jabłka - 25490 przepisów (strona:628/1700)

Jaglanka z granolą i jagodami 128

Doskonale nadaje się do różnych puddingów czy jaglanek. Nadaje chrupkości potrawie i dostarcza wiele składników odżywczych. Koniecznie spróbuj tej jaglanki. Można użyć mrożonych jagód, jeżyn, lub sezonowych owoców np. jabłek. Idealnie sprawdzą się nasiona granatu. Smacznego! 1 porcja Składniki: jaglanka: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki wody/mleka szczypta soli granola z patelni: 3 łyżki płatków owsianych mała garść orzechów(...)nerkowca 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki miodu dekoracja: owoce np. jagody, porzeczka, jabłka Przygotowanie: Jaglanka: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie i gotować na małym ogniu około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem. Granola: Płatki owsiane, orzechy nerkowca i siemię wymieszać w misce. Na patelni rozpuścić miód i dodać mieszankę. Wymieszać. Karmelizować około

Jaglusia
CHIAS – ZASTRZYK ENERGII W JEDNEJ BUTELCE 199

zawartość kofeiny ( odpowiada 1 filiżance kawy ). Jest świetnym pomysłem w trakcie i po treningu, na spacerze albo w trakcie rowerowych wycieczek za miasto! SKŁAD: – woda – sok z pomarańczy (25%), jabłek i ananasa (7,5%) z soków z zagęszczonych – nasiona chia – szałwia hiszpańska (6,2%) – sok z marakui (3,8%) i cytryny z soków zagęszczonych – ekstrakt z guarany(...)wyciąg z jabłka, krokosza barwierskiego i cytryny – naturalna kofeina (0,03%) CHIAS HARMONY Zawiera melisę i rumianek, a co za tym idzie oczyszcza umysł, odpręża ciało, relaksuje i koi nerwy. Jedna butelka to tylko 99 kalorii. Odpowiada ona 1 szklance naparu z melisy i 1 szklance naparu z rumianku. Jest źródłem błonnika oraz miedzi. Wspaniały pomysł na odprężenie

Ostra na Słodko
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 238

około 60 dag polędwiczek wieprzowych 3 dag tłuszczu ( dwie - trzy łyżki oleju ) 6 dag cebuli ( dwie średnie cebule albo jedna duża) 15 dag jabłek ( jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka ) 2 dag mąki ( jedna czubata łyżka mąki, czasami pomijam ) kminek mielony lub majeranek woda ( lub cydr ) do podlania mięsa sól ( i pieprz ) do smaku Przygotowanie Polędwiczki(...)oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dodaję drobno posiekaną cebulę, zmniejszam płomień do średniego i jeszcze 2-3 minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem lub roztartym w dłoniach majerankiem, podlewam kilkoma łyżkami wody lub cydru i włączam wolnowar. Czas

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
francuskie jabłkowo-serowe... 134

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, ser twarogowy śmietankowy 40 dag, jabłka 3 sztuki(...)żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i na środku wzdłuż ciasta rozłożyć masę serowo-jabłkową wolne brzegi ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Koktajl z botwinką 203

jabłka 2 gruszki 1 banan 1 pęczek naci botwinki ½ szklanki wody mineralnej niegazowanej Sposób przygotowania: W misie lub blenderze kielichowym umieszczamy wszystkie składniki: obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz gruszki, nać botwiny i banana. Dolewamy wodę. Miksujemy na gładki napój. W urządzeniu Tefal CC jest to prędkość 12, czas ok 40 sekund

Kuchnia w czekoladzie
Złociste ciasto z ricottą i rabarbarem 210

dziadku i tak jak on śpiewa w dwóch zespołach. Zwłaszcza dziadek jest z tego dumny. A wracając do ciasta, to przerobiłam stary przepis na ciasto z twarożkiem i jabłkami. Zamiast jabłek dodałam rabarbar (zdecydowanie za mało) i twarożek śmietankowy zastąpiłam ricottą. Ciasto - niebo w gębie, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam. Składniki: 7 łodyg rabarbaru, obranych

Czerwień i błękit
Kacze piersi w musie jabłkowo-brzoskwiniowym z żurawiną 116

kręceniem nosem i długim przeżuwaniem suchego mięsa… Ta wersja została przeze mnie starannie dopieszczona i wyszła przepysznie! Zachęcam do wypróbowania przepisu!   Składniki: 4 kacze piersi 3 duże jabłka 1 szklanka soku z pomarańczy 5 brzoskwiń 100g suszonej żurawiny moczonej w odrobinie soku(...)pomarańczowego sól, pieprz Wykonanie: Dzień wcześniej kacze piersi ułożyć w naczyniu,lekko naciąć skórkę,natrzeć solą, pieprzem z obydwu stron, przykryć folią aluminiową i schłodzić. W rondelku umieścić pokrojone jabłka (2szt) i brzoskwinie (4szt) oraz namoczoną w soku pomarańczowym żurawinę, całość podlać sokiem pomarańczowym. Owoce gotować na małym ogniu aż do powstania musu. Przygotowanym i przestudzonym musem oblać schłodzoną

Raj dla Podniebienia
KOKTAJL Z OLEJEM Z BAZYLII I JABŁKA 175

blogu jest podany przepis na olej bazyliowy , który robi się łatwo i jest bardzo zdrowy.Dziś na jego bazie i jabłka wrzucam przepisik na koktajl z nim w roli głównej odchudzajacej.Ile w tym prawdy to nie wiem ,piję i zobaczymy ,ale że zdrowy i świetnie robi na cerę , żołądek ,włosy,paznokcie to się zgodzę.Wykorzystujemy tutaj świeżą bazylię ,olej(...)niego zostało po przecedzeniu.Zapraszam. Przepis na szklankę. 1 łyżka przecedzonego oleju z bazylii i tego co z niego zostało 1 gałązka świeżej bazylii 0.5 dużego jabłka 250 ml.czyli szklanka maślanki biały pieprz ****************************** Wszystko razem ze sobą zmiksować,doprawić pieprzem.Podawać w szklance np.z kanapką z chleba żytniego.Pycha i smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kompot z rabarbaru i pomarańczy. 152

pokrojonego w kostkę rabarbaru 2 duże jabłka 2 duże pomarańcze 2 gwiazdki anyżu cukier Sposób wykonania :   R abarbar umyj, pokrój w kawałki o długości około 2 cm. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki. Pomarańcze obierz ze skórki, rozdziel na ćwiartki. Wodę wlej do dużego garnka, dodaj pozostałe składniki, dosłodź do smaku cukrem ( ja dałem około

Przepisy i porady kulinarne
Najlepszy kompot jabłkowo-rabarbarowy 150

polecam Wam gorąco gotować kompoty. To świetna i zdrowa propozycja, a zarazem alternatywa dla słodzonych napojów. PRZEPIS NA  KOMPOT JABŁKOWO-RABARBAROWY Składniki na kompot jabłkowo-rabarbarowy: 1 kg jabłek 0,5 kg rabarbaru 1 laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 5 ziaren kardamonu 2,5 litra wody Przygotowanie kompotu: Jabłka umyć, nie obierać, wykroić tylko gniazda nasienne. Rabarbar

kolorowotorcikowo
Surówka z czerwonej kapusty 170

Kapusta czerwona , jabłko, cebula i surówka prawie gotowa.. kawałek kapusty czerwonej  1 cebula czerwona 1 jabłko 3-4  łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy  sól, pieprz  Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, drobno pokroić.Cebulę i jabłko obrać , cebulę drobno pokroić, jabłko zetrzeć na tarce,dodać do kapusty. Dodać sól i lekko ugnieść ręką. Dodać

Moje domowe kucharzenie
Koktajl dietetyczny 152

łyżka soku z cytryny 1 szkl. przegotowanej wody szczypta kardamonu Sposób przygotowania: Łodygi selera myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, sałatę dzielimy na liście, obrywamy listki bazylii. Jabłko i banana obieramy (choć jabłka nie trzeba-jak kto woli) i dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia blendera, zalewamy wodą, dodajemy kardamon i blendujemy na gładki napój

Kolorowy Przepisownik
Surówka z jabłka i marchewki do obiadu 126

soczyste jabłka 150 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku  szczypta cukru ( opcjonalnie) Sposób przygotowania: Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce warzywnej, dodać sok z cytryny, przyprawy, jogurt i majonez. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 10-15 minut, aby marchewka zmiękła, a smaki się połączyły

Gosia gotuje
aksamitny koktajl z awokado , marchewki i jablka 126

Składniki 4-6 marchewek 2 jabłka ze skórką 1 awokado Wykonanie Umyć marchewkę ,odcinając po ok.2 cm z każdej strony,pokroić w paski ,lub na pół . Jabłka i awokado umyć pokroić na pół,lub ćwiartki .Wszystko przepuścić przez wyciskarkę. Najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką. Tak więc najlepiej marchwi w ogóle nie obierać, ale tylko

w mojej kuchni
Szarlotka z pianką 169

Ciasto:  4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru pudru 1 i 1/2 masła 6 dużych żółtek 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Masa jabłkowa: 8-10 kwaskowatych jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka: 6 białek 1/2 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (proszek(...)śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części 1/3 i 2/3, zawinąć w filię i schłodzić w lodówce kilka godzin lub w zamrażalniku około 1 godziny. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na półplasterki, wrzucić do garnka  i dodać wodę, dusić przykryte koło 15 minut nie mieszając. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać

talerz przyjemności

Proponowane wyszukiwania