Składniki (na 4 porcje): 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 50 g kaszy manny 2 banany 2 -3 garści truskawek (u mnie mrożone) ki lka herbatników s ok z cytryny cukier puder tarta czekolada Sposób przygotowania: 1. Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kaszę i gotujemy(...)małym ogniu, mieszamy aż kasza zgęstnieje. 2. Truskawki i odrobinę cukru pudr u do smaku miks ujemy . W o sobnym naczyniu miksujemy banany z sokiem z c ytryny. 3. Herbatniki kruszymy. Wsypujemy na dno szkla neczek. Układamy warstwę kaszy, na to warstwa truskawek, p otem znów kasza i na koniec mus bananowy. Całość posypujemy tartą czekoladą. 4. Deser stawaimy
Kuchnia domowa Aniherbatników (typu petitki) Sposób przygotowania: 1. Masło, cukier, kawę gotujemy ok 3 minut, zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. 2. Dodać pokruszone herbatniki i dobrze wymieszać. 3. Masę wylać do żaroodpornej keksówki wyłożonej folią spożywczą, wyrównać i schłodzić przez kilka godzin. Smacznego!!! A blok czekoladowy można znaleźć tutaj (klikamy na zdjęcie poniżej
Kuchnia domowa Aniherbatnikami lub zjadamy bez dodatków. składniki: 300 ml śmietany kremówki (najbardziej tłustej jaką uda się kupić) 75 g cukru pudru sok z 1-2 cytryn herbatniki lub biszkopty jako dodatek Przygotowanie: Wlać śmietanę do niedużego rondla, dodać cukier puder i zagotować, nieustannie mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy śmietana zacznie bulgotać gotować
Stare Garysera na sernik 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru wanilinowego Wierzch: 6 podłużnych biszkoptów 2 galaretki pomarańczowe (każda na 500ml wody) 4-5 herbatników lub korzennych ciastek Spód: 1. Orzechy i ciasteczka przełożyć do blendera i zemleć. Dodać do nich miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma). Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem(...)wylać na wierzch sernika i deser z powrotem odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje (najlepiej na noc). 9. Sernik ostrożnie wyjąć z formy. Papier do pieczenia delikatnie usunąć. Herbatniki zemleć i ozdobić nimi brzeg sernika. Smacznego
Mała Cukierenkaoszczędny we wszelkich komplementach na temat moich wypieków, stwierdził wyjątkowo, że jest "genialna":)) Zatem nie macie wyboru - MUSICIE ją zrobić!:))) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD: 200 g herbatników (ja użyłam Petitki) 100 g czekolady (dałam 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej) 50 g miękkiego masła SKŁADNIKI(...)KREM: 250 g mascarpone 200 g białej czekolady DODATKOWO: 250-300 g świeżych malin cukier puder do oprószenia WYKONANIE: SPÓD: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do malaksera włóż herbatniki, przelej czekoladę i dodaj masło. Zmiksuj wszystko na gładko. Dno i boki formy do tarty wyłóż przygotowaną masą ciasteczkową, dobrze ugnieć i wsadź do lodówki
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki wody SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 200 g herbatników (użyłam Petitki) 150 g masła DODATKOWO: 50 g białej c zekolady WYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY: Herbatniki zmiel na piasek w malakserze, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło, wymieszaj całość dokładnie. Dno formy do tarty o średnicy 24 cm wyłóż porządnie masą ciasteczkową, dobrze
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na spód: 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 opakowanie twarogu aksamitnego dr. Oetkera 250 g miękkiej margaryny 8 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki cukru wanilinowego aromat pomarańczowy Sernix (dodatek ulepszający(...)sernika sprawiający, że ciasto staje się puszyste) 100 g rodzynek Masa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 100 gram wiórków kokosowych W misce wymieszać 1 i 1/2 szklanki pokruszonych herbatników, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich i 1/3 szklanki rozpuszczonego masła. Po wymieszaniu powinniśmy uzyskać konsystencję wilgotnego piachu. Wylepiamy tym dno naszej formy (fot.1) . Pieczemy przez
Świat CiastaSkładniki na około 70 sztuk: 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 100 g herbatników Petit Beurre 50 sztuk migdałów Masło utrzeć na puszystą masę. W trakcie ucierania dosypywać partiami cukier puder. Następnie dodać(...)jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórków odsypać, będą nam potrzebne do obtoczenia) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Herbatniki drobno pokruszyć (ja wykorzystuje z powodzeniem do tego celu sito do przecierania owoców), dodać do masy i wymieszać (fot.1) . Z tak przygotowanej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Świat CiastaSkładniki na około 40 sztuk: 2 łyżki śmietany 30% 80 g masła 200 g białej czekolady 10 kruchych herbatników typu Petit Beurre 4 łyżki Amaretto 7 łyżek posiekanych migdałów Dodatkowo do obtoczenia: posiekane(...)migdały Śmietanę podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać masło i białą czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia (fot.1) . Herbatniki drobno pokruszyć a następnie zalać 4 łyżkami rumu Amaretto. Dodać do rozpuszczonej czekolady, dosypać migdały i całość dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie z masy formować
Świat Ciastabudynie śmietankowe - 1 szklanka cukru - opakowanie cukru waniliowego - 6 jajek -2 małe śmietany 36% - pół szklanki śmietany 18% - 300 g rodzynek - herbatniki na wyłożenie blachy Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy twaróg i wszystkie pozostałe składniki (oprócz rodzynek). Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białko na sztywną(...)piekarnik na 180 C. Rodzynki wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy rodzynki łyżką i dodajemy do masy. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno herbatnikami. Wylewamy całe ciasto na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.1 godzinę. Smacznego ;) Piosenka na dziś ;) Raissa, Raissa, Raissa .... Pozdrowionka Michał
Gotuj Z Muzykąnią wiele roboty, gdyż robi się ją bez pieczenia … błyskawicznie … a z talerzy znika w ekspresowym tempie! Delikatna masa serowa i soczyste owoce zachwycą każdego! SKŁADNIKI: - herbatniki(...)andrut – 1 szt. - masło – 1 czubata łyżka - mascarpone – 125 g - biała czekolada – 100 g - śmietana 36% – 100ml - cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Herbatniki i andruta kruszymy bardzo drobno. Dodajemy łyżkę masła i razem mieszamy. Mała foremkę do tarty lub tortownicę smarujemy masłem i wyklejamy pokruszonymi ciastkami. Ostawiamy do lodówki. Serek mascarpone miksujemy
Ostra na Słodkoformę keksową ) - jogurt naturalny – 400 g - żelatyna – 2 łyżki - cukier puder – ok. 80 g - galaretka malinowa – 1 op - galaretka niebieska ( Wodzisław ) – 1 op - herbatniki – 6 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki rozrabiamy osobno w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( czyli ok. 250 ml ) Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę(...)przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie! miksujemy. Zastygnięte! ( muszą byc twarde ) galaretki kroimy w kosteczki. Delikatnie wkładamy do jogurtowej masy ( zostawiając kilka do ozdoby góry ). Wylewamy do formy keksowej wyłożonej herbatnikami. Wkładamy do lodówki. Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny
Ostra na Słodkomasło – 200 g – żółtko – 4 szt – cukier – 1 szklanka – mąka – 1 szklanka – aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka – herbatniki – ok. 250 – 300 g – banan – 2 szt – galaretka cytrynowa – 1 op * można zastąpić śmietankowym SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem(...)mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka. Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
Ostra na Słodkosprawia , że zachwycamy się każdym kęsem! Rabarbar śmiało możemy zastąpić truskawkami! Składniki : - waflowa miseczka – 1 szt – rabarbar – 1 łodyga – ser mascarpone – 3 łyżki – herbatniki – 2 szt – ciastka oreo – 4 szt – laska wanili – 1 szt – cukier – 2 łyżki – cukier puder – 1 łyżka Sposób przyrządzenia: Rabarbar(...)wody. Zasypujemy cukrem i gotujemy aż zrobi się mus. Odstawiamy do wystudzenia. Laskę wanilii wydrążamy. Ziarenka dodajemy do mascarpone. Dosypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Waflową miseczkę wypełniamy pokruszonymi herbatnikami. Dodajemy łyżkę sera. Przykrywamy łyżką musu rabarbarowego. Kolejno ser … mus … ser … mus do wykończenia składników. Górę zasypujemy potłuczonymi / pokruszonymi Oreo. Do środka wkładamy rurkę do picia
Ostra na Słodkołyżeczki mąka – 4 łyżki MASA BUDYNIOWA: budyń waniliowy – 3 op cukier – 5 łyżek mleko – 1l masło – 200 g DODATKOWO : truskawki – ok. 250 g herbatniki – ok. 16 szt galaretka truskawkowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek z cukrami. Kiedy będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku(...)ciągle mieszając , aż składniki się rozpuszczą. Budynie rozrabiamy w odlanym mleku i powoli wlewamy do gotującej się masy. Dokładnie mieszamy i gorące wylewamy na upieczony biszkopt. Na całość układamy herbatniki i odstawiamy na chwilę do ostudzenia. MUS: Galaretkę gotujemy w odrobinę mniejszej ilości wody , niż to pisze na opakowaniu. Umyte truskawki miksujemy blenderem na masę. Dodajemy do przestudzonej!!! galaretki
Ostra na Słodko