Ćwikła (buraczki z chrzanem) 199łagodniejszą, a inni gdy aż „buzię wykręca” Pomysły na buraczki… ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka ze świeżych buraków ** Buraczki zasmażane ** Surówka z surowych buraków i jabłka Składniki: 1 kg buraczków ćwikłowych 150-200 g chrzanu 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka soli 2-3 łyżki cukru Buraczki opłucz
Kulinarny S.O.S.
Sałatka owocowa z malinowym sosem 178Inne zdrowe słodkości… ** Sałatka owocowa „Macedonia” ** Koktajl z mango i banana ** Lody z arbuza ** Koktajl pomarańczowo-jogurtowy Składniki na porcje dla 2 osób: pomarańcza banan jabłko kilka kulek winogronu (ciemnego lub jasnego) garść malin 1-2 łyżki miodu Pomarańczę i banana obierz ze skórki, a jabłko umyj i usuń gniazdo nasienne – pokrój
Kulinarny S.O.S.
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 199łagodniejszą, a inni gdy aż „buzię wykręca” Pomysły na buraczki… ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka ze świeżych buraków ** Buraczki zasmażane ** Surówka z surowych buraków i jabłka Składniki: 1 kg buraczków ćwikłowych 150-200 g chrzanu 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka soli 2-3 łyżki cukru Buraczki opłucz
Kulinarne S.O.S.
Sałatka owocowa z malinowym sosem 178Inne zdrowe słodkości… ** Sałatka owocowa „Macedonia” ** Koktajl z mango i banana ** Lody z arbuza ** Koktajl pomarańczowo-jogurtowy Składniki na porcje dla 2 osób: pomarańcza banan jabłko kilka kulek winogronu (ciemnego lub jasnego) garść malin 1-2 łyżki miodu Pomarańczę i banana obierz ze skórki, a jabłko umyj i usuń gniazdo nasienne – pokrój
Kulinarne S.O.S.
Kokosowy krem z kalafiora 167wieprzowe w sosie azjatyckim kurczak w mleku kokosowym domowy likier kokosowy sernik kokosowy bounty na zimno wegańska kokosowa owsianka z owocami kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowy krem z kalafiora Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cebula 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 kalafiora masło klarowane lub oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatity
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 149był uprawiany już w czasach starożytnych. Ponoć pierwsze wzmianki o nieśpliku odnotowano w starożytnej chińskiej literaturze przeszło 1000 lat temu. Owoce nieśplika przypominają swoim wyglądem małe jabłka, są bardzo soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Są źródłem witaminy A, witaminy B6, błonnika, potasu i magnezu. Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli
Tajemnice Smaku
Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym… 147kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na surowo. Surówki ze świeżej kapusty są orzeźwiające, chrupiące, smaczne i zdrowe. Najczęściej przygotowujemy surówkę z kapusty, marchwi, cebuli, jabłka i oleju. Możemy jednak wprowadzić do naszej kuchni nowe smaki i przygotować surówkę z białej kapusty w azjatyckim stylu. Składniki 1/4 główki kapusty około 500 g 100 g marchewki
Tajemnice Smaku
Serowe fondue z białym winem 147fondue z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga. Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Bardzo istotnymi dodatkiem jest oczywiście białe wino, które dodajemy do potrawy, jak również serwujemy do gotowego dania. Tym razem mój wybór to chilijskie białe wytrawne wino Gewürztraminer Cono
Tajemnice Smaku
Orzechowe ciasto z wiśniami, czekoladą i cynamonową kruszonką 167które przełamują słodycz ciasta. Takie trochę bardziej jesienne niż zimowe :). Orzechy laskowe można wymienić na włoskie, ale wiadomo, że smak ciasta będzie wówczas inny. Można też zamiast wiśni użyć jabłek, one również świetnie tu będą pasować. Bardzo polecam na weekend :) . Składniki: 180 g mąki pszennej tortowej 180 g masła 180 g zmielonych orzechów laskowych 130 g drobnego brązowego cukru
Opowieści z piekarnika
Naleśniki drożdżowe 218najbardziej smakowały z serkiem mascarpone i dżemem truskawkowym, chociaż kilka pierwszych zniknęło bez niczego. Sposób podania według uznania np. bita śmietana, świeże owoce, roztopiona czekolada, miód, dżem, konfitura, karmelizowane jabłka lub gruszki. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na naleśniki drożdżowe: (składniki o temperaturze pokojowej) 450 g mąki pszennej 2 jajka 40 g świeżych drożdży
Kuchcik gotuje
Płynne smaki Walencji 183kartonie. Tinto de verano Kolejny napój, bardzo charakterystyczny w całej Hiszpanii to wino, a w szczególności słodkie wino „Sangria”, podawane w akompaniamencie owoców takich jak jabłka czy pomarańcze. Jednak inną, nieco łatwiejszą w przygotowaniu alternatywą Sangrii jest „Tinto de verano” (z hiszp. dosł. „czerwone letnie”). Większość źródeł podaje, iż napój ten pojawił się na początku XX wieku
Gotuj po hiszpańsku
Ciasto jabłkowo - kokosowe z polewą chałwową 215które pieczemy wszystkie razem od razu- niemożliwe?Możliwe właśnie w tym przepisie .Znalazłam go już bardzo dawno i ciągle gdzieś odkładałam ,ale przeszedł czas spróbować.Wyszło pyszne ciacho,połączenie jabłek ,kokosa i chałwy - super! A pieczenie wszystkich warstw jednocześnie znacznie ułatwia sprawę,do tego naprawdę pięknie wygląda -polecam
Swojskie jedzonko
Kiedy skończy się ten styczeń… 158się pod ręką. Powiedzenie, że zupę można ugotować na przysłowiowym gwoździu wcale nie jest dalekie od prawdy. Rosół z mięsa, warzywa odrobina fantazji i zupa jest gotowa. Naleśniki z jabłkami Placki ziemniaczane ze szpinakiem Jeśli zupa nie wystarczy można usmażyć naleśniki lub ziemniaczane placki. I tutaj można wymyślać w nieskończoność. Zwykłe naleśniki stają się niezwykłe, a placki ziemniaczane smakują
codojedzenia
Smoczy makaron 176słowiańskich smok ma raczej dobre zabarwienie. W nordyckich już nieco gorzej. W greckich służą głównie do pilnowania, czyli należy się ich bać. Na marginesie, jeden z nich nawet pilnuje jabłek, co brzmi znajomo :) Niemniej jednak żyjemy obecnie w strefie wpływów mitów chrześcijańskich, a już pierwszy z nich przedstawia węża jako symbol zła. Nie wspominając o słynnym motywie legendy
Kryzysowa Książka Kucharska
Jak pasteryzować słoiki 225Przygotowując domowe przetwory , aby przedłużyć ich trwałość i móc przechowywać je przez dłuższy czas, musimy poddać je procesowi pasteryzacji . Warto zatem wiedzieć jak pasteryzować słoiki. Pasteryzacja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!