinaku, może być mrożony) 1 duża pomarańcza 1 duże jabłko sok z połowy cytryny korzeń imbiru o długości około 3-4 cm 1/4 łyżeczki kurkumy pieprz czarny mielony zimna woda lub kostki lodu (latem ) – według uznania Wykonanie: Obraną pomarańczę(...)wrzucamy do blendera, dodajemy umyty jarmuż, obrane jabłko i imbir, sok z cytryny, kurkumę i pieprz. Całość miksujemy dolewając wodę i uzyskując preferowaną konsystencję. Smacznego! Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać. Obserwuj mnie na Facebooku
Lamarida.plKisiel jabłkowy to najprostszy deser, przygotujesz go w kilka minut. Niskokaloryczny, dietetyczny, zjedzony jeszcze ciepły działa rozgrzewająco. Możesz go przygotować na kompocie, na soku, z kawałkami jabłek lub w wersji dla osesków na musie jabłkowym. W każdej wersji posmakuje nie tylko dzieciom
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwas foliowy i wit z grupy B. W błonie oddzielającej części pomarańczy znajdują się składniki stanowiące o wartości odżywczej owoców - pektyna ( rodzaj rozpuszczalnego błonnika występującego zwłaszcza w jabłkach, cytrynach i czerwonych porzeczkach), wysoki poziom pektyny może obniżyć poziom cholesterolu we krwi. w błonie oddzielającej od siebie poszczególne części pomarańczy występują także bioflawonoidy - które mają właściwości przeciwutleniaczy. Najlepiej jest
ciasta i desery czyli na słodkonaszym domu rządzi owsianka i/lub jaglanka serwowana na ciepło i głównie na słodko. Kasza jaglana jest idealna dla małych dzieci ale oczywiście nie tylko. Gotowana na mleku z dodatkiem jabłka, cynamonu, pestek sezamu lub suszonych owoców jest doskonałą propozycją na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. A na słodko zazwyczaj każdemu smakuje. Ostatnio pokusiłam się o wytrawną wersję w formie takiej
Życie zaczyna się w kuchnizawartości bromeliny – enzymu trawiennego, doskonale wspomaga on trawienie oraz usuwanie toksyn z organizmu, a tym samym sprzyja odchudzaniu. Składniki (2 porcje): 300 g jabłko 300 g banan 300 g ananas 300 g truskawki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki należy dokładnie umyć. Ananas, jabłko i banan, obrać i pokroić. Truskawki
Wymiar Zdrowiaprzepisie. Mój J. uwielbia pierogi ruskie i do naleśników był sceptycznie nastawiony, ale po pierwszej próbie powiedział że chce je częściej! Polecam Ci także przepisy: – naleśniki z jabłkami – pierogi z mięsem – pierogi z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – leniwe NALEŚNIKI RUSKIE Ilość porcji
nietylkopasta.plOstatnio mam ogromną frajdę z przygotowywania ciast półkruchych, było już w wersji z truskawkami , jabłkami , a teraz przyszła pora na powidła śliwkowe. Ciasto jest rewelacyjne, idealnie słodkie, z delikatną nutą kwaskowatych powideł, natomiast dodatek cynamonu subtelnie podkręca smak. Zdecydowanie polecam! Składniki na Półkruche ciasto z powidłami i bezą: na formę 24x28 cm CIASTO: 500 g pszennej
Rozpustne gotowanie