Polecam kalarepkę w tej postaci. Pyszna. Składniki: 1 duża kalarepa 2 świeże ogórki gruntowe 1 cebula czosnkowa 1 jabłko ( najlepiej słodkie i twarde ) 1 duża marchewka 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka syropu z agawy 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól(...)jogurt grecki ( u mnie Kri Kri ) Przygotowanie: Cebulę drobno posiekałem, przełożyłem do miski. Jabłko, marchew, ogórka oraz kalarepę starłem na tarce o grubych oczkach, dodałem do pozostałych składników. Dodałem również posiekaną zieleninę, pieprz, sól, sok z cytryny oraz syrop z agawy do smaku. Całość dokładnie wymieszałem, na koniec w jogurt. Ponownie wymieszałem
R'n'G Kitchenktórego, podobnie jak puree z dyni , nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Nam najbardziej odpowiada wersja z pomarańczami lub sokiem pomarańczowym, jednak można do niego dodać także starte kwaskowe jabłka. Dżem z dyni i pomarańczy świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do naleśników oraz jako składnik muffinek, ciast i owsianki. Przepis na dżem dyniowy jest bardzo łatwy. Jeżeli
Cztery Fajerybędzie się on łatwiej obierał. Surówka z kapusty, marchewki oraz papryki - Przepis czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/4 główki białej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1/2 małej cebuli kilka gałązek natki pietruszki sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju lnianego sól, pieprz Przygotowanie surówki: Kapustę poszatkuj ręcznie(...)przy pomocy robota kuchennego. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule drobno posiekaj. Papryki pokrój w kostkę lub na paseczki. Kapustę umieść w misce, posyp solą i trochę wygnieć dłońmi, aby stała się delikatniejsza. Dodaj pozostałe warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszytko wymieszaj. Kampania Moc Polskich Warzyw
Chilli Czosnek i Oliwalitra do nawet 7,5 litra). Są znaczniej bardziej uniwersalne, możesz w nich przyrządzić zarówno gulasze, zupy czy powidła, jak i np. całą kaczkę z jabłkami . Po lewej stronie wolnowar okrągły o pojemności 2,4 litra, po prawej wolnowar owalny o pojemności 3,5 litra. Oba modele są sterowane elektronicznie i posiadają możliwość zaprogramowania czasu
Cztery FajeryKrem z dyni – moja ulubiona jesienna zupa ! Jeśli zapytalibyście mnie na co czekam jesienią to bez zastanowienia odpowiedziałabym, że na szarlotkę z pysznych jesiennych jabłek i na sezon dyniowy. Z każdym rokiem odkrywam dynię na nowo, próbując wielu Czytaj dalej Artykuł Krem z dyni, batata i marchewki pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchniawkładką. Zupa brokułowa z cheddar 6 porcji Składniki: 1½ l rosołu z kurczaka 400 g mięsa z kurczaka bez kości 1 jajko 1 cebula 2 duże marchewki 1 jabłko 1 kg brokułów, u mnie mrożony 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko 30 g parmezanu 150 g cheddar 1½ łyżki świeżego tymianku 1 łyżka mąki Wlej bulion do garnka. Pokrój(...)marchewkę, cebulę, jabłko w kostkę i dodaj do bulionu wraz z brokułami. Gotuj zupę przez 20 minut. Następnie zmiksuj zupę ale nie całkiem do końca. Wlej oliwę, dopraw zupę solą i pieprzem. Na koniec wsyp do garnka utarty cheddar. Podgrzewaj zupę aż do rozpuszczenia sera. Posyp tymiankiem. Mięso z kurczaka pokrój drobno. Dodaj parmezan i jajko. Wymieszaj farsz i zrób
codojedzeniaświeżym koperkiem. Fajnie smakuje również z dodatkiem jajka na twardo. Barszcz ukraiński Warto wiedzieć robiąc barszcz ukraiński. Sok z cytryny zastąpić można octem spirytusowym, octem jabłkowym lub sokiem z jabłka. Zdecydowałam się sięgnąć po fasolę z puszki. Możecie oczywiście ugotować fasolę suszoną. Namoczcie ją na noc w wodzie i dopiero potem gotujcie. Użyłam bulionu warzywnego ale możecie sięgnąć również
