jabłka - 25490 przepisów (strona:196/1700)

Szarlotka sypana 227

wanilinowego  cynamon 1 kostka masła opcjonalnie cytryna Przygotowanie: kostkę masła najlepiej włożyć do zamrażalnika.  Jabłka obieramy, i kroimy w kosteczkę czy w pół księżyce.  Obrane jabłka skrapiamy cytryną by nie ściemniały. Wszystkie produkty sypie prócz cynamonu mieszamy w jednej misce. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki suche dzielimy na 3 porcje. 1. pierwsza warstwa suchych(...)cała kostka musi starczyć na 3 warstwy. Na środkowej warstwie układamy najmniej. 3. wykładamy połowę jabłek, posypujemy cynamonem 4. kolejna porcja suchych składników 5. plasterki masła 6. reszta jabłek, posypanych cynamonem 7. reszta suchych składników 8. na wierzch masło, które zostało Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180* około 1 godzinę. Podawać jeszcze ciepłą z ulubionymi lodami

Garnkowe fanaberie
Nalewka jabłkowa staropolska 446

jabłkowych nalewek na naszym blogu.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 200 g suszonych śliwek 100 g rodzynek skórka z jednej pomarańczy (może być suszona) 1 laska cynamonu 3 kwiaty lawendy 1 litr spirytusu 60% 0,3 kg cukru(...)zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, śliwki, rodzynki i cała reszta już nie są potrzebne) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Peruwiańska polewka śniadaniowa z quinoy 146

mnie, ja tak nie szalałam i zamieniłam górę cukru na kilka łyżek miodu). Polecam na chłodne jesienne i zimowe poranki. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 jabłka 1 pigwa laska cynamonu 10 goździków 4 łyżki miodu woda Wykonanie: Quinoę najlepiej ugotować dzień wcześniej, tak samo jak mus z jabłek i pigwy(...)przyrządzamy w następujący sposób: jabłka obieramy ze skórki, pestki usuwamy,   kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do garnka zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy, w tym czasie gdy jabłka zaczynają się gotować, obieramy pigwę i ucieramy na tarce na małych oczkach. Utartą pigwę razem z cynamonem, goździkami i miodem dorzucamy do jabłek i gotujemy, aż uzyskamy niezbyt

Quinoa Raz!
Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą 148

Proste, szybkie i smaczne! Polecam :)   Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą Składniki Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka(...)pieczenia oraz aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180st Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Prażone jabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę wylewamy na spód

Smaki Natalii
Jabłecznik z budyniem i śliwkami 231

mąka do podsypania Wypełnienie : - 2 budynie o smaku toffi lub waniliowym - 200 ml śmietanki 30 % - 200 ml śmietanki 12 % - 300 ml mleka 3,5 % - 4 duże łyżki cukru - 5 jabłek - 200 g wędzonych śliwek - troszkę cynamonu Sposób wykonania : Wszystkie składniki na ciasto mieszamy robotem lub ręcznie, wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na pół godziny . Obieramy jabłka(...)żeby się nie kleiło przy wałkowaniu,z jednej polowy wałkujemy spód i układamy na blaszce, z drugiej wałkujemy i wykładamy boki tortownicy tak jak widać na poniższym zdjęciu . Układamy jabłka  i śliwki ,posypujemy cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Robimy masę budyniową z podanym składników wg przepisu na opakowaniu ,ilość płynu jest celowo mniejsza żeby masa po upieczeniu

