rodzynek 50 gram migdałów 50 gram pestek dyni 50 gram nasion słonecznika 50 gram orzechów włoskich 1 łyżka siemienia lnianego 2 - 3 łyżki mąki kokosowej kilka plasterków suszonego jabłka pół świeżej figi 2 duże truskawki kilka malin kilka jagód świeża melisa jadalne kwiaty (u mnie begonie) dwa orzechy włoskie kilka ziarenek granatu Wykonanie: Nasiona chia należy(...)granatem i delikatnie zwijamy w rulon odlepiając jednocześnie folię, lub matę sylikonową. Roladę wkładamy na 2 godzinki do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ją i ozdabiamy plasterkami suszonego jabłka, świeżymi owocami, orzechami, kwiatami i listkami melisy. Oczywiście jeśli macie inne pomysły na dekorację, własna inwencja jest jak najbardziej wskazana, warto się zainspirować bogatą ofertą sklepu internetowego Agnex
Quinoa Raz!przynajmniej na godzinę - w tym czasie sos lekko zgęstnieje a smaki sie przegryzą. Seler obrać, pokroić w cienkie plastry a następnie w cieniutkie paseczki - julienne. Tak samo postąpić z jabłkiem. Wymieszać, polać sokiem z cytryny, przykryć folią, wstawić do lodówki do czasu aż sos będzie gotowy - ok godziny. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Przed podaniem wymieszać kawałki łososia z selerem(...)jabłkiem, ułożyć na półmisku, dookoła rozłożyć kawałki sałaty, posypać szczypiorkiem i startą skórką cytrynową. Sos, jeżeli trzeba doprawić solą, pieprzem i kuminem. Polać sałatkę. Smacznego
Stare Garyelementów: owoców i kruszonki. Do przygotowania tego deseru można użyć każdego rodzaju owoców, tylko od Twoje fantazji zależy na co się zdecydujesz. Ja tym razem wybrałam wersję tradycyjną z jabłkami i owocami leśnymi. Najlepiej smakuje na ciepło z bitą śmietanką kokosową lub posypany pudrem ze zmiksowanego ksylitolu. Bezglutenowy placek jabłkowy z owocami leśnymi Drukuj Porcje: 8 - 10 porcji (naczynie(...)łyżkę miodu, 1 łyżkę cynamonu, wanilię (nasiona i strączek) przekładam do garnka i podgrzewam około 5 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. 3 Do gotujących się jabłek dodaję owoce leśne i podgrzewam jeszcze 5 minut. 4 Wyciągam strączek wanilii. 5 Owoce przekładam do naczynia żaroodpornego w formacie 30x20cm i odstawiam do ostygnięcia. 6 Masło lub olej kokosowy
Book of spellsSkładniki: NADZIENIE: jabłka 6 sztuk, mak 1 szklanka, rodzynki 1/2 szklanki, cukier 4 łyżki, mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie, cynamon 1 łyżka, skórka starta z cytryny 1 łyżeczka CIASTO: drożdże świeże 10 dag, mąka tortowa 60 dag, mleko 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "M", żółtka 6 sztuk "M", margaryna 12,5 dag, sól - szczypta, żółtka(...)potrzeba do misy robota wkruszyć świeże drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wlać 1/4 szklankę letniego mleka i wymieszać, zostawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać pozostałe składniki i wymieszać do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól wlać same żółtka i hakiem na małych obrotach zacząć wyrabiać ciasto
W Mojej Kuchni Lubiędrożdży -300 ml ciepłego mleka -7 łyżek cukru -4 żółtka i jedno jajko -7 dkg masła -2 łyżki kakao -wanilia -szczypta soli -wiśnie drylowane -brzoskwinie lub jabłka z syropu Drożdże ucieramy z łyżką cukru. Dodajemy 150 ml mleka, 5 dkg mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostały cukier, wanilię, 4 żółtka, szczyptę soli, pozostałe mleko, 22 dkg mąki(...)masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Ciasta odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na stolnicy. Kroimy na małe kwadraty. Na białym cieście układamy odsączone wiśnie, na ciemnym pokrojone w kostkę jabłka lub brzoskwinie. Formujemy kuleczki i układamy w natłuszczonej formie do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego
Maminek kulinarnyrybę można usmażyć tak po prostu, ale w ten sposób jest znacznie ciekawiej! Prawda? ;) Składniki: 500 g filetów z dorsza bez skóry (świeżych lub mrożonych) 3 kromki chleba 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka soku z cytryny 1 jajko sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Dorsza(...)ugotować na parze, ostudzić i rozdrobnić widelcem. Miąższ chleba zmiksować w blenderze. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i odcisnąć. Cebulę zetrzeć na tarce. Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz bułki tartej. Formować kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na oleju, na średnim ogniu, do zrumienienia z obu stron
zadanie-gotowanieradę,pociągnę jeszcze kolejny tydzień i później powolne wychodzenie. Tymczasem podrzucam Wam moje trzy inspiracje : 1. Sałatka z selera naciowego: 1-2 łodygi selera naciowego 1 pomidor 1 jabłko Seler pokroić w cieniutkie plasterki,obrane jabłko w kostkę,pomidor w paseczki. Całość skropić cytryną,posypać pieprzem, szczyptą soli. 2. Leczo: 1 cukinia 2 papryki 1 duża cebula Cebulę(...)przy jedzeniu leczo. Przepis na mój obłędny sos znajdziecie tutaj : http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/09/sos-pomidorowy-na-zime.html 3. Surówka z czarnej rzepy: 1 duża bądź 2 małe czarne rzepy 1 duża marchewka 1 jabłko kiełki rzodkiewki, jarmużu Czarną rzepę i marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,dodać pokrojone w kostkę jabłko ( można zetrzeć) - dodać kiełki i wszystko wymieszać,można dodać pieprzu
