UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI Dzisiaj proste i pyszne ciasto ucierane z dużą ilością jabłek, cynamonu, z dodatkiem masła orzechowego, banana, gruszki i czekolady. Ciasto idealne na jesień. Pachnie i smakuje idealnie. Ucierane ciasto robi się bardzo szybko i zawsze się udaje! Polecam do kawki! SKŁADNIKI: - 1 bardzo dojrzały banan (w cieście działa jako zamiennik części cukru musi być(...)dojrzały!) - 4 jajka - 2 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki powideł śliwkowych - 200 g masła - 100 g cukru pudru - 2 jabłka - 1 gruszka - 2 łyżki kuleczek czekoladowych - 2 łyżki śmietany lub jogurtu - 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200 g mąki tortowej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu Mąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Białka
SMYKWKUCHNIpysznym jabłecznikiem przygotowanym oczywiście na bazie najlepszych do tego rodzaju ciasta jabłek, czyli jesiennych antonówek. A przy okazji pamiętajcie, że warto zamknąć w słoikach trochę tych pysznych jabłek, które pojawiają się na straganach tylko wczesną jesienią. Potem upieczecie z nich pyszna szarlotkę. Przepis na antonówki na zimę znajdziecie tutaj - klik . Każdy kto piecze ciasta w domu doskonale(...)wtedy bez problemu pokroimy ciasto lub po prostu zsuniemy je na talerz nie krusząc go, ani nie uszkadzając przy wyjmowaniu. Tym razem upiekłam w niej rustykalną kruchą tartę z jabłkami i figami z dodatkiem korzennych przypraw.. Mówię Wam, cudowne smaki i aromaty jesieni. Rustykalna szarlotka z figami Czas przygotowania: 6 0 minut + czas chłodzenia Proporcje
Kulinarne przygody Gatityzagotowujemy w drugiej połowie rozpuszczamy budynie z mąką, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę.Jeśli są kwaskowe można oprószyć je 2 łyżkami cukru i wymieszać. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy następnie(...)przekładamy do blaszki.Połowę jabłek wykładamy na ciasto i lekko dociskamy, na jabłka rozprowadzamy połowę budyniu, następnie wykładamy jabłka i znowu budyń. Wierzch przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż ciasto się ładnie zarumieni, można również sprawdzić widelczykiem. Moje piekło się około 45/50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej upiec je wieczorem
Sama słodycz i szczypta chilimąki pszennej 1 duże jajko 30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suchych szczypta soli 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru 300 szklanki letniego mleka 3 jabłka dodatkowo : olej do smażenia cukier puder do oprószenia. Przygotowanie : Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)zaczynu. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól, cukier puder i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz pokrojone jabłka. Mieszamy do połączenia składników i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy niewielkie porcje ciasta z jabłkami, smażymy na małym ogniu (można pod przykryciem) na rumiano
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidużych ilościach. Cenne witaminy na wyciągnięcie ręki Smacznie i zdrowo. Idealne o każdej porze dnia. Do soku często podaję ryżowe wafle Sonko – pysznie i zdrowo. Składniki: pół reklamówki jabłek (u mnie małe z działki) 4 marchewki 1 gruszka 1 cytryna Przygotowanie: Owoce myjemy. Jabłka i gruszkę kroimy na pół lub w ćwiartki (pozbawiając je gniazd nasiennych(...)ogonków). Marchewki kroimy na pół, a następnie wzdłuż. Cytrynę obieramy. Do wyciskarki wrzucamy naprzemiennie owoce i warzywa. Pierwsza wersja soku: kilka jabłek, 2 marchewki i 1 cytryna. Istna bomba witamin. Druga wersja soku: jabłka, marchewki i gruszka (delikatniejsza, mniej kwaśna, pyszna). Przygotowując sok zawsze mam pod ręką ściereczki uniwersalne Stella . Doskonale sprawdzają się w kuchni. W szybki
Słodkie okruszkizestaw. Daje energię i zapewnia sporą ilość białka, błonnika i innych elementów niezbędnych, by dobrze rozpocząć dzień. Zobaczcie przepis na jabłkowe muffiny orkiszowe POTRZEBUJEMY dwa duże lub trzy średnie jabłka dwa jajka szklankę jogurtu naturalnego 1/3 szklanki miodu płynnego lub słodkiego syropu (cukrowy, z agawy, klonowy) 2 i ½ szklanki płatków orkiszowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli(...)łyżeczka cynamonu ½ szklanki mleka (może być krowie lub roślinne) kilkanaście borówek lub malin tarkę blachę lub foremki na muffinki piekarnik PRZYGOTOWANIE Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ucieramy na tarce (na największych oczkach). Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i utarte
Królestwo Deserówpuszystą masę. Następnie do utartego masła, dodawać stopniowo po jednym żółtku i wsypać kaszkę manny, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Masę cały czas ucierać. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy jajeczno-maślanej dodać masę makową. Wymieszać. Następnie dodać starte jabłka i ponownie całość wymieszać. Na sam koniec przełożyć(...)ostudzić. Na sam koniec polać go polewą czekoladową (masło i gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej). Kroić po stężeniu polewy czekoladowej. Od góry: wygląd masy przed wymieszaniem z jabłkami i wygląd ciasta przed samym pieczeniem Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćdzieciństwa, ciasto, którym zawsze zajadam ze smakiem. Zobacz też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe Przepis na wściekłą szarlotkę Drukuj przepis Porcji: 30 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 6 jabłek szklanka cukru cukier wanilinowy 4 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju papier do pieczenia Przepis 1 Jabłka obieramy(...)pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Czekamy 20 minut, aż jabłka puszczą sok. 2 Wszystkie składniki na ciasto łączymy na jednolitą masę: jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz olej. Mieszamy dokładnie z jabłkami. 3 Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto, równomiernie go rozprowadzając. 4 Wkładamy
