jabłka - 25490 przepisów (strona:189/1700)

Mała Pyzia 102

sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. =>MASA Z JABŁEK SKŁADNIKI: - 1,2kg jabłek - 1 galaretka pomarańczowa - 1 łyżka masła - 2 łyżki cukru WYKONANIE: Masło roztopić dodać jabłka utarte na grubych oczkach oraz cukier, przez chwilkę prażyć. Dodać suchą galaretkę i jeszcze przez(...)chwile prażyć na wolnym ogniu. Jabłka odstawić i czekać aż ostygną po czym wyłożyć na biszkopt, na jabłka układamy okrągłe biszkopty. =>MASA JOGURTOWA SKŁADNIKI: - 1 litr jogurtu owocowego (u mnie brzoskwinia- marakuja) - 1 galaretka brzoskwiniowa - 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/3szkl wody, gdy zacznie tężeć dodać do jogurtu. Całość dokładnie wymieszać, wylać

Dziś Ja gotuje
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 133

Dzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową(...)polewą miodowo- migdałową, na pewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )  50 g cukru cynamon   Ciasto: 1,5 szkl

Różne smaki w kuchni
racuchy z jabłkami 149

sprawić Jej niespodziankę i przygotować na śniadanie jakieś pyszności. Tym razem pomysł napadł na mnie z samego rana, oglądając FB Ani Starmach. Zapraszała na racuchy z jabłkami, a jabłka czekają na swoją kolej do zjedzenia. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale najważniejsze jest, że racuchy są. Składniki: 2 duże jabłka  170 g mąki (ja użyłam mąki samorosnącej, która(...)proszek do pieczenia) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru lub cukru waniliowego 2 jaja 150 ml mleka 1 łyżka oleju szczypta cynamonu Przygotowanie: jabłka obrać i pokroić w kostkę  suche składniki zmieszać razem mokre składniki dokładnie roztrzepać rózgą  do suchych składników dolewamy mokre cały czas mieszając rózgą do masy dodać pokrojone

Gotowanie z pasją
Batony – Dobra Kaloria (Kubara) 948

orzech: Daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), wiórki kokosowe, orzechy nerkowca (5,8%), orzeszki ziemne (3,9%). Może zawierać kawałki pestek owoców. Czerwony - jabłko&cynamon: Daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), jabłka suszone (12%), orzechy nerkowca, rodzynki, cynamon (0,7%) Może zawierać kawałki pestek owoców. Fioletowy - śliwka&ziarna: Daktyle, śliwka suszona (27%), ziarno słonecznika(...)przez nas szarlotki <3 Ta wersja jest póki co najbardziej miękka i lepka w strukturze od poprzedników. W smaku równocześnie na pierwszym planie znajduje się kwaskowatość jabłek i pikantność ukochanej przez nas przyprawy. Następnie zalewa nas spora słodycz pochodząca z daktyli i rodzynków. Tutaj z kolei chrupki jakby nieco zmiękły, natomiast fajnej chrupkości nadają kawałki

Candy Pandas
Batony owocowe – Vitanella (Biedronka) 174

nadal są zgodne z naszymi przekonaniami i tym samym nie obciążą naszego portfela! 😃 Nazwa:  Batony owocowe z dodatkiem jabłek i malin / orzechów Firma: Vitanella Skład: z dodatkiem jabłek i malin – owoce 94% ( daktyle 89%, suszone jabłka 4%, suszone maliny w proszku 1,3%), olej słonecznikowy, woda, skoncentrowany sok cytrynowy, aromaty naturalne. z orzechami – daktyle 87%, orzechy(...)gramowe batoniki. Ciemny kolor obu wersji zawdzięczamy głównemu składnikowi, czyli daktylom. Batoniki są cienkie i lepkie z drobnymi nie zmielonymi do końca kawałkami owoców czy orzeszków. Smak: Wersja z jabłkiem i malinami pachnie nieco landrynkowo. Struktura jest trochę krucha, trochę ciągnąca, w buzi nie tworzy mordoklejki tylko powoli się rozpuszcza, W smaku dominują oczywiście daktyle ale jabłko też ma swój

