dramatyczna pogoda, że przepis który miałam dla Was przygotowany, musi poczekać. Nie będę Was namawiała do odpalania piekarnika. Namawiam Was natomiast na przeokropnie zimny kompot z rabarbaru. Bez jabłek, bez truskawek i innych wiśni (na ten z wiśniami dostaniecie przepis za tydzień). Najgorsze jest to, że nie mam już w domu tego cholernego rabarbaru (zużyłam dziś do pleśniaka), więc
Kardamonovykiszonej kapusty zrobiłam klasycznie, pominęłam także kminek, bo jakoś średnio za nim przepadamy. Na zdrowie. Składniki: 500 g młodej kiszonej kapusty 1 mała czerwona cebula 1 duża marchewka 1 jabłko pół łyżeczki cukru sól (opcjonalnie) pieprz 2 łyżki oliwy extra virgin (można dać olej rzepakowy) Kapustę odciskamy z soku i skroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Na tarce(...)grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysię po lodówce, postanowiłam wrzucić je do ciasta. Dosypałam do tego trochę jagód i finalnie wyszło z tego wszystkiego, typowo niedzielne ciasto. Tak sobie teraz cicho myślę, że z jabłkami lub gruszkami smakowałoby równie dobrze. I z agrestem. I porzeczkami. O, śliwki. Tak, w sezonie zrobię ze śliwkami. Składniki: 50 g masła 250 g mąki pszennej tortowej pół szklanki
Kardamonovysmakowo, i w ogóle. Dynia nadaje im przepiękny kolor, gorzka czekolada i orzechy włoskie też robią robotę. W sezonie jesiennym zrobię je jeszcze parę razy, ale z innymi dodatkami. Jabłka, gruszki, żurawina? Może pokombinuję z przyprawami? Imbir mi jakoś chodzi po głowie. Zobaczymy. Składniki: 500 g dyni (waga po obraniu) 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru
Kardamonovykuchnią regionalną. Na szczęście naszą sytuację uratował wędzony pstrąg. Zresztą, co ja Wam tutaj, wpadajcie jutro na Fejsa wieczorem. Składniki: pół małej czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy, wrzucamy do miski, porządnie ugniatamy (jeżeli nie chcecie sobie(...)poplamić rąk, załóżcie rękawiczki, skubana potrafi nieźle zafarbować dłonie). Marchewkę i jabłko myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do kapusty. Dolewamy do tego jogurt, majonez i sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Tak jak Wam napisałam we wstępie, surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł
Kardamonovypowód (ale jakże istotny). Tzn. żeby nie było. Mięsożerny chętnie wchłonie sernik, murzynka czy drożdżówki z pewnej chorzowskiej cukierni. Jeżeli jednak chodzi o ciastka, cukierki czy inne ryże z jabłkami, tutaj zawsze mówi nie. Ja raczej się dostosowuję. Niestety. Dzieci za bardzo rozpuszczać nie chcę, ale jak słyszę: mamo ciastka, mamusiu owsianka, mamusiu lody… Jest ciężko. Od wczoraj
Kardamonovycynamonowych przepisów. Osobiście wprost uwielbiam cynamon . Widać to wyraźnie po ilości przepisów z jego udziałem – cinnamon rolls , tort cynamonowy ze świątecznego eCookbook’a i wiele innych. Każde ciasto z jabłkami , a także większość ciast dyniowych ma w sobie spore ilości tej wspaniałej przyprawy. Kiedyś moim absolutnym hitem jeśli chodzi o przekąski były cynamonowe płatki śniadaniowe znanej firmy. Mogłam
Modern Cave Girlkrucho-drożdżowy Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. świąteczna strucla z makiem , makowiec z kruszonką Makowiec zawijany, czyli Świąteczna strucla makowo-orzechowa makowiec japoński, czyli mak z jabłkami seromakowiec na kruchym spodzie. Makowe babeczki z kremem Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami Ciasteczka kruche z makiem Strucla makowa z posmakiem cynamonu Na Wigilię przygotowuję też inne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcieszą się zasłużoną sławą. Przekładamy placki amoniakowe, placki na sodzie i placki kruche. Pieczemy nawet przekładańce drożdżowe, które składane są w całość jeszcze przed upieczeniem. A przekładamy zazwyczaj gorącymi jabłkami, smażonym lub gotowanym serem, utartym makiem, rzadziej gorącymi lub zimnymi masami. Dzisiaj proponuję Wam placek przekładany z Ostrów Tuszowskich (gmina Cmolas), który wyróżnia się na tle pozostałych regionalnych przekładańców
Trzeci talerzbiałą czekoladą . Tradycyjny makowiec – składany Składniki: Masa makowa: 200 g maku mielonego szklanka (250) mleka 300 g bakalii miód amaretto 2 łyżki masła 3 jajka 1 duże jabłko 2 łyżki mąki Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli łyżka soku z cytryny 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Tradycyjny makowiec – składany Wykonanie(...)Jeśli będą degustować tylko dorośli, można bakalie namoczyć w amaretto ( moje takie są) nabierają bardzo fajnego smaku. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do smaku miód, starte na grubych oczkach jabłko, jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy. 3. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Następnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy masę makową i równomiernie rozprowadzamy po papierze. Biszkopt: 1. Żółtka oddzielamy
Kuchnia Na Wypasienaszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty). Gotowe gofry podajemy z konfiturą jabłkową lub dowolnymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Marchewkowo-cynamonowe gofry z konfiturą z jabłek pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogteż czas przygotowania i oczekiwania na efekt. Wystarczy nastawić na 5 dni, czyli na krótko przed Świętami :) Składniki: -2 cytryny -10 suszonych śliwek -10 plastrów suszonych jabłek -4-5 plastrów suszonych gruszek -4-5 plasterków imbiru -szklanka miodu -2 szklanki przegotowanej wody -2 szklanki spirytusu -można dodać garść rodzynek Cytrynę myjemy i kroimy w plastry. Obrany imbir
Maminek kulinarnywszystkie dzieci lubią dania przygotowane przez nas specjalnie na świąteczny obiad. Nie jeden niejadek z pewnością prędzej sięgnie po takie polędwiczki, zostawiając dla nas kaczkę z jabłkami, czy rolady wołowe. Polecam :) Składniki - 8-10 polędwiczek z kurczaka - 1 jajko - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki wody - 1/2 łyżeczka czosnku mielonego - 1/2 łyżeczki papryki mielonej ( słodkiej lub ostrej
Kuchnia z widokiem na ogródSałatka śledziowa z buraczkami, doskonała na przyjęcia i świąteczne obiady. Jak zwykle będzie hitem każdej imprezy. filety śledziowe 350 g 4 ugotowane ziemniaki 1 jabłko 2 cebule śmietana , majonez, jogurt ( razem ok. 300 g ) 3 ugotowane buraki 2 jajka na twardo Porcja dla 4-5 osób. Śledzie wymoczyć, osuszyć i pokroić w kostkę(...)Dodać pokrojone ziemniaki, jabłko, cebule, buraki i jajka. Mieszamy i zalewamy sosem z majonezu, śmietany, jogurtu i pieprzu. Można dodać odrobinę cukru
Smaczne moje