Kuchnia BazyliiCIASTO KRUCHE: 450 g mąki pszennej 3 łyżki cukru drobnego do wypieków 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek 1 cukier waniliowy sok z 1 połowy cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka cynamonu BEZA: 5 białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu(...)proszek do pieczenia. Dodać posiekane drobno masło. Ucierać palcami do powstania drobnej kruszonki. Dodać żółtka, zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. JABŁKA: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy i cynamon. Wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni
Gotuj z Mąkąi cukinii o aromacie cytrynowym doskonale sprawdzi się do naleśników, gofrów albo domowych wafli. Można też dodać ją do ryżu na ciepło lub zapiec pod kruszonką. KONFITURA z JABŁEK i CUKINII Składniki: 3 duże cukinie około 1,5 kg jabłek najlepiej zielonych sok z 1 cytryny cukier waniliowy cukier do smaku (około 3/4 szkl) opcjonalnie cynamon(...)Przygotowanie: Jabłka i cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dusimy w odrobinie wody (aby się nie przypalała do dna) w rondlu a kiedy zmięknie dodajemy starte jabłka wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon do smaku
Bon appetit mon amieDODATKOWO : 4 jabłka garść suszonej żurawiny 2 duże łyżki brązowego cukru 1-2 łyżki masła naturalnego 1 laska wanilii 200 ml mleka 1 łyżka cukru(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Przekładamy je do garnka z żurawiną, dodajemy nasionka wanilii, cukier, 1 łyżkę masła i prużymy wszystko na małym ogniu aż jabłka zmiękną, a powstałe płyny odparują. Na naleśniki nakładamy
Kulinarne Fantazje Mariolitylko gruby brązowy cukier wystarczy zmielić go w blenderze ), lub 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 kg jabłek szarlotkowych (antonówka lub szara reneta ) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru sok z 1 cytryny 8 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanka z grubsza posiekanych orzechów włoskich Pianka(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Nadzienie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki a następnie w niezbyt grube plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny, brązowym cukrem, cynamonem oraz kaszą manną. Pianka bezowa: Białka na bezę ubić
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 60 gram mąki quinoa 60 gram mąki kasztanowej 60 gram mąki z tapioki 100 gram masła 1 jajko 250 gram pora 3 średnie ziemniaki 50 gram boczku 2 jabłka (raczej odmian kwaśne) 30 gram sera Gruyere 30 gram Emmentalera 2 łyżki klarowanego masła pieprz sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w łupinach i odstawiamy do przestygnięcia i obieramy(...)siekamy i dusimy 10 minut na klarowanym maśle, następnie dodajemy jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę, oraz tak samo pokrojony boczek, solimy delikatnie i dusimy, aż sok który puściły jabłka odparuje. Gdy por i jabłka przestygną, mieszamy je z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i startym na tarce serem, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą
Quinoa Raz!goździkami, liściem laurowym i przyprawą korzenną sprawiło, że cały dom wypełnił niezwykły aromat. Co tam zima skoro mogę sobie usiąść przy takim deserze :). Pieczone jabłka Składniki 4 jabłka 50 g masła niesolonego 50 g płatków migdałowych 2 listki laurowe 2 goździki 100 g cukru muscovado (dalam normalny) 75 g rodzynek przyprawa korzenna brandy (pominęłam) sok z połówek cytryny(...)pomarańczy Listki laurowe i goździki zmiażdżyć w moździerzu, połączyć z resztą składników i nadziać masą wydrążone jabłka. Piec w 170 stopniach około 30 min. Artykuł Pieczone jabłka pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniapyszny! 4. Piękna skóra. Skład: jabłko, pomarańcza, gruszka, mięta, siemię lniane. "To ulubiony sok osób, które kochają gęste soki z miąższem. Odpowiednie proporcje pomarańczy i soku z jabłek, sprawią, że na długo zapamiętasz jego smak. Pomarańcze mają dużo beta-karotenu, witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny, a witamina C jest cenionym antyoksydantem, który(...)podczas upalnych dni. Dla mnie bardzo smakował, ale niekoniecznie znajdzie miłośników wśród osób nielubiących mięty. 5. Wieczna młodość. Skład: jabłko, ogórek, pietruszka, seler naciowy, jarmuż, szpinak. "To sok głównie warzywny. Kompozycja świeżego selera, natki pietruszki i soczystego jabłka w połączeniu z jarmużem i szpinakiem sprawi, że zakochasz się w tym soku. Seler pobudza przemianę materii (detoks), w następstwie
Di gotuje