Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Mama piekła to ciasto z jabłkami z cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne. Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;) Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny
Smakołyki Asimasła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek rumu Polewa 5 łyżek cukru pudru gorąca woda(...)Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, rozkruszone drożdże, ciepłe mleko i resztę składników. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Suszone owoce i jabłka pokroić w dość drobną kostkę, orzechy grubo posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z rumem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 60×40 cm. Rozłożyć równomiernie nadzienie
Pieguskowa Kuchniarozdzielimy i owiniemy szypułki pojedynczo. To właśnie przez wspomniany gaz etylenowy należy odpowiednio dobierać towarzystwo dla przechowywanych produktów . Dużo etylenu wydzielają m.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami wymienionymi w pierwszej(...)często leżą przy sobie, lecz niestety ziemniak, który leży obok cebuli znacznie szybciej wypuszcza pędy (wtedy już nie wolno ich spożywać). Ziemniaki mają innego przyjaciela – w towarzystwie jabłek znacznie później zaczną kiełkować. Ziemniaki i cebula mają jednak podobieństwa: lepiej przechowują się w ciemności (nie lubią światła), przewiewnych miejscach (zawsze muszą mieć dostęp powietrza) i w chłodzie
Poezja smakujemu się oprze? Crumble można przygotować z dowolnych owoców, sami regulujecie ilość cukru i innych dodatków, tak więc do dzieła... SKŁADNIKI: 500g mieszanki owoców: borówka, maliny, tarte 2 jabłka, 2 nektarynki migdały, rodzynki, żurawina cukier(...)cukier waniliowy KRUSZONKA: 50/50g mąki pszennej i krupczatki 75g zimnego masła 75g cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagniatamy do powstania "grudek". WYKONANIE: owoce świeże: borówka, jabłka i suszone : rodzynki , żurawina mieszamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy( ja bez cukru lekko kwaskowy smak dla mnie super), wsypujemy do kokilek, kładziemy kawałki nektarynki, maliny i posypujemy posiekanymi
Kuchnia Beatyduże jabłka 0,5 kg cukru 0,5 l oleju 1 główka czosnku 4 łyżki soli 1 szkl. octu Przygotowanie: Pomidory,marchew,paprykę słodką i ostrą oraz jabłka kroimy w kawałki ,wrzucamy do garnka i gotujemy bez przykrycia 2 godz.Po tym czasie całość zmiksować. Dodajemy do masy cukier,olej,gotować na małym ogniu
Swojskie jedzonkoSKŁADNIKI : - 40 dkg mąki- 1 całe jajko i 1 żółtko - 4 dkg świeżych drożdży - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. cukru - 1/5 szkl. kostki margaryny DODATKI : - mały słoiczek jabłek (typ szarlotka) WYKONANIE: - Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiać(...)Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. - Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. - Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować jabłkami po czym zwinąć ciasto w zwijak. - Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze
Dziś Ja gotujeBardzo prosta surówka z pora, marchewki i jabłka. Idealna do obiadu. Pory (jasną część) pokroić w cienkie plastry. Obrać jabłko i marchew. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Bullioręki. SOK ZIELONE WITAMINKI Składniki: 1 ogórek szklarniowy lub 3 ogrodowe 2 jabłka 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1/2 cytryny miód do posłodzenia (opcjonalnie) Przygotowanie: Ogórka oraz jabłka myjemy, dzielimy na mniejsze części. Wrzucamy ja do wyciskarki albo sokowirówki dodając łodygę selera i cytrynę podzielona na cząstki. Wyciśnięty sok można opcjonalnie dosłodzić np. miodem