Candy Pandas
Jabłecznik dietetyczny 374

keksówka" : na spód ciasta: 2 jajka 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 8 herbatników maślanych - pokruszone 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu śmietankowego masa jabłkowa: 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu środek ciasta: 1 jajko 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 3 łyżki mleka 1,5% wierzch ciasta: serki homogenizowane waniliowe - ok. 250g płatki(...)opcja grzania góra/dół). Foremkę wysmaruj za pomocą pędzelka olejem kokosowym. Do miski wrzuć składniki na spód ciasta, wymieszaj i wyłóż masą blaszkę do pieczenia. Następnie dodaj przygotowane jabłka - wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Teraz przygotuj środek ciasta - składniki wymieszaj na gładką masę i rozsmaruj na jabłkach (po 15 minutach pieczenia spodu) - piecz kolejne

Alutka-Gotuje
Przepis # 18 Pierogi z jabłkiem 131

Witajcie,  przyznam się, że nigdy nie jadłam pierogów z jabłkami. A że dostałam trochę jabłek postanowiłam je je jakoś sensownie wykorzystać. Lubię eksperymentować w kuchni więc wypróbowałam(...)połączenie - pierogi z żytniej mąki z nadzieniem jabłkowym. Całość polałam sosem pomarańczowym.  Składniki  Zaczęłam od przygotowania farszu tak by mógł wystygnąć. Farsz - około 0,5 kg jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - garść rodzynek Wykonanie Jabłka pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnuszka. Dolałam odrobinę wody. Całość prużyłam do momentu aż jabłka stały się bardzo miękkie

Health-Fit-Life
Ryż zapiekany z budyniem i jabłkami 193

próbowaliście połączyć to pyszne danie z warstwą budyniu? Jeżeli nie - to koniecznie spróbujcie - rewelacja! :) Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu (nie solić wody!). Po ugotowaniu, dobrze odsączyć i przestudzić. Jabłka obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki. Przełożyć do rondla, dodać 3 łyżeczki cukru i wody – wymieszać. Przykryć pokrywką i podgotować (ok. 20-25 minut), aż jabłka lekko(...)rozgrzać do 150°C (z włączonym termoobiegiem). Przygotować naczynie żaroodporne i wysmarować je masłem. Wyłożyć warstwę ryżu. Wyrównać. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać cynamonem. Wyłożyć jabłka. Wyrównać. Znów posypać cynamonem. Na samym końcu wylać budyń. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 25 minut. Wyjąć i przestudzić. Smakuje wyśmienicie zarówno od razu po przygotowaniu

Świat Domowej Kuchni
Bułeczki francuskie jabłkowo – gruszkowe z nutką rumu i cukrem trzcinowym 211

ochota na chrupiące, ciepłe, cynamonowe bułeczki z jabłkami. Do przepisu użyłam gotowego ciasta francuskiego. Nadzienie sporządziłam z jabłek i gruszek, jednak jeśli chcecie, możecie zrobić tylko z jabłek, lub jedynie z gruszek. Natomiast polecam wypróbowanie takiego połączenia, ponieważ idealnie do siebie pasują. Nie ma na co czekać. Do dzieła! Bułeczki francuskie jabłkowo – gruszkowe z nutką rumu(...)jabłka 3 gruszki kilka kropel aromatu rumowego kilka kropel aromatu arakowego 1 łyżka cynamonu 1/3 szklanki cukru ( użyłam ksylitolu) 1 jajko cukier trzcinowy do posypania   Przepis: Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na tartce. Wrzucić na patelnię i odparować wodę. Dodać cukier, cynamon i aromaty. Wymieszać i odstawić z ognia. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Rozłożyć płat

Jaglusia
Śląskie Smaki 2017 i jabłko pieczone z marcepanem i wiśniami. 170

płatki migdałowe lekko sprażone owoce do dekoracji sos czekoladowy Jabłka myjemy, odkrawamy poziomo czapeczkę tuż pod ogonkiem, wydrążamy środek i napełniamy masą marcepanową (najlepiej własnej roboty) Nakrywamy jabłka czapeczką i zapiekamy. Przed podaniem pod czapeczkę wkładamy wiśnie lub inne owoce w likierze, posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z sosem czekoladowym. Niestety mimo wykwintnych dań nie zmiesciliśmy się w pierwszej(...)podstawa zdrowego jedzenia i smaku.   Tak, to moja wnuczka - ależ panna wyrosła ! Tym razem  najlepsze wg Jury byly proste smaki pań  serwujacych pierogi i racuchy z jabłkami. Tak, było koncertowo... ....i kabaretowo. Pamiątkowe dyplomy i nie tylko oraz gromkie brawa publiki. Fajnie było

Gotuj Sam!
Szarlotka z kisielem 129

Korzystając z darów jesieni postanowiłam zaproponować Wam szarlotkę. Sprawdzi się idealnie na weekend. Jest słodka i krucha. No czy może być coś smaczniejszego na jesienny wieczór niż pachnąca jabłkami, domowa szarlotka? Polecam Wam również przepis na „Szarlotkę z kremem”. Szarlotka z kisielem Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 250 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)cukier. Dobrze zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy ja na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalki. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Pozostałe nam białka ubijamy na sztywno, dodajemy do startych jabłek i delikatnie mieszamy. Formę

PatiGotuje
ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM 151

każdy) ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki miodu ● 4 łyżki musztardy Dijon ● 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ● 2 ząbki czosnku ● sok z ¼ cytryny ● 3 słodkie jabłka ● masło do smażenia   Przygotowanie: Filety z łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W płaskim naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, czosnek i sok z cytryny. W przygotowanej marynacie obtocz rybę(...)przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybę przełóż do naczynia do pieczenia, piecz około 15 minut w temperaturze 190°C. W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka i rozmaryn, duś na małym ogniu około 10 minut, a następnie wyjmij gałązki rozmarynu. Upieczonego łososia podawaj z jabłkami, dekorując

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
francuskie z jabłkami pomarańczowymi... 154

jabłka 4 sztuki, kisiel pomarańczowy 2 opakowania, cukier 3 łyżki, cynamon 2 łyżeczki z dwóch dojrzałych, soczystych, słodkich pomarańczy wycisnąć sok, jeśli są pestki to usunąć obrane jabłka pokroić na średnie kawałki, wsypać do miski, wlać sok z pomarańczy, wsypać cukier i kisiele proszek, wszystko wymieszać ciasto francuskie rozwinąć i położyć na blaszce z papierem do pieczenia(...)cieście rozłożyć jabłka zostawiając brzegi do nałożenia na farsz, ciasto po nałożeniu na jabłka posmarować wodą i posypać cynamonem piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, zostawić do wystugnięcia najlepiej na całą noc aby kisiel w jabłkach dobrze zastygł - taki deser jest obłędnie smaczny...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
CRUMBLE Z JABŁKAMI ALBO JABŁKA POD KRUSZONKĄ 1120

pojedynczych kokilkach.  Polecam gorąco! Składniki: na 5 kokilek 3 duże jabłka pokrojone w drobną kostkę cukier (ilość zależy od tego jak kwaśne bądź słodkie są jabłka) trochę cynamonu cukier waniliowy sok z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka masła opcjonalnie: rodzynki i suszona żurawina - ja nie dodawałam, bo nie byłam pewna, czy moi goście lubią takie(...)dodatki Kruszonka: Przepis na tradycyjną maślaną kruszonkę jest  tutaj . Wykonanie: Pokrojone w kostkę jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, i smażymy chwilę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon. Mieszamy. Kokilki lub inne naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Nakładamy przesmażone jabłka, a na nie sporą ilość kruszonki. Wierzch możemy posypać dodatkowo odrobiną cukru waniliowego

Walijskie Pichcenie
PLACUSZKI Z JABŁKAMI I SERKIEM WANILIOWYM 164

placuszki z jabłkami i serkiem homogenizowanym są naprawdę pyszne.Wyśmienicie smakują nawet na śniadanie i kolację.Można je podawać z cukrem pudrem czy śmietaną. SKŁADNIKI 4 jabłka 3 jajka 2 łyżki cukru 300g serka homogenizowanego waniliowego szklanka mąki olej lub masło klarowane do smażenia WYKONANIE Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Żółtka oddzielić(...)białek i utrzeć z cukrem i serkiem.Do masy dodać mąkę i jabłka.Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z masą z jabłkami.Na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem nakładać łyżką gotową masę.Smażyć z obu stron przez kilka minut do uzyskania złotobrązowego koloru.Osączyć na papierowym ręczniku i podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania