herbatniki - 5808 przepisów (strona:241/388)

Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą 709

czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady. Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm ) Spód: 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania ) 120 g masła Masa serowa: 750 g sera sernikowego(...)wiadereczka ) 200 g białej czekolady 2 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne ) 250-300 g malin Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować

kolorowotorcikowo
Ciasto porzeczkowe toffi 178

porzeczki, pomyślałam o tradycyjnych przetworach na zimę: sok, dżem, ale jakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się! Biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki(...)miałkiego cukru 3/4 mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 szklanki mleka Ciastka herbatniki około 35 sztuk 1 puszka kajmaku   Na wierzch 200 ml. kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżeczka

Jadło i czytadło
Ciasto Kubuś (bez pieczenia) 194

duży sok Kubuś (marchew,jabłko,brzoskwinia) 200 g masła 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru masa śmietankowa 350 ml śmietany 30% 1 galaretka brzoskwiniowa dodatkowo 1 galaretka brzoskwiniowa herbatniki Wykonanie: Z soku odlewamy szklankę w której rozpuszczamy budynie(...)cukrem. Rozrobione budynie wlać do gotującego soku i gotować jak tradycyjny  budyń. Schłodzić. Do wystudzonego budyniu dodawać miękkie masło i ucierać (mikserem)do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy herbatnikami, następnie wylewamy na nie masę  i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i odkładamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywną

magiczna kuchnia Kasi
Budyń warstwowy czekoladowo-waniliowy 120

Składniki: 1 budyń czekoladowy 1 budyń waniliowy 1 litr mleka 8 sztuk herbatników kolorowa posypka do ozdoby Wykonanie: Pierwszy ugotować budyń(...)czekoladowy według przepisu na opakowaniu .   Przelać do szklaneczek, wyrównać powierzchnię (zostawić 2 łyżki budyniu do ozdoby) . Następnie ugotować budyń waniliowy. Na warstwę czekoladową wyłożyć pokruszone herbatniki i zalać waniliowym budyniem. Wierzch ozdobić pozostałym budyniem i odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać ozdobną posypką

magiczna kuchnia Kasi
Trufle bananowe 133

Składniki: 2 banany 2 szklanki pokruszonych herbatników 1/2 szklanki wiórków kokosowych Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem na gładka masę. Herbatniki pokruszyć i połączyć z bananem. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki do zastygnięcia

magiczna kuchnia Kasi
Deser porzeczkowy z ksylitolem i kokosem ZDROWE ZĘBY 239

przygotowania: 2 godziny Składniki 2 garście czerwonych porzeczek obranych z kiści 5 łyżek cukru brzozowego łyżeczka oleju kokosowego VIRGIN 15 listków mięty Opakowanie konfitur-fix (bądź innego zawierającego pektyny) Herbatniki  150ml zimnej śmietany kremówki 30%tł Przygotowanie: 1/ Porzeczki wymieszane z odpowiednią porcją konfitur-fixu i ksylitolu (patrzymy na opakowanie ile dodać na konfiturę) gotujemy zalane wodą tylko(...)minut 2/ Gdy konsystencja będzie odpowiednia, ubijamy bitą śmietanę dodając przy końcu cukier brzozowy i wyskrobane łyżką kawałki oleju wyjętego z lodówki. Nakładamy bitą śmietanę i wbijamy herbatniki. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Tort malinowy bez pieczenia 270

musicie zdradzać, że zrobienie go było, aż tak proste :). Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm. Ciemny spód: 30 dag ciemnych herbatników 10 dag miękkiego masła 1. Herbatniki wkładamy do blendera i mielimy na piach, dodajemy miękkie masło - ponownie blendujemy. Gotową masę przekładamy do tortownicy, ( spód wykładamy papierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa

Apetyczna babeczka
Tarta z owocami 160

cukru pudru, 300 g herbatników, 100 g masła, 600 g owoców ( maliny, truskawki, jeżyny, borówki) 1 galaretka (cytrynowa, agrestowa lub kiwi) Wykonanie: Galaretkę rozrabiamy w szklance gorącej wody. Herbatniki kruszymy i dokładnie mieszamy z masłem. Gotową masę przekładamy do formy na tartę o średnicy 26cm. Mocno dociskamy. Odstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła. Śmietanę ubijamy na małych obrotach

