jabłka - 25490 przepisów (strona:627/1700)

TRADYCYJNE RACUCHY Z JABŁKAMI 127

SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2-3 jajka cukier waniliowy 3-4 szklanki mleka roślinnego 10 dag drożdży 1-3 łyżek cukru około 10 sztuk jabłek szczypta soli olej roślinny odrobina masła roślinnego lub margaryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podgrzewamy od 3 do 4 szklanek mleka, z czego 1/2 szklanki przeznaczymy później do zaczynu drożdżowego. Zaczyn drożdżowy: łączymy 10 dag drożdży(...)łączymy z ciepłym mlekiem, a później z zaczynem drożdżowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Racuchy nakładamy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem odrobiny masła

wege i kropka
Kiszona marchewka i dwie surówki marchewkowe 171

sezamu. Gotowe! SMACZNEGO ! SURÓWKA NR. II Składniki: kiszona marchew 1 cebula 1 jabłko 3 łyżki oleju 1 łyżka cytryny/octu winnego 1 łyżeczka miodu szczypta soli natka pietruszki czosnek z kiszonki Wykonanie: Intensywniej ukiszona marchewka, po prostu kwaśniejsza doskonale smakuje z tradycyjnymi dodatkami do surówek. Słodycz płynąca z jabłka i miodu, jako składnika winegretu doskonale równoważy kwaśny smak marchewki. obraną(...)cebulę pokroić w piórka. Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Czosnek z kiszonki pokroić w płatki olej, ocet i miód wymieszać do powstania gładkiej emulsji wymieszać wszystkie składniki. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nalewka figowa ( ze świeżych owoców ). 112

świeżych fig 1 jabłko 1 gruszka 25 dkg cukru 2 l czystej wódki 40 % Sposób wykonania :   F igi, gruszkę i jabłko umyj, osusz. Figi pokrój na mniejsze kawałki razem ze skórką. Z jabłka i gruszki usuń gniazda nasienne, pokrój razem ze skórką na kawałki. Pokrojone owoce wrzuć do czystego, wyparzonego wcześniej słoja. Zasyp cukrem wymieszaj. Słój odstaw

Przepisy i porady kulinarne
GRYCZANE NALEŚNIKI Z JABŁKIEM 186

jabłko* Przygotowanie: 1. Mąkę i olej wstępnie przemieszać, dodajemy stopniowo zimnej przegotowanej wody do uzyskania lejącej konsystencji i smażymy naleśniki 2. Twaróg z jabłkiem zmiksować i wypełniamy nasze naleśniczki :) *jeśli liczycie kalorie możecie dać mniej jabłka lub zamienić je na inne mniej kaloryczne :)  Wartości odżywcze 338 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sok świeżo wyciskany melon jabłko gruszka 155

żółtego melona 2 jabłka 2 gruszki konferencja 10 listków mięty 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Melon obrać ze skórki, wydrążyć nasiona i pokroić w mniejsze kawałki. Jabłka i gruszki przekroić wydrążyć gniazda nasienne i razem ze skórką również pokroić na mniejsze kawałki. Wkładamy pokrojone kawałki oraz listki mięty do otworu wyciskarki i tu już całą robotę

Ala piecze i gotuje
Kompot jabłkowy z nutą cynamonu. 189

oskonały w letnie, upalne dni !     Składniki : 5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 8 jabłek cukier do smaku kawałek kory cynamonu około 1,5 cm Sposób wykonania :   J abłka umyj, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, wrzuć do dużego garnka. Wlej wodę , dosłodź cukrem do smaku, dodaj cynamon. Garnek postaw na ogniu, zagotuj. Odstaw do w chłodne miejsce(...)przestygnięty, będzie miał temperaturę około 35-40 C.  J est to prosty przepis na kompot, ale doskonale gasi pragnienie w upalne dni ! :)   J eśli masz możliwość, użyj jabłek z własnego ogrodu, działki, sadu, dopiero wtedy Twój kompot będzie smaczny i aromatyczny

Przepisy i porady kulinarne
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 324

Dzisiaj mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami (maliny, jabłka, gruszki, śliwki) Za każdym razem będzie inny smak ciasta. Może się skusicie i upieczecie takie ciacho, kiedy jeszcze trwa sezon truskawkowy. Polecam! Ciasto 500 g mąki pszennej 250 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem kruche ciasto z budyniem i truskawkami Polecane ciasta kruche ciasto z połówkami jabłek malinowa fantazja tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami truskawkowa niespodzianka

