jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody czyszczonej 400 g jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę dodatkowo do jabłek 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g słonecznika 20 g rodzynek ok. 35 g płatków migdałowych 20 g sezamu wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz 2 łyżeczkami(...)ucieramy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz sezamem. Pieczemy w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniacoś pomiędzy dżemem a kremem; gładkie, intensywnie jabłkowe smarowidło, które sprawdzi się nie tylko na kanapkach, ale też w naleśnikach, a także wyjadane prosto ze słoiczka... Spróbujcie teraz, kiedy jabłka są najsmaczniejsze. Mus jabłkowy z białą czekoladą i kardamonem Składniki: (na 3 słoiki o pojemności 300-350 ml) 1 kg jabłek 200 ml wody 50 g jasnego cukru(...)Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem, aż owoce się rozpadną, około 1 godziny. Miękkie jabłka przestudzić, zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać posiekaną czekoladę, cukier, cukier waniliowy i kardamon. Gotować na małej mocy palnika przez kolejne 15-20 minut, aż wszystko się rozpuści
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzarlotka bezglutenowa na zamówienie mojej mamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię(...) obierz i pokrój w kostkę. Tortownicę (ok. 24 cm) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Spód formy wyłóż dokładnie ciastem z lodówki i wyłóż na nie pokrojone jabłka. Na jabłka wylej budyń i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą cześć ciasta z zamrażarki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni
Kuchnia bezglutenowaRewelacyjne bezglutenowe ciasto z jabłkami i serkiem mascarpone. Cudownie puszyste, lekko wilgotne, pachnące jabłkami i skórką z cytryny. Bardzo proste i szybkie do wykonania i smakuje jak najlepsze glutenowe ciasto! Jest naprawdę przepyszne. Jedno z najlepszych, bezglutenowych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie! Inspirację znalazłam na blogu Dulcisss in forno - przerobiłam przepis na bezglutenowy :-) SKŁADNIKI: 250 g mieszanki mąk(...)Odstaw mikser. Mąki wymieszaj z proszkiem i powoli dodawaj do ciasta - wymieszaj drewnianą łyżka do połączenia składników. Dodaj starte jabłko i wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Tortownice o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w plastry i rozłóż na cieście. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz
Kuchnia bezglutenowaSzarlotka z kratką Tradycyjna szarlotka z tartymi jabłkami. Taką szarlotkę robiła moja babcia i mama. Bez zbędnego kombinowania, najważniejsze w niej to smak jabłek. Jabłek zawsze zbieranych prosto z ogrodu, a w malutkim sadzie były: i wiosenne papierówki, i późne jesienne malinówki. Niestety nie było koszteli, moich ulubionych jabłek, na szczęście babcia miała koleżankę- imienia niestety(...)pamiętam (twarz mam przed oczami), która mieszkała 2 km od nas i zawsze przynosiła 2 duże torby jabłek odmiany kosztel. Zawsze się dziwiłam jak Ona te torby do nas dodźwigała? Ale lubiła nas odwiedzać, bo jej wnuczki były daleko i my jej troszkę zastępowaliśmy tych prawdziwych. I powiem Wam jedno smak tych koszteli zapamiętam do końca życia. Najlepsze jakie
SMYKWKUCHNIszklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji-nie solonych! 120 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 cytryna Warstwa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru ½ szklanki wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone(...)masy dodać ser mascarpone oraz puder, miksować do uzyskania gęstego kremu. Warstwa jabłkowa: Obrane jabłka pokroić w plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i uprażyć na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia. Złożenie: Pierwszy blat biszkopta smarujemy większa połową kremu czekoladowego, rozprowadzamy tężejący
Wanilia i Kardamonroku postanowiłam wypróbować duet z jabłkami. Też wyszło pysznie. Na blogu znajdziecie również mnóstwo innych przetworów klikając tutaj . Zapraszam ! Marmolada z aronii z jabłkami Czas przygotowania: 120 minut + czas mrożenia Składniki: 1000 g aronii 500 g cukru 2 jabłka 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków Wykonanie: Aronię wkładamy do plastikowego(...)zasypujemy cukrem i odstawiamy, żeby się rozmroziła. Owoce lekko rozgniatamy widelcem i na małym ogniu pod przykryciem doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy pokrywkę smażymy przez 60 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do aronii i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Smażymy, aż jabłka będą miękkie. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Owoce przekładamy do suchych
