jabłka -2 kostki bulionowe -garść rodzynek -1/2 gałki muszkatołowej -sól -pieprz Przygotowanie Cebulki oczyścić i posiekać. W rondlu rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę. Seler oraz jabłka obrać i pokroić w dość drobną kostkę, po czym wrzucić do rondla z podsmażoną cebulą. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Kostki bulionowe rozpuścić w litrze wody, doprowadzić
Zielona Kuchniaświata nie widać. Buntuję się. wyciągam z zamrażarki słońce i dostarczam organizmowi dawkę witamin. Od razu trochę lepiej. Tylko za długimi spacerami tęskno... Składniki: -1 kg dyni -2 jabłka -duża cebula -2 łyżeczki curry -1/2 łyżeczki ostrej papryki -5 szklanek bulionu warzywnego -3 łyżki masła -tortelini -opcjonalnie: kilka świeżych listków szałwi Przygotowanie Dynię pokroić na kawałki, usunąć(...)włóknisty środek razem z pestkami. Miąższ odkroić od skóry, pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać, grubo posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, mieszając zeszklić. Dodać kawałki dyni i jabłka. Oprószyć curry i ostrą papryką, wymieszać. Dusić na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem. Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu, aż dynia będzie się rozpadać (15-20 minut
Zielona KuchniaPrzepyszne wytrawne placuszki, które dzięki obecności buraczków zyskują ciekawy słodkawy smak. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną. Świetna alternatywa na prosty obiad. Składniki -3 średnie buraki -2 jabłka -500 g twarogu -1 jajko -1 szkl. mąki(...)szkl. mleka -sól, cukier -kwaśna śmietana -tłuszcz do smażenia Przygotowanie Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Twaróg rozdrobnić z mlekiem na gęstą masę (można zmiksować). Jabłka obrać, zetrzeć. Wymieszać z twarogiem. Dodać buraki, jajko, mąkę. W razie potrzeby dolać odrobinę mleka. Masa powinna być dość gęsta. Dodać trochę cukru, posolić. Kłaść łyżką nieduże placuszki na rozgrzanym
Zielona KuchniaSkładniki: -4 jabłka -sok z połowy cytryny(...)łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka cukru z wanilią -3/4 kostki masła -3/4 szklanki cukru brązowego -200 dag. mąki pszennej -3 jajka -1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy pestki i kroimy w ósemki. Dodajemy sok z cytryny, cynamon, cukier z wanilią i dokładnie mieszamy. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy
Magia jedzenia.skórki 6-8 polnych jabłek kwaśnych 500 ml zimnej wody cukier Wykonanie galaretki oregano Do dużego rondla o grubym dnie,włożyć umytą lebiodkę ,dodać starte skórki z cytryn,jabłka.Zalać to wszystką wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 20-25 minut, ,ostudzić .Używając blendera,miksera ,co kto ma ,zmiksować mieszankę .I teraz zaczyna się zabawa ....Zmiksowaną mieszankę
w mojej kuchnisoku, bez zbędnych dodatków i konserwantów. 2. Świeżo wyciskany sok jabłkowy Z 1kg jabłek otrzymałam 600ml świeżego soku . Oczywiście ilość i słodkość soku zależą od tego jakiego rodzaju jabłek użyjemy. 3. Świeżo wyciskany sok z buraka ? A może z winogron ? Jako ciekawostkę, warto w tym miejscu dodać, że z pozostałości po soku z buraka, możemy przygotować ćwikłę
NiePieprz.plpłaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g owoców (u mnie banan, śliwki i jabłko) Wykonanie: - do miski przełożyć jajka i cukier, składniki roztrzepać, najlepiej ręczną trzepaczką - dodać jogurt, wymieszać - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać do reszty składników - owoce umyć, jeśli trzeba, to obrać (np. jabłka), pokroić na plasterki lub niezbyt duże kawałki - składniki wymieszać, aż osiągną
Smakołyki Berenikispożycia. Moje powidła zawierają również jabłka i są doskonałe do pieczenia ciast typu pleśniak lub do ciasteczek. Składniki: – 1,2 kg aronii – 800 g jabłek pokrojonych, obranych ze skóry i bez gniazd nasiennych – 300 g cukru – 2 łyżki octu – 2 szklanki wody Wykonanie: – Owoce układać w garnku warstwami
