herbatniki - 5808 przepisów (strona:236/388)

Sernik pomarańczowy na spodzie z masłem orzechowym 114

mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 0,5 szklanki śmietanki 30% 2 pomarańcze 3/4 szklanki cukru 100 g pełnoziarnistych herbatników ok. 1 szklanki domowego masła orzechowego ( przepis tu ) Wykonanie: Herbatniki rozdrabniacie w robocie kuchennym, dodajecie masło orzechowe i mieszacie ze sobą. Po wszystkim wykładacie je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiacie do lodówki. Pomarańcze szorujecie pod bieżącą

GRUBY WAŁEK
Blok czekoladowo-bakaliowy 658

wszystkiego nie zjeść. I właściwie nic się nie zmieniło. Dalej znika ze stołu w oka mngnieniu :)  Blok możemy zmieniać według zawartości naszej spiżarki. Można dodać rodzynki, pokruszone wafle, herbatniki, żurawinę, orzechy, co kto lubi. Smakuje lepiej niż(...)jeden firmowy baton:) Składniki: 250 g margaryny 125 g wody 500 g mleka w proszku 6 łyżek kakao 440 g cukru dodatkowo nasze ulubione bakalie: 200 g pokruszonych herbatników petit 150 g solonych orzeszków Sposób przygotowania: Wodę, cukier i margarynę zagotować. Mleko w proszku i kakao wymieszać, po czym ciągle mieszając wlewać małym strumieniem zagotowaną wodę z margaryną

na moim stole...
Sernik ananasowy z kokosową nutą 149

twarogu 1 puszka ananasa w zalewie 4 jajka 1/2 kostki masła 3 łyżki pomarańczowych wiórek kokosowych 3 łyżki zielonych wiórek kokosowych 5 łyżeczek cukru waniliowego 4 łyżki cukru kryształu herbatniki lub biszkopty na spód Sposób przygotowania: Ananasy wraz z zalewą miksujemy w blenderze wraz z wiórkami kokosowymi (ja zostawiłam plaster do dekoracji). Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy(...)cukrami. Następnie dodajemy stopniowo ser, gdyby masa robiła się zbyt gęsta rozrzedzamy koktajlem ananasowym i postępujemy tak do wyczerpania składników. Blaszkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy herbatniki (lub biszkopty). Masę ostrożnie wykładamy łyżką, wyrównujemy wierzch. Sernik pieczemy 20 min. w 180 stopniach, 1 godzinę w 160 stopniach i 20 minut w 130 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku

Kolorowy Przepisownik
Sernik na zimno 156

Składniki : - serek vitello (twarogowy, naturalny) - 2 galaretki w dowolnych smakach (w mojej wersji agrestowa i cytrynowa) - herbatniki - 1 banan Przygotowanie : 1. Nałożyć na spód tortownicy herbatniki.  2.  Rozpuścić 1 galaretkę w 500 ml zagotowanej wody i odczekać około 2 godziny aż trochę stężeje, a następnie wymieszać ją z serkiem vitello.  3. Tak przygotowaną masę zostawić

Kuchenne innowacje
sernik mocno czekoladowy z gruszkami 169

składniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy. Gotową masą wykładamy wyłożona papierem do pieczenia tortownicę (25 cm średnica) i wstawiamy do lodówki. przygotowanie gruszek: 5 twardych gruszek 800 ml wody 5 goździków 2 laski cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowa tarta z malinami i czekoladowym kremem 177

Pyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody(...)różanej dla podbicia smaku) 100 gram masła 200 ml śmietanki 30% Ponadto: masło do wysmarowania formy 500 gram malin Ciasteczkowy spód Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ciasteczka Oreo i herbatniki miksuję w malakserze na piasek. Dodaję rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuję. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia wypuszczając boki na zewnątrz. Całość dodatkowo smaruję masłem (dno i boki). Dopiero

Mango Papaja
sernik z nutą dyniową 181

składniki na spód ciasta: 200 g herbatników kakaowych(...)masła wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub umieszczamy w blenderze i miksujemy. Masło roztapiamy, dodajemy je jeszcze ciepłe do herbatników, mieszamy. Tak przygotowanymi ciasteczkami wykładamy dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki. składniki na masę serową: 1000 g białego twarogu 320 g puree

Domowy Smak Jedzenia
Orzechowy sernik z makiem 145

jest gdzieś w tle, bardzo przyjemnie współgra z całą resztą. Mascarpone sprawia, że sernik ma aksamitną konsystencję. To był bardzo udany wypiek :) Składniki: (na tortownicę 21cm) SPÓD: 150g kakaowych herbatników 70g rozpuszczonego masła ziarenka z 1 laski wanilii MASA SEROWA: 1 kg sera (u mnie moje ulubione Emilki) 250g mascarpone (od Mlekomy) 5 jajek(...)szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki mielonych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych) 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka kaszy manny (suchej) 3 łyżki suchego maku Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki zmielić na proszek (najlepiej zrobić to w blenderze), dodać ziarenka wanilii, masło - wymieszać. Wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. MASA SEROWA: W misce umieścić ser, mascarpone

Cakes By Kejt
Sernik czekoladowy z gruszkami 240

się wybornie. Smak czekolady i przyprawionych gruszek, wspaniały. Przed podaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie”, ale przepis zmodyfikowałam).     Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru(...)włożyć je do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki pod przykryciem, przez około 30 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.     Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić

Mała Cukierenka
Pumpkin spice cheesecake 141

spód: Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta

Emcia Pichci
Sernik z toffi 125

przygotujcie go koniecznie! Składniki : * 150g herbatników * 50g masła * 500g borówek amerykańskich   * 250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej  * ewentualnie mięta do dekoracji  Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić na pół godziny do lodówki. Wysypać dno ciastek borówkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli

Magiczne Życie Marty
Kulki kokosowe bez pieczenia 164

opakowania herbatników wiórki kokosowe Przygotowanie: W głębokiej misce należy masło utrzeć z cukrem i mlekiem ( dodajemy tyle mleka, żeby ciasto nie było za suche) na gładką masę. Herbatniki drobno pokruszyć (najlepiej zawinąć je w wytrzymałą torebkę foliową i przejechać po nich kilka razy wałkiem do ciasta) i dodać je do masy. Po dokładnym wymieszaniu dodać rum i kakao

Smaczne Potrawy
,,Truskawkowe szaleństwo stracciatella’’ 129

serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru z wanilią ( kupiony tutaj ) tabliczka startej czekolady mlecznej 10 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników czekoladowych (zmielone w blenderze) 50g masła 1 łyżka brązowego cukru Foremki półkule Wykonanie: Truskawki myjemy oczyszczamy, kroimy wzdłuż i układamy na spód miseczek. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody(...)pudrem. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy startej czekolady i delikatnie mieszamy. Na stężałą galaretkę wykładamy masę straciattele a na nią krem śmietankowy. Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Gotowym ciastem wylepiamy wierzch. Torciki wkładamy do lodówki lub zamrażarki na całą noc. Smacznego! Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu

Podróż w kulinaria
,, Magiczny truskawkowy deser -radość dla podniebienia’’ 98

kupiony tutaj ) 5 truskawek 1 galaretka truskawkowa około 75g ( kupiony tutaj ) 100g herbatników maślane (zmielone w blenderze) 30g masła pół łyżki brązowego cukru 2 metalowe obręcze Wykonanie: Zmielone herbatniki mieszamy z brązowym cukrem i roztopionym masłem. Masę herbatnikową wykładamy na spód obręczy wyłożonych folią, ugniatamy łyżką i wstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy oczyszczamy, kroimy wzdłuż i układamy

Podróż w kulinaria
,,Tarta arbuzowa’’ 114

Przedstawiam dziś letnią tarte arbuzową, która jest lekka, delikatna i orzeźwiająca w sam raz na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom arbuza . Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Masa arbuzowa: 1/2 kg miąższu z arbuza 3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe około 225 g Krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 4 łyżki(...)rondla. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą masę arbuzową przekładamy na spód herbatników. Krem: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek i mieszamy mikserem do połączenia składników. Krem wykładamy na stężoną masę arbuzową i kładziemy do lodówki

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania