duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła S posób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie
Na słodko lub wytrawnieszkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami i łyżką kakao ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem
Na słodko lub wytrawniegreckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 100 g masła 500 g malin ( dałam mrożone) Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. Maliny rozmrozić i zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny za pomocą blendera), 2/3 rozdrobnionych malin zużyć
Na słodko lub wytrawnieosłodę, a jeśli jeszcze dorzucimy do ciasta 3 tabliczki czekolady to wszystkie troski i zmartwienia można jakoś załagodzić. Na frasunek niekoniecznie musi być trunek ja polecam serniczek :) SKŁADNIKI: 150g. herbatników (Digestive) 1/3 kostki masła 1 kg sera (może być w wiaderku) 150 g. cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego(...)jajka 150 ml. kwaśnej śmietany cukier lub aromat waniliowy 100 g. białej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 100 g. gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki A jak to zrobić: Herbatniki rozkruszyć lub rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym, chłodnym masłem. Powstała masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta. Nagrzać
Kuchnia w opałachśmietanki 30 % 150 g serka mascarpone 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe na polewę 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru dodatkowo herbatniki A jak to zrobić: Najpierw należy upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Dodawać(...)delikatnie wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny oraz cukier puder, połączyć, ostudzić. Na piankę wyłożyć herbatniki i polać z wierzch przygotowaną polewą. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić je w lodówce na całą
Kuchnia w opałachSzybki i efektowny deser cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie. I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? SKŁADNIKI: na tortownicę 18 cm 15 herbatników petit beurre 2 łyżki(...)masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki 200 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 100 g serka mascarpone A jak to zrobić: Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć dno tortownicy. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku 170 stopni. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do stężenia
Kuchnia w opałachsłodka a to dzięki limonce , gdyż mus wiśniowy z białą czekoladą wypełnia całą słodycz. Składniki na spód: paczka herbatników 220 g 50 g masła lub margaryny Herbatniki zmielić na piasek , dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać , wyłożyć obłożoną papierem do pieczenia tortownicę 24 cm . Odstawić na 10 min do zamrażalki. Składniki na masę serową : 600g sera białego trzykrotnie zmielonego
Wypieki Uliśmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru sól Sposób wykonania: Ser zmielić w maszynce do mięsa dwu krotonie. Oddzielić(...)Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć. Po ostygnięciu ciasto
kgwjanczewoCiekawy pomysł na prosty i bardzo szybki deser ;) Waflowa rolada Składniki: 1 opakowanie wafla (5 sztuk) 1 galaretka pomarańczowa 1 margaryna 3 łyżki kakao 1paczka (100g) herbatników 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Galaretkę trzeba rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody(...)rondelku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i 3 łyżki wody ;) Masę w rondelku zagotować. Wcześniej trzeba sobie przygotować wałek (tym razem nie w celach zaczepno-obronnych;) żeby pokruszyć nim herbatniki i 3 wafle ;) Tak pokruszone ciastka wrzucić do gorącej masy. Wlać do niej tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać ;) 2 wafle przykryć wilgotnymi ściereczkami - aby zmiękły ;) Wtedy będzie można
Lawendowe Nieborobiłam a tu przypadkiem siostra mnie ugościła. Przepis oczywiście dostałam i sama roladkę zrobiłam. Roladka jest nieduża ale wszystko zależy od wafli, moje były cieniutkie. składniki: 2 opakowania herbatników 4 duże wafle 1 galaretka, ja dałam agrestową Wodzisław 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3-4 banany(...)Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Margarynę rozpuścić. Dodać cukier i kakao, wymieszać aby się wszystko rozpuściło. Do masy dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokruszone herbatniki i 2 wafle. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Rozłożyć dwa pozostałe wafle i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Dokładnie rozsmarować po całej powierzchni wafli. Wzdłuż jednego dłuższego boku
Monia miesza i gotujeOstatnio moje ulubione połączenie czekoladowe ciasto, kremowy ser i pomarańcze. Sernik niezbyt słodki za to orzeźwiający i lekki. SKŁADNIKI Ciasto: 20 dkg pełnoziarnistych herbatników czekoladowych 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka kakao 10 dkg masła Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego(...)żółtka 200 ml śmietany 18% 3 łyżki skrobi ziemniaczanej wanilia 6 czubatych łyżek cukru pudru Skórka otarta z jednej pomarańczy Owoce: 6 dużych pomarańczy 1 granat listek agaru PRZYGOTOWANIE Herbatniki wrzucam do blendera i i rozdrabniam. Kiedy są sypkie dodaję brązowy cukier, kakao i rozpuszczone masło. Miksuję do uzyskania zwartej masy. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia
Magiczna kuchnia Dariiserniki, to ten przepis jest dla Was. Rodzinie smakował, ja jednak pozostanę przy bardziej konkretnych sernikach, ale kto co lubi :) A Wy jakie serniki lubicie bardziej? :) Składniki: 120 g herbatników 30 g czekolady czubata łyżka kajmaku Masa serowa: 1150 g sera(...)twarogowego (co najmniej dwukrotnie mielonego) 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z laski wanilii 150 g cukru 4 jajka 2 żółtka Sposób przygotowania: Do malaksera wrzucamy herbatniki, dodajemy kajmak i czekoladę i miksujemy na drobno do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na spód tortownicy (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia), całość zagniatamy, wyrównujemy i wstawiamy
Słodkie Przyjemnościniesłodzonego 200 g serka naturalnego, np. Twój Smak 7 jajek 3/4 szklanki cukru łyżka cukru waniliowego 2 łyżki mąki skórka otarta z jednej cytryny i połowy pomarańczy ew. paczka herbatników do podania: kilka truskawek, bita śmietana, cukier puder Wykonanie: Żółtka wraz z połową cukru ubijamy na puszysta pianę, dodajemy do niej stopniowo sery i dalej ubijamy. Białka wraz(...)mieszamy z masą serową. Następnie dodajemy mąką oraz skórkę otartą z cytrusów i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę. Na jej dnie możecie wysypać pokruszone herbatniki, które pod wpływem masy serowej oraz ciekła przemienią się w przyjemny herbatnikowy spód :) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 - 180 stopni przez ok 50 minut. Po upieczeniu ciasta
Taste Of My DayDeser prosty i smaczny, a na dodatek nie wymaga dłuższego siedzenia w kuchni. W smaku przypomina szarlotkę. Składniki (na 4 pucharki): na spód - ok 60 g herbatników/ciasteczek zbożowych - 1/4 szklanki ciepłego mleka na budyniową masę - opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego - 0,5 l mleka - 1-2 łyżeczki żelatyny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy(...)prażone jabłka (ja użyłam domowych) Przygotowanie : Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do gotującego się mleka masło i żelatynę, na koniec doprawić cynamonem. Odstawić do wystudzenia. Herbatniki drobno rozkruszyć i połączyć z mlekiem. Nałożyć po czubatej łyżeczce ciasteczkowej masy na dno pucharków i uformować spód. Rozlać ostudzoną masę budyniową, odłożyć na czas stężenia do lodówki
Kuchnia EllieCzas przygotowania: 50 min. (oczekiwanie ok. 6 h) Składniki na tortownicę o śr. 25 cm Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI na kruchy spód: 200 g herbatników maślanych 100 g masła 1 kg świeżych truskawek SKŁADNIKI na masę(...)sernikową: 1 kg twarogu sernikowego 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 opakowania galaretki truskawkowej 5 łyżeczek żelatyny 100 ml mleka PRZYGOTOWANIE kruchego spodu z truskawkami: Maślane herbatniki miksujemy w blenderze. Przesypujemy do miski i dodajemy rozpuszczone, letnie masło. Mieszamy i przekładamy na dno tortownicy. Dociskamy palcami i wyrównujemy powierzchnię. Na spodzie układamy umyte, oczyszczone i osuszone
kulinarnyJa