To co kochamcukier 1 szklanka, mleko ciepłe 1,5 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól - szczypta, jajka 5 sztuk "M", cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 100 gram, cynamon 2 łyżki, jabłka 4 sztuki, śliwki 12 sztuk, aronia 2 szklanki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać 1 szklankę mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać i przykryte odstawić(...)misę talerzem i do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blaszki, posypać wierzch cynamonem na cieście poukładać ćwiartki jabłek ze skórką, śliwki bez pestek, rozsypać dojrzałą aronię piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w blaszce
W Mojej Kuchni Lubięwiadomo mam nadzieję. Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami ciasto: 350 g maki pszennej 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 125 ml ciepłego mleka szczypta soli 50 g masła jajko pół łyżeczki skórki otartej z cytryny(...)oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy owoce. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie kroimy na ósemki. Każdy kawałek nacinamy płytko w kilku miejscach. Możemy je skropić sokiem z cytryny by nie ciemniały zbytnio. Śliwki
Dzieje kuchennej Wiewiórywłaśnie teraz smakują one najlepiej, są bardzo soczyste i słodkie. Bardziej aromatyczne. Lubię koniec lata i początek nadchodzącej jesieni bo mamy do wyboru całe spektrum owoców, moje ulubione to jabłka, gruszki i śliwki. Ale chyba przede wszystkim maliny! O tak! Maliny jesienne to najlepsze co Nas może teraz spotkać. Miałam ochotę na proste i nieskomplikowane ciasto z owocami(...)naturalnego + mąką do podsypywania W/w składniki zagniatamy szybko w elastyczne ciasto, owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Dodatkowo: - sezonowe owoce: śliwki, gruszki, brzoskwinie, jeżyny, maliny, borówki, jabłka - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 2 płaskie łyżki cukru pudru Ciasto rozwałkuj na cienki blat, ułóż na blaszce do pieczenia, poukładaj owoce, pokrojone w cienkie plasterki. Tak jak tutaj: Brzegi
SMYKWKUCHNIPrzepyszna szarlotka na kruchym spodzie z prażonymi jabłkami i delikatną, puszystą, białą pianą. Przepis jest prosty(...)upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna /można ją kroić zaraz po upieczeniu lub poczekać do ostygnięcia/. Składniki na blachę 25 x 20 cm składniki: 2 kg kwaśnych jabłek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu wykonanie
Ugotujmy Cośprzygotowywałam tort urodzinowy w 15 minut ukręciłam ciasto, które można zrobić praktycznie z każdymi owocami. Zawsze wykorzystuję to co rośnie w sezonie, więc zrobiłam je z brzoskwiniami, ale jabłka, gruszki, a nawet śliwki tez tu się idealnie sprawdzą. Ciasto nie jest wykwintne, ale efektowne bo owoce nie są wmieszane w całość, a stanowią warstwę ciasta (piecze się wszystko razem(...)mąki pszennej 200 g cukru 250 ml oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 średnie banany łyżka cynamonu 1 kg owoców : brzoskwiń, jabłek, gruszek Przygotowanie: Zblenduj cukier (3 łyżki odłóż do posypania owoców i wierzchu ciasta), banany i olej na puszystą masę. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Połącz
greenscarfdrożdży 1 jajko 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 100 g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * FARSZ: 3 duże jabłka 4 łyżki cukru szczypta cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej * - Dodanie proszku nie jest konieczne. Proszek sprawi, że bułeczki będą po prostu delikatniejsze i dłużej zachowają świeżość Mleko lekko podgrzewamy. Masło(...)wlewamy przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Potrwa to kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Zajmie to ok. 1 godzinę. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy wedle uznania w kostkę lub talarki. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na 15 minut, aby puściły sok. Wraz z sokiem lekko podgrzewamy przez
Kuchnia od dwojgajabłek cukier puder Wykonanie: *Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko miksujemy. Do tortownicy o średnicy 25 cm wylewamy ciasto. * Jabłka obieramy przekrajamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry * Pieczemy ok 50-60 minut w 170 st. Sprawdzamy patyczkiem- do suchego patyczka
Z Majeczką w kuchni