Kulinarne przygody Gatityczęści, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cukier i przyprawy. Pod koniec dodajemy rodzynki. Studzimy. Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, wykładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)razie na 10 minut. k Po ty czasie wykładamy na podpieczony spód jabłka. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy jabłka- najlepiej je po prostu pokruszyć. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut- tak aby się zrumieniło. Szarlotkę podajemy na ciepło z ulubionymi lodami. Smacznego
KuchcikoweLoveherbaty smakuje wyśmienicie. Ciasto kruche: 500g mąki krupczatki 250g margaryny 2/3 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: 2kg jabłek szara reneta ok 3-4 łyżki cukru ew. cynamon do smaku puszka ananasa łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia(...)tarce o dużych oczkach. Ananasa dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Odlać sok z jabłek. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i ananasem. Na jabłka zetrzeć na tarce zmrożone ciasto. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asiakcji "Błyskawiczny piątek" . Może dołączycie do naszej otwartej grupy na facebooku? Składniki na 3-4 porcje: 500 g drobiowej wątróbki 2 większe cebule 4-5 ząbków czosnku 3 jabłka - użyłam większych papierówek 3-4 łyżki masła mąka do oprószenia wątróbki sól, pieprz, majeranek Wątróbkę oczyścić z ewentualnych błonek. Opłukać pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem(...)Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Jabłka umyć, osuszyć i pokroić w cząstki - nie obierać, wykroić tylko gniazdo nasienne. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć cząstki jabłek, przyprawić je lekko majerankiem. Wątróbkę przyprawić pieprzem i oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na maśle, na średnim ogniu. Ułożyć ją na jabłkach
Codzienna kuchnia niecodziennadżem jabłkowo-śliwkowy, tak na początek naszego jabłkowego cyklu. Od dłuższego czasu męczymy was przetworami (w końcu to sezon). Teraz też będzie jeszcze trochę przetworów, ale przewodnim owocem będą jabłka. Będziemy mieć dla was musy, kompoty, dżemy, marmolady i sami nawet nie wiemy co jeszcze. Wiemy, że na pewno będzie smacznie. Więc zaczynamy. Potrzebujemy(...)jabłek 1,5 kg śliwek węgierek 1 kg cukru 200 g rodzynek 1 laska wanilii 5 goździków Wykonanie: Jabłka kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Obieramy ze skórki. Jeżeli używacie, tak jak my, jabłek ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać. Wystarczy dobrze umyć. Następnie jabłka kroimy w kostkę. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek
Marder&Marder Manufactureproszku do pieczenia - 1 łyżka śmietany - 130 cukru W/w składniki bardzo szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. FARSZ: - 5 jabłek kwaskowatych - 1 szklanka jagód - 1/3 szklanki jeżyn - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. W dłoniach mocno wyciśnij sok. Sok odlej do szklanki(...)możesz go wypić. Jabłka wymieszaj z owocami, cukrem i cynamonem. BEZA: - 3 białka - 4 łyżki cukru Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i ubij na sztywno. Wyjmij ciasto z lodówki podziel na dwie części. 3/4 części ciasto wylep dużą tortownicę, wyłóż masę z jabłek i owoców leśnych, następnie bezę i resztę ciasta, które rozwałkowałam na paseczki. Ciasto pieczemy
SMYKWKUCHNIdole Jabłka zetrzeć na tarce, odstawić na później. Mleko z cukrem zagotować i powoli wsypać kaszkę, cały czas mieszać. Chwilkę pogotować i odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodać potarte jabłka i wymieszać. Jeśli zrobicie tą kaszkę dla kilku miesięcznych dzieciaczków to cukier można pominąć lub dodać mniej. Żółtka lekko ubić dodać kilka łyżek ciepłej kaszki i wymieszać, Tak zahartowane(...)wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do kaszki, delikatnie wymieszać. Na górę każdej miseczki zetrzeć jabłuszko. Thermomix – do naczynia miksującego wrzucić obrane i pokrojone w kawałki jabłka, zmielić obroty 6 czas 10 sek – wyjąć jabłka do miseczki – do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, kaszkę, ugotować 100 C, czas 15 minut, obroty
Kuchnia Pokoleńnutą wanilii . Wyszła pyszna! :) Składniki na 7 słoiczków o pojemności 200-250ml: 1 kg dojrzałych bananów - waga po obraniu; im bardziej czarne i nakrapiane, tym lepsze :) 1 kg jabłek - waga po obraniu; u mnie po połowie kwaśnych papierówek i winkowatych jonagold 1/2 szkl wody 1 laska wanilii - rozciąć i wydłubać ziarna Konfitura po 1-szym dniu gotowania Banany(...)osuszyć, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na drobne kawałki - ok 1 cm wielkości. Do dużego garnka o grubym dnie wlać wodę i przełożyć banany wraz z jabłkami. Doprowadzić do zagotowania, a następnie gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką - aby nie dopuścić do przypalenia . Odstawić do całkowitego
Grunt to przepis!