Niespełnione zdolności kulinarnejabłka 3 kiszone ogórki 4 jajka ugotowane na twardo 2 puszki tuńczyka w oleju Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną odsączamy na sicie, tak samo postępujemy z tuńczykiem. Jabłka i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane produkty łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy
Smaki EwySkładniki na 4 porcje: Czas przygotowania: 25 min 400 g makaronu callabrini (lub świderki) 4 białej, surowej kiełbasy 200 g świeżej brukselki 1 winne jabłko 1 mała papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula ok 3 łyżki olej rzepakowego kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, mięso kiełbasy wyjmujemy(...)brukselek usuwamy wierzchnie, brzydkie listki, kroimy na połówki, większe można na ćwiartki i wrzucamy na patelnię do kiełbasy i cebuli, przesmażamy aż brukselka zmięknie i się zrumieni 4. Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę, chilli drobno siekamy, dodajemy wszystko na patelnię do pozostałych składników 5. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku 6. Łączymy makaron z zwartością
Słodki KompromisSmaczne, pożywne, dobre, kolorowe, łatwe, szybkie, uwielbiane przez dzieci i dorosłych :) Naleśniki! Niedawno dostaliśmy dwie skrzynki jabłek, które zamieniły się w pyszny mus jabłkowy bez cukru... ...więc już wiadomo z jakimi jabłkami będą nasze naleśniki :) mus-jabkowy-bez-cukru Potrzebujemy jeszcze trochę mleka, jajko, szczyptę soli, mąkę i mikser...robimy ciasto i smażymy. Od razu
chleba naszegoPomysł zaczerpnięty z bloga Kardamonovy . Świetne w smaku kotlety, lekko podkręcone przez nas kwaśnym jabłkiem. Miód malina <3 Składniki 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 łyżeczka pasty imbirowej 1 kwaśne jabłko 50 ml bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Marchew ścieramy na drobnych oczkach, tak by powstały wiórki. Jabłko ścieramy na dużych oczkach. Do mięsa dodajemy marchew, jabłko, pastę imbirową, jajko i bułkę tartą (do zagęszczenia masy). Całość dokładnie wyrabiamy z niewielką ilością bulionu warzywnego, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G Kitchentkną. Jak już kiedyś wspominałam, jestem w gronie tych, co za wątróbką przepadają. Na szczęście pozostali członkowie rodziny także, więc gdy zapowiadam, że na obiad będzie wątróbka z jabłkiem, nie muszę dwa razy wołać do stołu;) Składniki: 400g wątróbki drobiowej 1 duża cebula ok 5cm kawałek pora (jasnozielona część) 1 duże jabłko (szara reneta, antonówka, bojken) 200ml śmietany 18% mąką(...)Wątróbkę wymieszać z cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym, majerankiem. Na każdy kawałek wątróbki wyłożyć łyżkę śmietany. Na patelnię dodać również obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Przykryć i dusić ok 10 minut, aż jabłko będzie miękkie. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami lub kaszą i surówką. Smacznego
Obiad gotowykucharki 😉 Od czasu gdy gotuję sama ta surówka dosyć często pojawia się jako dodatek do naszego obiadu. Porcja dla 2 osób Składniki mały seler lub połowa większego 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12% 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) garść orzechów włoskich garść rodzynek sól i pieprz do smaku Jak przygotować na szybko surówkę(...)obiadu, czyli surówkę z selera z orzechami? Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy rodzynki wcześniej namoczone w ciepłej wodzie (aby napęczniały) oraz posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Surówkę dekorujemy rodzynkami i połówkami orzechów włoskich, ja tym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędą upieczone, to może mnie zainspirują do stworzenia czegoś pysznego. I muszę przyznać, że pomysł się zrodził szybciej, niż buraki były upieczone:) Pierwszym pomysłem była sałatka z buraków z jabłkiem. Taka najprostsza, znana z dzieciństwa - tarte na dużych oczkach buraki i śmietana. Postanowiłam jednak wyjść poza ramki tradycji i urozmaicić nieco tę podstawową wersję dodając jabłko, czerwoną cebulę i seler(...)zastąpiłam serkiem wiejskim z dodatkiem chrzanu. Tak oto powstała całkiem nowa i bardzo pyszna sałatka. Z kromką świeżego chleba smakowała cudownie:) Składniki: 2 upieczone buraki (ok 400g) 1 kwaśne jabłko (np. szara reneta, bojken, antonówka) 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona cebula mały pęczek szczypiorku sok z cytryny 200ml serka wiejskiego 1 łyżka tartego chrzanu (ze słoika) sól świeżo mielony
Obiad gotowymargaryny 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masa makowa: 300 g suchego maku 200 g cukru 5 jajek 200 g margaryny 500 g jabłek 8 łyżeczek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie, u nie orzechy włoskie kilka kropli aromatu migdałowego Polewa z mleka w proszku 1/4 kostki margaryny 2 łyżki wody(...)zagniatamy gładkie ciasto na spód placka Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę.Do ubitych jajek dodajemy mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i aromat. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę Formę, wykładamy papierem do pieczenia Na dno formy wykładamy rozwałkowane ciasto, a na nie masę makową Ciasto
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia