jabłka - 25490 przepisów (strona:900/1700)

Nalewka z pigwy 90

robi się głębsza i ciemniejsza, bardziej herbaciana, a i z czasem jest bardziej klarowna. Przygotowanie Do przygotowania nalewki potrzebować będziemy owoców pigwy , czyli dużych twardych i aromatycznych owoców przypominających jabłka lub gruszki. Nalewkę można przygotować również z owoców pigwowca , które są mniejsze, mają bardziej cierpki i kwaśny smak, ale równie dobrze nadają się na nalewkę, bo są bardziej aromatyczne

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche ciasto owocowe 76

mąka krupczatka, która sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche i delikatne. Dziś do wypełnienia użyłam brzoskwiń, ale mogą to być dowolne owoce na przykład śliwki, maliny, truskawki, gruszki czy jabłka. W wersji z brzoskwiniami dodałam świeżej lawendy, która nadała niecodziennego smaku i pięknego aromatu soczystym brzoskwiniom. Koniecznie wypróbujcie to proste, aromatyczne i błyskawiczne ciasto. Mam nadzieję, że będzie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto czekoladowo-bananowe 79

sody oczyszczonej Instructions Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Banany obrać ze skórki i rozgnieść na papkę widelcem lub przy pomocy blendera. Do rozgniecionych bananów dodać mus z jabłek, szczyptę soli i jajko, wymieszać widelcem, dodać pozostałe składniki wymieszać na jednolitą masę. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20 cm lub małą kwadratową 20 x 20 cm może być

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka jarzynowa 104

Servings 8 Author Anna Ingredients 2 duże marchewki 4 średnie ziemniaki 1 średnia pietruszka 1/ 2 średniego selera korzeniowego 1/2 średniej wielkości cebuli 3 sztuki ogórki kiszone 1 małe jabłko 4 duże jajka majonez musztarda sól pieprz 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 puszki kukurydzy z puszki Instructions Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszorować, włożyć do garnka wypełnić go wodą, gotować(...)rozgotowały. Odcedzone warzywa można przelać zimną wodą i ponownie odcedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Wszystkie ugotowane warzywa obrać ze skórki.  Jajka, jabłko, cebulę i obrane warzywa pokroić w małą kostkę, umieścić w dużej misce, dodać groszek i/ lub kukurydzę, dodać kilka łyżek majonezu, łyżkę musztardy lub do smaku, sól i pieprz, całość

SprawdzonaKuchnia.pl
Majonez bez jajek 110

International Keyword orzechy Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 1 szklanka orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu z jabłek 3 łyżki wody 85 ml oleju roślinnego sól do smaku musztarda do smaku Instructions Orzechy nerkowca namoczyć przez około 3 godziny jeśli będą bardzo wysuszone to należy moczyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Lody Piña Colada 83

również zmiksować przy pomocy blendera lub wycisnąć sok przez sokowirówkę. W ostateczności można posłużyć się gotowym sokiem z kartonu ważne, żeby był to sok z ananasa, a nie z jabłek z jego niewielkim dodatkiem 😉 Poza ananasem koniecznie zaopatrzcie się w mleczko kokosowe, wiórki, śmietanę 30% i odrobinę likieru Malibu. Jeśli wszystkie składniki są przygotowane, to można zabrać się

SprawdzonaKuchnia.pl
Majonez wegański 85

podstawowy składnik! Course Dodatki Cuisine Polska Keyword aquafaba, olej Prep Time 5 minutes Total Time 5 minutes Servings 310 Author Anna Ingredients 45 ml aquafaby 15 ml octu z jabłek 15 ml soku z cytryny 15 ml syropu z agawy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki musztardy w proszku lub 1/2 do 1 łyżeczki klasycznej musztardy 200 ml oleju roślinnego

SprawdzonaKuchnia.pl
Pudding chlebowy 76

którym możemy wykorzystać niezbyt świeżą chałkę lub ciasto drożdżowe. Do tego przepisu możecie również użyć chleb tostowy. Angielski przysmak można przygotować w różnych wariantach z dodatkiem rodzynek, żurawiny smażonych jabłek lub duszonych pomarańczy. Tutaj możecie zaszaleć i dobrać takie dodatki, na jakie macie ochotę lub jakie macie pod ręką. Najczęściej używanymi przyprawami w tego typu przepisach są imbir, cynamon

SprawdzonaKuchnia.pl
Tort marchewkowy 98

minutes Total Time 1 hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 230 g cukru trzcinowego damamera 4 jajka duże 240 ml oleju roślinnego 130 g musu z jabłek 1 łyżka ekstraktu waniliowego opcjonalnie można w zamian dodać 1 łyżkę cukru waniliowego 130 g orzechów włoskich posiekanych 315 g mąki pszennej 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżkeczka

SprawdzonaKuchnia.pl
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami 95

wtedy wykorzystajcie takie resztki do opieczenia, będzie wam smakowało! Jeśli chodzi, o owoce jakich można użyć do ciasta, to mogą by to dowolne sezonowe owoce. Na przykład, truskawki , brzoskwinie, jabłka lub maliny ni i oczywiście rabarbar. Przyznam, że ja najbardziej lubię śliwki i dziś wykorzystałam ostatnie węgierki. Dla mnie ciasto drożdżowe z owocami musi być z dużą porcją chrupiącej

SprawdzonaKuchnia.pl
Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego 146

Ciasto jest połączeniem ciasta kruchego z ciastem francuskim oraz dodatkiem twarogu mielonego. Jest bardzo smaczne i delikatne, a co ważne nadaje się również do słodkich tart, spróbujcie tarty z jabłkami z pierzynką bezową. Z przygotowanego ciasta od razu formujemy paszteciki, a i to zadanie jest łatwe i szybkie. Na rozwałkowane ciasto wykładamy farsz, formujemy rulon, który tniemy na małe

SprawdzonaKuchnia.pl
Jak upiec idealne kruche ciasto 158

czasami dodawany jest w celu spulchnienia ciasta. Sprawdza się w przepisach gdzie kruche ciasto, jest pieczone z dużym obciążeniem. Mogą być to na przykład szarlotki z dużą ilością jabłek lub ciasta makowe, serniki czy tarty zapiekane z wypełnieniem budyniowym. Inne dodatki to olejki smakowe, przyprawy, cynamon czy kardamon, sól lub skórki cytrusowe itp.   [one-half-first] [/one-half-first

SprawdzonaKuchnia.pl
Młoda marchewka w miodowej glazurze 92

Bardzo lubię glazurowaną marchewkę. Szczególnie taką młodą. Pęczek marchewki, jaki kupiłam nie był zbyt duży, dlatego dodatkowo do obiadu przygotowałam surówkę z jabłek i kalarepy. Jeżeli chcecie podać wyłącznie samą marchewkę, możliwe, że trzeba będzie wykorzystać dwa pęczki pęczek młodej marchewki 2-3 łyżki miodu sok z cytryny Oczyszczone marchewki kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki

Smaki Na Talerzu
Racuchy budyniowe z bananami 98

Puchate i delikatne w smaku racuszki na jogurcie, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, także z dodatkiem innych owoców, np. jabłek, gruszek. Pyszne placuszki budyniowe z bananami to propozycja na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Smakują odgrzane w piekarniku, także na zimno jako przekąska w ciągu dnia. Można spakować je na piknik, do pracy, szkoły. Polecam posypać

Zasmakuj Kuchni
Menu na tydzień pełne nowalijek 120

właściwości antynowotworowe, a do tego niski wskaźnik glikemiczny i mało kalorii. Ziemniak też ma ich niewiele, a do tego jest dobrym źródłem witaminy C (zawiera jej więcej niż np. jabłko). Podobną dawkę witaminy C wśród warzyw ma jedynie cukinia , która dodatkowo odkwasza organizm i poprawia trawienie. Rzodkiewka to skarbnica witamin. Wzmacnia kości, włosy i paznokcie. Boczniak to grzyb z kategorii(...)przepis. Burgery z boczniaków i kaszy jęczmiennej Wegetariańskie burgery, które smakują lepiej niż klasyczne, ale są o niebo zdrowsze i mniej kaloryczne. Zobacz przepis. Świeże i pieczone warzywa z jabłkiem i halloumi Niesamowita mieszanka miękkich, pieczonych składników z surowymi, chrupkimi warzywami. Przygotowanie jest bardzo proste, a jedzenie to prawdziwa frajda. Zobacz przepis. Jak i gdzie kupować warzywa online W Niedzielnym

Niedzielny kucharz