herbatniki - 5808 przepisów (strona:237/388)

,, Magiczny truskawkowy deser -radość dla podniebienia’’ 91

kupiony tutaj ) 5 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników maślane (zmielone w blenderze) 30g masła pół łyżki brązowego cukru 2 metalowe obręcze Wykonanie: Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Masę herbatnikową wykładamy na spód obręczy wyłożonych folią, ugniatamy łyżką i wstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy oczyszczamy, kroimy wzdłuż i układamy

Podróż w kulinaria
,,Tarta arbuzowa’’ 105

Przedstawiam dziś letnią tarte arbuzową, która jest lekka, delikatna i orzeźwiająca w sam raz na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom arbuza . Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Masa arbuzowa: 1/2 kg miąższu z arbuza 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe około 225 g Krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki(...)rondla. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową przekładamy na spód herbatników. Krem: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek i mieszamy mikserem do połączenia składników. Krem wykładamy na stężoną masę arbuzową i kładziemy do lodówki

Podróż w kulinaria
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 409

czubate łyżki cukru z cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe  Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej  Lidl Dodatkowo: 100 g herbatników maślanych Sposób wykonania: CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto(...)wystudzenia. POLEWA CHAŁWOWA: Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia. PRZEŁOŻENIE: Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować, ułożyć warstwę z herbatników,  wylać  tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem, polać polewą chałową, wstawić do lodówki. http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html http://www.lidl.pl/pl/index.htm?gclid=CjwKEAjw7aiwBRCPgdu70arX70wSJADK6iDDeCrMg3y0umVTTmL0IG3Fc4jik32dxnt7XqHla7xL2hoCktbw_wcB Smacznego

Wanilia i Kardamon
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia 100

uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch. Składniki: Spód: 150 g masła, 100 g cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 150 g cukru pudru(...)przygotowania: Przygotować spód. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko rozpuścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszać). Do tak przygotowanej masy wsypać pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki - wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki

Nie tylko w kuchni
Mocno jagodowy sernik na zimno 96

efektowny) można przygotować z zamrożonych jagód nawet w środku zimy. Przepiękny kolor i delikatnie kwaskowy smak tego sernika urzekł rodzinę i znajomych. Składniki: Na spód: ok 200 g ciemnych herbatników, 50 g masła Na masę serową: 1 kg chudego twarogu w kostce lub gotowego twarożku z wiaderka na sernik, 300 g jogurtu naturalnego, niepełna szklanka cukru, opakowanie cukru(...)waniliowego, 1 szklanka jagód, 10 ml soku z jagód, 3,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Przygotować spód - masło rozpuścić, przestudzić i połączyć z dokładnie rozkruszonymi herbatnikami. Tak powstałą masą wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do lodówki. Przygotować masę serową. Twaróg, jogurt, cukier i cukier waniliowy zmiksować blenderem na jednolitą, gładką masę

Nie tylko w kuchni
Czekośliwka z makiem i kremem 112

jajka, 60 g kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 - 15 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców), puszka gotowej masy makowej (850 g), opakowanie herbatników (można pominąć), Na krem: 250 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć(...)minut (do suchego patyczka).Wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową (gdyby była zbyt sucha można dodać do niej płynnego miodu) i równomiernie rozsmarować. Następnie ułożyć na niej herbatniki.  Przygotować krem.  Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na puch. Dodać do niej serek maskarpone oraz cukier puder - zmiksować. Masę wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia (najlepiej

Nie tylko w kuchni
Sernik czekoladowy bez pieczenia 10040

waniliowego z wanilią Ale-raj 300 ml kremówki 30% 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 1/3 szkl wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj herbatniki szkolne Przygotowanie: Formę szklaną o wymiarach 24*11 cm wyłożyć folią spożywczą. Twaróg zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Twaróg podzielić(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić wlać do trzeciej części twarogu i wymieszać. Dodać trzecią część bitej śmietany, delikatnie wymieszać. Wylać na warstwę z mlecznej czekolady. Na górze ułożyć herbatniki przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z plastrami jabłek i cynamonem 208

też spróbuję nią zarazić :)   Składniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 żółtka  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 herbatniki 2 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do smaku 16g cukru waniliowego     Przygotowanie: Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (mąkę przesiewamy). Siekamy margarynę i szybko(...)kroimy je w talarki ( przekrajamy w ćwiartki i kroimy w cieńsze plastry). Dodajemy cukier, cukier waniliowy i cynamon. Mieszamy. Po 10 minutach wyciągamy blachę z piekarnika posypujemy ja pokruszonymi herbatnikami i wykładamy na nią jabłka. Posypujmy startym na tarce pozostałym ciastem kruchym. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

