jabłka - 25490 przepisów (strona:186/1700)

Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 161

rozdrobnione pierniki, dodajemy cukier, ziarenka wanilii, proszek do pieczenia, żółtka oraz pokrojone zimne masło. Zagniatamy lśniące, sprężyste ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Jabłka pozbawiamy skórek, gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dorzucamy goździki, pod sam koniec smażenia dodajemy cynamon i kardamon. Smażymy(...)brzegi. Wylepiony spód posypujemy bułką tartą, która wchłonie w czaie pieczenia nadmiar soku z musu jabłkowego. Wykładamy mus jabłkowy. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę. Od razu przekładamy na jabłka. Z drugiej części ciasta odrywamy kawałeczki i rozrzucamy je po wierzchu aż do przykrycia nimi piany. Szarlotkę pieczemy przez 50 – 60 min w opcji góra-dół bez termoobiegu

Raj dla Podniebienia
Aromatyczny kokosowy ryż z cynamonowym jabłuszkiem 177

porcje) 1 woreczek wcześniej ugotowanego ryżu – u mnie europejski Risana 1/2 szklanki mleka kokosowego 85% 1/2 łyżeczki przyprawy wanilia z rumem* około 12 łyżek domowych lub kupnych prażonych jabłek z cynamonem *dostępna np. w Lidl, możecie również użyć innej aromatycznej przyprawy z wanilią Przygotowanie: Ugotowany wcześniej już przestudzony ryż przekładamy na patelnię (mały ognień), a następnie zalewamy mlekiem(...)patelni co jakiś czas mieszając aż nasz ryż ładnie wchłonie kokosowe mleko. Jeśli wolicie słodsze desery ryż można dosłodzić np. płynnym miodem i szybko wymieszać (ja miałam słodkie jabłka więc pominęłam ten etap). Gorący ryż układamy na półmiskach i podajemy z prażonymi cynamonowymi jabłkami (jabłka wcześniej chwilę podgrzewamy pod przykryciem na patelni, cały deser powinien być ciepły

Słodkie okruszki
Miodownik z jabłkami 378

ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.   Jabłka: - 2 kg jabłek - 2 żółte galaretki - 5 łyżek cukru 1. Jabłka obieramy i ścieramy na wióry. W rondlu doprowadzamy je do wrzenia, dodajemy cukier oraz galaretkę, mieszamy(...)minut, odstawiamy do przestudzenia.  2. Ciasto przekładamy dwukrotnie masą jabłkową i zostawiamy je na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby nadmiar soków z jabłek wchłonął się w miodownik. Ciasto jest delikatne i lekko wilgotne

Apetyczna babeczka
Jesienne kanapki z jabłka 227

przez cały rok.  Ja mam ten komfort, że w ogrodzie mamy kilka odmian i możemy cieszyć się zdrowymi owocami  od wczesnego lata po późnej jesień.  Składniki: jabłka (ulubiona odmiana) niesolone masło orzechowe suszona żurawina płatki owsiane sok z cytryny  opcjonalnie miód/syrop z agawy Wykonanie: Umyte i osuszone jabłka kroimy w grubsze plastry, wycinany(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Jeden krążek smarujemy masłem orzechowym i posypujemy suszoną żurawiną i płatkami owsianymi. Przykrywamy drugim krążkiem  i mamy gotową przekąskę. Czasem zdarza się, iż jabłka są dość kwaśne. Możemy wówczas "dosłodzić" je np miodem  Najważniejsze dla mnie  jest tu prostota wykonania, całe dobro płynące z jedzenia tych prostych składników i to, że moje

Malinowe Pocałunki
Szarlotka przekładana z orzechami II 431

pokryły się glazurą. Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek(...)Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki.  Jest wspaniałe,pięknie się kroi i super wygląda

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku 145

słynny dodatek do duńskich kanapek —  smørrebrød. Æbleflæsk to również ważny element julefrokost — bożonarodzeniowego bufetu, czy po prostu zagryzka do piwa. Podstawą dania są oczywiście bekon i jabłka, ale często pojawiają się tutaj jeszcze cebula i tymianek — u mnie często zastępowany rozmarynem (po prostu częściej go mam w doniczce). O æbleflæsk przeczytałem wieki temu w jednej(...)później znalazłem przepis na blogu Bei . Od tego czasu właśnie w tej wersji zagościł on u mnie na stałe w kuchni i często przygotowuję to danie jesienią. Ciepłe winne jabłka z chrupiącym bekonem smakują wprost wspaniale na ciemnym żytnim pieczywie—  rugbrød.  Gorąco polecam! * SKŁADNIKI dla 4 osób 4 jabłka 200 g surowego wędzonego boczku w plastrach

Food Square
Mini tarty jabłkowe z karmelem 164

słusznie. Ja w deszczowe dni zamykam się w kuchni i właśnie pichcę różne wariacje własnie z tymi smakami jesieni.  Dziś mam bardzo prosty przepis na mini tarty z jabłkami, nuta cynamony i karmelem. Do tego gałka lodów śmietankowych, kawa i jestem w niebie. No i się rozmarzyłam... Porcja na 14 małych tart Składniki: ciasto 110 g zimnego masła(...)mąki  3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki wody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych  1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę

Niezły Młynek
Placuszki z jabłkami 156

Cześć! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne placuszki (racuchy) z jabłkami. Uwielbiam je! Rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie ich spróbować! Składniki (3-4 porcje): 5 jabłek (ja użyłam różnych odmian) 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego (16-20 g) + dodatkowo: cukier puder(...)olej roślinny do smażenia Wykonanie: Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. W misce zmiksuj ze sobą do połączenia się składników jajka, proszek do pieczenia, mąkę, mleko, sól i cukier waniliowy. Gdy masa będzie gładka – dodaj jabłka i całość wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta nakładaj łyżką, smaż z każdej strony

Moja pasja smaku
Szarlotka z dżemem porzeczkowym i budyniową pianką 765

tego niewielki akcent w postaci dżemu z czarnych porzeczek i lekka budyniowa pianka. Pyszne ciasto z Szarą Renetą, bo ta najlepsza jest do szarlotek :) 1,3 kg dojrzałych jabłek Szara Reneta 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki cynamon CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1/4 szklanki cukru(...)zagnieść. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wstawić do lodówki i schłodzić również 1/3 ciasta. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki, a następnie w plasterki. Oprószyć delikatnie cynamonem i wymieszać. Pianka budyniowa. Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć

https:KKuchniaMniam
Szarlotka z żółtym serem 176

spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażalki. Możemy to też zrobić poprzedniego dnia, albo po prostu mieć porcję ciasta na zaś w zamrażarce.   W tym czasie kroimy jabłka na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i bardzo drobno kroimy każdą ćwiartkę na długie, cienkie plasterki. Wkładamy jabłka do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia (oprócz orzechów), żeby(...)każdy plasterek jabłka był oprószony mąką z przyprawami.   Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki aż utworzą grudkowatą suchą masę.   Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę do tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.   Wyjmujemy ciasto z pieca i układamy

Ugotowane pozamiatane
SZARLOTKA I SERNIK W JEDNYM! PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO! 159

duże jajka - 4 łyżki śmietany powyżej 20% tłuszczu - 6 łyżek płaskich cukru pudru - 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego - 2 łyżeczki cukru waniliowego W/w zmiksuj blenderem na gładką masę. JABŁKA: - 4-5 jabłek antonówek - 1 łyżeczka cynamonu - 4-6 łyżeczek cukru waniliowego - sok z 1/2 cytryny Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na gorącą patelnię, dodajemy(...)dusimy przez 7 minut na dużym ogniu. WYKONANIE: Ciasto wyjmij z zamrażalnika, wylep nim dno tortownicy. Posyp łyżeczką kakao. Wylej masę serową. Na samą górę wykładamy masę z jabłek, robimy to delikatnie aby nie opadły w środek masy serowej. Pieczemy godzinę + 10 minut, temp. 180 stopni C, pieczenie dół i termoobieg. Studzimy całkowicie. Przepyszne! Ciasto ewentualnie posyp cukrem

SMYKWKUCHNI
Niebiańska szarlotka 1270

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce kruche ciasto i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 18 minut. Nadzienie: Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plasterki lub w kostkę bezpośrednio do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny, wanilię, cynamon i wymieszać. Podgrzewać, co pewien czas mieszając(...)lekkiego podduszenia jabłek i odparowania soków. Na sam koniec oprószyć przesianą skrobią ziemniaczaną, wymieszać.  Beza: W misie miksera ubić białka na sztywną pianę.  Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana bezowa. Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka, wyrównać. Bezę wyłożyć na warstwę jabłek i wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez

Słodka Strefa
Szarlotka – przepis mojej babci 601

mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 2 jajka 3 łyżki kwaśnego mleka (lub jogurtu, śmietany) 2-3 kg jabłek, cynamon, wanilia, cukier, 2 łyżeczki masła 2 łyżki bułki tartej Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło, rękami dokładnie rozdrobnij. Następnie dodaj jajka, kwaśne mleko, zagnieć. Ciasto podziel(...)równe części, zawiń w folię, schłodź w lodówce minimum 30 minut. Jabłka obierz, pokrój w plasterki, podsmaż w garnku z dodatkiem cynamonu, wanilii, masła (opcjonalnie cukru) ok 20-30 minut. Blachę (20 x 31 cm – może być ciut większa/mniejsza) posmaruj masłem, podsyp bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Pierwszy ułóż na dno blaszki, następnie podsyp

Mój pomysł na
Jabłecznik z połówkami jabłek 193

mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 4-5 średnich jabłek cukier puder do posypania blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Z mąki pszennej, zimnego masła, śmietany, cukru, proszku do pieczenia i cynamonu zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i do lodówki(...)czasie obieramy jabłka, przekrajamy na pół i wykrajamy gniazda nasienne. Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy je na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i wykładamy nią dno blaszki. Posypujemy mąką ziemniaczaną i układamy połówki jabłek (zostawiamy małe odległości między nimi). Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Boki ciasta lekko sklejamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową 443

wanilią Dr.Oetker 1 budyń śmietankowy 150 ml mleka Biszkopt: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 sztuk dużych jabłek winnych 2-3 łyżki cukru 1 łyżka masła ½ szklanki wody 2 galaretki agrestowe Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao(...)zwykły budyń, masa zgęstnieje. Jeden blat kruchego ciasta umieścić powrotem w formie do pieczenia, wylać ciepły ale nie gorący sernik, rozprowadzić łyżką, gdy wystygnie przykryć upieczonym biszkoptem. Masa jabłkowa: Jabłka obrać okroić w kostkę,  w rondelku rozgrzać masło, dodać jabłka, wsypać cukier-tyle zależy jak kwaśne mamy jabłka, podlać wodą i uprażyć aż zaczną się rozpadać

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania