jabłka - 25490 przepisów (strona:192/1700)

Jesienna rolada orzechowa z marchewką i jabłkiem 181

Jesień powoli zastępuje zima, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zasmakować w tym słodkim jesiennym zestawieniu jabłek, marchewki i orzechów z czekoladą. Wszystkie składniki dostępne są w sklepach przez cały rok, ale myślę, że i jabłka, i orzechy właśnie teraz są najlepsze. Jeśli nie przepadasz za marchewką lub nie lubią jej Twoje pociechy, spróbuj w tej postaci(...)zamrażalnikowi. Marchewki i jabłka obierz. Marchewki pokrój na mniejsze kawałki i w niewielkiej ilości wody (do pokrycia) ugotuj na miękko. Odlej część wody i zmiksuj blenderem na gładko. Jabłka zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami wprost do garnka i zalej sokiem z cytryny. Ja tarłam dookoła gniazda nasiennego, można je jednak najpierw wykroić i zetrzeć takie kawałki

Anioszek w kuchni
Aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem 175

będzie to aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem i korzennymi przyprawami, cynamonem, kardamonem i imbirem.  Smakowicie i zdrowo. Zapraszam 😍. Aromatyczna kawa Inka z pieczonym jabłkiem Czas przygotowania: Składniki na 2 porcje 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina mielonych goździków 2 łyżki kawy  Inka Klasyczna 400 ml gorącej wody 200 ml gorącego mleka po 2 szczypty kardamonu(...)imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu opcjonalnie miód do posłodzenia Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy górną część, czyli kapelusik. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne,    posypujemy przyprawami i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu z jabłek wydrążamy miąższ i miksujmy go.  Do 2 kubków wsypujemy kawę, zalewamy ją wodą i mlekiem, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Wątróbka z jabłkiem 165

wątróbki • 3 jabłka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżeczka majeranku • 4 łyżki masła do smażenia • szczypiorek • mąka do panierowania Wykonanie: • Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i każdą ćwiartkę pokroić na 3 części. • Rozgrzać 1 łyżkę masła i obsmażyć jabłka z odrobiną soli(...)maśle na złoty kolor, podlać 1/4 szklanki wody i poddusić do odparowania wody. • Gotową watróbkę przyprawić solą i pieprzem. • Watróbkę wymieszać z jabłkami, posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać

To co kocham
Jagodzianka z rabarbarem i kaszą jaglaną 145

dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6, oraz żelaza i miedzi. Składniki: • 1 szklanka jagód • 2 jabłka • 4 cienkie łodygi rabarbaru • 2 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki cynamonu • szczypta soli • ugotowana kasza jaglana Wykonanie: • Rabarbar umyć i pokroić na plastry. Zasypać cukrem i odstawić(...)minut, aż puści sok. • Zagotować rabarbar, dodać obrane i pokrojone na drobne kawałki jabłka i szczyptę soli. • Podlać 2 szklankami wody. Gotować, aż rabarbar się rozpadnie. • Wsypać jagody, cynamon i gotować jeszcze ok. 5 minut. Odłożyć kawałek jabłka i kilka jagód do dekoracji. • Gotową zupę po lekkim ostygnięciu zmiksować

To co kocham
Tosty z masłem orzechowym i jabłkiem 172

były małe, na takie kanapki z tostownicy mówiły „kosmiczne” i bardzo często gościły w mojej kuchni. Te z masłem orzechowym i jabłkiem to moja premiera. Składniki na 8 trójkątów: • 8 kromek chleba tostowego • 1 duże jabłko • masło orzechowe typu crunchy • masło zwykłe Wykonanie: • Każdą kromkę chleba tostowego posmarować(...)strony zwykłym masłem, a z drugiej strony masłem orzechowym. • Jabłko obrać, przeciąć na ćwiartki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. • W tostownicy położyć kromki chleba masłem zwykłym do teflonu, orzechowym do środka. Na masło orzechowe położyć plasterki jabłka, przykryć drugą kromką. Na zewnątrz ma być masło zwykłe, które

To co kocham
Rabarbar z jabłkami pod pierzynką z pianek 158

alternatywą dla ciasta do kawy. Najlepiej użyć do deseru białe pianki, chociaż trudniej je dostać, bo najczęściej spotykam w sklepie kolorowe. Składniki: • 2 łodygi rabarbaru • 2 jabłka • 2 banany • 2 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego • 3 łyżki suszonej żurawiny • 3 łyżki płatków migdałowych • 2 opakowania białych pianek marshmallows Wykonanie: • Rabarbar obrać z włókien, pokroić(...)kawałki. • Jabłka ze skórką pokroić w kostkę, banany w cienkie plasterki. • Rabarbar i jabłka zasypać cukrem, odstawić na 30 minut, po czym odlać powstały sok. • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wyłożyć rabarbar z jabłkami, posypać żurawiną i płatkami migdałowymi. • Wstawić do piekarnika nagrzanego

To co kocham
Paszczaki 170

jajek -4 dkg drożdży -6 łyżek cukru -5 dkg masła -szczypta soli -aromat, cukier trzcinowy do posypania bułek -2 jabłka lub puszka ananasów w plastrach -jeśli wybierzemy jabłka, to jeszcze : 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki wody(...)łyżeczki cynamonu Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 10 plastrów. Na patelni zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy kwasek cytrynowy a na końcu cynamon. Na syropie układamy plastry jabłek i gotujemy ok. 5 minut, delikatnie obracając. Zdejmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia. Jeśli jest to ananas z puszki, to tylko odsączamy. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dodajemy

Maminek kulinarny
Chipsy jabłkowe 157

powodzeniem możecie jej użyć :) Aby nadać jabłkowym chipsom dodatkowego smaku i aromatu warto posypać je przed rozpoczęciem suszenia odrobiną cynamonu (ja tak zrobiłam z połową partii). Składniki: 6-8 jabłek sok z połowy cytryny cynamon Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki (im cieńsze tym lepiej). Nie obieramy ze skórki! Można też wyciąć gniazda(...)ciemnieniu owoców). Plasterki układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach (z wyposażenia piekarnika) jeden obok drugiego (nie mogą na siebie zachodzić). Teraz można też posypać jabłka cynamonem. Jabłka wkładamy do rozgrzanego do 70 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Suszymy ok. 6 godzin (przy bardzo cienkich plasterkach czas suszenia może być krótszy). Po wysuszeniu chipsy układamy na kratce do wystudzenia

MyCookBook.pl
Ciasto z jabłkami i orzechami 253

zimne dni :) Cynamon delikatnie rozgrzewa i cudownie pachnie. Filiżanka herbaty do kawałka ciasta i jesteśmy zaczarowani. Bardzo prosty przepis, który warto mieć w swoich zapiskach. Zapraszam! Ciasto z jabłkami i orzechami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół kostki margaryny (ok 125g) 3 duże jabłka duża garść rodzynek 1 szklanka drobno posiekanych orzechów łyżka cynamonu (ewentualnie) Przygotowanie: Jabłka umyć, obrać i pokroić na małą kostkę.  Jaja ubić z cukrem. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na końcu dodajemy miękką margarynę. (można roztopić i wystudzić) Kolejno dodawać orzechy, rodzynki i jabłka- delikatnie mieszając. Masa jest dość gęsta

Tagebuch po polsku
Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) 205

oczkach. Ja jednak postanowiłam "posiekać" je w cienkie plasterki za pomocą obieraczki #Ambition, ponieważ jej ostrze wykonane ze stali nierdzewnej pokryte jest powłoką nieprzywierającą "non-stick" - dzięki temu pocięte jabłka nie ściemniały, jak przy kontakcie z tradycyjną tarką jarzynową bez powłoki (jeszcze nigdy nie udało mi się sokiem z cytryny uratować koloru jabłek po starciu(...)będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy. Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy

Kolorowy Przepisownik
Rolada jabłkowa 156

jabłek, rewelacyjna rolada :) U mnie zniknęła w ciągu kilku minut :) Składniki: - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią jabłka i posypujemy cynamonem(...)oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej przygotowane jabłka i pieczemy przez około 35 minut w 180 C. Upieczony biszkopt przekładamy na zwilżoną ściereczkę, tak by na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy jabłkowej

Zainspirowana w kuchni
Odchudzone crumble z jabłkami 230

wersję kruszonki masło zamieniłam na olej kokosowy, mąkę pszenną na jaglaną a cukier puder na cukier trzcinowy. Polecam dodać jeszcze orzechy, np. włoskie. CRUMBLE Z JABŁKAMI Składniki: - 4 jabłka - cynamon - 70 g płatków owsianych górskich - 100 g mąki jaglanej - 50 g wiórków kokosowych - 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego - 120 g oleju kokosowego Jabłka obrać i pokroić(...)Posypać cynamonem, wymieszać i ułożyć na formie do pieczenia.  Płatki owsiane, mąkę, wiórki kokosowe oraz cukier wymieszać ze sobą. Dodać olej kokosowy i wyrobić ciasto. Następnie posypać nim jabłka. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Najlepiej podawać z lodami waniliowymi. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Kruche ciasto z konfiturą jabłkową 202

Podaję Wam dzisiaj przepis na bardzo łatwe kruche ciasto z jabłkami. A właściwie z konfiturą jabłkową, którą możecie zrobić sami w domu. Przepis na nią znajdziecie  w tym miejscu! Jest rewelacyjna w smaku i idealna do tego typu słodkości.  Zabieramy się za ciasto! Składniki 380 g mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła(...)ciasta wyłożoną papierem do pieczenia . Jeśli korzystacie z konfitury, to przesmażcie ją w rondlu ,odparuje się w ten sposób trochę wilgoci. Łyżka w jabłkach ma stać! Wychłodzić jabłka. Wychłodzone wyłożyć na niepodpieczony spód- jeśli chcecie podpieczcie go 10 minut, ale nie jest to konieczne. Wyrównać jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażarki , na dużych oczkach. Piec

Z Kuchni Do Kuchni
Jabłka w Cieście Dyniowym 184

owsiane w blenderze na drobniutki suchy proszek. Jak już miałam mąkę gotową, wszystkie składniki wsypałam do miski i wymieszałam wszystko razem, można zmiksować mikserem lub wymieszać kuchenną rózgą.  Jabłka umyłam, pokroiłam w centymetrowe plastry, z których wydrążyłam gniazda nasienne i obrałam ze skórki. Każdy plaster maczałam w cieście i układałam na rozgrzanej patelni, wcześniej tylko spryskanej odrobiną rozpuszczonego(...)oleju kokosowego. Smażyłam po dwie minutki na każdą stronę jabłka. Są przepyszne posypane cukrem, choć smażąc trudno nie podjadać :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) */ post zawiera lokowanie produktu - Ballarini Portofino patelnia

Blondynka Gotuje
Jabłka w cieście 187

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszne jabłka w cieście. Idealne na deser na ciepło i na zimno(...)łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Olej do smażenia Opcjonalnie cynamon 5-6szt sporych jabłek najlepsze lekko kwaskowe Dodatkowo cukier do obtaczania upieczonych jabłek Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz zwykłego cukru i oleju wymieszać na gładką, jednolitą masę. Jabłka umyć obrać ze skórki i wydrążyć środki po czym pokroić na plastry. Jabłka

W garach u Gosi