MeCooksKaczka kocha owoce z wzajemnością. Chyba wszyscy lubimy kaczkę z jabłkami, proponuję kaczkę z figami (całą kaczkę należy podzielić na ćwiartki), nogi z kaczki z figami . 4 nogi kaczki, 8 świeżych fig, sok z jednej pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu, kilka gałązek tymianku, 4 łyżki miodu, 100 – 150 ml dobrego bulionu, sól, Nogi kaczki położyć na zimnej patelni skórą
królestwo garówmnie sezon na domowe przetwory nadal trwa. Obecnie króluje w moim ogrodzie aronia, winogrona, jabłka i kiwi. Powoli zamykam te dobroci w słoiczki i buteleczki. Przepis na tradycyjny sok z aronii na blogu już jest. I cieszy się dużą popularnością. Robię go nadal, ale w tym sezonie głównie ( aby nie było tak nudno ) przygotowuję soki mieszane. Dziś pokażę
Kuchnia z widokiem na ogródrównież taką z brokuła http://lamarida.pl/2019/09/11/surowka-z-brokula/ , albo http://lamarida.pl/2018/08/14/surowka-z-czerwonej-kapusty-cukinii/ , albo http://lamarida.pl/2018/05/19/koleslaw/ albo kimchi z białej kapusty . Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej 1 duża marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli ulubione świeże zioła (np. natka pietruszki, kolendra, koperek) 1-2 łyżeczki suszonego oregano (koniecznie!) 2-3 łyżki oliwy z oliwek (lub wegańskiego majonezu albo majonezu ze słonecznika(...)połowy cytryny sól i pieprz czarny mielony (do smaku) Wykonanie: Kapustę włoską drobno kroimy, umytą marchewkę trzemy na dużych oczkach tartki, umyte jabłko kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę. Pokrojone warzywa wkładamy do większego naczynia i mieszamy. Dodajemy suszone oregano, sok z cytryny, oliwę lub domowy majonez i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe Surówkę
Lamarida.plstopni piekarniku przez około 30 minut. Smacznego! A jakie dodatki warzywne najczęściej goszczą w Waszych zestawach obiadowych? Czy stawiacie na surówki? Ostatnio przygotowałam surówkę z kalarepy, marchewki i jabłka, wyszła pysznie. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Spróbuj także: pieczone warzywa z pokruszoną fetą, omlet z porem i szynką. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź
Natka Pietruszkismak jest niesamowity, szczególnie w towarzystwie domowego kiszonego ogóreczka. A więc do dzieła! Potrzebujemy: 30 dag świeżej słoniny 20 dag wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 duże jabłko 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku pieprz mielony szczypta ostrej papryki sól Słoninę i boczek pokroiłam w bardzo małą kostkę. Włożyłam do garnuszka i wytopiłam tłuszcz. Cebulę obrałam i pokroiłam(...)Dodałam do słoninki z boczkiem. Smażyłam na wolnym ogniu do momentu gdy cebulka się zeszkliła a skwareczki nabrały złotego koloru. Wtedy dodałam starte na grubych oczkach jarzynowej tarki jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek.Smażyłam jeszcze chwilkę a następnie doprawiłam solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, majerankiem.Po kolejnych 5 minutach smalczyk był gotowy
Co w garnkach piszczyplacki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami RACUCHY DROŻDŻOWE Ilość porcji: 2 porcje, około 10-12 racuchów Przygotowanie: 45 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 7-8 g drożdży suchych ( całe opakowanie) – szczypta
nietylkopasta.plPieczone jabłka z piekarnika to moja ulubiona propozycja na wyjątkowo prosty i super pyszny deser. Jest to przepis typowo jesienny, ale tak naprawdę można go szykować cały rok. - szybko, prosto i pysznie - świetny deser na przyjęcia - kilka propozycji na słodki farsz
AniaGotuje.plcoś się zaczyna… 🙂 Niestety (albo stety) keto tarta lamington zamyka tegoroczną kolekcję letnich keto ciast . Teraz nastawcie się na wypieki ze śliwkami lub dynią (a może nawet także jabłkami ) w roli głównej. Trzeba w końcu spojrzeć prawdzie w oczy i przyjąć do wiadomości, jaką mamy aktualnie porę roku… 😀 I tak udało mi się trochę przeciągnąć to lato
Modern Cave Girl