owoce z poprzedniego sezonu już się skończyły, a tych z nowego sezonu jeszcze nie ma. Dziś zapraszam na placki z rabarbarem wzorowane przepisem na klasyczne placki z jabłkami . Ci z Was, którzy zaglądają tu regularnie, wiedzą, że bardzo lubię połączenie smaku słodkiego z kwaśnym, ale tak, by słodycz nie była zbyt intensywna. Jeśli wolicie bardziej słodkiej potrawy, dosypcie
Weekendy w domu i ogrodziemąki gryczanej 6½ łyżki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki płatków jaglanych 2 jajka 4 łyżki karobu 2 łyżki syropu klonowego ½ łyżeczki cynamonu 3 łyżki wiórków kokosowych ¾ szklanki napoju ryżowego duże jabłko sposób przygotowania W dużej misce połączyłam ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodałam resztę składników ciasta i wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Formę o rozmiarach 22 x 17cm wysmarowałam masłem (można(...)też oliwą), posypałam amarantusem i przełożyłam do niej ciasto. Pokrojone na plasterki jabłko, poukładałam na cieście. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut. TIP 1 Do mojego ciasta użyłam napoju ryżowego, ponieważ mój synek ma alergię na białko mleka krowiego, Ty, jeżeli nie jesteś alergikiem, możesz użyć mleka krowiego 2%. TIP 2 Jeżeli nie musisz
Looking for Cookingprzepis znany jest pod nazwą ciasta jogurtowego lub kubeczkowego i króluje w internecie już od wielu lat jako jedno z najprostszych ciast. Kiedyś robiłam z tego przepisu muffinki z jabłkami i kruszonką i też wyszły bardzo dobre. Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 25 min Składniki: (na blaszkę 20×20 cm) pół kubeczka jogurtu naturalnego (ok. 100g
Słodki Blogsurówki to już gorzej. Na ryneczku zlądowała młoda kapusta, więc najwyższy czas na jej wykorzystanie. Potrzebujemy: 1 mała główka młodej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 czerwona cebula 0,5 pęczka koperku 0,5 pęczka pietruszki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki majonezu Kapustę obieramy z grubych(...)zielonych liści i szatkujemy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Drobno siekamy koperek i pietruszkę. Wszystko ląduje w misce. Dodajemy przyprawy, ocet oraz majonez. Całość mieszamy i już :) Majonez możemy zastąpić oliwą z oliwek, ale ja mimo wszystko wolę tę wersję z majonezem
Emskie Smakiwersji na słodko, czyli w moich wypiekach. Ale robię z niego także kompot , lemoniadę , dżem z truskawkam i czy też chutney z jabłkami . Was też serdecznie zachęcam do eksperymentowania z tym pysznym warzywem. Tym razem u mnie pojawia się krucha tarta z rabarbarem i budyniem. Porwałam się też na ułożenie rabarbaru w formie mozaiki
Kulinarne przygody Gatityzdrowie :) Składniki (3 porcje): 2 garści szpinaku baby 1 dojrzały banan 1/3 cytryny 1 dojrzałe kiwi 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłka Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy. Wkładamy do miksera do koktajli razem z obranymi owocami, wodą oraz sokiem. Miksujemy przez 30 sekund do rozdrobnienia owoców oraz liści. Przelewamy do szklanek
ChilliJemydodałam do środka owoce. Przepis na ciasto czarno białe jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku! Polecam też inne przepisy na murzynka: – Ciasto łaciate z jabłkami – Murzynek z serem – Ciasto cielak Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Składnik i na średnią blaszkę: 1 duże jajko (u mnie 2-żółtkowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzemycić taki prawdziwy sok, a nie sztuczne galaretki. Odstawić galaretkę, aż zacznie lekko tężeć. Wylać galaretkę na tartę i odstawić do zastygnięcia. Do przyrządzenia galaretki użyłam soku tłoczonego z jabłek i rabarbaru. Soku bez dodatków, polepszaczy, wody, cukru i sztucznych witamin, dlatego też kolor galaretki nie będzie idealny, ale smak wynagrodzi tę niewielką niedogodność ;) A i dzieciom można „wcisną
królestwo garówsłabością do czerwoniutkiego rabarbaru. Tak powstał przepis na uroczą rabarbarotkę , która okazała się wielkim sukcesem. Rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury znacząco mięknie. W efekcie czego powstaje konsystencja przypominająca prażone jabłka. Rabarbar nie zawiera dużej ilości płynu, dzięki czemu całe ciasto będzie trzymało estetyczną formę. Takiej rabarbarowej szarlotce nikt się nie oprze! Ciasto przerosło moje najśmielsze oczekiwania, jestem nim zachwycona
ProstePesto.plserniki na zimno: Dietetyczny jogurtowiec na zimno Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami Słodko-słony sernik na zimno z borówką amerykańską Ciasto śnieżny puch z granatem Ciasto śnieżny puch z limonką Agrestowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy
Kulinarne przygody Gatityposmarowałam domowymi powidłami . Ciasto francuskie to produkt tani i uniwersalny, zawsze mam w lodówce opakowanie ciasta. Miłośnikom takich szybkich wypieków z ciasta francuskiego polecam słodkie francuskie rożki z jabłkami , przepis na słodkie roladki z powidłami. a dla miłośników wytrawnych przekąsek: pikantne roladki z ciasta francuskiego i parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska z ciasta francuskiego na słodko . Te francuskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgofry na soku jabłkowym . Idealne na śniadanie, drugie śniadanie, a nawet obiad Spróbujcie. A jaki sok jabłkowy? Ja polecam Wam sok Amela ! Moje dzieci go uwielbiają Pyszny, naturalny, z jabłek bez pozostałości pestycydów. O marce Amela pisałam Wam już tuta ( klik ). Polecam Wam zajrzeć do tego wpisu, bo poza informacjami znajdziecie tam też przepis na pyszne ciasto Tradycyjny przepis
Słodkie okruszkiszparagami, koperkiem, szczypiorkiem, szpinakiem i serem. Przekładamy na talerze posypujemy zieleniną, ozdabiamy kwiatami jadalnymi (mogą być bratki, lub lilaki). Do takiego quinuotto idealnie pasuje sok ze szparagów i jabłek z miętą, lub białe wytrawne wino. Smacznego
Quinoa Raz!Kapuśniaczki . Składniki: około 1,20 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów około 500 g kiełbasy większy kawałek boczku z Podlaskiej Chaty 1 cebula 5 suszonych śliwek 1 jabłko 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 2 duże szczypty majeranku sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby przesypujemy do małego garnuszka, zalewamy(...)samym garnku w którym gotowała się kapusta), dodajemy do niej pokrojone grzyby, wywar z gotowania grzybów, podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę, pokrojone śliwki oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy całość majerankiem, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy. Całość gotujemy pod przykryciem (na małym ogniu) przez co najmniej godzinę. W razie potrzeby
Słodkie okruszki