Wypieki Rene
Szarlotka z orzechową pianką i lodami 181

powiecie na urozmaicenie tradycyjnego przepisu o orzechową piankę? Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 1 łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść ciasto, zawinąć w folię i przenieść(...)przestudzeniu, posypać budyniem w celu zatrzymania soku z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 151

będzie post zwieńczony wykwintnym niedzielnym daniem. Dzisiaj zaproponuję zwykłe drożdżowe racuchy z jabłkiem. W prawie każdym domu robi się je według starych domowych receptur, a chyba nawet częściej wedle maminych rad "na oko". Ja też najczęściej tak właśnie przygotowuję racuchy. Ostatnio chciałam jednak jakoś je spisać, żeby służyły kiedyś moim synom jako wskazówka do samodzielnego przygotowania tradycyjnej ciepłej kolacji(...)Pamiętam, że był piękny dzień, chyba kończyło się lato,  a z kuchni Basi wydobywał się jakiś nieziemsko cudowny zapach. Właśnie wówczas zostałam poczęstowana mięciutkimi racuchami z kawałkami jabłka. Obficie obsypane cukrem pudrem, cieplutkie, w towarzystwie zimnego mleka. Pychota! Jak widać zapamiętałam je na zawsze. I właśnie dzisiaj, kiedy przymierzałam się do opisania naszych podwójnych racuchów, zjawił się

I tu będę miała takie te
Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 199

nią sięgnijcie. Oczywiście jak zawsze zakończyć chcę kolejnym przepisem z zachętą do wypróbowania. Dziś na słodko. Jabłecznik, który w moim zeszycie z przepisami zatytułowany jest "Szybki placek z jabłkami". Robiłam go zwykle z mąką pszenną, ale teraz wypróbowałam orkiszową i polecam. Należy przygotować: - 4 jajka - 1 szklankę cukru ( tu trzcinowy) - 2 szklanki mąki jasnej (tu orkiszowa) - 6 łyżek oleju(...)minut. Ciasto jest ciężkie,  raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki, lekko studzę posypuję pudrem i zdejmuję brzeg tortownicy.    Taki krąg to ja rozumiem! Jabłek jest sporo, więc lepiej wystudzić, żeby się nie poparzyć. Wychodziliśmy kiedyś z mężem na koncert,  zostawiliśmy Chłopakom ten jabłecznik z pozwoleniem na konsumpcję, ale tego, że po powrocie zastaniemy

I tu będę miała takie te
Cynamonowo - imbirowe ciasto z jabłkami 129

twórczy, napawa nadzieją i radością. Radością tym większą, kiedy możemy przygotowany posiłek dzielić z drugą osobą. Dla wszystkich, którzy chcą stworzyć coś pysznego, a swoją kuchnię wypełnić zapachem pieczonych jabłek i cynamonu, polecam ciasto imbirowo - cynamonowe. Doskonałe na jesienne dni. I te słotne i te słoneczne. Za te korzenne zapachy też lubię jesień. Imbirowo – cynamonowe ciasto z jabłkami(...)Jajka ubić z cukrem. 4. Dodać olej i rodzynki – wymieszać. 5. Dodać przyprawy z miseczki – wymieszać. 6. Dodać mąkę z proszkiem i sodą – wymieszać. 7. Dodać pokrojone w kostkę jabłka – wymieszać. 8. Na końcu można dodać szczyptę kurkumy – wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Piec ok. 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Kuchnia smaków
Wypiekane Pierożki z Jabłkami II 163

wypiekach nie poskąpię. Wręcz przeciwnie. W międzyczasie Pierożkom dostała się druga nazwa: Poznańskie Tytki z Jabłkami. No cóż, zwał jak zwał, ważne, że smaczne!:) Wypiekane Pierożki z Jabłkami II (z porcji wychodzi od 16-20 sztuk)   fot. Izabela Magdalena Nadzienie: ok. 500 - 700 gram jabłek 20 gram masła trochę soku z cytryny 60 gram cukru(...)szklanki) rodzynki (opcjonalnie) cynamon Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do garnuszka wrzucamy masło, cukier, jabłka, wszystko delikatnie kropimy sokiem z cytryny, dodajemy rodzynki. Całość dusimy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Ciasto drożdżowe: 200 ml mleka 50 g masła 375 gram mąki (ok. 3,5 szklanki) 1 paczuszka suchych drożdży 50 gram cukru (ok. 1/4 szklanki

Kuchnia smaków
Dżem z owoców kiwi. 167

kiwi 4 szklanki cukru 2 duże kwaskowate jabłka sok z 1 cytryny Sposób wykonania :   K iwi obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj np. blenderem. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. jabłka wsyp do garnka, podlej odrobiną wody, i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną(...)jabłek dodaj zmiksowane kiwi, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiki dobrze zakręć wieczkami i ustaw do góry dnem do ostygnięcia. Możesz je także pasteryzować przez 10-15 minut, aby mieć pewność, że się nie popsują. Przechowuj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotka - zwiastun jesieni oraz sposób na jabłka w słoiku na zimę 195

Dawno, dawno temu w zeszycie z przepisami mojej mamy znalazłam przepis na szarlotkę.  I było to pierwsze ciasto, które upiekłam. Ze wszystkich ciast z jabłkami szarlotkę lubię najbardziej. Przepyszne delikatnie półkruche ciasto, jabłka świeże starte lub ze słoika (już zapakowałam mus jabłkowy do słoików na zimę) - im więcej tym lepiej! I charakterystyczna dla szarlotki kratka obsypana cukrem(...)jeszcze Wam polecam! Składniki: 1 jajko niepełna szklanka cukru 3 szklanki mąki  2 łyżki śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny szczypta soli około 10-12 jabłek lub duży słoik z jabłkami Przygotowanie: 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki, by ciasto nie lepiło się do rąk. Na blachę wykładamy 3/4 ciasta

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pomarańczowe muffiny ze śnieżną pierzynką. 197

mało kto zastanawia się skąd ta pomarańcza się wzięła. "...Trudno w to uwierzyć, ale ani starożytni Grecy, ani Rzymianie podobno nie znali pomarańcz! Spotka się twierdzenie, że tzw. złote jabłka Hery, ślubny prezent od Gai, które Herkules miał zdobyć w ramach swojej jedenastej pracy, to niejako zakodowany opis pomarańczy- bowiem po cóż Hesperyda miałaby tak znowu strzec zwykłych(...)brakuje podstaw do twierdzenia , iż faktycznie chodziło tu o pomarańcze. Z jednej strony Herkules był uczciwym facetem - skoro więc oficjalnie oświadczył, że kradł jabłka to były to jabłka a nie pomarańcze. Gdybyśmy chcieli dosłownie tłumaczyć tę wiadomość to trzeba by raczej przyjąć, że chodziło o...  pomidory. (pomo-d'ore = złote jabłka, zaś pomarańcza =pomo+arancia

Farmażony
Kaczka pieczona z jabłkami 161

umytą kaczkę natrzeć czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem oraz majerankiem również w środku. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, posypać majerankiem. Jabłkami nafaszerować kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Gdy nasza kaczka(...)będzie się już piekła przez 1h10minut, możemy umyć pozostałe jabłka, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i posypać majerankiem. Tak przygotowane jabłka układamy wokół naszej kaczki i razem pieczemy do końca naszego czasu czyli jeszcze 45 minut. Po upieczeniu pozostawić kaczkę na 15 minut by odpoczęła, a soki równomiernie rozłożyły się po całym mięsie. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Jaglanka z jabłkiem na śniadanie 146

Moje ulubione danie z dzieciństwa to ryż z jabłkami. Mama gotowała gęsty, klejący, słodki ryż na mleku, do tego duszone jabłka z rodzynkami, kleks śmietany i duża szczypta cynamonu. Mniam! Teraz, kiedy polubiłam kaszę jaglaną, właśnie na nią zamieniłam ryż i trochę odchudziłam tą pyszność. Ujęłam jej sporo kalorii nie zatracając ani odrobiny smaku. Polecam nie tylko(...)zdrowe śniadanie, ale i na pyszną, sycącą kolację czy lekki obiad. Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka miodu 2-3 jabłka 2 łyżki jagód goji 1 łyżka miodu 1/2 małego jogurtu greckiego lekkiego szczypta cynamonu Przygotowanie: Kaszę opłukać na sicie obficie najpierw gorącą, a później zimną wodą. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować

Cakes By Kejt