ChilliJemy
Mini serniczki ze śliwkami i migdałową kruszonką 154

migdałową kruszonką. Wspaniałe! Doskonale zaspokoją apetyt na ,,małe co nieco". Zapraszam! Składniki : kakaowo-owsiany spód 100 g herbatników pełnoziarnistych 50 g płatków owsianych 50 g masła łyżka kakao Herbatniki, płatki owsiane, kakao i roztopione masło zmiksować w malakserze do uzyskania konsystencji mokrej masy ciasteczkowej. W razie potrzeby dodać odrobinę ciepłego mleka. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę

Kuchnia Ellie
Deser budyniowy na osłodę chłodnych dni 144

dodatek chłodnym dniu nie ma nic przyjemniejszego niż usiąść wraz ze swoją pociechą i wspólnie wyjadać przepyszny, ciepły deser budyniowy. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na 2 pucharki) 50 g ulubionych herbatników np. maślanych 6 łyżeczek chrupiącego musli bananowego z kawałkami czekolady 6 winogron 2 szklanki waniliowego budyniu domowego / opcjonalnie kupnego Składniki na domowy budyń waniliowy: 1 1/2 łyżki miodu(...)Następnie dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii, masło i miód. Gotujemy, doprowadzając do wrzenia. Wlewamy naszą masę jajeczną. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania pożądanej konsystencji budyniu. Przygotowanie deseru: Herbatniki kruszymy drobno, przekładamy na dno dwóch pucharków. Na pokruszone ciastka wykładamy ciepły budyń (około 1 szklanki). Na warstwę budyniową układamy winogrona i sypiemy po 3 łyżeczki musli. Pucharki podajemy

Słodkie okruszki
Czekoladowe ciastko z nutką mięty 200

łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy. Rozsmarowujemy ją  na biszkopcie.  Warstwa śmietanowa: tabliczka czekolady mlecznej śmietana 30% 330 ml  2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki czekolada gorzka 2-3 łyżki(...)mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podobnie postępujemy z żelatyną. Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z ostudzoną czekoladą i żelatyną.Masę wykładamy na warstwę miętową, a na niej układamy herbatniki, które następnie polewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 h by się schłodziło

Cynamonowe szczęście
Ciastko czekoladowe z wiśnią 146

łyżeczki kakao 1 łyżeczka koniaku 2 paczki herbatników 1 szklanka wiórek kokosowych 1 opakowanie wiśni kandyzowanych Wykonanie: Ucieramy margarynę z cukrem, żółtkiem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Herbatniki kruszymy bardzo drobniutko, dodajemy do masy dalej ucierając pod koniec ucierania wsypujemy kakao, dodajemy łyżeczkę koniaku. Formujemy małe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych na środku robimy palcem wgłębienie

kgwjanczewo
Babeczki z bananem 133

śmietany lub polany sosem owocowym. Mamy sezon na świeże owoce, dlatego polecam zrobienie smacznego sosu owocowego. Składniki : 3 banany 15 dag masła 2 łyżki kakao 1/5 szklanki cukru paczka herbatników bakalie(...)galaretka cytrynowa Przygotowanie : Masło rozpuścić, galaretkę rozmieszać w szklance wrzącej wody, banany obrać Do masła dodać kakao, wlać galaretkę i wymieszać dokładnie Dołożyć pokrojone w cienkie plastry banany, pokruszone herbatniki i ewentualnie bakalie Masę wlać do foremek lub pucharków. Z cukru można zrezygnować, bo deser już i tak będzie słodki od galaretki :) Moja rada : takie babeczki najlepiej udają się

Proste Potrawy
Kuleczki Rafaello 312

kuleczek) 100 g miękkiego masła 1 małe jajko 100 g cukru pudru  1 op. cukru waniliowego (16 g) 80 g wiórków kokosowych+ troszkę do obsypania kuleczek 80 g herbatników około 25 sztuk migdałów Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć(...)cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym do puszystości. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Masę schłodzić w lodówce minimum 30 minut. W między czasie drobno pokruszyć herbatniki (w malakserze lub za pomocą wałka) Dodać je do schłodzonej masy i dobrze wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej umieścić migdał. Obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Szybki torcik truskawkowy bez pieczenia 228

średnicy 30 cm 700 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 500 g truskawek paczka herbatników 3 śmietany-fix  3 tabliczki czekolady mlecznej Wykonanie: Tortownicę wykładamy herbatnikami. Następnie myjemy truskawki i usuwamy szypułki. Kilka truskawek zostawiamy do dekoracji a resztę miksujemy blenderem. W wysokiej miski wlewamy śmietanę i miksujemy ją. Pod koniec ubijania do śmietany dodajemy

ciastkarnia na kruchym spodzie