O kuchni z uczuciem
Surówka obiadowa z marchewki 144

Zapraszam na prosty przepis na pyszną surówkę marchewkową do obiadu.  Składniki: 3 średnie młode marchewki 1 średnie jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Myjemy marchewki i jabłko. Obieramy ze skórek. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na marchewkę ścieramy na tarce jabłko. Polewamy starte jabłko sokiem z cytryny. Dodajemy olej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Surówka z młodej kapusty i pora 407

zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności wystarczy. Składniki: 1/2 młodej kapusty 1 por 1 marchewka 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka miodu koperek Wykonanie: odrzucić uszkodzone liście, resztę zielonych, luźnych liści dokładnie opłukać i poszatkować(...)ugnieść ręką i pozostawić na 10 minut, by kapusta puściła sok i zmiękła w międzyczasie przygotować winegret. Wymieszać olej, sok z cytryny i miód na jednolitą emulsję marchewkę i jabłko obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, połączyć z kapustą. Dodać posiekany koperek i wymieszać surówkę z sosem podawać uprzednio schłodzoną w lodówce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl z jarmużu 153

Dzisiaj coś zdrowego, dietetycznego i idealnego na upały :) Składniki: - 2 gałązki jarmużu - 1 banan - 2 jabłka - 2 plasterki imbiru Przygotowanie: Jarmuż myjemy, banana i imbir obieramy ze skórki a z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy

Zainspirowana w kuchni
Surówka jabłkowo - porowa. 126

Składniki : 2 jabłka 2 pory ( niezbyt duże ) 3 łyżki dobrego majonezu sól cukier Sposób wykonania :   P ory dokładnie umyj, pokrój w cienkie półplasterki. Jabłka umyj, obierz cieniutko, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj majonez, dopraw do smaku cukrem i solą, wyszieszaj wszystko dokładnie razem.  Podawaj do drugiego dania z ziemniakami i mięsem

Przepisy i porady kulinarne
Granola z migdałami 213

wyboru składników i kompozycji smaków. Granola z migdałami. Składniki: - 450 g zwykłych płatków owsianych (nie błyskawicznych) - 250 g całych migdałów - 120 g pestek słonecznika - 120 g ziaren sezamu - 2 jabłka golden delicious - 2 łyżeczki zmielonego cynamonu - 1 łyżeczka zmielonego imbiru - 200g płynnego miodu (dałam malinowy) - 2 łyżki brązowego cukru (light muscovado) - 1 łyżeczka różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju(...)dużej miski wsypujemy (kolejność dowolna): płatki owsiane, słonecznik, sezam, przypawy (cynamon, imbir, cukier muscovado), migdały, różową sól himalajską. Dodajemy olej rzepakowy i miód oraz starte na drobnej tarce jabłka ze skórką. Całość mieszamy i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając. Upieczoną granolę wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 163

kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i pora siekamy w piórka. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. PRZYGOTOWANIE dania: W dużym garnku przesmażamy cebulę i pora bez dodatku tłuszczu. Dodajemy startą marchewkę, selera i pietruszkę. Smażymy, aż warzywa zmiękną i się(...)Powinny zacząć przywierać do dnia garnka, wtedy zalewamy całość 2 szklankami wody. Dorzucamy ziele angielskie, kminek, owoce jałowca i liście laurowe. Następnie do garnka przekładamy kapustę młodą i kiszoną, jabłka, rodzynki (lub żurawinę). Dolewamy przegotowanej wody do wysokości składników w garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś

kulinarnyJa
Sałatka owocowa 139

płakać. Kocham ich bardzo, ale czasami naprawdę wymiękam :) Dlatego dziś podpowiadam (bo przecież to żaden przepis) czym zaskoczyć, a zarazem uszczęśliwić dziecko. Zarówno to małe, które jeszcze o jabłku i bananie, jak i to większe, które już dba o linię i stanowczo pilnuje wagi, co by "nie zboczyła" tuż przed wakacjami. Sałatka owocowa, podana w misie z arbuza na pewno(...)Dziecka, to wystarczy dodać po gałce ulubionych lodów do każdej porcji. Ja takim deserem nie pogardzę, a Wy...? Wszystkiego najlepszego dla Was! Składniki: ½ arbuza (waga niewiele ponad 1kg) 2 jabłka 1 gruszka 2 banany ½ ananasa 6 morelek Kiść jasnych, małych winogron Ok 60g borówek Sok z ½ limonki Sposób przygotowania: Miąższ arbuza wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki

Kuchnia w czekoladzie
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 149

kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę i pora siekamy w piórka. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę. PRZYGOTOWANIE dania: W dużym garnku przesmażamy cebulę i pora bez dodatku tłuszczu. Dodajemy startą marchewkę, selera i pietruszkę. Smażymy, aż warzywa zmiękną i się(...)Powinny zacząć przywierać do dnia garnka, wtedy zalewamy całość 2 szklankami wody. Dorzucamy ziele angielskie, kminek, owoce jałowca i liście laurowe. Następnie do garnka przekładamy kapustę młodą i kiszoną, jabłka, rodzynki (lub żurawinę). Dolewamy przegotowanej wody do wysokości składników w garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania