tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami Składniki: 200g miękkiego masła 200g wiórków kokosowych 200g herbatników 1 szklanka cukru pudru 60g migdałów lub orzechów laskowych 2 całe jajka Wykonanie: Masło ucieramy mikserem. Dodajemy do niego cukier puder, dalej ucieramy. Dodajemy jajko, miksujemy(...)składniki się dobrze połączą.Wiórki kokosowe dodajemy do masy, mieszamy.- odkładamy pól szklanki na wierzch.Masę wstawiamy do lodówki,na min godzinę. Po tym czasie dodajemy do niej pokruszone herbatniki . Formujemy kulki, w każdą w środek wkładamy migdał. Migdały wcześniej zalewamy wrzątkiem na 5 minut, aby dobrze zeszła z nich brązowa skórka.Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy
Z Majeczką w kuchniMogę Was tylko zapewnić, że w ustach siedziała wybornie! SERNICZKI Z TONKĄ I FIGAMI (bez pieczenia) 500 g kremowego twarożku do serników (użyłam President) 1 opakowanie czekoladowych herbatników (ok. 120 g) 60 g masła 250 ml śmietany kremówki kilka łyżeczek galaretki z papierówek (jest słodka, więc użyłam jej zamiast cukru(...)można zastąpić cukrem pudrem dodając go do smaku) szczypta startego nasiona tonki (można zastąpić ekstraktem waniliowym, choć smak będzie już nieco inny) kilka świeżych fig kilka łyżek syropu klonowego Herbatniki pokruszyć lub zmielić. Połączyć z masłem i lekko zagnieść. Powstanie lekko sypka kruszonka. Ramekiny lub inne foremki na serniczki wyłożyć folią kuchenną. Na dno każdej foremki wysypać kilka
KUCHARNIAporcje: 0,5 kg węgierek mały, gęsty jogurt naturalny 4 łyżki cukru pudru pół paczki herbatników posypka czekoladowa lub 3 kostki czekolady(...)starcia ewentualnie pół szklanki mleka Śliwki blenderujemy cukrem. Dodajemy jogurt, ewentualnie mleko, blend ujemy. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby zupa się ochłodziła. Podajemy posypane czekolada i herbatnikami
Humanistka w kuchniduże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła S posób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie
Na słodko lub wytrawnieszkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 10 dag masła Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami i łyżką kakao ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem
Na słodko lub wytrawniegreckie (w sumie ok. 800 g) 3 paczki herbatników petit 100 g masła 500 g malin ( dałam mrożone) Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami ( rozdrobniłam blenderem ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. Maliny rozmrozić i zetrzeć na miazgę (rozdrobniłam maliny za pomocą blendera), 2/3 rozdrobnionych malin zużyć
Na słodko lub wytrawnieosłodę, a jeśli jeszcze dorzucimy do ciasta 3 tabliczki czekolady to wszystkie troski i zmartwienia można jakoś załagodzić. Na frasunek niekoniecznie musi być trunek ja polecam serniczek :) SKŁADNIKI: 150g. herbatników (Digestive) 1/3 kostki masła 1 kg sera (może być w wiaderku) 150 g. cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego(...)jajka 150 ml. kwaśnej śmietany cukier lub aromat waniliowy 100 g. białej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 100 g. gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki A jak to zrobić: Herbatniki rozkruszyć lub rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym, chłodnym masłem. Powstała masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta. Nagrzać
Kuchnia w opałachśmietanki 30 % 150 g serka mascarpone 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe na polewę 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru dodatkowo herbatniki A jak to zrobić: Najpierw należy upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Dodawać(...)delikatnie wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny oraz cukier puder, połączyć, ostudzić. Na piankę wyłożyć herbatniki i polać z wierzch przygotowaną polewą. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić je w lodówce na całą
Kuchnia w opałachSzybki i efektowny deser cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie. I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? SKŁADNIKI: na tortownicę 18 cm 15 herbatników petit beurre 2 łyżki(...)masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki 200 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 100 g serka mascarpone A jak to zrobić: Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć dno tortownicy. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku 170 stopni. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do stężenia
Kuchnia w opałachsłodka a to dzięki limonce , gdyż mus wiśniowy z białą czekoladą wypełnia całą słodycz. Składniki na spód: paczka herbatników 220 g 50 g masła lub margaryny Herbatniki zmielić na piasek , dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać , wyłożyć obłożoną papierem do pieczenia tortownicę 24 cm . Odstawić na 10 min do zamrażalki. Składniki na masę serową : 600g sera białego trzykrotnie zmielonego
Wypieki Uliśmietankowego tłustego lub półtłustego 8 jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru sól Sposób wykonania: Ser zmielić w maszynce do mięsa dwu krotonie. Oddzielić(...)Masę serową połączyć z mąką ziemniaczaną, budyniem, proszkiem do pieczenia oraz płatkami migdałów. Całość wymieszać delikatnie z bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć. Po ostygnięciu ciasto
kgwjanczewoCiekawy pomysł na prosty i bardzo szybki deser ;) Waflowa rolada Składniki: 1 opakowanie wafla (5 sztuk) 1 galaretka pomarańczowa 1 margaryna 3 łyżki kakao 1paczka (100g) herbatników 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Galaretkę trzeba rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody(...)rondelku rozpuścić margarynę, cukier, kakao i 3 łyżki wody ;) Masę w rondelku zagotować. Wcześniej trzeba sobie przygotować wałek (tym razem nie w celach zaczepno-obronnych;) żeby pokruszyć nim herbatniki i 3 wafle ;) Tak pokruszone ciastka wrzucić do gorącej masy. Wlać do niej tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać ;) 2 wafle przykryć wilgotnymi ściereczkami - aby zmiękły ;) Wtedy będzie można
Lawendowe Nieborobiłam a tu przypadkiem siostra mnie ugościła. Przepis oczywiście dostałam i sama roladkę zrobiłam. Roladka jest nieduża ale wszystko zależy od wafli, moje były cieniutkie. składniki: 2 opakowania herbatników 4 duże wafle 1 galaretka, ja dałam agrestową Wodzisław 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3-4 banany(...)Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Margarynę rozpuścić. Dodać cukier i kakao, wymieszać aby się wszystko rozpuściło. Do masy dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. Następnie dodać drobno pokruszone herbatniki i 2 wafle. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Rozłożyć dwa pozostałe wafle i wyłożyć na nie przygotowaną masę. Dokładnie rozsmarować po całej powierzchni wafli. Wzdłuż jednego dłuższego boku
Monia miesza i gotuje