Bon appetit mon amiesię na targu robię z nich różnorodny użytek. Dzisiaj proponuję super zdrowe i smaczne zielone smoothie. Polecam Składniki: duża garść świeżego szpinaku lub jarmużu 2 ogórki zielone 2 małe jabłka 2 banany kilka gałązek świeżej natki pietruszki sok z cytryny (do smaku) Wykonanie: Szpinak i pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do blendera. Ogórki obieramy ze skórki(...)jabłek usuwamy gniazda i obieramy ze skórki i dodajemy do blendera razem z bananami. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy sokiem z cytryny i rozkoszujemy się smakiem Smacznego! Artykuł Zielone smoothie pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plczemu suszona żywność zachowuje swoje cenne właściwości takie jak witaminy m.in. niezwykle ważną witaminę D, maksymalną ilość enzymów i fito substancji. Na długie miesiące zachowany jest słoneczny smak pomidorów, jabłek, śliwek i wielu innych produtów. Dehydrtor zapewnia równomierne suszenie za pomocą promieni NIR z utrzymaniem idealnego poziomu wilgotności. Składniki są suszone od środka na zewnątrz. Inaczej niż to jest(...)bardzie słodsze od ich niektórych świeżych odmian. Suszone owoce mają również swoje zdrowotne właściwości: suszone banany – z racji na dużą zawartość magnezu i potasu pomagają zwalczyć skurcze suszone jabłka – usprawniają krążenie krwi i pracę serca suszone maliny – zwalczają komórki rakowe rodzynk i – działają odkwaszająco suszone śliwki – działają uspokajająco suszone pomidory – chronią organizm przed wolnymi rodnikami, obniżają ciśnienie krwi
w mojej kuchniupiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek. Tym razem pod ręką były porzeczki, które sprawdziły się całkiem dobrze. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika 3 łyżki brązowego cukru(...)muscovado 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 100 g miękkiego masła 2/3 szklanki czerwonych porzeczek (można także użyć 1 większego jabłka startego na grubej tarce) Ziarna słonecznik przełożyć na suchą patelnię i podprażyć lekko. Pozostawić do przestygnięcia. Następnie przesypać do miski, dodać płatki, porzeczki, mąkę, proszek do pieczenia i cukier muscovado. Wszystko razem wymieszać. Dodać miękkie masło
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko ciepłe 1 szklanka, margaryna 100 gram, mąka tortowa 500-600 gram, sól - szczypta, jabłka 4 sztuki, dżem jabłkowy 250 ml, cynamon 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, kruszonka - w opisie drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru(...)mąki, 1/4 szklanki letniego mleka, na 30 minut do podrosnięcia nakryć talerzem wsypać mąkę, sól, wlać resztę mleka, stopioną margarynę letnią, wbić jajka i hakiem wyrabiać z 10 minut jabłka bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać słoiczek przecieru jabłkowego lub innego dżemu jaki lubimy, dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać ciasto po 1 godzinie mocno wyrosło blacha
W Mojej Kuchni Lubięzagościły bardziej w naszej kuchni na jesień, więc czas je wykorzystywać częściej. Składniki: na dwie porcje 200 ml mleka ok 1 szklanka płatków owsianych - u mnie górskie 1 jabłko 1 gruszka 1 jajo 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka babki jojowatej 1 łyżka pestek z dyni 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: mleko zagotować, przelać(...)miski dodać do niego płatki i odstawić na trochę, aż płatki napęcznieją do miski dodać pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać owsiankę przełożyć do żaroodpornego naczynia, w którym będziemy piec owsiankę piec w temp 180 st przez ok 15-20 min Owsianka jest przepyszna. Jak za zwykła owsianką Miśka może nie przepada
Gotowanie z pasjąwakacjach. Nie było nas trochę i ten czas należał tylko do Miśki 😍A skoro wolne to czas na nasze tradycyjne, wyczekiwane śniadania. Miały być racuszki z jabłkami, ale jabłka zostały porwane przez małe rączki do tradycyjnej konsumpcji 😊 Składniki : 2 jajka 2 łyżeczki cukru 50 g masła 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu greckiego
Gotowanie z pasjąpszennej 100 g mąki krupczatki 3 jajka 200 ml jogurtu ( najlepiej gęstego typu Greckiego) 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 opakowania proszku do pieczenia 600 g jabłek Karmelizowany wierzch: 1 łyżka miodu posiekane orzechy włoskie i nerkowca, płatki owsiane 2 łyżki masła Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy posiekane orzechy, płatki owsiane i miód(...)puszystą masę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy suche składniki do masy miksując na wolnych obrotach. Wylewamy masę na wyłożoną papierem tortownicę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Następnie układamy równomiernie na wierzchu ciasta. * Najlepiej włożyć ciasto do ciepłego piekarnika (ok.30 st.C
Marcepanowa kuchnia