Passion of Cooking
Deser LETNIA POKUSA z porzeczkami i szałwią 141

dostarczą wam rutyny, manganu, jodu czy boru czyli rzadkich i bardzo istotnych składników. Zapraszam do wypróbowania! Dla 2 osób Składniki: 200g czarnych porzeczek 100g białej czekolady dobrej jakości Kilka herbatników PETITEK 1 dojrzała brzoskwinia 100g orzechów nerkowca 100ml śmietany kremówki 30%tł 10 dużych listków świeżej szałwii cukier brązowy (dla dzieci cukier brzozowy) Przygotowanie: 1/ Porzeczki zagotowujemy z odrobiną(...)szklanek łódki dajemy na spód mus z porzeczek i czekolady a następnie przykrywamy go masą z nerkowca i kremówki. W masę wbijamy kawałki brzoskwini i posypujemy rozkruszonymi herbatnikami. Można wbić waflowe rurki bądź trójkąty :) SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Cytrynowiec 207

herbatniki Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień. Smacznego

Cynamonowe szczęście
SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO 285

błyskawicznie i losowaliśmy kto zje ostatni kawałek :D W ostateczności podzieliliśmy resztki na cztery :DDD Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 100 g herbatników (użyłam Petitki) 90 g wafelków kokosowych bez polewy 2 łyżki ciemnego kakao 50 g masła SKŁADNIKI  NA MASĘ SEROWĄ: 1 kg twarogu naturalnego mielonego z wiaderka (użyłam(...)łyżek cukru pudru + około 4 łyżki 4 łyżki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki , wafelki i kakao zmiel w blenderze na piasek, na koniec dodaj rozpuszczone masło i ponownie dokładnie zmiksuj.  Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, uklepując dłońmi, aby spód był równy. Wsadź

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto grysikowe z truskawkami - ciasto bez pieczenia 157

całą noc będzie się chłodzić w lodówce, ja już nie mogłam czekać i ukroiłam kawałeczek ;) Ciasto nie było jeszcze dobrze zbite i troszkę mi się zaczęło rozjeżdżać :) Składniki: 15 herbatników, 1 litr mleka, 1 szklanka ksylitolu Naturalnie Zdrowe , 1 szklanka kaszy manny, 200 g masła, truskawki, 1 galaretka(...)truskawkowa. Przygotowanie: Mleko gotujemy z cukrem. Rozpuszczamy w nim masło. Następnie dodajmy kaszę mannę, cały czas mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wylewamy gorącą masę z kaszy manny. W masę wtykamy truskawki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto

Aga w kuchni
Deser truskawkowo- różany 160

różaną. Deser łatwy i szybki do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 20 dag truskawek, 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki konfitury "Nasze Domowe Płatki róż" 1 opakowanie galaretki truskawkowej, 12 sztuk herbatników, PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę rozpuszczam(...)szklanki wrzącej wody. Wylewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę. Jogurt naturalny mieszam z konfiturą różaną. Truskawki obieram z szypułek. 2. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję masy jogurtowej, porcje galaretki oraz truskawki. Deser podaję schłodzony. Do przygotowania deseru użyłam konfitury  "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczkowa kawa mrożona z mleczną pianką. 157

orca spice chai ( można zastąpić kakao, cukrem i cynamonem, również będzie dobre, ale smak będzie nieco inny) szklanka mleka lub mleka sojowego + do spienenia 10 kostek lodu 4 czekoladowe herbatniki 1/4 szklanki gorącej wody SPOSÓB(...)PRZYGOTOWANIA 1. W gorącej wodzie rozpuścić kawę oraz orca spice chai. 2. W blenderze umieścić lód, mleko oraz kawę. Zblendować. 3. Kiedy składniki sie połączą dodać pokruszone dość drobno herbatniki i blendować 10-15 sekund. 4. Kawę przelać do szklanek/ słoiczków zostawiając ok 4 cm.  5. Spienić mleko i delikatnie łyżeczką wyłożyć piankę na przygotowaną wcześniej kawę

DefinicjaSmaku
Waniliowe mini serniczki z malinami, borówkami i cassis curd 175

stworzyć prawdziwe malutkie cuda :)  SKŁADNIKI ( około 16 sztuk) 1 kg twarogu sernikowego aromatyzowanego wanilią ( z wiaderka) 4 jajka 1/2 szklanki białego cukru 1 laska wanilii (opcjonalnie) 150g czekoladowych herbatników(...)masła casis curd 200g czarnych porzeczek 2 jajka 2 żółtka 50g cukru 50g masła 2 łyżki białego rumu dodatkowo ulubione owoce czekolada mięta/melisa płatki czekolady/kokosa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Herbatniki pokruszyć bardzo drobno i połączyć z masłem. Najlepiej zrobić to przy pomocy blendera z zamykanym pojemnikiem. Powinna powstać masa przypominająca strukturą mokry piasek. Ser, jaja i cukier zmiksować na jednolitą

DefinicjaSmaku