jabłka - 25490 przepisów (strona:624/1700)

Szybka sałatka z pora z bazyliową nutą 167

sałatkę z pora z bazyliową nutą . Przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil. Idealnie smakuje w towarzystwie pieczywa. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: 100 g pora (biała część) 1/2 jabłka szczypta suszonej bazylii – polecam przyprawy Skworcu około(...)łyżki majonezu sól i czarny mielony pieprz do smaku Skworcu Przygotowanie: Pora kroimy wzdłuż, a następnie na piórka. Dodajemy obraną i startą na małych oczkach połówkę jabłka. Mieszamy. Następnie dodajemy szczyptę suszonej bazylii i majonez (najpierw mniejszą ilość). Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy lub/i dodajemy majonezu. Najlepiej smakuje, gdy chwilę postoi w lodówce (smaki lepiej się

Słodkie okruszki
koktajl z aronią na nadciśnienie tętnicze... 172

Składniki: aronia 200 gram, śliwki 4 sztuki, jabłka(...)sztuki, marchew młoda 70 dag, woda 1 szklanka, olej lniany 2 łyżeczki umytą, dojrzałą mocno aronię wsypać do wyciskarki soku lub sokowirówki , ja użyłam wyciskarki obrane marchewki, kawałki jabłek, śliwek też przepuścić przez wyciskarkę na koniec daję wodę filtrowaną do wypłukania reszty soku, wymieszać z olejem lnianym aby marchewka miała cenne składniki zachowane lub z innym olejem, ale musi

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym 160

łyżka masła sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 1 szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki musztardy delikatesowej Surówka: 1 połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 puszki kukurydzy  1/2 cebuli sos do surówki: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta soli i mała kropla octu Przygotowanie(...)zagotowujemy. Następnie dodajemy polędwiczki, mieszamy i tak dusimy 3-4 minuty do połączenia się smaków. Surówka : Kapustę pekińską myjemy i drobno szatkujemy i wkładamy do miski. Marchewki i jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Wrzucamy również odsączoną kukurydzę i cebulę obraną i pokrojoną w kostkę. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki

Gotuj z Mąką
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie 180

taki zwyczajny przepis ale może komuś się przyda – bo to taki uniwersalny patent na tartę do której można dodać właściwie wszystkie sezonowe owoce – gruszki, morele, śliwki, jagody, jabłka, wiśnie… wszystko będzie pasować. Upieczcie sobie na osłodzenie końca wakacji… Tarta z owocami w kremie - na koniec wakacji   Drukuj Prep time 15 min Cook time(...)serka kremowego (ja użyłam Twój smak) albo mascarpone 3 łyżki cukru skórka z ⅓ cytryny owoce sezonowe- u mnie brzoskwinie, maliny, jeżyny ale mogą być też wiśnie, morele, śliwki, jabłka, gruszki.. Instructions Ciasto: do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i śmietanę wyrobić

Cooking for Emily
Surówka z czerwonej kapusty i jabłek 115

Pyszny dodatek do drugiego dania  Składniki pół główki czerwonej kapusty (500-600 g ) 2 małe kwasowe jabłka 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki oleju 2 goździki(...)sól cukier sok z cytryny     Przygotowanie   Kapustę oczyściłem z wierzchnich liści, drobno poszatkowałem, usuwając głąb oraz łykowate części liści. Opłukałem ją wrzątkiem i mocno odcisnąłem. Obrane jabłka starłem na tarce, połączyłem z kapustą. Dodałem ocet, olej i goździki, zmiażdżone razem z łyżeczką cukru. Wszystko wymieszałem, doprawiłem do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowym 199

Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej 1 cebula 2 jabłka 3 łyżki majonezu(...)łyżki jogurtu 2 łyżki chrzanu sól Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby zmiękła.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do kapusty. Majonez łączymy z jogurtem i chrzanem. Sos dodajemy do surówki i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek 362

pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na  ok. 9 słoiczków 250ml 1,5 kg czerwonych pomidorów 1,5 kg czerwonej papryki 1 główka czosnku 3/4 szklanki oleju 3 duże winne jabłka 1/3do 1/2 szklanki octu winnego 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka(...)garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu. Krok 2. Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Krok 3. Następnie do garnka wlewam ocet, wszystko dokładnie blenduję i dodaję pektyny

Moja Książka Kucharska
Jaglane brownie ze śliwkami 188

truskawkach, czereśniach, porzeczkach i malinach przyszedł czas na kolejne owoce. Końcówka lata to czas na śliwki , gruszki i jabłka. Co prawda w moim osobistym rankingu znajdują się dużo dalej niż te wczesno letnie owoce, jednak jak się nie ma co się lubi … Owoce już(...)kojarzą się z orzeźwieniem, tak jak truskawki, czy maliny. Bardziej możemy je kojarzyć z daniami rozgrzewającymi, bardziej kalorycznymi (np. 1kg śliwek to już niemała dawka kalorii i cukru :)). Jabłek niestety nie mogę jeść z powodu problemów z żołądkiem, ale śliwki i gruszki w moim menu pojawiją się głównie solo – jako przekąska między posiłkami lub jako dodatek do drugiego

365 dni dookoła kuchni
Zielony koktajl witaminowy Hortex 135

Bomba witaminowa! Zdrowy, pyszny mix kiwi, jabłek i natki(...)pietruszki! Lekko kwaśny i orzeźwiający. Po prostu pyszny! Składniki: (na 1 dużą porcję lub dwie małe) 3 dojrzałe kiwi, duży pęczek natki pietruszki, 3/4 szklanki soku jabłkowego Hortex - Złote Jabłka Przygotowanie: Kiwi obieramy, natkę dokładnie myjemy. Miksujemy razem z sokiem

Lena Gotuje
JESIENNA ZUPA - na przecierze jarzynowym z cukinią i jabłkiem 154

marchew garść fasolki szparagowej 6 łyżek ryżu 1 cebula 1/2 pora (tylko biała część) 1 niewielka cukinia (bez skórki i nasion) 2 pomidory (bez skórki i nasion) 1 jabłko (bez skórki i gniazd nasiennych) garść ulubionego makaronu sporo posiekanego koperku ok. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kwas z ogórków kiszonych do smaku  sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok(...)Krok 2. W garnku zagotowuję bulion, dodaję przygotowane warzywa, wsypuję ryż - gotuję na niewielkim ogniu przez 10 minut. Krok 3. Przygotowuję przecier jarzynowy : Cebulę, pora, cukinię, pomidory i jabłko kroję w kostkę - podduszam na maśle przez około 3 minuty, doprawiam odrobiną soli oraz cukru, całość dokładnie blenduję - dodaję przecier do gotującej się zupy. Krok 4. Następnie do zupy wrzucam

Moja Książka Kucharska
Nalewka jabłkowa. 169

ajlepsze do tej nalewki będą jabłka z własnego ogrodu, dojrzewające w słońcu, zebrane tuż przed zabraniem się do robienia trunku. Składniki : 1 kg soczystych, aromatycznych jabłek lekko kwaskowatej odmiany 1 l spirytusu 70 % 30 dkg cukru kawałek kory cynamonu Sposób wykonania :   J abłka umyj, osusz, usuń ogonki, pokrój w kostkę, wsyp do słoja. Dodaj cynamon, cukier, zalej

Przepisy i porady kulinarne
Masełko jabłkowe 143

jabłek 1 szkl. cukru trzcinowego (można zmniejszyć do 2/3) sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu (lub 1/2 łyżeczki mielonego) 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej np do piernika Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny , wsypać cukier. Wymieszać Dodać laskę cynamonu. (jeśli planujesz dodać mielony cynamon, dodaj go razem z przyprawą korzenną

Moje domowe kucharzenie
Biała kapusta gotowana na soku jabłkowym 175

przygotowana kapusta nie zastąpi zapewne tradycyjnego bigosu :) Składniki : średnia główka białej kapusty sok jabłkowy 1 jabłko - kwaskowe 1 cebula masło klarowane sól, pieprz czarny, majeranek, cukier marchew, łodyga selera naciowego natka, koperek Przygotowanie : Kapustę poszatkować, marchew i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę i seler pokroić w kostkę  Kapustę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą- kapustę pogotować krótko by straciła(...)kapusty wlać pół na pół wodę z sokiem jabłkowym, dodać cebulę i seler, przesmażoną na maśle klarowanym marchew oraz liść laurowy i kilka ziaren pieprzu- wymieszać  Dodać starte jabłko, sól, majeranek i cukier do smaku- całość zagotować do miękkości kapusty Po zagotowaniu kapusty dodać pokrojoną natkę i koperek. Można zrobić zasmażkę z mąki, ale wtedy kapusta będzie bardziej kaloryczna

Proste Potrawy
HALIBUT NASZPIKOWANY ZIOŁAMI 123

łyżka oliwy 50g masła 2 liście laurowe kilka gałązek tymianku trochę białego wytrawnego wina sól morska i świeżo mielony czarny pieprz dodatki: 200g ziemniaków, surówka z marchewki i jabłka Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do temperatury 190 stopni. Przygotować ziołowe szpilki – połamać gałązki rozmarynu na mniejsze fragmenty i każdy ściśle owinąć liściem bazylii. Rybę umyć, osuszyć i ułożyć(...)gotowania, odcedziłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Spryskałam delikatnie łyżeczką oliwy i piekłam w piekarniku do zrumienienia (ok. 20 minut). Dodatkiem warzywnym była surówka wykonana z dużej marchewki i jabłka, które starłam na drobnych oczkach i wymieszałam. 1 porcja takiego dania głównego to ok. 500 kcal , węglowodany: 26g, białko: 43g, tłuszcze: 25g SMACZNEGO

Dietolog
DORSZ pod PINIOWYM PESTO z KASZĄ PĘCZAK i WARZYWAMI 140

bazylii łyżka oliwy sól, świeżo mielony pieprz do smaku 160g kaszy pęczak 1/2 cukinii 1 marchewka kawałek selera korzeniowego świeże oregano łyżka oliwy Surówka: 2 marchewki i 2 małe jabłka starte na tarce i wymieszane Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, polędwiczki pokroić na prostokątne porcje (ok. 120g/osobę). Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. W kielichu blendera umieścić(...)warzyw i wymierzać dokładnie. Dodać listki oregano (lub innych ulubionych ziół, świetnie się sprawdzi też tymianek) i ponownie wymieszać, wyłączyć ogień pod patelnią. Następnie przygotować surówkę z marchewki i jabłka. Wyciągnąć dorsza z piekarnika. Danie podawać gorące, świeżo po przygotowaniu. Odgrzewanie w mikrofalówce spotęguje aromat ryby – z własnego doświadczenia, koledzy i koleżanki w pracy narzekają, jak odgrzewam dorsza

Dietolog

Proponowane wyszukiwania