dole Jabłka zetrzeć na tarce, odstawić na później. Mleko z cukrem zagotować i powoli wsypać kaszkę, cały czas mieszać. Chwilkę pogotować i odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać potarte jabłka i wymieszać. Jeśli zrobicie tą kaszkę dla kilku miesięcznych dzieciaczków to cukier można pominąć lub dodać mniej. Żółtka lekko ubić dodać kilka łyżek ciepłej kaszki i wymieszać, Tak zahartowane(...)wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do kaszki, delikatnie wymieszać. Na górę każdej miseczki zetrzeć jabłuszko. Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić obrane i pokrojone w kawałki jabłka, zmielić obroty 6 czas 10 sek – wyjąć jabłka do miseczki – do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, kaszkę, ugotować 100 C, czas 15 minut, obroty
Kuchnia Pokoleńnutą wanilii . Wyszła pyszna! :) Składniki na 7 słoiczków o pojemności 200-250ml: 1 kg dojrzałych bananów - waga po obraniu; im bardziej czarne i nakrapiane, tym lepsze :) 1 kg jabłek - waga po obraniu; u mnie po połowie kwaśnych papierówek i winkowatych jonagold 1/2 szkl wody 1 laska wanilii - rozciąć i wydłubać ziarna Konfitura po 1-szym dniu gotowania Banany(...)osuszyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki - ok 1 cm wielkości. Do dużego garnka o grubym dnie wlać wodę i przełożyć banany wraz z jabłkami. Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką - aby nie dopuścić do przypalenia . Odstawić do całkowitego
Grunt to przepis!części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą część formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Masa z jabłek: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać(...)wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków! Zapraszam do świata personalizowanych
Wanilia i Kardamonwiemy, że będziemy tam coś jeść. Najwygodniej zacząć dietę w sobotę i na cały weekend nie planować żadnych spotkań połączonych z jedzeniem. Głównymi elementami tej oczyszczającej diety będą jabłka jedzone ze skórką i woda z cytryną. Musimy kupić 5 jabłek średniej wielkości (ja lubię Rubiny) i 3 cytryny. Jabłka - zawierają dużo pektyn, które czyszczą organizm z toksyn(...)kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał i pieczywo. Pijemy dużo wody lub herbatę zieloną albo miętową, rumianek … co kto lubi. Drugi dzień - przez cały dzień jemy tylko i wyłącznie jabłka (ze skórką) w ilości 5 sztuk w równych odstępach czasowych. Między jabłkami popijamy wodę lub herbatę zieloną, miętę lub rumianek. Trzeci dzień i kolejne 5 dni - zaczynamy
Posadzone i zjedzonedwie szklanki kaszy manny dwie szklanki mąki pszennej dwie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru ,ale jeśli lubicie mega słodkie to 1 pełna 2 kg jabłek ,obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach cynamon do smaku ,dwie łyżeczki 170 g masła ,z lodówki(...)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę ,kaszę manną ,proszek i cukier wymieszać dobrze w misce. Podzielić na trzy części .Pierwszą część wyłożyć na dno blaszki . Na nią połowę startych jabłek .Posypać łyżeczką cynamonu. Na jabłka wykładamy drugą część sypkich składników, .Na nie drugą część jabłek i cynamon.Na jabłka trzecią część sypkich składników . Na wierzchu ścieramy
Ladylaura.napychać, gdyż podczas pieczenia owoce napęcznieją i może pęknąć na niej skóra. Kaczkę zaszyć z góry i z dołu sznurkiem lub spiąć wykałaczkami, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły jabłka i pomarańcze. Kaczkę oprószyć dodatkowo pieprzem i odrobiną majeranku. Włożyć kaczkę do dużej formy lub brytfanki na plecy, wsuwając pod nie końce skrzydełek i nóżek, aby zbyt mocno się(...)tłuszcz już prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła. Zobacz również: Kaczka pieczona z jabłkami
Kuchcik gotujezmniejszysz ilość cukru o połowę lub zwykłego naturalnego. Idealnie będzie, jeśli do tych placuszków wybierzesz kwaśnie zielone jabłka, które doskonale dopełnią rolę jogurtu. To już kolejne placuszki z jabłkami na tym blogu, tym razem w wydaniu lekko kwaśnym – nie za słodkim i zdecydowanie bardziej delikatnym. Składniki na około 10-12 placuszków: 1 szklanka jogurtu sojowego 2 łyżeczki(...)zmielonego siemienia lnianego 2 łyżki cukru (z dodatkiem wanilii) 3 średnie jabłka 1 szklanka mąki (może być pełnoziarnista) szczypta soli ¼ łyżeczki sody olej z pestek winogron do smażenia cukier puder do oprószenia placuszków Zmielone siemię zalej 6 łyżkami ciepłej wody i odstaw na kilka minut. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój
Roślinna - blog wegańskipudru śmietan-fix kilka kostek czekolady Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Do masy dodać cynamon i jeszcze chwilę zamieszać. Zdjąć z ognia i do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić. Na dno tortownicy(...)24cm) ułożyć warstwę biszkoptów, zalać połową jabłek. Na to ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i zalać resztą masy z jabłek, wyrównać i zostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Gotowy deser ozdabiamy bitą śmietaną i startą czekoladą. Chłodzimy w lodówce
Smakołyki Asibardzo podoba mi się chłód i zimny wiatr. Jednak ta pora roku ma kilka pozytywów, a największym z nich są pyszne, najlepsze, moje naj, najulubieńsze jabłka. A jak jabłka, to musi być szarlotka! Składniki: (na blaszkę 35x45cm) CIASTO: 500g mąki pszennej tortowej 350g zimnego masła 4 żółtka 150g cukru pudru szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 1/2 kg jabłek(...)cukier i cynamon, dusić aż będą miękkie i prawie jednolite. Następnie dosypać bułkę tartą, wymieszać i gorące przełożyć do blaszki, w której jest już pierwszy placek surowego ciasta. Przykryć jabłka drugim, nakłuć w kilku miejscach. Piec w 180'C około 50 minut
Cakes By Kejtlodówki) kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 kg jabłek (u mnie reneta) 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można(...)ciasto, owinąć folią spożywczą i do lodówki na około godzinę. Teraz zabieramy się za jabłka. Myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Czas ustawić piekarnik
Pora na poralodówki) kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli MASA JABŁKOWA: 2 kg jabłek (u mnie reneta) 0,5 - 1 szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można(...)ciasto, owinąć folią spożywczą i do lodówki na około godzinę. Teraz zabieramy się za jabłka. Myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą już miękkie dodajemy cukier, cynamon i galaretkę (ewentualnie żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody). Dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Czas ustawić piekarnik
Pora na poraprzerobione natychmiast także nie miałam czasu na zastanawianie się i po wyprodukowaniu musu padło na dżem. Lubię przetwory z jabłkami, bo dzięki ich obecności możemy pominąć substancje żelujące (jabłka mają w sobie bardzo dużo pektyny) i dzięki temu może wykonać dżem bez zbędnej chemii. Polecam! Dla kogo: dla lubiących domowe przetwory dla omijających chemię szerokim łukiem(...)wkładamy do garnka z grubym dnem (jeśli chcemy wsypujemy cukier - można pominąć). Po ok. 10 minutach można dodać agar - wtedy dżem będzie gęstszy, jednak nie ma takiej konieczności, gdyż jabłka zawierają naturalną pektynę dzięki której nie będzie rozwodniony. Owoce gotujemy na małym gazie ok. 20-30 minut, gdy zobaczymy, że dżem zacznie gęstnieć. Dżem przekładamy do czystych i wyparzonych
Mania Wypiekaniawodę. Ponownie mieszamy, aby powstała zwarta, jednolita masa. Ciasto chowamy do zamrażarki na godzinę. Między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę jabłka. Przekładamy do garnka, dusimy, aż jabłka lekko się "rozpłyną" i puszczą sok. Następnie dodajmy sok z cytryny, cynamon i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy(...)Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami. Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami. Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestadwie keksówki): 4 jajka 230 g cukru 200 g mąki pszennej (przesianej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła i margaryny (razem), można dać tylko margarynę 2 jabłka 2-3 banany kilka śliwek 1 łyżka cynamonu 80 g rodzynek 4 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Masło z margaryną stopiłam i wystudziłam. Jajka wbiłam do misy i zmiksowałam(...)masę. Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypywałam po łyżce do masy jajecznej nie przerywając ucierania. Następnie, pomału wlewałam wystudzone masło z margaryną. Wymieszałam na gładką masę. Jabłka obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki. Banany po obraniu pokroiłam na cienkie krążki. Śliwki po umyciu i po usunięciu pestek pokroiłam na cząstki. Piekarnik ustawiłam
Kuchnia u Krysitego. Składniki: Pół kilograma mąki pół szklanki cukru jedno małe opakowanie cukru waniliowego 16 gram 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki smalcu 3 jajka kostka margaryny 1 kilogram jabłek łyżeczka z lekką górką cynamonu do jabłek Przygotowanie: Na początku najlepiej przygotować sobie jabłka. Można je zmielić w maszynce o grubych oczkach lub kroić na mniejsze plasterki(...)chwilę do lodówki, ale nie trzeba. Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i umieścić na dużą, czarną blachę, wysmarowaną tłuszczem, np. margaryną. Ułożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celcjusza i piec około 40 minut. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Komuś kawałeczek
Wołowina od rekina